Zašto je online kupnja toliko popularna među studentima?

Web trgovina posljednjih je godina u Hrvatskoj doživjela pravu eksploziju, a još veći rast prometa očekuje se u budućnosti, jer je vrlo popularna upravo među mladima.

Još tamo početkom novog milenija bila je nezamisliva, a danas online kupovina dominira u svijetu trgovine. Razlog njezine popularnosti sasvim je jasan. Naime, više vam nisu nužni ni gotovina ni odlazak u poslovnicu kako biste kupili ono što vam treba, jer sve to obavljate uz tek nekoliko klikova na vašem mobitelu ili računalu, nakon čega možete očekivati da vam narudžba stigne na kućni prag.

Istina je, web shopovi su okrenuli našu realnost naglavačke i još nam malo olakšali svakodnevicu, što u Hrvatskoj posebno dolazi do izražaja nakon 2020. godine, kada je pandemija promijenila način razmišljanja većine građana i natjerala brojne tvrtke da započnu s online poslovanjem.

A među onima koji su prvi prihvatili web trgovinu definitivno su bili hrvatski studenti, uvijek spremni potražiti najefikasnije rješenje za ostvarenje vlastitih ciljeva…

Studenti sve što mogu rješavaju putem Interneta

Nema sumnje, studenti definitivno spadaju među najmodernije hrvatske građane, jer besprijekorno vladaju Internetom i većinu svojih potreba rješavaju online.

Istraživanja su pokazala da mladi u našoj zemlji čak 97,7% slobodnog vremena provode zabavljajući se na Internetu, uz različite igre i atraktivne sadržaje na društvenim mrežama, kao i uz aplikacije za dopisivanje.

Zato je za jednog studenta sasvim logično da i kupuje na Internetu, uključujući i neke stvari koje stariji građani preferiraju tražiti po šoping centrima, poput recimo odjeće i obuće. Mladi u tome ne vide problem, jer se ne zabrinjavaju oko eventualnog neuspjeha pri kupovini. Svjesni su da robu koja ne odgovara svojom veličinom ili strukturom uvijek mogu vratiti, zbog čega spremno traže Bibloo kod za popust, kao i slične pogodnosti u drugim modnim web trgovinama.

Za studente proces istraživanja kvalitete proizvoda također se odvija online, zbog čega ima smisla da se nastavi pronalaskom najpovoljnijeg web shopa i ubacivanjem artikla u košaricu. Nakon toga slijedi kartično plaćanje, koje je mlađoj generaciji draže nego starijoj, iako neki od studenata zapravo još uvijek nemaju ni otvoren vlastiti bankovni račun…

Komfor i štednja vremena

Za studenta koji pokušava izgraditi prve korake prema uspjehu u životu, online kupnja odličan je način kako efikasno raspolagati vlastitim vremenom.

Naime, web shopovi zaista nam štede vrijeme i omogućuju da se posvetimo svojim najvažnijim obavezama. Na Internetu taj cijeli proces online kupovine traje tek nekoliko minuta, dok put do poslovnice ako u njoj kupujete može biti dug i naporan, pogotovo ako ne raspolažete autom.

Zato su kurirske službe i dostava koju obavljaju zaista sjajna vijest za sve one koji traže komfor prilikom kupovine, jer kuriri će vam donijeti ono što ste naručili na vaš kućni prag i uštedjeti mnogo vremena. Takva usluga može se u web trgovini dodatno naplaćivati, ali može biti i gratis, zbog čega Notino besplatna dostava privlači mnogo pažnje, kao i svi oni poslovni subjekti koji vam daju priliku eliminirati naknadu za transport onog što ste kupili.

U svakom slučaju, student i online šoping čine perfektnu kombinaciju koja pokazuje u kojem smjeru ide naša država, jer upravo studentska populacija predstavlja budućnost ove zemlje.

Drugim riječima, možemo očekivati da će u sljedeća dva desetljeća web shopovi apsolutno zavladati svijetom trgovine u Hrvatskoj, s mladima koji će postati stariji i imućniji, a i dalje će biti spremni slijediti trendove u kupovini koji su zasad zrelim generacijama još uvijek u velikoj mjeri strani…