Sam u kući
Foto: Willrow Hood / Shutterstock.com

Božićni klasik Sam u kući: 65 zanimljivih činjenica

Snijeg nije jedino što se počinje pojavljivati otprilike u prosincu svake godine. Film “Sam u kući” također se počinje pojavljivati, i to na ekranima televizija diljem svijeta. Originalni Sam u kući omiljen je film u gotovo svakom kutku svijeta. Iznjedrio je nekoliko nastavaka koji su izazvali mnogo pozitivne pažnje kritike i publike. Dakle, ako želite pokazati svoje znanje o ovom serijalu na filmskoj večeri ili pub kvizu posvećenom ovom filmu, možda je najbolje vrijeme da saznate neke činjenice o filmu Sam u kući. Ali, postoji li doista nešto novo za naučiti o ovom klasiku? Svakako postoji.

Činjenice o filmu Sam u kući bave se raznim temama, od iza kulisa do stvari koje vidimo u filmu. Neke se fokusiraju na glumačku postavu, dok druge gledaju na tajne iza same priče. Ipak, mnoge zabavne činjenice o Sam u kući fokusiraju se na stvari koje vidimo prikazane u samom filmu. Postoji mnogo stvari koje možda niste znali o rekvizitima i elementima korištenima u filmu. Kao i kod svakog filma, puno se radi iza kulisa. Stoga mnoge zanimljive činjenice o Sam u kući okružuju priču i ljude koji stoje iza nje.

Dakle, ako želite provjeriti činjenice o filmu koji je započeo serijal filmova Sam u kući, mi ćemo Vas uputiti u pravom smjeru. Budući da je prvi film klasik među božićnim filmovima, važno je razjasniti činjenice o njemu. Zato se udobno smjestite u svoju stolicu, napravite si šalicu vruće čokolade i uživajte u popisu činjenica o prvom dijelu Sam u kući…

65 zanimljivih činjenica o filmu ‘Sam u kući’

#1

Sam u kući držao je Guinnessov svjetski rekord više od 27 godina. Pobijedio je na kino blagajnama onog vikenda kada je izašao (studeni 1990.), zaradivši 17.081.997 dolara u 1.202 kina i ostao u prvih 10 do lipnja naredne godine, zadržavši se na prvome mjestu punih 12 tjedana. Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, srušio je rekorde kao film s najvećom zaradom 1990. i kao igrana komedija s najvećom zaradom ikada u Sjedinjenim Američkim Državama.

#2

Mislili ste da je tarantula u filmu lažna? Stvarna je koliko stvarna može biti. Daniel Stern, odnosno Marv, pristao je na scenu, ali je dopustio samo jedno snimanje. Također, Stern je morao oponašati vrisak i naknadno je dodan zvuk kako bi izbjegao prepad pauka. Da ova činjenica bude još strašnija, tarantula je mogla Sternu nanijeti štetu, ako nije bio oprezan.

#3

Ne biste se trebali ni truditi tražiti punu verziju filma “Angels With Filthy Souls”. Zašto? Jednostavno, ne postoji. Riječ je o kreaciji fikcije u “Sam u kući”. “Anđeli s prljavim dušama” je izmišljeni film koji se pojavljuje u prvom filmu. U “Sam u kući 2” prikazan je i fragment lažnog nastavka “Anđeli s još prljavijim dušama”.

#4

Kad glumite u klasiku, uobičajeno je da ga gledate iznova i iznova, ali Macaulay Culkin nije obožavatelj ponovnog gledanja “Sam u kući”. Razlog za to je sasvim opravdan. On to jednostavno ne može gledati s točke običnog gledatelja. Neke scene koje nama izmame osmijeh, njemu su najčešće samo mučne. Tako je sam priznao…

#5

Joe Pesci poduzeo je dodatni korak kako bi jednu scenu učinio realističnijom i “zabavnijom”. Tijekom snimanja scene u kojoj je ugrizao Kevinov prst, on ga je uistinu i ugrizao. Macaulay Culkin je jednom prilikom rekao: “Tijekom jedne od proba, ugrizao me i probio mi je kožu.” Zvuči prilično bolno.

#6

Snimanje “obiteljskog” filma kao što je “Sam u kući” nije bio forte Joea Pescija. Pesci, koji je najpoznatiji po glumi u filmovima poput “Razjareni bik”, “Goodfellas” i “Casino”, nije se baš navikao na cjelokupno obiteljsko okruženje na setu “Sam u kući” i kao rezultat toga upotrijebio je nekoliko psovki. Redatelj, Chris Columbus, savjetovao je Pesciju da upotrijebi riječ “hladnjak” (fridge) umjesto njegove sklonosti korištenju psovka.

