Što je Jiu Jitsu i od kojih se 10 tehnika sastoji?
Shutterstock

Što je Jiu Jitsu i od kojih se 10 tehnika sastoji?

Jiu Jitsu, također poznat kao brazilski Jiu Jitsu (BJJ), borilačka je vještina i borilački sport koji se fokusira na borbene tehnike i borbe u tlu. Potječe iz japanske borilačke vještine Judo, a dalje ju je razvila obitelj Gracie u Brazilu. Ova vještina stavlja snažan naglasak na snagu i tehniku, dopuštajući manjim pojedincima da svladaju veće protivnike pravilnom primjenom tehnike i strategije.

U Jiu Jitsuu, cilj je zauzeti dominantnu poziciju na tlu i primijeniti različite zahvate za podnošenje kako bi se protivnika prisililo na podnošenje ili “tap out”. Ova podnošenja obično uključuju blokade zglobova ili gušenja koja vrše pritisak na određene dijelove tijela, kao što su ruke, noge ili vrat, uzrokujući nelagodu ili potencijalnu ozljedu ako se ne otpuste.

Ono što Jiu Jitsu izdvaja od ostalih borilačkih vještina je njegova usmjerenost na borbe na zemlji. Vježbači imaju za cilj prevesti borbu na parter, gdje mogu koristiti svoje vještine u kontroliranju pozicija, prijelaza i podnošenja kako bi neutralizirali protivnikovu snagu i prednost.

Trening jiu jitsu nudi brojne prednosti. Pruža sveobuhvatnu vježbu koja poboljšava fizičku spremnost, kardiovaskularnu izdržljivost, snagu, fleksibilnost i svijest o tijelu. Jiu Jitsu također promiče mentalnu disciplinu, rješavanje problema i kritičko razmišljanje jer vježbači prave strategije i reagiraju na različite situacije tijekom treninga i natjecanja. Osim toga, ulijeva samopouzdanje, vještine samoobrane i sposobnost da ostanete smireni pod pritiskom.

Jiu Jitsu se vježba u gi (tradicionalnoj uniformi) ili no-gi, što uključuje nošenje kratkih hlača i štitnika. Postoje različiti rangovi pojaseva koji označavaju razinu vještine i iskustva vježbača, počevši od bijelog pojasa (početnik) i napredujući kroz plave, ljubičaste, smeđe i crne pojaseve. Napredovanje se obično stječe redovitim treninzima, poznavanjem tehnika i pokazivanjem vještine u sparingu uživo ili natjecanjima.

Bilo da je vaš cilj samoobrana, fizička spremnost, natjecanje ili osobni razvoj, Jiu Jitsu nudi dinamičnu i praktičnu borilačku vještinu u kojoj mogu uživati pojedinci svih dobi i spola. Omogućuje izazovno, ali nagrađivano putovanje koje potiče i fizičko i mentalno blagostanje.

Natjecanje u Jiu Jitsu
Shutterstock

Povijest Jiu Jitsua

Povijest Jiu Jitsua može se pratiti unazad do drevnog Japana, gdje je nastala kao borilačka vještina poznata kao “Jujutsu” ili “Jujitsu”. Jujutsu je bio sveobuhvatan sustav nenaoružane borbe koju su razvili samurajski ratnici tijekom feudalnih vremena. Njegove tehnike bile su usmjerene na učinkovite i djelotvorne načine da se porazi naoružani protivnik ili da se brani bez oružja.

Jujutsu tehnike uključivale su udarce, bacanja, zahvate zglobova, gušenja i tehnike imobilizacije. Umjetnost se prakticirala i prenosila kroz razne škole ili ryu, svaka sa svojim jedinstvenim pristupima i filozofijama. Neki poznati ryu uključuju Takenouchi-ryu, Yoshin-ryu i Fusen-ryu.

