analni seks
Shutterstock.com

Analni seks: Sve što trebate znati

Analni seks je termin koji se koristi za bilo koju seksualnu aktivnost koja uključuje anus. Ne mora uvijek uključivati analni seks. Anus je pun živčanih završetaka, što ga čini vrlo osjetljivim, a mnogi ljudi smatraju analni seks užitkom. Procjenjuje se da 90% muškaraca koji imaju spolne odnose s muškarcima i čak 5% do 10% spolno aktivnih žena ima analni odnos.

Analni seks: Rizici

Kao i kod mnogih oblika seksa, i analni seks nosi rizike, ali planiranjem i komunikacijom s partnerom možete smanjiti mnoge od tih rizika i uživati u intimnosti.

Rizici kojih treba biti svjestan uključuju sljedeće…

1. Sluznica anusa tanja je od vagine i nema prirodnog podmazivanja. – To ju čini mnogo osjetljivijom na oštećivanje te virusi i bakterije mogu ući u krvotok. To može dovesti do spolno prenosivih infekcija, poput HIV-a. Studije su pokazale da analna izloženost HIV-u predstavlja 30 puta veći rizik za receptivnog partnera od vaginalne izloženosti. Analni odnos također može povećati rizik od dobivanja humanog papilomavirusa (HPV). HPV također može dovesti do razvoja analnih bradavica i raka anusa. Korištenje lubrikanata može pomoći, ali ne sprječava u potpunosti trganje.

2. Tkivo unutar anusa nije tako dobro zaštićeno kao koža izvan anusa. – Naše vanjsko tkivo ima slojeve mrtvih stanica koje služe kao zaštitna barijera protiv infekcije. Tkivo unutar anusa nema ovu prirodnu zaštitu, što ga čini osjetljivim na oštećivanje i širenje infekcije.

3. Anus je dizajniran da drži izmet. – Anus je okružen prstenastim mišićem, zvanim analni sfinkter, koji se steže nakon što obavimo nuždu. Kada je mišić zategnut, analna penetracija može biti bolna i teška. Ponavljajući analni seks, on može oslabiti analni sfinkter, što otežava zadržavanje izmeta dok ne stignete do zahoda. Kegelove vježbe za jačanje sfinktera mogu spriječiti ovaj problem ili ga ispraviti.

4. Anus je pun bakterija. – Bakterije koje se inače nalaze u anusu mogu potencijalno zaraziti partnera. Vaginalni seks nakon analnog seksa također može dovesti do infekcija vagine i urinarnog trakta.

Postoje i neki drugi rizici kojih treba biti svjestan:

1. Ako imate zdravu maternicu i spermiji se približe otvoru Vaše vagine tijekom analnog seksa, mogli biste zatrudnjeti.

2. Iako ozbiljne ozljede od analnog seksa nisu uobičajene, mogu se dogoditi. Krvarenje nakon toga može biti posljedica hemoroida ili posjekotine ili nečeg ozbiljnijeg kao što je perforacija (rupa) u debelom crijevu. Ovo je opasan problem koji zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.
Analni seks također povećava šanse za dobivanjem analne fisure. Fisura je rascjep u tkivu Vašeg anusa.

3. Oralni kontakt s anusom može izložiti oba partnera riziku od hepatitisa, herpesa, HPV-a i drugih infekcija.

Analni seks: Sigurnost

analni seks
Pixabay

Koristite kondom kako biste se zaštitili od širenja infekcija i bolesti.

Ostali savjeti uključuju sljedeće…

1. Prije seksa dobro se očistite. Klistir ili analni tuš može Vas isprati. Obavezno pitajte svog liječnika prije nego što si date klistir kako biste bili sigurni da to radite na siguran način.

2. Ako koristite ruke, provjerite jesu li Vam nokti kratki i čisti prije analnog seksa.
Nakon analnog seksa, promijenite kondom prije oralnog ili vaginalnog seksa. Također, možete koristiti dentalnu branu, lateks ili poliuretansku foliju koju trebate staviti između usta i partnerovog anusa.

3. Koristite podosta lubrikanta kako biste smanjili rizik od pucanja tkiva. S kondomima od lateksa uvijek koristite lubrikant na bazi vode.

4. Opustite se prije akcije. Topla kupka može pomoći.

5. Prestanite ako je bolno.

6. Ako nakon toga krvarite ili primijetite ranice ili kvržice oko anusa ili iscjedak, posjetite liječnika što je prije moguće.

7. Ako ste pod visokim rizikom od HIV-a, liječnik Vam može propisati dnevne lijekove koji se nazivaju predekspozicijska profilaksa (PrEP) kako biste smanjili šanse da ga dobijete. I dalje nosite kondom da se zaštitite od drugih spolno prenosivih bolesti.

8. Primite HPV cjepivo.

9. Budite otvoreni i iskreni sa svojim partnerom. Komunikacija je ključna za sigurno i ugodno iskustvo.

10. Nakon seksa, očistite se blagim sapunom i vodom kako biste spriječili infekciju. Također možete nanijeti kremu na bazi vode kako biste ublažili bol.

Analni seks: Komplikacije

Pixabay

Mogući problemi mogu biti sljedeći…

1. Bol i iritacija – Krema na bazi vode može pomoći kod nekih bolova. Svakako izbjegavajte jake sapune kada čistite anus.

2. Lagano krvarenje – To može biti znak posjekotina (fisura) ili hemoroida. Recite svom liječniku ako imate krvarenje.

3. Problemi s pražnjenjem crijeva – Ako Vam bol otežava obavljanje velike nužde, možete uzeti omekšivače stolice kako biste se olakšali.

Neki problemi zahtijevaju tretman liječnika. Razgovarajte sa svojim liječnikom ako imate:

  • Bol
  • Fisure
  • Gubitak kontrole nad obavljanjem velike nužde (inkontinencija)
  • Kontinuirano ili teško krvarenje
  • Simptome spolno prenosivih bolesti, kao što su iscjedak, kvržice, ranice ili groznicu

Kako riješiti probleme povezane s analnim seksom?

Razgovarajte sa svojim liječnikom o simptomima. Vjerojatno je da će predložiti iduće…

1. Rektalni pregled – Liječnik mora opipati vaš anus i rektum. No, ne brinite – stavit će rukavicu.

2. STD test – Liječnik mora uzeti uzorke krvi, urina ili drugih tekućina i poslati ih u laboratorij da provjeri ima li spolno prenosivih infekcija ili bolesti.

Liječenje problema izazvanih analnim seksom ovisit će o Vašim simptomima i dijagnozi. Za bol, posjekotine i hemoroide, Vaš liječnik mogao bi predložiti:

  • Tople vodene kupke
  • Umirujuće kreme
  • Hranu bogatu vlaknima

Za liječenje spolno prenosive bolesti, možda će Vam trebati antibiotici ili antivirusni lijekovi, ovisno o Vašoj infekciji.