Koja su deficitarna zanimanja u Hrvatskoj u 2023. godini?

Za sve one koje zanima što su i koja su deficitarna zanimanja u Hrvatskoj sve će odgovore pronaći u nastavku teksta.

Deficitarna zanimanja ona su u kojima trenutno vlada „deficit“ radnika što znači da radnika u tim zanimanja nedostaje te su vrlo traženi.

Hrvatski zavod za zapošljavanje svake godine objavljuje popis na kojem piše koja su deficitarna zanimanja i koliko radnika u njima nedostaje, a za mnoge od tih zanimanja broj raste iz godine u godinu.

Sve je teže naći radnike u ugostiteljstvu, razne vrste majstora i obrtnika te ljudi koji rade određene struke koje su posebno specijalizirane. Deficitarna zanimanja baš su zbog toga jako tražena, a mladima se preporučuje da se informiraju o tome koja su deficitarna zanimanja posebno zastupljena u njihovoj blizini.

Deficitirana zanimanja u Hrvatskoj u 2023. godini

Armirač

Armirač je osoba koja se bavi rezanjem, savijanjem i povezivanjem armature (željeznih šipki) i zalijevanjem kalupa cementom, vodom i šljunkom kako bi se napravila konstrukcija od armiranog betona. 

Ovo su temeljni elementi svake građevine i važni su za stabilnost zgrada. Osim što armirač može raditi na gradilištu, on može raditi i u pogonu za proizvodnju armatura ili drugih betonskih elemenata. 

Za ovakav posao potrebna je snažna tjelesna građa kao i dobra kondicija. Bilo kakve bolesti vezane uz kralježnicu i živčani sustav ozbiljna su prepreka za obavljanje takvog posla, kao i svaka bolest koja onemogućuje obavljanje fizičkog rada. 

Autolimar

Autolimar je osoba koja montira, ispituje i podešava automobilsku karoseriju. Dakle, baratanje sa željezom, čelikom i aluminijem je svakodnevica, a osoba mora imati veliko znanje o vozilima koje popravlja kao i specifičnim materijalima na kojima radi. 

Za ovaj posao potrebno je baratati opasnim rastezačima i drugim alatom pa osoba mora biti izrazito vješta sa svojim rukama. No, to je ionako preduvjet za gotovo sva deficitarna zanimanja.

Autolakirer

Autolakirer je osoba koja priprema različite podloge za bojanje te zatim nanosi boju i/ili zaštitni lak nakon što je ta ista podloga bila izbrušena ili izolirana. Podloga se naravno na razne načine priprema kako bi bila ravna i pravilna te se zatim nanosi premaz. 

Osim što autolakirer može raditi u auto remontnoj radionici, može se zaposliti u raznim automobilskim postrojenjima, ali i u brodogradnji te raznim zanatskim radionicama. 

Alatničar

Alatničar je osoba koja izrađuje ručne i strojne alate za proizvodnju i obradu metala, plastike i drugih materijala. Oni osim alata izrađuju i kalupe te strojne dijelove koji se kasnije koriste u obradi materijala. Često se radi o složenim konstrukcijama, pogotovo kod izrade strojnih dijelova koji imaju široku uporabu i koji su iznimno raznoliki. Njihov posao je i popravljati alat te ga održavati kako bi zadovoljio svoju funkciju. Za mnoga deficitarna zanimanja mladi danas nisu ni čuli pa se zbog toga njima ne mogu niti baviti!

Bravar

Bravar je osoba koja se bavi proizvodnjom brava, ključa, zasuna, ali i raznim jednostavnim metalnim dijelovima strojeva, ogradama, izradom ručnih alata i još mnogo toga. Dakle, potrebno je veliko znanje o obradi metala i njihovim svojstvima. 

koja su deficitarna zanimanja
FOTO: SHUTTERSTOCK

Ovaj posao često uključuje i poznavanje plastike i plastičnih materijala koji su dijelovi ovakvih elemenata. Vrlo je važna preciznost i točnost tijekom izrade, kao i sposobnost rješavanja raznih tehničkih problema koji bi se mogli pojaviti tijekom izrade. 

Ako želite znati koja su deficitarna zanimanja kod kojih postoji mogućnost dobivanja stipendije – bravar je takvo zanimanje.