U kasnom 19. stoljeću, Jujutsu je dobio međunarodnu pozornost kada je čovjek po imenu Jigoro Kano utemeljio borilačku vještinu Judo. Kano je proučavao različite stilove Jujutsua i uključio njihove tehnike u novi sustav. Naglasio je načelo “maksimalne učinkovitosti uz minimalan napor” i uveo metodu treninga koja se fokusirala na sparing uživo ili randori.

Otprilike u isto vrijeme, brazilska obitelj zvana Gracie, posebno Carlos Gracie, zainteresirala se za Judo i pozvala je Mitsuyo Maedu, učenika Kanoa, u Brazil. Maeda, također poznat kao Grof Koma, podučavao je Judo i Jujutsu tehnike obitelji Gracie.

Carlos Gracie, zajedno sa svojom braćom, prilagodio je i modificirao tehnike koje su naučili od Maede kako bi odgovarale njihovoj manjoj građi. Razvili su sustav koji se oslanjao na snagu, tehniku i vrijeme, a ne na grubu snagu. Taj je sustav s vremenom postao poznat kao Brazilian Jiu Jitsu (BJJ).

U 20. stoljeću obitelj Gracie popularizirala je BJJ kroz izazovne mečeve i natjecanja. Pokazali su učinkovitost svojih tehnika pobjeđujući protivnike iz različitih borilačkih vještina u mečevima Vale Tudo, koji su bili preteča modernih natjecanja u mješovitim borilačkim vještinama (MMA).

Brazilski Jiu Jitsu nastavio se razvijati i dobivati priznanje diljem svijeta. Postao je ključna komponenta MMA obuke, budući da su se njegove tehnike borbe na tlu pokazale vrlo učinkovitima u stvarnim borbenim situacijama. BJJ praktičari kao što je Royce Gracie dodatno su popularizirali vještinu osvajanjem višestrukih prvenstava u ranim godinama Ultimate Fighting Championshipa (UFC).

Danas se Jiu Jitsu prakticira diljem svijeta i ima vlastiti natjecateljski krug s turnirima kao što je Svjetsko prvenstvo u Jiu-Jitsu (poznato kao Mundials). Postao je kamen temeljac treninga samoobrane, akademija borilačkih vještina i popularan sport za vježbače svih dobi i spolova, promičući fizičku spremnost, mentalnu disciplinu i osobni razvoj.

Jiu Jitsu

Tehnike jiu jitsu

Ova vještina obuhvaća širok raspon tehnika koje se primjenjuju u različitim situacijama, uključujući stojeći, klinč i borbu u parteru. Evo nekih temeljnih tehnika koje se obično koriste u Jiu Jitsu.

1. Takedowns: Tehnike koje se koriste da bi se protivnik spustio na tlo, kao što su obaranje jednom nogom, obaranje dvostrukom nogom, bacanja kukom i izleti.

2. Guard Pass: Metode za navigaciju i prolazak protivnikovog garda (obrambeni položaj odozdo), uključujući tehnike kao što su slace pass koljenom, stack pass, torreando pass i leg drag.

3. Oslobađanje: Tehnike oslobađanja iz nepovoljnog položaja, kao što je bijeg od bočne kontrole, konja ili stražnje kontrole. Primjeri uključuju pokrete premošćivanja i račića, bijeg laktom i bijeg kuka.

4. Sweeps: Tehnike za preokretanje pozicije s dna tako da se izgubi ravnoteža i zauzme gornju poziciju. Uobičajeni zamasi uključuju zamah škarama, zamah cvijetom, zamah klatnom i zamah leptirom.

5. Podnošenje: Tehnike koje se koriste za prisiljavanje protivnika na podnošenje primjenom zajedničkih blokada ili gušenja. Neki popularni podnesci uključuju ruke, kimure, trokute, giljotine, stražnje gole prigušnice i brave za gležnjeve.

6. Kontrolni položaji: Tehnike za uspostavljanje dominantnih položaja i kontrolu protivnika na tlu, kao što su bočna kontrola, mount, leđna kontrola i različiti oblici garda (npr. zatvoreni gard, otvoreni gard, pauk gard).