#7

Početni scenarij nije uključivao lik starca Marleya, moralni temelj filma. Navodno zastrašujući susjed koji na kraju podučava Kevina o vrijednosti obitelji dodan je u kasnijim nacrtima scenarija. Columbus, koji je vjerovao da je filmu potrebna dublja doza sentimentalnosti, predložio je njegovo dodavanje.

#8

Danas se Sam u kući najviše pamti po nestašnom dječaku imena Kevin McCallister kojeg je odlično utjelovio Macauley Culkin. Međutim, Columbus je više od 100 nestašnih klinaca proveo kroz niz audicija za ulogu. Što je zapravo bilo uzalud jer je Culkin briljirao u tom poslu.

#9

Navodno, Kevinova rečenica “Do you guys give up or are you thirsty for more?” usmjerena na Harryja i Marva zapravo je improvizirana na setu. Tko je mogao znati da malo dijete može biti tako hladnokrvno prema nekim kriminalcima amaterima?

#10

Čak i poslije mnoštva godina nakon završetka produkcije, Macaulay Culkin, koji je glumio Kevina, Catherine O’Haru, koja je glumila njegovu mamu, još uvijek je nazivao “mama”. Kada su se Macaulay i Catherine susreli 2012. godine, Culkin je O’Haru nazvao “mama”, a ona mu je uzvratila “mali”.

#11

Pravi vlasnici McAllisterove rezidencije zapravo su boravili ondje tijekom pet mjeseci snimanja. Ipak, primarno su bili ograničeni na glavni apartman kuće. To nije zaustavilo snimanje filma niti uzrokovalo bilo kakve smetnje.

#12

Kuća McCallistera iz filma “Sam u kući” izrasla je u popularno turističko odredište. Kuhinja, glavno stubište i podest u prizemlju koji se vide u filmu snimljeni su u ovoj kući s pet spavaćih soba, koja se nalazi na adresi 671 Lincoln Avenue u Winnetki, saveznoj državi Illinois. Vlasnici kuće bili su John i Cynthia Abendshien, onda kada je služila kao jedna od lokacija filma, a prodali su je za 1,585 milijuna dolara 2012. godine.

#13

Joe Pesci se svim silama trudio držati podalje Macaulaya Culkina na setu kako bi ga se mladi glumac užasavao kako bi dobio što autentičniji portret.

#14

Bez male zabavne ideje o zavjeri niti jedan filmski hit ne bi bio potpun. Očigledno, neki su vjerovali da se Elvis Presley, koji je preminuo 1977. godine, pojavio u filmu u epizodnoj ulozi. Pa, koliko god žarko željeli da se “Kralj” vrati, ovu su teoriju razotkrili filmski snimatelj Julio Macat i izvršni producent Tarquin Gotch.

#15

“Sam u kući” se u drugim zemljama naziva drukčije. Ako ikada budete u Argentini u vrijeme emitiranja filma, nemojte se iznenaditi kada vidite da se zove Oh, jadan anđeo. U Italiji? “Mama, propustio sam avion”. U Njemačkoj je, pak, “Kevin – sam kod kuće”.

#16

Macaulay Culkin je 2018. parodirao film Sam u kući. Za reklamu za Google Assistant, Macaulay Culkin, koji sada ima 43 godine, posjetio je dom McCallisterovih i ponovno odglumio neke od svojih najupečatljivijih scena “Sam u kući” s modernim obratom. Bolje je nego što zvuči, usprkos tomu što nisu uključili nezaboravne podvale.

#17

Dok bi pred našim prozorima mogao padati pravi snijeg u prosincu i siječnju, u “Sam u kući” snijeg koji vidimo nije baš bio stvaran u svakoj sceni. Puno je stvari korišteno za oponašanje pahuljastog snijega koji vidimo na ekranu, a jedna od njih su mljevene pahuljice krumpira. Može se vidjeti na kraju filma kada snijeg počinje padati ispred kuće.

#18

Važno je misliti ne samo na fizičku sigurnost djeteta glumca, već i osigurati da je njegovo psihičko stanje u redu. Tijekom scene u kojoj Kevin uzima primjerak Playboya, časopisa koji ima mnogo, recimo to tako, neprimjerenog sadržaja za djecu, nekoliko je stranica bilo zalijepljeno. To je učinjeno, naravno, da mali Macauley ne vidi nešto što bi stariji dečki voljeli vidjeti.

