Isus
Pixabay

Je li Isus uistinu postojao?

Isus Krist je možda najpoznatiji čovjek koji je ikada živio. Ali kako znamo da je doista živio? Većina teoloških povjesničara, kršćana i nekršćana, vjeruje da je Isus doista hodao Zemljom. Međutim, oni taj zaključak izvlače iz tekstualnih dokaza u Bibliji, a ne iz čudnog asortimana relikvija koje paradiraju kao fizički dokazi u crkvama diljem Europe.

To je zato što, od fragmenata teksta ispisanog na komadićima pergamenta do mnogih komadića drva navodno spašenih s njegovog raspela, nijedan fizički dokaz Isusova života i smrti ne može izdržati znanstveno ispitivanje.

Isusov grob

U dokumentarcu pod nazivom “Secrets of Christianity” (“Tajne kršćanstva”), redatelj Simcha Jacobovici priča priču o dva čavla navodno otkrivena u 2.000 godina staroj grobnici u Jeruzalemu. On iznosi posredne dokaze koji, čini se, upućuju na to da su zahrđale relikvije nekoć prikovale Isusa na križ. Neki vjeruju da je grobnica u kojoj su pronađeni čavli grobnica židovskog velikog svećenika Kajfe, koji predsjedava suđenjem Isusu u Novom zavjetu.

Ako pogledate cijelu priču – povijesnu, tekstualnu, arheološku – čini se da svi ukazuju na to da su ova dva čavla uključena u razapinjanje,

kaže Jacobovici u filmu.

Screenshot National Geographic YT
Isusov grob

A budući da se Kajfa povezuje samo s Isusovim raspećem, zbrojite dva i dva i čini se da impliciraju da su ovo ti čavli.

U svom izvještavanju o tom filmu, Reuters je izvijestio da je većina stručnjaka i znanstvenika s kojima su kontaktirali odbacila redateljeve implikacije u filmu i nazvala ga reklamnim trikom.

Ispostavilo se da postoji mnogo reklamnih trikova kada je u pitanju Isusov grob. Godine 1911., engleski liturgičar, Herbert Thurston, prebrojao je sve čavle za koje se u to vrijeme vjerovalo da su korišteni za razapinjanje Isusa. Iako su samo tri ili četiri čavla (o točnom broju se raspravlja) trebala prikovati Krista na križ oko 30. godine naše ere, 1911. godine 30 svetih čavla bilo je štovano u riznicama diljem Europe.

U Katoličkoj enciklopediji, Thurston, koji je i sam bio isusovac, ponudio je iduće objašnjenje:

Vjerojatno je većina počela tako što je tvrdila da su faksimili koji su imali zajedničke točke s pravim čavlima. Bez svjesne prijevare od strane bilo koga, vrlo je lako imitacijama na ovaj način u vrlo kratkom vremenskom roku postati poznatim izvornicima.

Na sličan način, dovoljno drvnih iverja s “Pravog križa”, križa na kojem je Isus bio razapet, raspršeno je diljem Europe, prema ovoj poznatoj primjedbi teologa iz 16. stoljeća Johna Calvina:

Ne postoji samostan toliko siromašan da nema svoj primjerak. Na nekim mjestima postoje veliki fragmenti, kao u Svetoj kapeli u Parizu, u Poitiersu i u Rimu, gdje se kaže da je od njega napravljeno veliko raspelo. Ukratko, kad bi se skupili svi dijelovi koji bi se mogli pronaći, činili bi veliki brodski teret. Ipak, Evanđelje svjedoči da ga je jedan jedini čovjek mogao nositi.

Torinsko platno i Sudarij

Mnogi vjeruju da je možda najpoznatija vjerska relikvija na svijetu, Torinsko platno, ustvari Isusovo grobno platno. Platneni pokrivač dimenzija 4,3 x 1,1 m, koji nosi sablasnu sliku muškog tijela, štuju milijuni hodočasnika u katedrali u Torinu u Italiji. Ali, znanstveno gledano, Torinsko platno je lažnjak.

Radiokarbonsko datiranje platna otkrilo je da ono ne datira iz Kristova vremena, već iz 14. stoljeća. Zanimljivo, tada se prvi put pojavljuje u povijesnim zapisima. U dokumentu napisanom 1390. godine, francuski biskup Pierre d’Arcis tvrdio je da je Isusov lik na tkanini “lukavo naslikan”, što je činjenica “potvrđena od strane umjetnika koji ga je naslikao”. Danas Katolička crkva službeno ne potvrđuje Torinsko platno kao autentično, iako su mnogi vjernici, uključujući bivšeg papu Benedikta, naznačili da osobno vjeruju u njegovu svetost.

Slična relikvija je Sudarij iz Ovieda, krvlju umrljana tkanina koja je navodno bila omotana oko Kristove glave kad je umro i koja od 718. godine zauzima počasno mjesto u katedrali u Španjolskoj. Krv na Sudariumu je tipa AB, uobičajena na Bliskom istoku, ali ne i u Europi, zbog čega mnogi vjeruju da je to Kristova krv. Međutim, prema Joeu Nickellu u njegovoj knjizi “Relikvije Krista”, Sudarij je mnogo puta datiran ugljikom do otprilike 695. godine nove ere, nedugo prije nego što se pojavio u Oviedu.

