Papa Franjo: kontroverze i 20 zanimljivosti

Njegova Svetost papa Franjo, rođen kao Jorge Mario Bergoglio, stupio je na scenu Katoličke crkve kao 266. poglavar u ožujku 2013. godine i odmah je osvojio srca vjernika diljem svijeta svojom skromnošću, raznolikim pogledima i neupitnom privrženošću socijalnoj pravdi. 

Poznat po svom jednostavnom stilu života i otvorenoj komunikaciji, papa Franjo je brzo postao sinonim za promjenu i obnovu unutar Crkve. Njegov nekonvencionalni pristup, proaktivnost u suočavanju s globalnim pitanjima i nesebična briga za najugroženije slojeve društva izdvojili su ga kao posebnog i iznimnog vođu u povijesti katoličanstva. 

Tko je Papa Franjo, kako je izabran i koje je promjene donio u Crkvu? Je li njegovo vodstvo promijenilo pogled na katoličanstvo i učinilo ga privlačnijim za ljude? Kako se nosi s politikom i koliko dugo će biti poglavar Crkve? U nastavku teksta otkrivamo odgovore na ova pitanja i mnoge zanimljivosti koje niste znali o njemu.

Tko je Papa Franjo, prvi papa iz Amerike?

Prije nego što je postao papa Franjo, Jorge Mario Bergoglio imao je bogat život i zanimljivu karijeru u službi Crkve. 

Papa Franjo rođen je 17. prosinca 1936. godine u Buenos Airesu, Argentini. Potječe iz skromne talijanske obitelji s petero djece. Već u mladosti pokazivao je interes za vjeru i ulazio u sjemenište kako bi postao svećenik.

Godine 1958. pridružio se Družbi Isusovoj (Isusovci), redovničkom društvu koje datira još iz 16. stoljeća. Tijekom formacije unutar Družbe, studirao je filozofiju i teologiju u Argentini i Čileu.

Godine 1969. zaređen je za svećenika, a njegova je svećenička služba bila obilježena predanošću radu sa siromašnima i potrebnima. Godine 1992. imenovan je za pomoćnog biskupa Buenos Airesa, a potom je 1998. postao nadbiskup Buenos Airesa.

Tijekom svog vremena kao nadbiskup, papa Franjo se istaknuo kao pastoralni vođa i čovjek blizak ljudima. Bio je poznat po jednostavnom životnom stilu, putovanju javnim prijevozom i bliskom kontaktu s najugroženijim stanovništvom.

Godine 2001. papa Ivan Pavao II. imenovao ga je kardinalom, čime je postao jedan od najviših crkvenih dužnosnika izvan Europe. U kardinalskom zboru sudjelovao je u mnogim komisijama i konzilijima.

Papa Franjo nije izbjegavao suočavanje s društvenim i ekonomskim izazovima u Argentini. Bio je kritičan prema siromaštvu, nejednakosti, korupciji i drugim društvenim pitanjima te se zalagao za socijalnu pravdu i dijalog među različitim skupinama.

Nakon neočekivane ostavke pape Benedikta XVI. u veljači 2013. godine, kardinali su se sastali na konklavu kako bi izabrali novog poglavara. Bergoglio je izabran i postao je prvi papa iz Amerike i prvi papa koji dolazi iz Južne hemisfere.

papa Franjo
FOTO: SHUTTERSTOCK

Njegova bogata prošlost, predanost socijalnoj pravdi i jednostavni način života utemeljili su temelje za njegovu nekonvencionalnu i prepoznatljivu papinsku službu koja je privukla pažnju diljem svijeta.

Kako je kardinal Jorge Mario Bergoglio postao papa Franjo?

Papa Franjo izabran je za papu putem konklava – posebnog tajnog izbornog sastanka kardinala. Njegov put prema izboru za papu počeo je u veljači 2013. kada je tadašnji Papa Benedikt XVI. iznenadio svijet svojom ostavkom, jer se prvi put nakon gotovo 600 godina dogodilo da je papa svojevoljno abdicirao s položaja.