#19

Dodatna scena nakon odjavne špice u kojoj Harry i Marv gledaju “Anđele s prljavim dušama” na TV-u dok su zatvoreni u kuću trebala je biti prikazana, ali nije. Također, nekoliko je drugih scena izrezano iz konačne verzije.

#20

Kad pogodite s nečim, osjetite potrebu da to iskustvo ponovite više puta. Postigavši dobar rezultat sa “Sam u kući”, Chris Columbus nastavio je režirati druge klasične božićne filmove koji se još uvijek prikazuju svake godine. Tako je režirao Mrs. Doubtfire i nekoliko filmova o Harryju Potteru, poput “Harry Potter i kamen mudraca” i “Harry Potter i odaja tajni”.

#21

“Sam u kući” postao je sinonim za iznimno uspješan film. Pokojni, veliki, Oscarom nagrađeni scenarist, William Goldman, priznao je u svojoj knjizi Tko je ubio Hollywood? da je neočekivani uspjeh filma doveo do skovanja fraze “biti sam u kući”, koja označava da su drugi filmovi patili na kino blagajnama kao rezultat “produljenog i uspješnog prikazivanja filma Sam u kući”.

#22

“Sam u kući” proizveo je više od pukog nastavka. Svi glavni likovi iz originalne postave vratili su se u “Home Alone 2”. Štoviše, uspjeh prvog filma potaknuo je potpunu franšizu koja uključuje četiri nastavka, tri videoigre, dvije društvene igre, novelizaciju i drugu robu prilagođenu djeci.

#23

“Home Alone” je u cijelosti snimljen na području Chicaga. Obitelj McCallister je u Parizu dok je Kevin kod kuće u Illinoisu, što je ključni element radnje – međutim, cijela produkcija nije niti napustila državu Illinois. Stoga su mnoga mjesta koja su se činila stranim zapravo snimljena na domaćem terenu.

Roberto Valz / Shutterstock.com

#24

Godine 2012., dr. Ryan St. Clair dao je svoje viđenje okrutnih trikova kojima se koristio Kevin u borbi protiv Harryja i Marva. Očigledno, Harry i Marv možda ne bi dočekali živi posljednju Kevinovu zamku u stvarnom životu. Ovaj osmogodišnjak počinio je užasno puno nasilja nad “Mokrim banditima”. Toliko da do kraja noći nitko od njih nije trebao hodati, a kamoli ostati pri svijesti. Za one koji vole nasilniju zabavu, preporučamo da pogledaju film “Violent Night” iz 2022. godine…

#25

Navodni stakleni ukrasi na koje je Marv stao zapravo su bili bomboni. Međutim, Stern je izvodio svoje bosonoge scene s gumenim nogama, samo radi sigurnosti. Taj slatkiš može biti oštar i uzrokovati ozljede pod određenim kutem.

#26

Kevinova starija sestra je stvarno talentirana osoba. Hillary Wolf, koja je glumila Kevinovu stariju sestru Megan u “Home Alone”, dvije godine kasnije dobila je glavnu ulogu u filmu Joan Micklin Silver Big Girls Don’t Cry… They Get Even. Pojavila se i u “Home Alone 2”, no od tada je više nema na velikom platnu. Ali, ovdje je spominjemo s dobrim razlogom – natjecala se za Sjedinjene Američke Države u džudu na Olimpijskim igrama 1996. u Atlanti i 2000. godine u Sydneyju.

#27

John Candy je za svoga života bio jedan od najsmješnijih glumaca. No, u Sam u kući bio je manje plaćen od mladića koji je glumio dostavljača pizze u jednoj sceni. Čak i nakon što je radio 23 sata kako bi ispunio svoju epizodnu ulogu u filmu, za to nije bio puno plaćen, manje od 500 dolara. Sam je inzistirao na tome jer je smatrao da film neće biti uspješan.

#28

Prvotno je scenarist John Hughes namjeravao da Chris Columbus režira “National Lampoon’s Christmas Vacation”, ali nakon susreta s glumcem Chevyjem Chaseom, koji je glumio u njemu, stvari su krenule nagore. Stoga je, nakon svađe između Columbusa i Chasea, Hughes ponudio Columbusu priliku da umjesto toga režira “Home Alone”. A ostalo je povijest.

#29

Međunarodna zračna luka O’Hare u Chicagu korištena je umjesto pariške zračne luke Orly za snimanje scena.

