Kako odabrati fakultet: 19 savjeta za bolji odabir
Shutterstock

Kako odabrati fakultet? 19 korisnih savjeta

Biranje fakulteta može biti vrlo stresan zadatak, pogotovo ako ni sami ne znate odakle krenuti i ako ne znate što želite. Kako odabrati fakultet pitanje je koje mnoge ljude često muči, što znači da im je potrebna pomoć u tom odabiru. Stoga za vas u nastavku imamo nekoliko smjernica koje bi vam zaista mogle pomoći kod odabira.

Studenti
Shutterstock

Kako odabrati fakultet kroz par savjeta?

Uz nekoliko savjeta mogli biste dobiti bolju viziju onoga što želite raditi u svojoj budućnosti. A iako možda i znate što želite, možda postoji i nekoliko fakulteta koji nude taj smjer, no vi jednostavno i dalje ne znate što da radite. Evo kako odabrati fakultet.

1. Razmotrite vlastite prioritete

Studenti koji se najviše muče pri odabiru sveučilišta su oni koji nisu sigurni što uopće traže. Kako biste to izbjegli, posvetite neko vrijeme razmišljanju o tome što želite u budućnosti. Kako izgleda vaš idealan život za nekoliko godina i što vam može pomoći da do njega dođete?

Najvažnije stvari koje treba uzeti u obzir pri odabiru fakulteta su individualne i temeljene na vašim preferencijama. Dakle, prvo razmislite o svojim osobnim razvojnim ciljevima. Koliko vam je bitna lokacija ili veličina fakulteta i koliki je vaš budžet? Ako odlučite studirati u inozemstvu, trebali biste znati da mnoge zemlje stranim studentima nude duže vize za traženje posla nakon diplome. Je li to nešto što želite iskoristiti? Studiranje na sveučilištu može oblikovati ostatak vašeg života, a najbolje je imati barem neke planove (uz prostor za fleksibilnost) dok donosite odluku. Ovaj savjet će vam pomoći kada smišljate kako odabrati fakultet.

Sada napravite poredak vlastite liste prioriteta kako biste usporedili prednosti i nedostatke različitih programa i lokacija. Pobrinite se da uzmete u obzir kratkoročne aspekte kao što je vaš društveni život, kao i dugoročne ciljeve kao što je vaša karijera.

2. Provjerite tečajeve i nastavno osoblje

Možda ćete se iznenaditi, ali rangiranje sveučilišta nije od velike pomoći kada planirate kako odabrati fakultet. Pogled na fakultete u puno manjoj mjeri reći će vam mnogo više. Ako želite učiti određeni predmet, provjerite školski odjel predmeta koji vas zanima.

Jedna od najvažnijih stvari koje treba uzeti u obzir pri odabiru sveučilišta je razlika u sadržaju predmeta između fakulteta. Zamislite da želite studirati biznis. Kad pogledate poslovni odjel, mogli biste otkriti da jedna škola ima više tečajeva o održivom poslovnom vođenju, dok druga ima zanimljivije tečajeve međunarodnog poslovnog upravljanja.

Pronađite detaljnije informacije o budućim tečajevima, veličini razreda, uključenosti nastavnika i mogućnostima kao što su stažiranje i radna mjesta asistenta u fakultetskom odjelu. Istražite nešto o temi koja vas zanima i obratite se fakultetima za više informacija.

3. Provjerite jesu li fakultetske usluge podrške i objekti u skladu s vašim očekivanjima

Kada birate fakultet, birate i drugi dom. Knjižnica, teretana i opcije stanovanja, kao i podrška mentalnom zdravlju, usluge u karijeri, akademsko savjetovanje i međunarodne studentske usluge dio su vašeg budućeg iskustva. Uvjerite se da je to ono što tražite. Učenje kako odabrati fakultet vrlo je zeznut zadatak.

Veličina fakulteta također je važan faktor za mnoge studente. Veći fakulteti mogu imati jači odjek, što bi vam moglo dati korak naprijed u vašem životopisu. Također mogu imati širi raspon tečajeva i više društvenih aktivnosti.

