Južna Amerika
Shutterstock.com (Machu Picchu)

Raznolika Južna Amerika: 12 čudesnih zemalja – 1 kontinent

Južna Amerika, četvrti po veličini kontinent, proteže se od zaljeva Darien na sjeverozapadu do arhipelaga Tierra del Fuego na jugu. Zajedno s otocima Tierra del Fuego, Južna Amerika uključuje otočje Galapagos (Ekvador), Uskršnji otok (Čile), Falklandske otoke (Ujedinjeno Kraljevstvo) te arhipelag Chiloe i Juan Fernandez (Čile). Južna Amerika i Sjeverna Amerika nazvane su po talijanskom moreplovcu Amerigu Vespucciju, koji je bio prvi Europljanin koji je rekao da Amerika nije dio Istočne Indije, već potpuno odvojena kopnena masa. Dijelovi kopna koji leže južno od Panamske prevlake postali su poznati kao Južna Amerika.

Južna Amerika danas je dom građanima Kolumbije, Venezuele, Gvajane, Surinama, Francuske Gvajane, Brazila, Urugvaja, Argentine, Falklandskih otoka, Čilea, Perua, Ekvadora, Bolivije i Paragvaja. Fizička geografija, okoliš i resursi Južne Amerike i ljudska geografija mogu se razmatrati odvojeno.

Južna Amerika, što se tiče ljudskoga krajolika, duboko je pod utjecajem autohtonog stanovništva i njihove povezanosti s fizičkim okolišem. Ovi duboki odnosi nastavljaju cvjetati na kontinentu kroz razna slavlja, religiju i političko djelovanje.

Povijest i kultura

Povijesne kulture Južne Amerike razvile su se u vezi s različitim regionalnim krajolicima. Tri glavne regije ranog razvoja bile su obala Tihog oceana (pogodna za ribarska i trgovačka društva), glavne rijeke u slivu Amazone (s obilnim vodnim, biljnim i životinjskim resursima) i Ande (ondje su planine pružale sigurnost). Carstvo Inka je najpoznatija autohtona kultura Južne Amerike. Carstvo Inka osnovano je 1438. godine u andskom gradu Cuzco u Peruu. U razdoblju od 100 godina carstvo se proširilo na dijelove današnjeg Perua, Bolivije, Ekvadora, Čilea, Argentine i Kolumbije.

Kako bi komunicirali diljem ove goleme regije, Inke su izgradile široku mrežu cesta. Ovu su mrežu činile dvije glavne ceste sjever-jug – jedna je prolazila duž pacifičke obale, a druga kroz Ande. Mnogi putevi istok-zapad povezivali su to dvoje. Inke su gradile utvrde, gostionice, skladišta hrane i signalne tornjeve duž ove impresivne “pješačke ceste”. Ta mjesta i autoceste koje su ih povezivale omogućile su dominaciju Inka nad većim dijelom zapadnog dijela kontinenta.

Uvoz afričkih robova predstavljao je veliku promjenu u kulturnom krajoliku Južne Amerike. Većina robova dovedena je u Brazil. Njihove jedinstvene kulturne prakse bile su integrirane s autohtonim indijanskim vjerovanjima, kao i europskim ritualima.

Vjerska praksa Candomblea, na primjer, jedinstvena je afro-brazilska kulturna tradicija. Candomble je kombinacija tradicionalnih vjerovanja iz afričkih kultura Yoruba, Fon i Bantu. Svećenici i drugi sljedbenici ovih religija komunicirali su jedni s drugima u velikim brazilskim zajednicama robova. Ove vjere su politeističke, što znači da poštuju mnoge bogove i božice. Robovlasnici i crkveni vođe stavljaju robove pod snažan pritisak prelaska na katoličanstvo, monoteističku religiju ili religiju jednog boga. S vremenom je vjera Candomble uključila dijelove kršćanstva, poput svetaca i prikaza raspela.

Druge povijesne kulture koje sadrži Južna Amerika razvile su se s fizičkim, kao i kulturnim krajolikom. Na primjer, u Pampasu se razvila posebna gaucho (ili “kaubojska”) kultura. Sredinom 18. stoljeća, gaučosi su lovili krda divljih konja i goveda koja su slobodno šetala po prostranim travnjacima. Zatim su svoje kože i loj (voštanu mast koja se koristila za izradu svijeća i sapuna) prodavali po visokoj cijeni europskim trgovcima.

Poput sjevernoameričkoga kauboja, gaučo je bio hvaljen kao slobodouman, snažan i pošten. Popularna kultura pjesama, priča i filmova razvila se oko slike gauča. Gaucho kultura još uvijek postoji, osobito u Argentini i Urugvaju, gdje se gaucho odjeća, pjesma i hrana koriste za izazivanje nacionalnog ponosa.