#30

Jedna od najvećih podvala iz “Sam u kući” je rezanje užeta između kuće i kućice na drvetu. Ali, jeste li znali da je ta kućica na drvetu izgrađena posebno za film? Izvorno, mjesto nije imalo kućicu na drvetu, pa je produkcijski tim izgradio jednu i uništio je nakon završetka produkcije.

#31

Teško je pronaći pravog glumca za važnu ulogu. Za ulogu Harryja Limea pozvani su mnogi glumci i intervjuirani, dok na kraju ulogu nije preuzeo Joe Pesci. Robert De Niro, koji je radio na nekoliko filmova s Joeom Pescijem, odbio je ulogu Harryja Limea, kao i Jon Lovitz. Koliko god Lovitz bio dobar glumac (proslavio se u skečevima SNL-a u drugoj polovici 80-ih), mislimo da je Pesci bio najbolji izbor.

#32

Harryjev lik je hommage drugačijoj vrsti filmskog klasika. Harryjevo puno ime je Harry Lyme, isto kao i lik kojeg tumači Orson Welles u klasičnom noir filmu iz 1949. godine “Treći čovjek”. U tom se filmu lik Orson Welles također zvao Harry Lime.

#33

Glazbu za “Home Alone” nije trebao napisati John Williams. Bruce Broughton izvorno je bio izbor Chrisa Columbusa za soundtrack za “Home Alone” i njegovo se ime može vidjeti na određenim teaser posterima. Međutim, zbog poteškoća s rasporedom, Broughton nije mogao dovršiti zadatak, tako da je ostao nedovršen sve dok Columbus nije poslao Johnu Williamsu zadatak da završi posao.

#34

Postoji mala pogreška u sceni u kojoj je plamenik spalio glavu Harryju. Kultna scena stvorena je metodom prijevare pod nazivom “Pepper’s Ghost”, u kojoj je vatra zapravo bila usmjerena na staklo, na lažnu skulpturu glave. Ali, potkrala se pogreška koja je ostavljena u finalnom rezu. Budući da je položaj Joea Pescija bio malo pomaknut, na djelić sekunde pronicljivi su gledatelji mogli primijetiti lažnu glavu.

#35

Scenarij je poput nacrta. Neki se redatelji drže toga, od prve do posljednje točke, dok su drugi fleksibilniji, dajući veću slobodu glumcima. Kad je snimao “Home Alone”, producent John Hughes tražio je od glumaca da se drže scenarija, ali je napravio iznimku za svog prijatelja Johna Candyja.

#36

Jedna od scena u kojoj Kevin koristi BB pištolj donekle je animirana. Kako bi se osigurala sigurnost odraslih glumaca, scena u kojoj BB kuglica ulazi u Marvovu glavu je “lažna”. S proračunom od 18 milijuna dolara, 600 dolara potrošeno na animiranje scene činilo se kao ništa za studio kao što je 20th Century Fox.

#37

“Mokri banditi” moraju opravdati svoje ime poplavljujući kuće svojih žrtava. U stvarnosti, nisu poplavili nijednu kuću. U “Sam u kući”, kada su prolazili kroz poplavljenu kuću, prolazili su samo kroz polunapunjeni bazen.

#38

Danas su filmovi puni CGI trikova, ali stariji filmovi bili su realističniji. Većina kaskaderskih točaka koje vidimo u “Home Alone” bile su prave, a jedna čak nosi naziv “Home Alone”. Iako likovi Culkina, Pescija i Daniela Sterna nisu pali niti se udarili tijekom filma, njihovi kaskaderi jesu.

#39

Za manje od deset dana ideja filma “Sam u kući” realizirana je na papiru. Prije prvog odmora u Europi obitelji redatelja 1989. godine, nervoza putnika stvorila je koncept filma, prema Jamesu Hughesu, sinu poznatog scenarista Johna Hughesa, koji je napisao scenarij za “Sam u kući” za manje od deset dana.

#40

Kada je u pitanju snimanje filmova, postoji mnogo različitih izdataka koji mogu skupiti popriličan proračun. Ponekad se taj proračun može povećati tijekom proizvodnog procesa. Stoga nije čudno da je Warner Brothers odbio platiti proračun od 18 milijuna dolara koji je bio u nacrtu. Ali, na našu sreću, 20th Century Fox pokupio je račun i dobio puno za svoju investiciju.