Nakon ostavke pape Benedikta XVI., kardinali su sazvali konklavu, sastanak koji se održava u Sikstinskoj kapeli u Vatikanu. Konklavu predvodi najstariji kardinal biskup. Na ovom tajnom sastanku sudjeluju samo kardinali koji su mlađi od 80 godina, jer samo oni imaju pravo glasa.

Tijekom konklave, kardinali glasaju o novom papi. Da bi bio izabran, kandidat mora dobiti dvotrećinsku većinu glasova. Glasovanje se odvija u strogoj tajnosti.

Ako neki kandidat osvoji potrebnu većinu, izborni listići se spaljuju sa specijalnim kemikalijama kako bi dim koji izlazi iz dimnjaka Sikstinske kapele bio bijele boje – što znači da je izbor uspješan. Un suprotnom izlazi crni dim i ponovno dolazi do glasanja.

Nakon što je izabran, odabrani kardinal biskup pita kardinala koji je izabran da li prihvaća izbor. Kada pristane, novi papa odabire svoje ime, oblači se u papinske odore i izlazi na balkon Bazilike sv. Petra kako bi se obratio mnoštvu vjernika okupljenih na Trgu sv. Petra.

Tako je 13. ožujka 2013. godine, nakon dva dana glasovanja, Jorge Mario Bergoglio izabran za novog poglavara Katoličke crkve i preuzeo ime papa Franjo. 

Njegov izbor bio je povijesni trenutak jer je postao prvi papa koji dolazi iz Južne Amerike i prvi papa koji je izabrao ime Franjo.

20 zanimljivosti koje niste znali o Papi Franji

Papa Franjo je odmah nakon što je postao papa pokazao da je njegov pristup drugačiji i da želi što je moguće više pozitivno utjecati na svijet oko sebe. Evo nekoliko zanimljivosti koje možda niste znali o njemu:

Evo 20 zanimljivosti o papi Franji:

1. On je prvi papa koji je izabrao ime Franjo, po sv. Franji Asiškom, što simbolizira njegovu skromnost i brigu za prirodu.

2. Papa Franjo je prvi jezuit koji je izabran za papu i također prvi papa koji nije rođen u Europi, sve od 8. stoljeća.

3. Po zanimanju je kemičar.

4. Prije nego što je postao papa, često je koristio javni prijevoz u Buenos Airesu, uključujući autobuse i podzemnu željeznicu.

papa i dijete
FOTO: SHUTTERSTOCK

5. Kao papa, otvorio je prvu praonicu rublja za beskućnike u Vatikanu kako bi im pružio dostojanstvene uvjete za pranje odjeće.

6. U rujnu 2015. godine papa Franjo je posjetio Sjevernu Ameriku i postao prvi papa koji je adresirao Kongres Sjedinjenih Američkih Država.

7. Papa Franjo poznat po svojoj otvorenosti prema drugim religijama i dijalogu s njima, a sastao se s vođama drugih vjerskih zajednica diljem svijeta.

8. Zalaže se za zaštitu okoliša i bio je prvi papa koji je napisao encikliku posvećenu ekologiji, “Laudato si'”, kojom poziva na brigu o Zemlji i stvaranje održivog okoliša.

9. Odbio je živjeti u luksuznom papinskom stanu i umjesto toga ostao u jednostavnom apartmanu Casa Santa Marta unutar Vatikana. Na svom blagovaonskom stolu papa Franjo koristi običan drveni stol bez raskošnih dekoracija, što je znak skromnosti.

10. Papa Franjo je član argentinskog kluba navijača nogometnog kluba San Lorenzo de Almagro.

11. 2016. godine, sudjelovao je u dokumentarnom filmu “Papa Franjo: čovjek od riječi”, koji istražuje njegovu osobnost i pogled na svijet.