Cvjećar

Cvjećar izrađuje bukete, vijence i cvjetne aranžmane po narudžbi ili za direktnu prodaju. Ovdje se radi o umjetnom ili pak o živom cvijeću te je stoga potrebno dobro poznavanje uzgoja i brige o cvijeću i ukrasnom bilju. 

Osim što je potrebno poznavati karakteristike ukrasnog bilja, važno je imati oko za simetriju i boje, kako bi aranžman bio skladan i izbalansiran. Uz to je i poznavanje trendova od velike važnosti. Naravno, postoje deficitarna zanimanja koja zahtijevaju više točnosti, ali i ona koja zahtjevaju više kreativnosti. Ovo je svakako opcija za kreativne.

Dimnjačar

Dimnjačar čisti i ispituje dimnjake, ventilaciju, centralna ložišta, ogrjevne naprave i još mnogo toga. Na ovaj način se vrši kontrola povrata dimnih plinova u prostoriju što može biti iznimno štetno za nas. Također se provode i mjere zaštite od požara, dakle provjerava ispravnost naše ventilacije. Ovaj posao zahtijeva konstantno penjanje i hodanje te osoba mora biti fizički izdržljiva. 

Elektroinstalater

Elektroinstalater je odgovoran za postavljanje i održavanje niskonaponske instalacije kao i postrojenja za raspodjelu električne energije. Njihov rad uključuje i rad na komunikacijskim instalacijama, rasvjetnim uređajima i još mnogo toga. 

Ovakav rad zahtjeva dobro poznavanje električne struje i određenu preciznost i smirenost tijekom rada s obzirom na to da se barata s potencijalno opasnom strujom. 

Fasader

Fasader je građevinski majstor koji se bavi postavljanjem i obnovom fasada na građevinskim objektima. Na ovaj način se zidovi štite od vremenskih neprilika te se kuća izolira od okoline kako bi učinkovito zadržala toplinu. 

fasader
FOTO: SHUTTERSTOCK

Dakle, postavljanje žbuke, nanošenje fasade, postavljanje izolatora, sanacija stambenih objekata i još mnogo toga samo su neki poslovi koji fasaderi obavljaju. Njihov posao čak nekad uključuje i postavljanje pločica, kod objekata koji su obložni dodatnim dekorativnim materijalima. 

Keramičar

Ako vas zanima koja su deficitarna zanimanja kojih najviše nedostaje u Hrvatskoj onda je odgovor keramičar. Keramičara ima jako malo, a cijena njihovog rada je jako visoka, a s vremenom će biti i viša jer će ih sve više nedostajati.

Keramičar ima posao srednje težine, a od njega se zahtijeva preciznost i strpljivost jer polaganje pločica na podu i zidu može biti teško, ali krajnji rezultat mora biti savršen. Baš zbog toga su mnoga deficitarna zanimanja jako dobro plaćena.

Za keramičara je važno da ima dobru motoriku, dobar vid i da je strpljiv jer posao treba raditi uredno i precizno, a jako je važno da su sva mjerenja točna. Potrebna je odgovornost i fleksibilnost, a nagrada neće izostati. 

Keramičari su stručnjaci u postavljanju keramičkih, kameni i betonskih pločica, ali i njihovoj renovaciji. Dakle, bave se odstranjivanjem pločica, zidarskih poslovima kako bi pripremili podlogu, mjerenjem i zatim postavljanjem pločica. 

Kod ovog posla iznimno je važno imati dobro oko za simetriju kako bi se pločice nanijele pravilno i kako bi prostorija bila uravnotežena. Ovo je važno jer pločice nemaju samo ulogu u obrani od vlage i zaštiti zidova već imaju i određenu dekorativnu vrijednosti te mogu u potpunosti preobraziti sobu. 

Krojač

Krojač je osoba koja izrađuje i popravlja predmete od tekstila, pletiva i drugih vlaknastih materijala. Mogu biti zaposleni u industrijskim postrojenjima ili obrtničkoj radionici.  Nije istina da deficitarna zanimanja uvijek moraju biti odrađivana samostalno! Ako vas zanima koja su deficitarna zanimanja više društvene prirode, okrenite se ka opcijama gdje se radi u timu.

