Stranim smo studentima pokazali Zagreb i zaželjeli dobrodošlicu
Shutterstock

Tjedan dobrodošlice napokon organiziran uživo: Ugostio je strane studente

Tjedan dobrodošlice (Welcome Week) za strane studente koji borave u hrvatskome glavnome gradu organiziran je nakon svih ovih godina pandemije konačno uživo. Predstavljene su im mogućnosti studiranja, učenja hrvatskog jezika i sve informacije koje će im biti korisne tijekom boravka u Zagrebu.

Središnji ured za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu organizirao je tradicionalan Tjedan dobrodošlice (Welcome Week) za strane dolazne studente u ljetnom semestru akademske godine 2022./2023., koji su u Zagreb došli u sklopu studentske razmjene.

Većina studenata, njih oko 360, na studijski boravak u Zagreb dolazi u sklopu EU-ova programa Erasmus+ mobilnosti za zemlje Europske unije, a koji podrazumijeva reciprocitet broja dolaznih stranih i odlaznih matičnih studenata na studijski boravak u te iste zemlje. Prema riječima Branke Roščić, rukovoditeljice Središnjeg ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu, najviše studenata došlo nam je iz  Francuske, Njemačke i Italije. Paralelno, naših 500-tinjak djevojaka i mladića trenutno je na studentskim mobilnostima u inozemstvu, ponajviše u Španjolskoj, Portugalu i Italiji, saznajemo prema Universitas portal.

Tijekom Tjedna dobrodošlice, strani studenti povedeni su u brojna razgledavanja Zagreba, njegovih kulturnih, sportskih, religijskih i zabavnih sadržaja. Posebno ih je razveselio posjet Tehničkom muzeju Nikola Tesla te orguljaški koncert u bazilici Sv. Antuna

Erasmus+
Shutterstock

A središnji događaj bio je Dan dobrodošlice (Welcome Day), koji se održao uživo u kinu Studentskog centra. Studente je tom prilikom pozdravio Boris Brkljačić, prorektor za studente, preddiplomske i diplomske studije. Budući da je Welcome Day upriličen 24. veljače, na godišnjicu početka ruske invazije na Ukrajinu, prorektor Brkljačić naročito je pozdravio dolazne studente iz te ratom napaćene zemlje. Kao i studente iz Turske, koju je nedavno pogodio niz katastrofalnih potresa.

Djelatnici Središnjega ureda za međunarodnu suradnju predstavili su im Sveučilište u Zagrebu, mogućnosti studiranja na engleskome jeziku na Sveučilištu, kao i učenja hrvatskoga jezika za strance. Hrvatski studenti iz Erasmus Student Networka Zagreb (ESN Zagreb), udruge čiji rad sufinancira Središnji ured za međunarodnu suradnju, održali su pak prezentaciju za strane studente o studiranju i životu u Zagrebu te su ih upoznali s aktivnostima koje će za njih biti organizirane tijekom semestra.

Studentima su bili podijeljeni darovi dobrodošlice, uključujući i tiskani materijal o Sveučilištu u Zagrebu i EU-ovu programu Erasmus+ mobilnost.