12. Pojavio se na naslovnici časopisa Time 2013. godine kao “Osoba godine” zbog svog utjecaja i promjena koje je donio unutar Katoličke crkve.

13. Papa Franjo je poznat po svom jednostavnom stilu odijevanja. Često nosi obične crne cipele umjesto tradicionalnih crvenih papinskih cipela.

14. Pobjegao je iz Vatikana u tajnosti kako bi posjetio jednog od svojih bliskih prijatelja, svećenika, u bolnici.

15. On je prvi papa koji je sudjelovao u selfieju s obožavateljima tijekom opće audijencije u Vatikanu.

16. Papa Franjo je kritičar konzumerizma i poziva ljude da ne budu robovi materijalizma.

17. Papa Franjo se iznenada pojavio na svadbama nekoliko parova u Vatikanu i pristao biti svjedok na vjenčanju.

18. Njegova omiljena izreka dolazi od sv. Terezije od Isusa: “Idi naprijed hrabro, ne boj se ničega. Nećeš li možda jednog dana biti zvijezda u kruni mojoj?”

19. Tijekom posjeta Južnoj Koreji, zamolio je novinare da mole za njega kako bi postao “bolji biskup Rima”.

20. Papa Franjo je izjavio da, unatoč svojoj važnoj dužnosti, ponekad osjeća nostalgiju za slobodom šetnje Buenos Airesom.

Papa Franjo i kontroverze koje ga prate

Poput svih vođa i Papa Franjo se nekoliko puta suočio s nekim kontroverzama tijekom svoje papinske službe. Neki od najznačajnijih kontroverzi koje su ga pratile uključuju sljedeće:

  • Seksualni skandali u Katoličkoj crkvi

Kao poglavar Katoličke crkve, papa Franjo suočio se s kritikama zbog načina na koji Crkva tretira svećenike koji su optuženi za seksualno zlostavljanje maloljetnika. Neki su ga kritizirali zbog sporog reagiranja na ove skandale i nedostatka oštrih mjera za kažnjavanje zlostavljača.

  • Stav prema LGBT zajednici

Papa Franjo, iako je poznat po svom progresivnom pristupu i otvorenosti prema društvenim pitanjima, također je izazvao kontroverze svojim stavovima prema LGBT zajednici. Njegove izjave o homoseksualnosti i istospolnim brakovima bile su predmet kritika od strane nekih liberalnih skupina.

  • Stav prema pitanjima žena u Crkvi

Papa Franjo primio je mnoge kritike zbog svog konzervativnog stava prema ulozi žena u Crkvi. Neki su ga optuživali da nije učinio dovoljno kako bi unaprijedio ravnopravnost žena unutar Crkve i da nije podržao veću uključenost žena u crkvenim odlukama.

zanimljivosti o papi
FOTO: SHUTTERSTOCK
  • Odnos s nekim katoličkim tradicionalistima

Njegove reforme unutar Crkve, poput pojednostavljenja postupka za poništenje braka, naišle su na kritike od strane konzervativnih krugova unutar Katoličke crkve. Neki su tvrdili da će njegove promjene oslabiti tradicionalne vjerske vrijednosti.

  •  Njegova ekonomska i politička stajališta

Papa Franjo je bio poznat po svojoj kritici globalnog ekonomskog sustava, nazivajući ga “kulturom odbacivanja”. Njegova kritika kapitalizma i neoliberalizma izazvala je dijaloge i kontroverze unutar ekonomske zajednice.

Zašto je Papa Franjo popularniji od svog prethodnika?

Papu Franju hvali širok spektar ljudi i organizacija širom svijeta. Njegova jednostavnost, skromnost, socijalna svijest i otvorenost prema dijalogu privukli su podršku raznih skupina. 

Mnogi progresivni katolici hvale papu Franju zbog njegovih stajališta o socijalnoj pravdi, ekologiji, migracijama i dijalogu s drugim vjerskim zajednicama. Smatraju ga modernim i osvježavajućim vođom Crkve koji otvara vrata za napredak unutar Katoličke crkve.