7. Prijelazi: Pokreti i tehnike korišteni za prijelaz između različitih položaja ili podnošenja, omogućujući fluidnost i prilagodljivost tijekom razmjena u borbi.

8. Obrana: Tehnike za obranu od protivničkih napada, kao što su blokiranje udaraca, izbjegavanje podnošenja i održavanje jake baze kako bi se spriječilo rušenje.

9. Zaključavanje zglobova: Tehnike koje vrše pritisak na zglobove (npr. ruke, ramena, koljena) kako bi se protivnika natjeralo da se pokori ili riskira ozljedu. Zglobne brave mogu hiperekstenzirati ili imobilizirati zglob.

10. Gušenje: Tehnike koje ograničavaju protivnikov protok krvi ili dovod zraka kako bi izazvale nesvijest ili prisilile na podnošenje. Prigušnice se mogu primijeniti korištenjem gi (collar chokes) ili bez gi (no-gi chokes).

Važno je napomenuti da je ova vještina vrlo tehnička i zamršena, a ovaj popis samo zagrebe površinu golemog niza dostupnih tehnika. Ovladavanje ovim tehnikama, zajedno s razumijevanjem koncepata poput poluge, raspodjele težine, vremena i strategije, presudno je za uspjeh u Jiu Jitsu. Redovito vježbanje, poduka od kvalificiranih instruktora i sparing uživo ključni su za razvoj vještine u ovim tehnikama.

Natjecanje
Shutterstock

Jiu Jitsu i religija

Jiu Jitsu, kao borilačka vještina, nema nikakve inherentne veze s religijom. To je fizička disciplina usmjerena na samoobranu, borbene tehnike, fizičku spremnost i osobni razvoj. Vježbanje Jiu Jitsua otvoreno je za pojedince različitih vjerskih pozadina ili one koji ne pripadaju nijednom određenom vjerskom uvjerenju.

Međutim, kao i kod bilo koje druge aktivnosti ili sporta, pojedinci koji vježbaju Jiu Jitsu mogu unijeti svoja osobna uvjerenja i vrijednosti, uključujući vjerske, u svoj trening i pristup borilačkoj vještini. Neki praktičari mogu pronaći duhovne ili filozofske paralele između svojih vjerskih uvjerenja i načela promicanih u ovoj vještini, kao što su disciplina, poštovanje, poniznost i ustrajnost.

Osim toga, razne Jiu Jitsu akademije ili grupe za obuku mogu imati vlastitu kulturu ili atmosferu koja bi mogla odražavati određene vrijednosti ili uvjerenja, uključujući ona pod utjecajem religijskih ili filozofskih tradicija. To može varirati ovisno o instruktoru, etosu akademije ili široj zajednici praktičara.

U konačnici, Jiu Jitsu se može promatrati kao tjelesna aktivnost koja je kompatibilna sa širokim rasponom vjerskih uvjerenja ili se prakticira kao čisto svjetovna aktivnost. Veza između Jiu Jitsua i religije uvelike je stvar osobne interpretacije i pristupa pojedinca svom treningu i osobnim vrijednostima.

Poznati ljudi Jiu Jitsua

Brojni su pojedinci koji su značajno doprinijeli svijetu Jiu Jitsua i postali su široko priznati po svojim vještinama, znanju i postignućima. Evo nekoliko poznatih ličnosti iz svijeta Jiu Jitsua.

Helio Gracie

Helio Gracie (1913.-2009.) bio je jedan od osnivača brazilskog Jiu Jitsua. Odigrao je ključnu ulogu u usavršavanju tehnika i principa umjetnosti, prilagođavajući je da bude učinkovita za manje i slabije pojedince. Helio Gracie i njegova obitelj zaslužni su za popularizaciju Jiu Jitsua u Brazilu i diljem svijeta.

