što sve treba za student servis

Što sve treba za student servis – Brzi vodič za početnike

Studentski servis – ključ do prvog posla i financijske neovisnosti! Mnogi studenti žele raditi, ali ne znaju odakle početi. 

Za učlanjenje u studentski servis potrebna je osobna iskaznica, potvrda o statusu studenta i fotografija. Nakon učlanjenja, možete tražiti poslove preko servisa i zarađivati. 

Posao preko studentskog servisa donosi mnoge prednosti – stječete iskustvo, upoznajete nove ljude i zarađujete svoj novac. No, ima i nekih pravila kojih se treba pridržavati. Želite li saznati više o mogućnostima i ograničenjima rada preko studentskog servisa?

Potrebni dokumenti za učlanjenje

Za učlanjenje u studentski servis potrebno je pripremiti nekoliko važnih dokumenata. Svaki od njih ima svoju svrhu i neophodan je za uspješno završavanje procesa.

Indeks ili studentska iskaznica

Indeks ili studentska iskaznica ključni su dokumenti koji dokazuju vaš studentski status. Bez njih, nećete moći pristupiti uslugama studentskog servisa. Ako ste redoviti student, vjerojatno imate X-icu – elektroničku studentsku iskaznicu. Ona služi kao vaša osobna iskaznica unutar akademske zajednice.

Izvanredni studenti obično dobivaju papirnati indeks. U slučaju da nemate X-icu ili indeks, možete donijeti potvrdu o upisu za tekuću akademsku godinu. Ovu potvrdu izdaje vaš fakultet i ona privremeno može zamijeniti indeks ili iskaznicu.

Osobna iskaznica ili putovnica

Za identifikaciju je neophodna važeća osobna iskaznica ili putovnica. Ovi dokumenti potvrđuju vaš identitet i državljanstvo. Osobna iskaznica je najčešći izbor jer je većina studenata ima.

Ako ste strani student, možete koristiti putovnicu umjesto osobne iskaznice. Bitno je da dokument nije istekao. Studentski servis će napraviti kopiju vašeg identifikacijskog dokumenta za svoju evidenciju.

OIB (osobni identifikacijski broj)

OIB je vaš jedinstveni identifikacijski broj u Hrvatskoj. On je neophodan za sve službene postupke, uključujući i prijavu u studentski servis. OIB se obično nalazi na poleđini osobne iskaznice.

Ako ga nemate na osobnoj, možete donijeti posebnu potvrdu o OIB-u. Nju možete zatražiti u najbližoj poreznoj upravi ili preko sustava e-Građani. OIB je važan jer se koristi za praćenje vaših prihoda i za porezne svrhe.

IBAN žiro računa

Za isplatu zarade potreban vam je žiro račun. Morate donijeti potvrdu o IBAN-u vašeg računa. IBAN je međunarodni broj bankovnog računa koji jednoznačno identificira vaš račun.

Potvrdu o IBAN-u možete dobiti u banci gdje imate otvoren račun. Neki studentski servisi traže da račun bude otvoren u određenoj banci, pa to provjerite prije otvaranja. Žiro račun je posebna vrsta računa namijenjena primanju honorara i drugih povremenih prihoda.

studentica demonstrira uspjeh dok sjedi za laptopom

Kako izvaditi potvrdu o statusu studenta

Studenti u Hrvatskoj imaju praktičnu opciju za dobivanje potvrde o statusu studenta. Umjesto odlaska na fakultet, mogu je izvaditi online kroz sustav e-Građani. Ova e-usluga zove se “e-Zapis o statusu studenta” i dostupna je svima koji su upisani na akreditirane studijske programe.

Postupak je jednostavan. Student se prijavi u sustav e-Građani koristeći svoje pristupne podatke. Nakon toga odabere uslugu “e-Zapis o statusu studenta” u kategoriji Odgoj i obrazovanje. Sustav će automatski generirati potvrdu koja dokazuje studentski status za tekuću akademsku godinu.

Ova digitalna potvrda ima istu vrijednost kao i ona u papirnatom obliku. Može se koristiti za razne svrhe, poput prijave za studentski dom ili ostvarivanje prava na studentsku prehranu. Praktičnost ove usluge je očita – nema čekanja u redovima ili ograničenog radnog vremena studentske referade.

