Udruga međimurskih studenata organizirala projekt "Upoznajmo Međimurje 2023."
Shutterstock

Udruga međimurskih studenata organizirala projekt “Upoznajmo Međimurje 2023.”

Udruga studenata Međimurja ovog je vikenda, 20.-21. svibnja 2023., provela projekt pod nazivom “Upoznajmo Međimurje 2023”.

Projekt je namijenjen studentima koji dolaze iz različitih krajeva Hrvatske, a koji žele upoznati prirodne i kulturno-povijesne ljepote najsjevernije hrvatske županije.

Veoma su zadovoljni što su na ovogodišnjem projektu sudjelovali sudionici iz Grada Zagreba, Varaždinske, Osječko-baranjske, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije uz studente iz Međimurja, saznajemo prema Emedjimurje.

Prvog dana posjeta Međimurju, sudionici su obišli Perivoj Zrinskih te posjetili Muzej Riznica Međimurja u fortifikaciji i stalni postav Muzeja Međimurja Čakovec u palači. Na ovaj način sudionici su bili upoznati s nematerijalnom baštinom i kulturno-povijesnim značajkama Međimurja.

Nakon razgledavanja muzeja, sudionici su imali priliku sami istražiti centar grada Čakovca. Prvog je dana bio planiran i posjet Centru za posjetitelje u Žabniku, no zbog vremenskih neprilika koje su uzrokovale visok vodostaj rijeke Mure posjet je bio otkazan.

Nakon upoznavanja županijskog središta, sudionici su se uputili na Mađerkin breg gdje su posjetili vidikovac i uživali u pogledu. Smještaj sudionika bio je na Seoskom turizmu obitelji Turk u Vučetincu koji su bili izvrsni domaćini osiguravši degustaciju njihovih najboljih, domaćih vina i večere ispod peke s domaćim proizvodima. Za desert, sudionicima je bila ponuđena tradicionalna međimurska zlevanka.

Drugog dana sudionici su posjetili Muzej oldtimer vozila Šardi u Selnici te se nakon toga uputili u Prelog. U Prelogu su uz stručno vodstvo čuli nešto više o Donjem Međimurju i razvoju grada Preloga.

Nakon obilaska grada, sudionici su se uputili na marinu gdje su se upoznali s florom i faunom ovoga kraja. Nakon toga uslijedilo je slobodno vrijeme za druženje, ručak i kavu.

Ovo je projekt koji međimurski studenti, članovi Udruge studenata Međimurja, rade za svoje prijatelje studente iz svih krajeva Hrvatske. Ciljevi projekta su promicanje kulturnih, gospodarskih i turističkih vrijednosti Međimurske županije. Nastojalo se se studente upoznati s potencijalima Međimurske županije i istaknuti značaj ove malene, ali vrijedne županije.

Projekt je osmišljen i omogućen u organizaciji Udruge studenata Međimurja, a uz donacije i pomoć međimurskih općina i tvrtki kojima je zajednički cilj promocija Međimurja.