Carlos Gracie

Carlos Gracie stariji (1902.-1994.) bio je još jedna utjecajna figura u razvoju brazilskog Jiu Jitsua. On je, zajedno sa svojom braćom, pomogao u usavršavanju i širenju umjetnosti kroz njihova učenja i izazovne utakmice. Carlos Gracie stariji osnovao je prvu Gracie akademiju u Brazilu i pridonio širenju popularnosti Jiu Jitsua.

Royce Gracie

Royce Gracie je član slavne obitelji Gracie i stekao je međunarodno priznanje svojim nastupima u ranim danima Ultimate Fighting Championshipa (UFC). Unatoč tome što je bio manji i fizički manje impozantan od mnogih svojih protivnika, Royce je pokazao učinkovitost ove vještine osvojivši više UFC turnira, ističući važnost tehnike i prednosti nad snagom.

Rickson Gracie

Rickson Gracie se smatra jednim od najvećih Jiu Jitsu praktičara u povijesti. Poznat je po svojoj tehničkoj sposobnosti, rekordu bez poraza u profesionalnim borbama i predanosti očuvanju suštine i učinkovitosti ove vještine. Rickson Gracie odigrao je značajnu ulogu u promicanju Jiu Jitsua diljem svijeta i trenirao je brojne uspješne borce.

Marcelo Garcia

Marcelo Garcia je brazilski Jiu Jitsu nositelj crnog pojasa i višestruki svjetski prvak. Poznat po svom inovativnom i dinamičnom stilu, Garcia je slavljen zbog svog majstorstva i sposobnosti da podredi protivnike s različitih pozicija. Postao je jedna od najcjenjenijih i najutjecajnijih osoba u suvremenom Jiu Jitsuu.

Roger Gracie

Roger Gracie je član obitelji Gracie i ima brojne naslove svjetskog prvaka u Jiu Jitsu. Poznat je po svojoj tehničkoj izvrsnosti, posebice po svojoj dominantnoj vrhunskoj igri i sposobnosti kontroliranja protivnika. Roger Gracie uspješno se prebacio u mješovite borilačke vještine (MMA) i ostvario uspješnu karijeru u sportu.

Ovo je samo nekoliko primjera od mnogih utjecajnih osoba u Jiu Jitsu. Svijet Jiu Jitsua pun je talentiranih vježbača, instruktora i natjecatelja koji su pridonijeli rastu i evoluciji ove umjetnosti.

Borilačka tehnika
Shutterstock

Zabavne činjenice o Jiu Jitsu

Evo nekoliko zabavnih činjenica o Jiu Jitsu.

1. Jiu Jitsu su razvili samuraji: Porijeklo ove vještine može se pratiti unatrag u drevni Japan, gdje su ga razvili samurajski ratnici kao sredstvo nenaoružane borbe. Osmišljen je kako bi im omogućio da se brane u situacijama kada su bili razoružani ili im je oružje bilo neučinkovito.

2. Obitelj Gracie revolucionirala je Jiu Jitsu: Obitelj Gracie, posebno Helio Gracie i njegovi sinovi, odigrali su značajnu ulogu u popularizaciji i razvoju Jiu Jitsua. Razvili su umjetnost fokusirajući se na snagu, tehniku i strategiju, što je omogućilo manjim pojedincima da nadvladaju veće protivnike.

3. “Nježna vještina”: Jiu Jitsu se često naziva “nježna vještina” jer naglašava korištenje protivnikove energije i utjecaja protiv njih, a ne oslanjanje na čistu snagu. Omogućuje vježbačima da neutraliziraju protivnikovu snagu učinkovitim korištenjem tehnike i poluge.

4. Jiu Jitsu i MMA: Ova vještina je odigrala ključnu ulogu u usponu mješovitih borilačkih vještina (MMA). Mnogi uspješni MMA borci imaju pozadinu u Jiu Jitsu, jer njegove tehnike borbe u zemlji pružaju značajnu prednost u sportu.

