Studenti i ove akademske godine imaju besplatan prijevoz vlakom, u najavi ista pogodnost i za umirovljenike
Shutterstock

Studenti i ove akademske godine imaju besplatan prijevoz vlakom, u najavi ista pogodnost i za umirovljenike

Ugovor za sljedeću godinu potpisali su župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić i predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.

Vukovarsko-srijemska županija nastavlja s inicijativama i aktivnostima s ciljem olakšanja i poboljšanja života svojih građana. Jedna od tih inicijativa je i pilot projekt subvencioniranog prijevoza za redovite studente, započet 2022. godine, koji se i dalje provodi. Ugovor s Upravom HŽ Putničkog prijevoza danas je potpisao župan Vukovarsko-srijemske županije, Damir Dekanić, istaknuvši da će od 1. listopada 2023. do 31. prosinca 2024., ili do iskorištenja sredstava, Županija sufinancirati prijevoz vlakom za redovite studente s prebivalištem u županiji. Za tu svrhu osigurano je 155 tisuća eura, a koristit će ga gotovo dvije tisuće studenata.

“Zahvaljujem se Upravi HŽ Putničkog prijevoza s kojom smo prije nekoliko godina pokrenuli ovaj projekt koji se pokazao uspješnim jer učenici i studenti rado putuju vlakom. U budućnosti želimo unaprijediti uslugu da bude brža, udobnija i dostupnija, te zajedno radimo na poboljšanju svih ovih aspekata. Naši planovi ne završavaju samo na prijevozu učenika i studenata. Razgovarali smo i o potencijalnom besplatnom prijevozu za umirovljenike koji trenutno imaju 50% popusta,” rekao je Dekanić.

Detaljno je objasnio da redoviti studenti pravo na subvencionirani prijevoz ostvaruju preko pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza s profilom “Student Vukovarsko-srijemske županije”. Oni s već izrađenom pametnom karticom trebaju ažurirati profil i predati potrebnu dokumentaciju na željezničkom kolodvoru Vinkovci. S druge strane, oni koji još nemaju karticu, prvo je trebaju izraditi, saznajemo prema Večernjem listu.

“Izuzetno mi je drago što potpisujem još jedan ugovor s Vukovarsko-srijemskom županijom, četvrti po redu. Ova županija ima najviše subvencioniranih studenata, oko dvije tisuće. Uz obnovu pruga i modernizaciju voznog parka, ovo je treći korak koji provodimo u suradnji s nadležnim ministarstvom i podrškom Vlade kako bi privukli više putnika,” istaknuo je predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza, Željko Ukić.

Naglasio je kako statistike pokazuju da te mjere imaju pozitivan učinak na željeznički prijevoz. Do 1. rujna 2023., HŽ Putnički prijevoz prevezao je u županiji oko 665 tisuća putnika, što je 23% više u odnosu na 2022. godinu.