Studenti novinarstva u Zagrebu spremni na prosvjed
Shutterstock

Studenti novinarstva u Zagrebu spremni na prosvjed zbog ukidanja smjerova

Ovih dana glavna tema na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu jest ukidanje studijskog smjera na trećoj godini prijediplomskih studija. Osim njega, poznato je da se ukidaju i neki kolegiji, poput Sportskog novinarstva zbog isteka ugovora profesora ovih kolegija.

Studenti novinarstva na Fakultetu političkih znanosti i dalje inzistiraju da im uprava omogući izborni predmet „radijsko novinarstvo“ na trećoj godini. Sljedeće akademske godine taj se smjer ukida zbog manjka kadrova. Studenti upozoravaju da je to udarac na struku te da se ukidanje smjera mora izbjeći prije početka upisa. S njima se slažu i brojni bivši djelatnici samog fakulteta, kao i novinari.

Problem kadroviranja na novinarskom smjeru proteže se već dulji niz godina. Prema 24sata, saznajemo da se radi o sukobu politologije i novinarstva. Saznali smo i kako je u posljednjih nekoliko godina s Odsjeka novinarstva otišlo najmanje šest vanjskih suradnika, te da je na samome Odsjeku ostalo jedva sedam-osam stalno zaposlenih. Isto tako, na samome Odsjeku zaista nije bilo volje da se dovedu mladi kvalitetni predavači koji bi osuvremenili studij. Kolegij online novinarstvo, upozoravaju, uveden je prije tek koju godinu.

S druge strane, studentima novinarstva nameće se cijeli niz politoloških predmeta. To itekako šteti struci, da se praktički gasi jedan od najvažnijih studija novinarstva na ovom području, upozoravaju nas bivši djelatnici. Zamrzavanje radijskog novinarstva nije prvi primjer u kojem Uprava nije našla zamjenu. Kako kažu djelatnici, isto se dogodilo i sa smjerom Metode i tehnike novih medija koji je morao biti zamrznut zbog odlaska profesora na slobodnu godinu. Uprava ni tada nije našla zamjenu predavača.