Osoba mora biti spretna sa svojim rukama i radom s ponekad osjetljivim materijalom, te imati odlično oko kako bi precizno obavio posao. Ovaj posao može biti iznimno kreativan, a izrada odjeće uključuje i blisku komunikaciju s klijentima kako bi završni proizvod bio skrojen prema njihovom ukusu. 

Logoped

Logoped je stručnjak koji se bavi dijagnostikom, prevencijom i liječenjem osoba s poremećajima govora kod djece, ali i u odraslih i starijih osoba. 

Ovdje govorimo o poremećajima poput mucanja i brzopletosti koji mogu smanjiti fluentnost govora, ali i o poremećajima pisanog jezika, primjerice disleksiji. Na ovaj način osoba poboljšava svoje komunikacijske vještine što je iznimno važno za samopouzdanje osobe, ali i za njegovu uspješnost u budućnosti. 

Medicinska sestra/medicinski tehničar opće njege

Medicinski tehničar i medicinska sestra iznimno su važno osoblje u ordinacijama i bolnicama. Njihov posao je pomoći pri liječenju i njegovanu bolesnika, ali i organizirati rad s pacijentima. Provode većinu terapijskih i dijagnostičkih postupaka u ambulantama, nadziru higijenske uvjete odjela te su zaduženi za nabavu i održavanje materijala.  

Mesar

Mesar je osoba koja s bavi klanjem stoke, obradom mesa, njegovom kategorizacijom i preradom u razne mesne proizvode. Ovo može uključivati konzerviranje mesa, zaleđivanje i njegovo dimljenje, kao i izradu polutrajnih ili trajnih suhomesnatih proizvoda. Mnoga deficitarna zanimanja na neki su način uslužna zanimanja.

mesar
FOTO: SHUTTERSTOCK

Posao uključuje i prodaju te blizak kontakt s kupcima, a iznimno je važno da osoba dobro poznaje dijelove mesa i da se strogo pridržava higijenskih postupaka kako bi namirnica bila dobro očuvana i svježa.

Mehaničar

Mehaničar mora znati pregledati, utvrditi i naposljetku popraviti oštećenja na stroju ili vozilu kako bi ono radilo besprijekorno. Stoga je potrebno dobro poznavati rad stroja, vozila ili uređaja koje popravljate kako biste mogli ukloniti kvar ili zamijeniti neispravne dijelove. 

Razlikujemo automehaničare koji se specijaliziraju u servisiranju vozila, mehaničare industrijskih strojeva, elektromehaničare koji popravljaju kućanske aparate i druge električne spojeve, zrakoplovne mehaničare i još mnogo toga. 

Ovo je posao koji zahtjeva veliko teorijsko znanje, ali i praktične vještine kako bi servis bio uspješan i siguran za samog mehaničara. Deficitarna zanimanja oslanjaju se na vještine i sposobnosti pojedinca, a mnogi se mogu i sami naučiti potrebna znanja.

Nastavnik matematike, fizike, kemije, biologije i informatike

Nastavnici osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja odgovorni su za poučavanje i usmjerenje polaznika, ali imaju i veliku odgojno-obrazovnu ulogu. Osim što osoba mora biti kompetentna i dobro poznavati svoje polje rada, mora biti pedagoški stručna kako bi nastava bila ugodna i materijal iznesen na najefikasniji način. 

Pekar

Iako se zanimanje pekara nekome može učiniti monotonim ono zapravo može biti vrlo kreativno jer se u svijetu pekarstva stalno događaju promjene i javljaju noviteti te on vrlo često ima slobodne ruke raditi svoje nove recepte i isprobavati ih.

Pekar mora poznavati tehnike miješenja, raditi sa strojevima za tijesto i znati raditi s peći. Ovdje je vrlo bitna dobra organizacija, smirenost i dobar tajming.

pekar
FOTO: SHUTTERSTOCK

Pekari imaju zahtjevnije radno vrijeme jer im radno vrijeme počinje ujutro, ali su vrlo rano gotovi s poslom te imaju čitav dan za sebe, obitelj, druženja, hobije i slično. Deficitarna zanimanja često imaju fleksibilno radno vrijeme, što je mnogima danas i cilj!

Plinoinstalater

Posao plinoinstalatera je montaža, održavanje i servis plinskih instalacija i svih uređaja vezanih uz njihov rad. Za ovo je potrebno odlično poznavati tok svih vodova, njihovu konstrukciju i princip rada jer inače može prouzrokovati veliku štetu, pa čak i tragičnu nesreću.

