Huawei studentima koji su završili program Seeds for the Future organizirao posjet 5G logističkom centru
1208286232

Huawei studentima organizirao posjet 5G logističkom centru

Huawei Technologies Hrvatska studentima koji su uspješno završili ovogodišnji Seeds for the Future organizirao je posjet 5G Europskom logističkom centru za opskrbu (ESC) u Mađarskoj.

Seeds for the Future je program koji je u Hrvatskoj pokrenut 2019. godine temeljem Memoranduma o razumijevanju i suradnji između Huaweija i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Huaweijev Europski logistički centar za opskrbu (ESC) u Mađarskoj uz pomoć 5G tehnologije, umjetne inteligencije i proširene stvarnosti postiže 60.000 isporuka mjesečno. Transportna vozila koja upravljaju bez ljudske intervencije i obrada slika kontrolirana umjetnom inteligencijom proširene stvarnosti pomažu u logistici, proizvodnji i kontroli kvalitete.

Studenti su tijekom edukacijskog programa Seeds for the Future imali priliku učiti o naprednim tehnologijama kao što su 5G, umjetna inteligencija, računarstvo u oblaku, a u logističkom centru vidjeti kako stvari funkcioniraju u praksi. ESC je pokrenut 2021. godine kao prva europska industrijska upotreba privatne 5G mreže u stvarnom okruženju i najveći je takav objekt izvan Kine. Centar Huawei proizvodima opskrbljuje više od 50 zemalja i zapošljava više od 2000 ljudi, saznajemo prema Večernji.hr.

Shutterstock

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Bernard Gršić, posjetio je centar sa studentima i tom prilikom poručio: “Suradnja između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine počela je još 2019. godine kada je s Huawei Technologies potpisan Memorandum o suglasnosti o suradnji u okviru programa obrazovanja i obuke usmjerenog na industriju, inovacije i tehnologiju “Seeds for the Future”.

Ovo je četvrta generacija izabranih stipendista iz Hrvatske koja je postala dijelom globalne inicijative stipendiranja i razmjene studenata u kojoj sudjeluje više od stotinu zemalja diljem svijeta. Cjelokupna edukacija zaokružena je posjetom 5G Europskom logističkom centru za opskrbu (ESC) u Mađarskoj gdje su studenti uživo mogli vidjeti kako izgleda budućnost“.

Digitalna transformacija ESC pogona uvedena je tako da rješenja Industrije 4.0 podržavaju rad logistike i proizvodnje opskrbnog centra. Nakon uspješnog ulaganja u digitalizaciju, u logistici, proizvodnji i procesima kontrole kvalitete svakodnevno pomažu samoupravljajuća transportna vozila u kombinaciji s obradom slika vođenom umjetnom inteligencijom proširene stvarnosti.

Uvođenjem tehnološkog razvoja, učinkovitost pogona koji obrađuje između 50.000 i 60.000 pošiljaka mjesečno je porasla za više od 30%-40%, a vrijeme kašnjenja gotovo da i ne postoji, sve zahvaljujući cloud-u i 5G tehnologiji koji omogućuju brz prijenos podataka. Viličari u odjelu logistike spojeni su na server putem 5G mreže, a snimke s njihovih kamera prenose se do centralnog računala koje im izračunava put kako bi mogli sami upravljati.

Korištenjem ovih vozila, proces rukovanja je potpuno automatiziran od dolaska do skladištenja, kao i od prikupljanja i transporta dijelova do montažnih mjesta. Studente je kroz tvornicu proveo Tamas Boday, direktor za rješenja u Huaweiju: “Huawei je kao globalni lider ICT industrije fokusiran na razvoj cijele industrije u budućnosti, stoga naši kolege iz istraživanja i razvoja svakodnevno rade na poboljšanju najnovijih tehnologija.

Jako nam je drago što su studenti koji su pohađali Seeds for the Future u Hrvatskoj posjetili ESC. Centar predstavlja korištenje 5G tehnologije u praksi u modelu Industrije 4.0 koje donosi izvanredan rezultat. Iskreno se nadamo da će studenti posjetom dobiti uvid u proizvodne i logističke procese budućnosti.”

Huawei kao vodeći svjetski pružatelj infrastrukture i pametnih uređaja informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT) aktivno radi na tehnološkim inovacijama u području 5G-a, oblaka i umjetne inteligencije, kao i razvoju ICT talenata diljem svijeta pokretanjem globalnih edukacijskih programa kao što je Seeds for the Future.