#41

Nitko ne sumnja da je soundtrack filma “Home Alone” u stanju stvoriti one praznične božićne vibre iz godine u godinu. John Williams, ikona filmske glazbe, osmislio je jednu od najboljih glazbenih pjesama u filmu, “Somewhere in My Memory”, koja je naišla na samo pozitivne reakcije obožavatelja i tvrdoglavih kritičara.

#42

Teško je zamisliti filmove “Sam u kući” bez Macaulaya Culkina, glavnog glumca u prva dva filma. Ali, kako su godine prolazile, postao je malo prestar da ponovi svoju ulogu Kevina u nastavcima. Dakle, da bi ga zamijenili, isprobano je nekoliko mladih glumaca, ali ne možete tako lako promijeniti glavno lice filma.

#43

Puno problema može proizaći iz sitnih svađa koje imaju studijski i kreativni timovi. “Home Alone” je imao jedan ozbiljan argument — proračun. Za Warner Brothers je bio prevelik, za Johna Hughesa jedva dovoljan. Budžet je bio toliko strog da je Hughes znao da ne može raditi sa studijem Warner Brothers na ovome projektu.

#44

John Hughes dobio je koncept za “Home Alone” radeći na “Uncle Bucku”. Postoji scena u kojoj Culkinov lik ispituje potencijalnu dadilju. Sličan sukob između Culkina i Daniela Sterna događa se i u “Home Alone”, ali ovoga puta kroz pseći otvor na vratima.

#45

Kieran, Macaulayev mlađi brat, glumio je Fullera, Kevinovog rođaka koji mokri u krevet. Kieranu je to bio debi na filmskom platnu, a od tada je ostvario nevjerojatnu karijeru u filmovima uključujući The Cider House Rules, Igby Goes Down, Scott Pilgrim vs. the World i FX-ov Fargo.

#46

U filmu “Sam u kući”, John Candy snimio je sve svoje scene u jednom danu. I za to su mu trebala 23 sata! John Candy često se pojavljivao u filmovima Johna Hughesa, a lik koji svira polku kojeg glumi u “Home Alone”, Gus Polinski, modeliran je prema liku Johna Candyja u filmu Planes, Trains, and Automobiles.

#47

Daniel Stern, koji glumi Marva u “Sam u kući”, bio je upoznat s radom Joea Pescija prije nego što su njih dvojica osnovali “Mokre bandite” jer su surađivali na filmu “Plešem najbrže što mogu” iz 1982. godine. Daniel se jednom prilikom prisjetio iskustva, usprkos tomu što su njihove scene uklonjene iz gotovog filma.

#48

Pamtljiva nezgoda s losionom poslije brijanja bila je zapravo improvizirana. Macaulay je navodno dobio upute da nanese losion poslije brijanja, makne ruke i zatim vrisne. Umjesto toga, odlučio je držati ruke na licu, a dok su glumci i ekipa prasnuli u smijeh, “pogreška” je dospjela u finalnu verziju. Ušao je u povijest filma kao kultni trenutak filma “Sam u kući”.

#49

Spuštanje ziplineom izgleda opasno, i to sigurno jest. Već sama visina može uplašiti malo dijete, a kamoli spuštanje niz nju punom brzinom. Tako je Macaulay Culkin imao dublera koji je zapravo bio odrastao muškarac. Bio je to Larry Nicholas, tada 30-godišnji kaskaderski veteran.

#50

Kad snimate božićni film, u njega jednostavno morate uključiti lik Djeda Mraza. Pokojni Chris Farley okušao se u ulozi Djeda Mraza, ali nije uspio. Iako vjerujemo da bi se legendarni glumac iz Saturday Night Livea sjajno uklopio, čini se da je njegova audicija propala.

#51

Tijekom scene s kokicama uvedeno je pojačano osiguranje kako bi se izbjegla potencijalna nesreća. Radnici ekipe morali su ležati na podu s obje strane kreveta dok je Culkin skakao gore-dolje dok je jeo kokice.

#52

U originalnom scenariju bilo je više scena Kevinove obitelji, a manje Kevina. To je učinjeno kako bi se uravnotežile različite priče. Međutim, testni gledatelji više su voljeli vidjeti Kevina samog, a manje njegovu obitelj u Parizu, pa su producenti promijenili količinu scena u filmu.

#53

Iako ne možemo ponovno proživjeti priču filma “Sam u kući”, možete ju probati doživjeti kroz igru! Igra pod istim imenom objavljena je na više platformi za igranje. Međutim, budući da je izdana 90-ih, grafika nije baš na razini nekih modernih igara koje trenutno imamo.