Papa Franjo je osvojio simpatije aktivista za zaštitu okoliša zbog svog snažnog zagovaranja brige za planetu i izdavanja enciklike “Laudato si'” koja se bavi ekološkim pitanjima i poziva na očuvanje okoliša.

Njegova brižnost za najsiromašnije i marginalizirane ljude dobila je pohvale od brojnih humanitarnih organizacija koje se bave pružanjem pomoći u kriznim situacijama i borbi protiv siromaštva.

Papa Franjo se istaknuo svojim trudom za dijalog i međureligijsku suradnju. Njegovi susreti s liderima drugih vjerskih zajednica, poput muslimana, židova i hindusa, bili su pohvaljeni kao korak prema boljem razumijevanju i međusobnom poštovanju.

Brojne neprofitne organizacije koje se bave humanitarnim i socijalnim pitanjima hvale papu Franju zbog njegove brige za najugroženije i angažmana na globalnim problemima.

Njegova otvorenost i inkluzivnost privukli su podršku i divljenje ljudi različitih vjerskih uvjerenja, kako katolika tako i nekatolika, koji cijene njegovu ljubaznost i razumijevanje prema svima.

Papa Franjo je stekao veliku popularnost i simpatije u medijima diljem svijeta. Mnogi novinari, televizijski voditelji i javne osobe pohvaljuju njegovu karizmu, pristupačnost i angažman na društvenim pitanjima. Njegovi izravni i iskreni komentari često privlače pažnju i postaju predmet rasprava i analiza u medijima.

Njegove nekonvencionalne geste, poput poljupca stopala zatvorenicima, brige za siromašne i beskućnike te kritike nejednakosti i nepravde, čine ga zapaženim likom u medijima i potiču pozitivno izvještavanje o njemu. Papine riječi i postupci često postaju viralni na društvenim mrežama, potičući široki raspon reakcija i rasprava.

Važno je napomenuti da, unatoč podršci koju uživa, papa Franjo također ima i kritičare i suparnike, jer se svaka njegova odluka ili izjava doživljava različito unutar različitih društvenih, političkih i vjerskih konteksta.

Kome je papa Franjo „trn u oku“?

Ovaj iznimno popularni papa koji je uveo mnoge promjene u Crkvi nije drag svima, a osobito ga kritiziraju konzervativci i desničari. 

Neki konzervativni katolici smatraju da papa Franjo dovodi u pitanje tradicionalne vjerske vrijednosti i crkvene doktrine. Kritiziraju ga zbog njegovih otvorenih stavova o socijalnim pitanjima, ekologiji i potrebi za reformama unutar Crkve.

Također, neki politički lideri i komentatori, posebno oni s desne strane političkog spektra, kritiziraju papu Franju zbog njegove kritike kapitalizma i zagovaranja socijalne pravde. Njegovo zalaganje za migrante i izbjeglice također je izazvalo suprotstavljene reakcije kod nekih političara.

Iako papa Franjo ističe važnost dijaloga među različitim religijama, neki fundamentalisti iz drugih vjerskih zajednica ne podržavaju njegove napore za međureligijskim razumijevanjem. Njegova potpora dijalogu s muslimanima i drugim religijama susrela se s kritikom kod nekih ekstremnih skupina.

Kao vođa religijske institucije, papa Franjo nije bez kontroverzi među sekularistima i ateistima koji su kritični prema religiji uopće. Njegove izjave o vjerskim pitanjima i moralnosti mogle su izazvati protivljenje kod onih koji ne dijele vjerska uvjerenja.

Iako papa Franjo nije osobno umiješan u skandale, neki ga kritiziraju zbog nedostatka brzog i oštrijeg reagiranja na optužbe o zlostavljanju u Crkvi, što je dovelo do povremenih optužbi da nije učinio dovoljno da riješi problem.