Sveučilište dobilo novi laboratorij, a studenti još 20 dodatnih stipendija
Shutterstock

Sveučilište Sjever dobilo novi laboratorij, a studenti još 20 dodatnih stipendija

Gradsko vijeće prošli je tjedan donijelo odluku o dodjeli stipendija redovitim studentima Sveučilišta Sjever u Koprivnici u idućoj akademskoj godini. Grad stipendira oko 400 studenata

Gradsko vijeće Koprivnice donijelo je prošli tjedan odluku o stipendiranju studenata Sveučilišta Sjever, i to od iduće akademske godine.

Kako kažu u Gradskoj upravi, razvoj i rast te sve veću ulogu u kreiranju novih obrazovnih vrijednosti Sveučilišta Sjever za taj kraj i cijelu Hrvatsku, od samih početaka aktivno su podržavale gradske vlasti Koprivnice, saznajemo prema portalu Lokalni.

Ukupno 370.000 eura

Novi zamah prema stvaranju kvalitetnog i stručnog kadra dala je odluka gradskih vijećnika o dodjeljivanju stipendija redovitim studentima Sveučilišta Sjever Sveučilišnog centra u Koprivnici za akademsku 2023./2024. godinu.

Grad će tako dodatno dodjeljivati 20 stipendija. Sedam stipendija bit će dodijeljeno za stručni prijediplomski studij Prehrambene tehnologije te stručni prijediplomski studij Zaštite okoliša, recikliranja i ambalaže. Šest stipendija dodijelit će se za stručni prijediplomski studij Logistike i mobilnosti.

– Tom odlukom potičemo nove smjerove na Sveučilištu Sjever i privlačenjem mladih ljudi u te smjerove dajemo buduću kvalitetu našem gospodarstvu i gospodarskim subjektima na području Koprivnice – naglasio je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Pravo na stipendiju moći će ostvariti studenti koji će upisati prvu godinu spomenutih studija. Stipendije će biti dodijeljene u obliku jednokratne financijske pomoći od 968 eura, odnosno oko 7300 kuna. U proračunu je za tu namjenu osigurano 19.360 eura. Grad Koprivnica svake godine stipendira oko 400 studenata za što izdvaja oko 370.000 eura.

U idućoj akademskoj godini, također, studentima Sveučilišnog centra Koprivnica vrata će otvoriti i nova zgrada centra laboratorija za studij Prehrambene tehnologije. Riječ je o studiju koji će imati veliku važnost u razvoju gospodarstva cijeloga kraja.

Sveučilište Sjever je u obnovu i opremanje zgrade uložilo više od dva milijuna eura vlastitih sredstava i time osiguralo moderne laboratorije nužne za edukaciju stručnjaka i znanstvenika iz područja prehrambene tehnologije. U zgradi su četiri laboratorija i pet predavaonica za ukupno 450 osoba koje će koristiti svi studenti Sveučilišta Sjever.

Novi logistički centar

Zgrada se otvorila u ponedjeljak prije tjedan dana, a priređeno je i svečano potpisivanje ugovora o poslovnoj suradnji Sveučilišta Sjever i Podravke kao nastavne baze Sveučilišta. Širenjem prostornih kapaciteta Sveučilišta i sklapanjem suradnje s vodećom prehrambenom industrijom u Hrvatskoj, Sveučilište Sjever nadograđuje kvalitetu obrazovanja koju osigurava svojim studentima, ističu u Sjeveru.

Osim toga, u tijeku je gradnja novog velikog Podravkina logističko-distributivnog centra (LCD), a završetak radova očekuje se krajem 2024. godine. Logističko-distributivni centar gradi se na površini veličine tri nogometna igrališta.