#54

Namjera je bila da Marv dobije svoj spin-off. U filmu iz 1995. “Bushwhacked”, redatelja Grega Beemana, Daniel Stern je trebao glumiti dostavljača koji bježi nakon što je lažno optužen za ubojstvo. To je isprva trebao biti prednastavak filma “Sam u kući”. Zaplet bi u biti bio isti – Marv bi bio lažno optužen za isto ubojstvo nakon što je odustao od zločina.

#55

Ekipa je morala zamijeniti Macaulaya tijekom večernjih i noćnih snimanja jer pravila dječjeg rada zabranjuju maloljetnim glumcima da snimaju nakon 22 sata. Povremeno je Kevina izvan ekrana tumačio redatelj Chris Columbus. A kako bi osigurali da linija očiju Catherine O’Hara (Kevinove majke) odgovara u krupnim planovima, ekipa ju je natjerala da isporuči pogled teniskoj loptici na postolju koja je bila podignuta do Macaulayeve razine očiju.

#56

Buzzova prava djevojka bila je dječak. Chris Columbus smatrao je da bi Kevinova reakcija kada bi vidio uokvirenu sliku Buzzove djevojke bila previše okrutna da je na njoj bila prava djevojka. Dečko na slici koji se pojavljuje iznenađeno je sin art redatelja filma.

#57

Izvorno je sablasna peć u podrumu igrala značajniju ulogu u priči. U izvornom scenariju za “Sam u kući”, zastrašujuća peć trebala je glumiti u dugoj sekvenci sna u kojoj je terorizirala Kevina u cijeloj kući. Na kraju je dobio puno manje pažnje i korišten je samo nekoliko sekundi.

#58

Kelsey Grammer još je jedan komičar kojeg je kreativni tim iza filma “Sam u kući” htio uzeti. Skoro su ga angažirali za ulogu ujaka Franka, koja je napisana za Kelsey Grammer. Na kraju, nakon što je zvijezda serije Frasier odbila ulogu, Gerry Bamman je angažiran da glumi ujaka koji zbija šale.

#59

U usporedbi s Harryjem i Marvom, Joe Pesci i Daniel Stern nisu doživjeli toliko zlostavljanja. Prema nadređenom montažeru zvuka Michaelu Wilhoitu, ekipa je koristila smrznuto pečeno meso kako bi simulirala zvuk žrtava koje udaraju o tlo.

#60

Ne može se svaki veliki film mjeriti Oscarima za koje je nominiran i osvojen. Začudo, “Home Alone” je nominiran samo za dvije kategorije, promašivši nominaciju za najbolji film. Iako možda nije osvojio velike nagrade, osvojio je srca mnogih ljudi diljem svijeta.

#61

Kada se ne pronađe pravo mjesto, mora se koristiti zvučna kulisa. Za “Home Alone” mnoga mjesta snimanja pronađena su u školi, pravoj kući i tako dalje. Međutim, većina scena na prvom katu (osim kuhinje) snimljena je u zvučnoj pozornici.

#62

Kad imate scene koje se odvijaju i u Parizu i u Chicagu, držati se ograničenog budžeta može biti prilično nezgodno. Tako se ekipa filma “Sam u kući” morala zadržati na samo nekoliko lokacija snimanja. Iz tog je razloga čikaška međunarodna zračna luka O’Hare korištena za snimanje scena pariške zračne luke Orly.

#63

“Home Alone” je do danas zaradio nevjerojatnih 476,684,675 dolara diljem svijeta. S ovakvim rezultatima, Harry bi s tim iznosom mogao kupiti 39.723.722 dodatne kape za 12 dolara…

#64

Traženje idealnog doma za film trajalo je tjednima. Prema Entertainment Weeklyju, Chrisu Columbusu i njegovom timu trebalo je nekoliko tjedana da lociraju dom McCallisterovih za “Sam u kući”. Napokon su se odlučili za kuću u Winnetki, saveznoj državi Illinois, jer su otkrili da je ujedno i ugodna i puna tajni.

#65

Kada je riječ o studijima u Hollywoodu, nema svaki studio sposobnost isporučiti projekt do najvećeg mogućeg rezultata. Dogovori se događaju i projekti se mijenjaju, a filmu “Sam u kući” to nije strano. Izvorno, Warner Brothers je imao prava na projekt, ali je kroz ugovor dao prava 20th Century Foxu i Hughes Entertainmentu.