Olovne laži

Ukupno 70 metalnih knjiga navodno otkrivenih u špilji u Jordanu prije desetak godina hvaljeni su kao najraniji kršćanski dokumenti. Datirajući ih iz razdoblja nedugo nakon Isusove smrti, znanstvenici su nazvali “olovne kodekse” (napisani su kodom i izliveni u olovu) najvažnijim otkrićima u arheološkoj povijesti. Čak je i BBC News izjavio: “Nikada nije bilo otkrića ovakvih relikvija iz ranog kršćanskog pokreta…” Kršćani su te knjige smatrali dokazom stvarnog Isusovog postojanja, jer je na jednoj stranici bila prikazana njegova slika. U blizini, fragment teksta koji glasi “Hodat ću uspravno” mnogi su protumačili kao referencu na Isusovo uskrsnuće – snažan dokaz da se ono stvarno dogodilo.

Međutim, ovi kodeksi pokazali su se kao krivotvorine – zbrka anakronističkih dijalekata i posuđenih slika vjerojatno krivotvorenih u posljednjih 50 godina. “Slika za koju kažu da je Krist je zapravo bog sunca Helios s novčića koji je došao s otoka Rodosa”, rekao je novinarima oxfordski arheolog, Peter Thonemann. “Postoje i neki besmisleni natpisi na hebrejskom i grčkom.” Kasnije se otkrilo da je glavni učenjak koji je podupirao njihovu autentičnost bio marginalni mislilac bez stvarnih dokaza.

Lažne kršćanske relikvije poput kodeksa relativno su česte, rekla je Kimberly Bowes, rimska i grčka arheologinja sa Sveučilišta Pennsylvania:

Poriv suvremenih ljudi da pronađu materijalne dokaze iz prva dva stoljeća kršćanstva puno je jači od samih stvarnih dokaza. To je zato što je broj kršćana iz ovog razdoblja bio nevjerojatno malen, vjerojatno manji od 7.000 do 100. godine naše ere, i zato što se materijalno nisu razlikovali od svoje židovske braće.

Sveti svitci, Kristova kruna, ali i jedini jaki dokaz Isusovog postojanja

Jedno od najvažnijih arheoloških otkrića koje zapravo potječe iz Isusovog vremena može ili ne mora pružiti dokaz o njegovom postojanju, ovisno o tome koga pitate. Svitci s Mrtvog mora, golema riznica dokumenata na pergamentu i papirusu pronađena u špilji u Izraelu 1940-ih, napisani su negdje između 150. g. pr. Kr. i 70. godine nove ere. Na jednom mjestu, svici se odnose na “učitelja pravednosti”. Neki kažu da je taj učitelj Isus. Drugi tvrde da bi mogao biti bilo tko.

Prije nego što je Isus razapet, kažu evanđelja, rimski vojnici stavili su mu trnovu krunu uz ismijavanje njegove prošle suverenosti. Mnogi kršćani vjeruju da trnoviti instrument mučenja postoji i danas, iako u dijelovima razasutim diljem Europe. Jedna gotovo kompletna kruna nalazi se u katedrali Notre Dame u Parizu. Dokumentirana povijest Trnove krune iz Notre Damea seže najmanje 16 stoljeća unatrag, što je impresivno podrijetlo, ali ne seže baš do 30. godine poslije Krista. Nadalje, kako Nickell ističe, Trnova kruna je četkasti vijenac, i potpuno je bez trnja.

Isus
Screenshot AFP News Agency YT
Hodočasnik ljubi ‘Kristovu’ krunu

Najbolji argument u korist Isusa kao nekoć živuće osobe je, naravno, sama Sveta Biblija. Znanstvenici smatraju da su sinoptička evanđelja po Mateju, Marku, Luki i Ivanu napisala četiri Kristova učenika u desetljećima nakon njegova raspeća. Postoje i druga evanđelja, koja nikad nisu bila kanonizirana, ali su ih svejedno napisali bliski Isusovi suvremenici. Mnogi detalji se razlikuju u različitim izvještajima o njegovom životu i smrti, ali postoji i veliki dio preklapanja, a kroz stoljeća pažljive analize bibličari su došli do općeg profila Isusa kao čovjeka.

Znamo neke stvari o povijesnom Isusu – manje nego što neki kršćani misle, ali više nego što misle neki skeptici,

rekao je Marcus Borg, istaknuti bibličar, autor i umirovljeni profesor religije i kulture na Državnom sveučilištu Oregon.

Iako je nekoliko knjiga nedavno tvrdilo da Isus nikada nije postojao, dokazi da jest uvjerljivi su za veliku većinu znanstvenika, bilo kršćana ili nekršćana.

Sljedeći opis, pretpostavljen iz Evanđelja, potvrdila bi većina znanstvenika povijesti, rekao je Borg:

Isus je rođen negdje prije 4. godine pr. Kr. i odrastao je u Nazaretu, malom selu u Galileji, kao dio seljačke klase. Isusov otac bio je tesar i on je također postao tesar, što znači da su vjerojatno u nekom trenutku izgubili svoju poljoprivrednu zemlju. Isus je odgojen kao Židov i ostao je duboko Židov cijelog svog života – nikada nije namjeravao stvoriti novu religiju. Umjesto toga, vidio je sebe kao djelatnika unutar judaizma.

Nazaret je napustio kad je odrastao nakon čega je susreo proroka Ivana koji ga je krstio. Tijekom svog krštenja, Isus je vjerojatno doživio neku vrstu božanske vizije. Ubrzo nakon toga započeo je svoje javno propovijedanje s porukom da bi se svijet mogao transformirati u ‘Kraljevstvo Božje’. Postao je poznati učitelj i prorok, kao i iscjelitelj – o Isusu se spominje više priča o iscjeljenju nego o bilo kojoj drugoj osobi u židovskoj tradiciji.

Pogubila ga je rimska carska vlast, a njegovi su ga sljedbenici doživjeli tek nakon smrti. Jasno je da su imali vizije Isusa kakvog su ga poznavali tijekom njegovog života. Tek nakon njegove smrti, proglasili su Isusa ‘gospodarom’ i ‘sinom Božjim’.