S druge strane, mogli biste imati koristi i od odabira sveučilišta s manjim brojem studenata. S manjim razredima učenicima je lakše uspostaviti odnose s profesorima. To bi moglo dovesti do više osobne pažnje u učionici i veće podrške za uspjeh pojedinca. Ovaj savjet će vam pomoći kada smišljate kako odabrati fakultet.

Student baca kapu
Shutterstock

4. Uskladite lokaciju i društvenu scenu sa svojim stilom života

Kada učite kako odabrati fakultet, ne zaboravite na svoj život izvan nastave. Vaš društveni život komplementaran je sa studiranjem, a društvene scene u različitim područjima važne su stvari koje treba uzeti u obzir pri odabiru sveučilišta. Postoji mnogo načina da steknete prijateljstva, isprobate nove stvari i razvijete svoje interese, ovisno o školi i mjestu koje odaberete.

Sveučilišta obično imaju sportske grupe, klubove i društva da vas zaokupe tijekom studiranja. Ako te zanimaju neke posebne aktivnosti, pogledaj što različiti fakulteti već nude. Imajte na umu da je obično moguće pokrenuti i nove studentske klubove.

Vaš stil života također će uvelike ovisiti o lokaciji vašeg fakulteta. Biste li radije živjeli u gradu, malom gradu ili metropoli? Kakav je sustav javnog prijevoza i je li smještaj dostupan?

Sva su ova pitanja važna za vašu budućnost i dobro ih je postaviti sveučilištima. Ipak, nemojte se bojati krenuti u nepoznato. Ovo je sjajno vrijeme da uronite u novo međunarodno okruženje.

5. Trajanje studija

Akademska godina na svim fakultetima traje jednako, međutim sveukupno trajanje različitih studija nerijetko je različito. Postoje tako preddiplomski studiji od 3 godine te neki od 4. Integrirani studiji obično traju ukupno 5 godina, a neki, kao što je medicina, traju 6 godina. Ovaj savjet će vam pomoći kada smišljate kako odabrati fakultet.

6. Pobrinite se da troškovi života i školarine budu u vašem proračunu

Naravno, od svih stvari koje treba uzeti u obzir pri odabiru sveučilišta, cijena je vjerojatno jedna od najvažnijih. Vaši dnevni troškovi će varirati ovisno o školi. Ako studirate u inozemstvu, to će se razlikovati od vaše trenutne lokacije.

Školarina često postaje središnja točka kada studenti uče kako odabrati fakultet. Ipak, također je mudro pogledati dalje od školarine i vidjeti koje se druge naknade primjenjuju na vaš boravak. Pogledajte lokacije fakulteta kako biste pronašli prosječnu najamninu i imajte na umu da neke zemlje oglašavaju tjednu, dok druge obično imaju mjesečnu najamninu.

Neka dobra pitanja za sveučilišta bila bi o mogućnostima studentskog stanovanja i studentskim popustima za druge životne troškove. Bez obzira na ovu mogućnost, provedite neko vrijeme razmišljajući o stvarima kao što je vaš tjedni popis namirnica. Provjerite lokalne supermarkete da vidite koliko biste mogli potrošiti i provjerite može li vaš proračun to podmiriti.

Kada razmišljate o tome kako odabrati fakultet postoji nekoliko opcija za pristup proračunu za vaše obrazovanje. Jedan od načina je da pogledate zajmove, gdje biste posuđivali novac i na kraju vratili iznos. Još jedna mogućnost za razmatranje je podnošenje zahtjeva za stipendije i potpore. Dostupan je ogroman broj stipendija pojedinačnih škola, zaklada, vlada i tvrtki. S ovom vrstom financiranja ne biste morali brinuti o povratu novca.

Naravno, također biste mogli pronaći honorarni posao, sve dok vas to ne ometa u učenju. Neki fakulteti čak imaju popise poslova koji su otvoreni samo za njihove studente.