Zanimljivo je da se potvrda može dobiti i prije službenog početka akademske godine. Od 1. srpnja moguće je zatražiti potvrdu za nadolazeću godinu, što je posebno korisno za studente koji trebaju riješiti smještaj ili druge obveze prije početka nastave.

studentica tipka na laptopu na bijelom stolu

Postupak učlanjenja u student servis

Učlanjenje u student servis može zvučati komplicirano, ali zapravo je prilično jednostavno. Za početak, redoviti studenti svih visokih učilišta imaju pravo na učlanjenje. Ovo vrijedi i za one koji su tek upisali faks, kao i za one koji već godinama studiraju.

Prvi korak je provjera uvjeta. Student mora biti upisan u ISVU sustav (Informacijski sustav visokih učilišta) i imati aktivan AAI@EduHr identitet. Ovi podaci potvrđuju status redovitog studenta.

Sljedeći korak je prikupljanje dokumenata. Potrebna je osobna iskaznica, indeks ili potvrda o upisu, te jedna fotografija. Neki servisi traže i OIB, pa je dobro imati i taj podatak pri ruci.

Kad su dokumenti spremni, vrijeme je za popunjavanje pristupnice. Ovo se može učiniti online ili osobno u uredu student servisa. Online pristup je praktičniji i brži, ali osobni dolazak ima svoje prednosti – možete odmah dobiti odgovore na sva pitanja.

Nakon predaje pristupnice, servis provjerava podatke i izdaje člansku iskaznicu. S njom student može početi tražiti poslove i zarađivati. Važno je znati da se članstvo mora obnavljati svake akademske godine.

Učlanjenje u student servis otvara vrata mnogim mogućnostima za zaradu i stjecanje iskustva. Zato, dragi studenti, ne oklijevajte – učlanite se i iskoristite ove prilike!

Izrada i aktivacija studentske iskaznice (x-ice)

Studentska iskaznica, poznatija kao x-ica, ključni je dokument za svakog studenta. Za izradu x-ice potrebno je osobno doći u studentsku referadu svog fakulteta. Ponesi sa sobom jednu fotografiju veličine 4×6 cm – to je ona klasična za dokumente, znate već.

U referadi ćeš popuniti obrazac za izradu iskaznice. Nije ništa komplicirano, samo osnovni podaci. Nakon što predaš zahtjev, x-ica će biti gotova za nekoliko dana. Neke referade čak imaju i mogućnost da ti je izrade na licu mjesta!

X-ica nije samo običan komad plastike. Ona ti otvara vrata mnogih pogodnosti. S njom možeš ući u prostorije fakulteta, studentski dom, sportske objekte, pa čak i u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu. A da ne spominjemo subvencioniranu prehranu u menzama – pravi studentski život!

Izgubio si x-icu? Ne brini, nije smak svijeta. Imaš 7 dana da prijaviš gubitak i zatražiš novu. Dobra vijest je da nova x-ica sada vrijedi i za preddiplomski i diplomski studij. Nema više muke s izradom nove iskaznice kad prelaziš na višu razinu studija.

Eh, da je barem u moje vrijeme bilo tako jednostavno! Današnji studenti stvarno imaju sreće s ovim beskontaktnim iskaznicama. Čujem da će uskoro imati čak i digitalnu verziju. Tko zna, možda ćemo uskoro vidjeti studente kako samo mahnu mobitelom da uđu u menzu!

Kako pronaći posao preko student servisa

Traženje studentskog posla može biti uzbudljivo iskustvo. Prvo, treba se učlaniti u studentski servis na svom fakultetu ili sveučilištu. Nakon toga, postoji više načina za pronalazak prilika za rad.

Internetske stranice specijalizirane za studentske poslove su odlično mjesto za početak. Tamo se mogu naći razni oglasi, od jednokratnih do stalnih pozicija. Dobro je redovito provjeravati te stranice jer se novi oglasi često pojavljuju.

Društvene mreže su još jedan koristan alat. Mnoge tvrtke objavljuju slobodna radna mjesta na svojim profilima. Praćenje zanimljivih kompanija može dovesti do sjajnih prilika.

Ne treba zaboraviti ni na preporuke. Prijatelji i kolege mogu znati za otvorene pozicije koje nisu javno oglašene. Razgovor s ljudima o potrazi za poslom može otvoriti neočekivana vrata.

studentica stavlja eure u kasicu prasicu

Za one koji traže posao vezan uz svoju struku, kontaktiranje tvrtki iz te industrije direktno može biti dobar potez. Čak i ako trenutno nemaju otvorenih pozicija, mogu zapamtiti zainteresiranog studenta za buduće prilike.

Na kraju, sajmovi poslova su odlična prilika za upoznavanje potencijalnih poslodavaca uživo. Tamo se može saznati više o različitim tvrtkama i ostaviti dobar prvi dojam.