Osoba koja radi ovaj posao mora biti zdrava, te mora imati izvrstan vid i njuh. S obzirom na to koja su deficitarna zanimanja u Hrvatskoj i činjenice da je plinoinstalater među njima za upis ovog zanimanja postoji mogućnost dobivanja stipendije. 

Staklar

Staklar je osoba koja se bavi obradom i oblikovanjem stakla i staklarskih proizvoda, izradom ukrasnih predmeta, izradom ogledala, prozora, vrata i još mnogo toga. Posao uključuje zagrijavanje i taljenje materijala te njegovo oblikovanje, brušenje i poliranje. 

Osim što je potrebno dobro poznavati materijal, potrebno je biti okretan i imati oko za estetiku, s obzirom na to da se može raditi i o izradi dekorativnih predmeta. 

Stolar

Stolar je vrlo traženo zanimanje, a osobito se cijene stolari koji su kreativni i koji se lako prilagođavaju željama klijenta. Stolar mora biti vješt s rukama, poznavati tehnologije obrade drva, njegovo tretiranje i biti voljan raditi s mnogim alatima. Dobra motorika je osnova rada svakog stolara.

Stolari iznimno lako pronalaze posao, a ako su spretni s računalnim programima na kojima skiciraju svoje radove tada vrlo brzo mogu postati samozaposleni i uživati u djelima svojih ruku. Deficitarna zanimanja nisu nužno samo ona koja se rade isključivo fizičkim radom.

Tesar

Tesar je stručnjak za obradu drva i izgradnju raznih drvnih konstrukcija poput skela i radnih platforma te raznih konstruktivnih elemenata.

tesar
FOTO: SHUTTERSTOCK

On se bavi i izradom, popravljanjem i održavanjem spomenutih drvnih konstrukcija koje su bile oštećenje ili trebaju konstantnu brigu. Ovo je pogotovo važno za dijelove koji su konstantno izloženi vodi, vlazi ili pod utjecajem vremena. Jeste li uočili uzorak? Deficitarna zanimanja su zanimanja bez kojih ne možemo!

Vodoinstalater

Ako vas zanima koja su deficitarna zanimanja vrlo unosna, jedno od njih je svakako vodoinstalater. Birajući deficitarna zanimanja sigurno nećete biti u deficitu, a možda nećete morati ni razmišljati kako odabrati fakultet.

Vodoinstalater ima zahtjevan i odgovoran posao vezan uz sve vodovodne instalacije u nekom objektu, od instalacije i priključivanja na dovod vode, do nadzora i održavanja tih vodovodnih instalacija. On priprema elemente instalacije i obavlja pripremne radnje za njihovo instaliranje te obavlja montažu tih elemenata.

Vodoinstalatera ima nedovoljno na tržištu pa je cijena njihovog rada skuplja i vrlo su traženi. Za završavanje strukovne škole ovog usmjerenja može se dobiti stipendija.

Vodoinstalater je osoba odgovorna za pripremu, ugradnju uređaja, popravak vodovodnih i odvodnih instalacija i još mnogo toga. Iznimno su važni tijekom gradnje jer su odgovorni za priključivanje objekta na vodu, odvod, ugradnju solarnih sustava i slično. 

Osoba mora imati teorijsko, ali i praktično znanje te odlično pristupati rješavanju raznih, ponekad zahtjevnih, tehničkih problema. Pokretljivost i spretnost iznimno su važni kod obavljanja ovakvog posla.  

Zidar

Zidar je odgovoran za slaganje opeka, blokova te njihovo spajanje žbukom. Oni povezuju osnovne gradivne elemente kako bi konstrukcija objekta bila stabilna i tvrda. Ovaj posao uključuje postavljanje temelja, gradnju zidova, stupova, stropova i slično. 

Osim ovoga oni postavljaju i kanalizaciju, rade otvore za vrata i prozore te još mnogo toga i stoga su neizostavna komponenta u gradnji raznih građevinskih objekata. Ovo je naporan posao koji zahtjeva iznimnu tjelesnu snagu i izdržljivost, zbog čega su mnoga deficitarna zanimanja danas sve manje popularna.