Hodnici fakulteta
Shutterstock

7. Razgovarajte sa sadašnjim studentima i saznajte informacije iz prve ruke

Čak i ako već imate na umu neka dobra pitanja koja biste trebali postaviti sveučilištima, studenti koji već studiraju zaista znaju najbolje. Dakle, dok smišljate kako odabrati fakultet, umrežite se sa sadašnjim studentima kako biste saznali više o stvarnim iskustvima. Ovaj savjet će vam pomoći kada smišljate kako odabrati fakultet.

Unibuddy vam nudi besplatnu platformu za razgovor sa sadašnjim studentima u određenim školama i u nekim od najpopularnijih odredišnih zemalja. Možete pitati strane studente o njihovim iskustvima na fakultetu kako biste dobili realnu sliku o tome kakav je tamošnji život. Iskustva svakog studenta bit će drugačija, ali njihov vam uvid ipak može dati bolje razumijevanje vaših prioritetnih čimbenika nego što to mogu školski savjetnici.

Ukratko, odabir sveučilišta postaje mnogo lakši kada razmislite o svojim osobnim prioritetima i realnim ograničenjima. Ako zapnete, obratite se trenutačnim studentima iz svoje zemlje ili u željenoj zemlji kako biste dobili savjet koji možda prije niste uzeli u obzir. Studiranje u inozemstvu velika je odluka, ali vrijedna i puna osobnog rasta i avanture. Stoga, uzmite si vremena, odaberite za sebe pravi program i uživajte.

8. Uvjeti za upis

Svaki fakultet ima svoje odsjeke i svoje kriterije upisa. Položena državna matura je, naravno, jedan od tih uvjeta. Neki fakulteti zahtijevaju samo nižu razinu obveznih predmeta, dok je za druge potrebna samo viša, a katkad može biti i kombinirano. Uvjeti za upis mogu biti i dodatni prijemni ispiti ili dodatne mape radova (primjerice za umjetničku akademiju). Svakako istražite sve uvjete kako biste ih mogli i zadovoljiti. Ovaj savjet će vam pomoći kada smišljate kako odabrati fakultet.

Što izbjegavati kod traženja fakulteta?

Kako bismo vam još bolje pomogli u procesu traženja fakulteta, evo nekoliko uobičajenih pogrešaka koje biste TREBALI IZBJEGAVATI.

1. Požurivanje procesa.

Kada razmišljate o tome kako odabrati fakultet, znajte da pronalaženje pravog fakulteta zahtijeva vrijeme i trud, a da ne spominjemo istraživanje i često dugotrajan postupak prijave. Čekanje do posljednjeg trenutka ili samo ravnodušan upis na fakultet nikad nije dobra ideja.

2. Izbjegavajte kopirati odabir svojih prijatelja ili partnera

Slijediti partnera ili najboljeg prijatelja na fakultet po njihovom izboru može se u tom trenutku činiti kao dobra ideja, ali ovo je također jedna od najvažnijih točaka u vašem životu. Ne zaboravite donositi najbolje odluke za sebe. Ako su vaši odnosi jaki, ionako će nadživjeti vrijeme i udaljenost.

3. Nemojte odabrati nešto što žele vaši roditelji, a ne vi.

Razmatranje fakulteta na koje su išli vaši roditelji, braća, sestre ili drugi članovi obitelji samo kako biste ih slijedili, možda nije u vašem najboljem interesu. Uvijek je najbolje istražiti svoje mogućnosti i pronaći ono što odgovara vašoj osobnosti.

Nasuprot tome, samo razmatranje fakulteta koje isključivo vaši roditelji žele da pohađate također nije od koristi. Ovo će vas sigurno odvesti na put kajanja. Odaberite fakultet na temelju onoga što vi želite, a ne na temelju onoga što netko drugi ne želi.

Dopustiti roditeljima da odluče koji je fakultet pravi za vas nije zdrav postupak. Morate razmisliti o tome što vi želite od fakulteta. Ovaj savjet će vam pomoći kada razmišljate o tome kako odabrati fakultet.

4. Ne birajte fakultet prema party sceni.

Dakle, ako je taj fakultet poznat po brutalnim partyjima, je li to istovremeno i zdravo okruženje za učenje? Iako možda jedva čekate da izađete i tulumarite, na fakultetu zapravo nije sve u tome. Kada birate fakultet, razumljivo je da želite onaj sa zdravom društvenom atmosferom; samo budite sigurni da je to okruženje pogodno za stvarni cilj: učenje.