Južna Amerika
sunsinger / Shutterstock.com
Gaučosi podno planine Fitz Roy u Argentini

Vjerski običaji kao okosnica južnoameričkih kultura

Bogatu povijest Južne Amerike istražuju suvremene kulture. Organizacije dosežu širu globalnu publiku kako bi širile društvene i političke poruke i donijele prihode od turizma i ulaganja. Domorodačka društva i dalje su snažno prisutna u Južnoj Americi. COICA, Koordinator domorodačkih organizacija amazonskog bazena, integrira devet organizacija koje predstavljaju svaku zemlju amazonske regije. COICA štiti autohtone prakse, fokusirajući se na održivo korištenje resursa. Grupa radi na pitanjima kao što su zakonodavstvo o zaštiti okoliša, kulturna zastupljenost i obuka rukovođenja za autohtone narode.

Vjerski običaji i dalje su okosnica mnogih južnoameričkih kultura. Dok katolicizam dominira kontinentom, druga duhovna uvjerenja utjecala su i na duhovne i na svjetovne aktivnosti. Karneval u Rio de Janeiru, festival koji se održava svake godine oko 40 dana uoči Uskrsa, važan je primjer vjerskog slavlja kojega je prihvatila svjetovna kultura. To je i važan događaj u katoličkom kalendaru i jedan od najvećih generatora prihoda u Riju.

Karneval u Riju najveći je karnevalski događaj na svijetu koji privlači milijune brazilskih i stranih turista. Tijekom sezone karnevala, cijene hotela često su četiri puta više od prosjeka. Neki turisti plaćaju stotine dolara za sudjelovanje u povorci. Međutim, većina sudionika su Brazilci. Karneval u Riju uključuje dvije važne društvene skupine — škole sambe i tzv. blocos. Škole sambe velike su društvene grupe, često s tisućama članova, koje stvaraju složene kolekcije i kostime za karnevalsku povorku. Blocos su manje grupe koje se često okupljaju u četvrtima kako bi plesale tijekom karnevalskih svečanosti.

Južna Amerika pretrpjela političke tranzicije u 60-ima i 70-ima

Povijest i razvoj Južne Amerike oblikovani su njezinom političkom geografijom. Europska kolonizacija Južne Amerike definirala je ranu političku geografiju kontinenta. Ugovorom iz Tordesillasa iz 1494., Španjolskoj i Portugalu dodijeljeno je isključivo pravo na kolonizaciju svih zemalja izvan Europe. Ugovor je također uspostavio crtu razgraničenja, koja je dala svu zemlju zapadno od crte Španjolskoj, a svu zemlju istočno od crte Portugalu. Španjolska je kolonizirala većinu Južne Amerike, a Portugal je kolonizirao današnji Brazil.

Dominacija španjolskog i portugalskog jezika na kontinentu rezultat je obrazovnog rada katoličkih misionara. Također su razvili sustave pisanja za domaće usmene tradicije kao što su Quechua, Nahuatl i Guarani. Brakovi između europskih kolonizatora i domorodačkog stanovništva uspostavili su klasu mestika. Mestici su ljudi miješanog domorodačkog i europskog podrijetla. Danas mestici čine veliki dio stanovništva mnogih južnoameričkih zemalja, poput Paragvaja (95%), Ekvadora (65%) i Kolumbije (58%).

Mestici su bili u središtu južnoameričkog revolucionarnog pokreta. Nadahnuti američkom i francuskom revolucijom, mestici su se borili u nekoliko ratova za neovisnost od 1806. do 1826. godine. Ovi ratovi i drugi regionalni sukobi uspostavili su relativno stabilne granice današnjih zemalja Južne Amerike. Među revolucionarnim vođama bili su Venezuelanac, Simon Bolivar i Argentinac, Jose de San Martin. Bolivar i San Martin ostaju među najpriznatijim i najcjenjenijim osobama u povijesti Južne Amerike.

Južna Amerika također je pretrpjela nasilne političke tranzicije, osobito tijekom 1960-ih i 1970-ih. Ta su desetljeća definirana Hladnim ratom, globalnom borbom između demokratskih zapadnih nacija i represivnih nacija s komunističkim gospodarstvima.

Uspješna kubanska revolucija 1959. donijela je komunizam na Kubu. Sjedinjene Američke Države i druge zapadne nacije bojale su se da će se komunizam proširiti Latinskom Amerikom, što uključuje Srednju i Južnu Ameriku i dijelove Kariba. Komunistički su vođe, zapravo, stekli određenu moć u Južnoj Americi tijekom 1960-ih. U nadi da će uništiti komunističku prisutnost, vojne diktature koje su podupirale SAD svrgnule su vlade Argentine, Brazila, Čilea, Paragvaja i Urugvaja. Te su diktature zatočile desetke tisuća političkih zatvorenika. Mnogi od njih su mučeni i ubijeni. Trenutne demokratske vlade ovih nacija nastavljaju istraživati zločine koji su se dogodili u doba diktature.

