Kako izbjeći nadraženu kožu pri uklanjaju dlačica

Uklanjanje dlačica dio je mnogih rutina za njegu kože. Bilo da se radi o brijanju brade i brkova, depilaciji nogu i bikini zone ili jednoj od mnogih drugih metoda uklanjanja dlačica – svaka od njih zahtijeva njegu kože kako ne bi došlo do nadražaja. Ta njega ovisi o metodi za koju se odlučite, a poznato je da neke od njih češće ili rjeđe dovode do nadražaja, uraslih dlaka i sličnog.

Osim toga, znanje o uklanjaju dlačica s vremenom sve više raste i danas su nam jasne mnoge stvari koje su se prije zanemarivale. Zato možemo osmisliti rutinu za uklanjanje dlačica koja će minimizirati nadraženost, a maksimizirati rezultate.

Zamijenite britvicu

Unatoč moru novih metoda, mnogima je i dalje omiljeno brijanje uz pomoću klasičnih jednokratnih britvica. One se koriste na različitim dijelovima tijela i licu, no najvažnija karakteristika im je da su jednokratne. To ljudi često zaboravljaju i koriste ih iznova. Osim toga, mnogi ih drže u kadi ili tušu okružene vlagom pa se na njima stvara hrđa.

Zato je potrebno redovito mijenjati britvicu, a najbolje bi bilo uložiti u višekratnu britvicu s posebnim nastavcima od kvalitetnog metala. Ako pak želite ostati na poznatim britvicama, odlučite se za neku na kojoj mijenjate nastavke, umjesto da svaki put kupujete novu kako biste smanjili otpad.

Ipak bi najbolja odluka bila u potpunosti zamijeniti britvicu koristeći aparat za brijanje. On će puno manje nadražiti kožu te postoje različite varijante s posebnim svojstvima za čim efikasnije i bezbolnije uklanjanje dlačica.

Uklanjajte u smjeru rasta dlačica

Klasične metode uklanjanja dlačica voskom uzrokuju urastanje dlaka i nadraženost kože zato što se vosak lijepi direktno za kožu, a dlačice se uklanjaju suprotno od smjera rasta. Zamijenite li vosak šećernom pastom ili perlicama postići ćete bolje rezultate. Oni čupaju dlačice u smjeru rasta pa one lakše „izlaze“ iz kože, a ne lijepe se na nju pa će nadraženost biti puno manja.

Koristite umirujuće, neparfimirane proizvode

Neposredno nakon uklanjanja dlačica važno je umiriti kožu i pružiti joj potrebnu hidrataciju. Ovo vrijedi neovisno o metodi koju ste odabrali, no neke će zahtijevati veću njegu. Pritom se nemojte koristiti običnim kremama za hidrataciju tijela koje sadrže razne mirise, već pronađite nekomedogene kreme bez ikakvih dodataka koje služe isključivo smirivanju kože.

Široku ponudu možete pronaći na https://www.notino.hr/, a pri izboru tražite sastojke kao što je aloe vera. Takve će kreme ohladiti vašu kožu i spriječiti nastanak nadražaja.

Budite nježni prema koži

Ponekad nije dovoljno samo namazati kožu i nastaviti s aktivnostima, već je pametno 24 sata nakon uklanjanja dlačica nositi široku pamučnu odjeću, izbjegavati direktno izlaganje Suncu ako vam je koža već nadražena te kupanje u moru ili bazenu. Tako ćete izbjeći negativan učinak agresivnih tvari kao što je morska sol ili kemikalije u bazenu na otvorene pore i folikule dlaka.

Zato je pametno imati organiziran raspored uklanjanja dlaka te unaprijed prilagođene aktivnosti koje slijede. Na prvi pogled se ovo sve može činiti teško organizirati, no jednom kad se ustali, bit će vam sve lakše.

(Sponzorirani članak)