5. Važnost igre u tlu: Za razliku od mnogih drugih borilačkih vještina, Jiu Jitsu stavlja snažan naglasak na borbu u tlu i submissions. Uči praktičare kako kontrolirati i podrediti protivnike s različitih pozicija na tlu, što može biti vrlo učinkovito u situacijama samoobrane u stvarnom životu.

6. Jiu Jitsu sustav pojaseva: Ova vještina koristi sustav rangiranja pojaseva za označavanje razine vještine i iskustva vježbača. Napredovanje obično počinje s bijelim pojasom za početnike i napreduje kroz plave, ljubičaste, smeđe i crne pojaseve. Osim crnog pojasa, postoje dodatni stupnjevi (koraljni pojasevi i crveni pojasevi) koji se dodjeljuju za iznimnu vještinu i doprinos umjetnosti.

7. Poštovanje i prijateljstvo: Ova vještina promiče kulturu poštovanja, poniznosti i prijateljstva. Uobičajeno je vidjeti praktičare kako pomažu jedni drugima da se poboljšaju, dijele znanje i njeguju zajednicu koja podržava i na strunjačama i izvan njih.

8. Žene u Jiu Jitsu: Jiu Jitsu je posljednjih godina stekao popularnost među ženama. Vježbačice su dale značajan doprinos sportu i postigle zapažene uspjehe na natjecanjima, rušeći rodne barijere u borilačkim vještinama.

9. Jiu Jitsu za samoobranu: Ova vještina je poznata po svojoj praktičnosti u situacijama samoobrane, jer uči tehnikama za svladavanje većih i jačih protivnika. Usredotočen je na neutraliziranje prijetnji i obuzdavanje napadača bez nanošenja nepotrebne štete.

10. Cjeloživotno učenje: Ova vještina je cjeloživotno putovanje učenja i rasta. Uvijek postoji nešto novo za otkriti, doraditi i poboljšati, što ga čini kontinuirano zanimljivim i korisnim poslom.

Borilačke vještine
Shutterstock

Ove zabavne činjenice ističu neke zanimljive aspekte Jiu Jitsua, njegovu povijest, načela i utjecaj na borilačke vještine.

Zaključno, ova vještina je borilačka vještina i borilački sport koji je nastao u Japanu, a dalje se razvijao u Brazilu. Naglašava hrvanje, borbu u tlu i korištenje poluge i tehnike za svladavanje protivnika. Jiu Jitsu ima bogatu povijest, a osobe poput obitelji Gracie igraju značajnu ulogu u njegovoj evoluciji i popularizaciji.

Jiu Jitsu nudi širok raspon tehnika, uključujući rušenja, dodavanja garda, podnošenja i kontrolne položaje, koje se primjenjuju u scenarijima borbe stojeći, klinču i parteru. Poznat je po svojoj učinkovitosti u situacijama samoobrane i naširoko je prihvaćen u svijetu mješovitih borilačkih vještina (MMA).

Dok Jiu Jitsu nema inherentne veze s religijom, pojedinci mogu unijeti svoja osobna uvjerenja i vrijednosti u svoj trening. Ova vještina promiče vrijednosti kao što su disciplina, poštovanje i poniznost, koje se mogu uskladiti s različitim religijskim ili filozofskim perspektivama.

Osim toga, postoje mnoge značajne ličnosti i praktičari u svijetu Jiu Jitsua koji su ostavili trajan utjecaj, kao što su Helio Gracie, Carlos Gracie Sr., Royce Gracie i Marcelo Garcia, između ostalih.

Jiu Jitsu je dinamična i vrijedna borilačka vještina koja nudi fizičku spremnost, mentalnu disciplinu, vještine samoobrane i osobni rast. Bilo da ste zainteresirani za natjecanje, samoobranu ili jednostavno uživate u putu učenja i usavršavanja, Ova vještina pruža jedinstveno i privlačno iskustvo.