Festival svjetla u Zagrebu: Tamo gdje se spajaju umjetnost i tehnologija
Shutterstock

Festival svjetla u Zagrebu: Tamo gdje se spajaju umjetnost i tehnologija

Svjetlost se slavi kao simbol nade jer u vremenima tame ljudi žele i mole za svjetlost i njezinu sigurnost. Stoga ima smisla da mnoge svjetske tradicije slave svjetlo i sve što ono ljudima daje. Osim toga, pojam svjetlosti i dolazak proljeća često su međusobno povezani, a Zagreb upravo zato svake godine slavi Festival svjetla. Stoga, spoj umjetnosti, dizajna, spektakla, zabave i arhitekture ponovno će i ove godine oživjeti popularne lokacije Gornjeg i Donjeg grada.

Ovaj festival nije samo mjesto čarobnih svjetlosnih instalacija, impresivnih projekcijskih mappinga, razigranih animacija i šarenih predmeta, već i mjesto dobrih emocija, pozitivne energije te idealno mjesto za doček proljeća koje svi željno iščekujemo.

Festival svjetla u Zagrebu
Shutterstock

Prvi festival svjetla u Zagrebu je održan 2017. godine, u razdoblju od 16. do 19. ožujka. Središnja tema laganog spektakla bilo je buđenje prirode i proljeća, koji su u to vrijeme već stigli. Dvije posebnosti četverodnevnog događaja bili su laserski show na Platonu Gradec nasuprot katedrali i proljetna bajka na Jesuit Squareu.

Drugi festival svjetla u Zagrebu održan je 2018. godine. Za osvjetljavanje nekih od najimpresivnijih građevina u gradu korištena je najinovativnija tehnologija, koja je dobro poznate fasade uronila u nove dimenzije umjetnosti stvarajući spektakularne svjetlosne zavjesa i galerije pod zvijezdama. Festival svjetla u Zagrebu vodio zabavio je svoje goste radošću i čarobnom atmosferom u proljeće koje predstavlja vrijeme buđenja, rasta i ponovnog rođenja. Festival je s jedne strane bio pravi vizualni ples, a s druge je strane evocirao mnogostruke misli i osjećaje kod svojih posjetitelja.

Festival svjetla u Zagrebu
Shutterstock

Treći put zaredom, Festival svjetla Zagreb održan je 2019. godine, a mnogi su s nestrpljenjem iščekivali petodnevni događaj u glavnom gradu Hrvatske. Kao jedan od prvih proljetnih događaja u Zagrebu, Festival svjetla svake godine privlači sve više turista u svoju prekrasnu unutrašnjost, gdje se mogu diviti spektakularnim projektima i zanimljivim umjetničkim djelima.

Na početku proljeća u ožujku 2022., glavni grad Hrvatske postao je spektakl svjetla i po četvrti puta. Trgovi, parkovi i razne znamenitosti bili su poprište razigranih i impresivnih svjetlosnih institucija od 16. do 20. ožujka. Poznate i obične stvari postale su nove i uzbudljive zahvaljujući umjetnicima čije su vizije pokazale grad u drugom svjetlu. Ako želite vlastiti ‘umjetnički’ spektakularni show, trgovina Art Rasvjeta nudi vrlo zanimljive proizvode.

Festival svjetla u Zagrebu
Shutterstock

U ožujku 2023. hrvatski glavni grad ponovno će se, i to po peti puta, pretvoriti u veličanstveni spektakl svjetla. Parkovi, trgovi i znamenitosti opet će biti poprište razigranih i impresivnih svjetlosnih instalacija od 15. do 19. ožujka. Kao i proteklih godina održavanja, redovno je ‘radno vrijeme’ od 18:00 do 23:00, a program je za sve posjetitelje besplatan, saznajemo prema Putovnica.net.

Program je predviđen na 26 lokacija, što je malo manje od prošle godine kad je u pitanju bilo njih 30. Osim toga, ostvarena je suradnja s umjetnicima iz Francuske, Italije, Njemačke i Nizozemske, a gostovat će i predstavnici iz Šibenika.

Otvorenje će biti na Ljetnoj pozornici Tuškanac 15. ožujka u 19:00 sati.