Danas se politička geografija Južne Amerike može definirati željom za smanjenjem stranog utjecaja. Nacionalizacija i privatizacija industrije, kao i utjecaj domorodačkih skupina, primarna su politička pitanja koja pogađaju Južnu Ameriku. Nacionalizacija je vrsta vlasništva u kojoj država kontrolira industriju, za razliku od privatnih tvrtki. Neke su južnoameričke države nacionalizirale industrije, poput proizvodnje električne energije ili nafte, kako bi potaknule gospodarski razvoj.

Čile je, na primjer, 1971. nacionalizirao svoje rudnike bakra. Prije nacionalizacije, čileanske rudnike bakra kontrolirale su velike strane tvrtke. Danas je CODELCO, Nacionalna korporacija za bakar Čilea, najveća kompanija za proizvodnju bakra na svijetu.

Sadašnji trend nacionalizacije uvelike se povezuje s pokojnim venezuelanskim predsjednikom, Hugom Chavezom. Chavez, koji je umro 2013. godine, donio je “Zakon o ugljikovodicima” koji je stupio na snagu 2002. i nacionalizirao sve aktivnosti proizvodnje i distribucije nafte. Bivši bolivijski predsjednik, Evo Morales, nacionalizirao je industriju nafte i prirodnog plina u Boliviji. Morales je također kupio prava na distribuciju vode u glavnom gradu La Pazu od privatne francuske tvrtke. Drugi čelnici, poput bivšeg ekvadorskog predsjednika, Rafaela Corree, zaprijetili su nacionalizacijom industrije ako strane tvrtke ne poštuju prava zemalja u kojima posluju.

Northfoto / Shutterstock.com
Hugo Chavez

Mnogi vjeruju da je nacionalizacija poboljšala život lokalnog stanovništva, a siromašni snažno podupiru napore za nacionalizaciju. Drugi tvrde da je nacionalizacija pogoršala kvalitetu usluga i dala previše kontrole vladi. Chavez je, na primjer, i dalje jedna od najpoznatijih političkih figura Južne Amerike, koji se smatra i popularnim vođom i diktatorom željnim moći. Neke zemlje Južne Amerike učinile su suprotno od nacionalizacije — privatizirale su industrije. U tim zemljama, poput Brazila i Argentine, vlada je prodala industrije uglavnom stranim investitorima i tvrtkama.

Slično kao i nacionalizacija, privatizacija je imala različite rezultate. Mnoge industrije sada su učinkovitiji proizvođači resursa kao što je čelik. Usluge poput vode i kanalizacije također su pouzdanije u privatnom vlasništvu. Međutim, privatizacija je pridonijela višim stopama nezaposlenosti i povećala troškove dobara i usluga.

Autohtono stanovništvo Južne Amerike imalo je za cilj povećati svoj lokalni i globalni utjecaj. Na primjer, 2009. Bolivija je donijela važan novi ustav. Njime se jamči političko predstavljanje domorodačkih skupina, priznaju se njihovi zajednički oblici vlasništva i daje im se pravo na korištenje autohtonih pravosudnih sustava. Bolivijsko ministarstvo obrazovanja proširuje svoje programe na materinjem jeziku. Spomenuti bivši predsjednik Bolivije, Morales, koji je Aymara Indijanac i prvi domorodački predsjednik nacije, imao je središnju ulogu u povećanju zastupljenosti autohtone većine Bolivije.

Godine 2006., dvije domorodačke žene, Hilaria Supa i Maria Sumire, postale su prve dvije osobe koje su položile zakletvu u Peruanskom kongresu koristeći domorodački jezik, kečua. Njihov rad na podršci prava autohtonog stanovništva doveo je do stvaranja mnogih materijala i medija na kečuanskom jeziku, uključujući kečuanske verzije Google stranice za pretraživanje i softverskog sustava Microsoft Windows.

Budućnost kontinenta

Urbanizacija će definirati ljudsku geografiju Južne Amerike u godinama koje dolaze. Latinska Amerika je najurbaniziranija regija svijeta u razvoju. To je jedina regija u razvoju s više siromašnih u gradovima nego u ruralnim područjima. Pojedinci i obitelji suočavaju se sa sve većom nesigurnošću posla, nižim plaćama i smanjenjem socijalnih usluga kao što su struja i voda.

Urbanizacija i industrijalizacija također uništavaju jedinstvene biome Južne Amerike. Amazonska kišna šuma spaljuje se brzinom od jednog jutra svake sekunde. Drveće se siječe za drvnu industriju, dok se ravnice kišne šume pretvaraju u rančeve, farme i gradove. Ovakav razvoj događaja povećava količinu onečišćenja zraka i vode u slivu Amazone i drugdje.

Ruralna područja Južne Amerike trpjet će jer se sve više ulaže u gradove kontinenta. U ruralnim područjima siromašni ljudi suočavaju se s posljedicama zemljopisne izolacije i ograničenih javnih ulaganja u obrazovanje, zdravstvenu skrb i stanovanje. Najsiromašnije zajednice na kontinentu su autohtone populacije u udaljenim planinskim područjima u Boliviji, Peruu i Ekvadoru.