5. Ne pretpostavljajte najgore.

Ako se ne prijavite u određene fakultete jer pretpostavljate da nećete biti prihvaćeni, podcjenjujete svoj potencijal i to ograničava vaša budućnost. Nikad ne znate što možete postići ako ne pokušate – stoga barem pokušajte.

6. Nikad ne gledajte SAMO lokaciju.

Bilo da ste domaćin koji želi ostati blizu ili umjetnik koji želi pobjeći što dalje od doma, lokacija bi pri odabiru fakulteta svakako trebala biti faktor. Međutim, samo lokacija nikad nije najbitnija. Možda je onaj fakultet koji zaista želite upisati na nekom mjestu koje vam se ne sviđa. Ovaj savjet će vam pomoći kada smišljate kako odabrati fakultet.

7. Nikad nemojte zaboraviti na svoj budžet.

Zaboravljanje razmatranja troškova fakulteta ili samo razmatranje troškova kao faktora dva su glavna problema koje treba izbjegavati. Iako je trošak velika prepreka, postoje i mnogi drugi čimbenici koje treba uzeti u obzir, a studenti ne bi trebali biti zaslijepljeni ovim aspektom.

8. Nikad se nemojte oslanjati na subjektivna iskustva.

Kad se pitate kako odabrati fakultet, znajte da su iskustva relativna i fakultet iz snova jedne osobe može biti noćna mora druge osobe. Zbog toga nikad nije dobra ideja slijediti ono što vam je rečeno. Osoba vrlo različita od vas mogla je imati pozitivno ili negativno iskustvo koje vi vjerojatno ne biste imali.

Također, samo gledanje web stranice ili oslanjanje na reklame fakulteta je pogreška jer su skloni idealizirati fakultetski život. Iz toga studenti mogu dobiti nerealna očekivanja o tome kakav je kampus. Uvijek je bolje posjetiti i doživjeti koledž osobno.

Ako posjećivanje koledža i sveučilišta nije nešto za što imate proračun, pokušajte provjeriti okolinu kampusa putem računa društvenih medija od studenata koji provode vrijeme u kampusu. Ovaj savjet će vam pomoći kada smišljate kako odabrati fakultet.

Predavanje na fakultetu
Shutterstock

9. Oslanjanje na ugled.

Samo zato što je to “visoko rangiran”, “velika” ili “prestižan” fakultet ne znači da je to pravi fakultet za vas. Nemojte uvijek pretpostavljati da je teškoća ulaska u školu jednaka kvaliteti obrazovanja koje ćete dobiti. Ovaj savjet će vam pomoći kada smišljate kako odabrati fakultet.

10. Imati jednostrani um.

Možda ste tamo željeli ići od malih nogu i već ste zaključili da postoji samo jedan pravi fakultet za vas. No velika je pogreška ne istražiti sve svoje mogućnosti, poput stope diplomiranja i veličine razreda.

11. Fakultet koji specijaliziran za vaš trenutni smjer.

Odabir fakulteta samo zbog određenog smjera ili puta karijere je veliki problem. Izgledi su da će se vaš smjer promijeniti nekoliko puta, što je vrlo često. Posvetite se fakultetu koji je spreman udovoljiti svim vašim snovima i raznim područjima studija, koji god oni bili. Ovaj savjet će vam pomoći kada smišljate kako odabrati fakultet.

Ne želimo dodavati dodatni pritisak procesu, ali pitanje kako odabrati fakultet velika je stvar. Također je zabavno, izazovno i korisno. Uz to, o tome trebate razmišljati manje kao o izboru, a više kao o ulaganju u sebe.

Ozbiljno shvatite proces traženja fakulteta. Učinite ono što je najbolje za vas i posvetite se ovoj prilici koja vam je dana. Ako želite postići najbolje rezultate na fakultetu, morate biti sigurni da ste odabrali onaj na kojem tijekom svog iskustva možete dati sve od sebe.