Znate li tko je Dalaj Lama? (9 crtica iz biografije)

Kada pričamo o svjetovnim vođama, mnogi će se sjetiti tibetanskih svećenika i budista, a posljedično i Dalaj Lame. Međutim, je li Dalaj Lama ime ili uloga? Vidjet ćemo da to ovisi o tome pišemo li sintagmu velikim ili malim slovima. Što točno radi Dalaj Lama i tko je trenutni duhovni vođa na području Tibeta? Danas ćemo odgovoriti na ova pitanja, a potičemo vas da i sami proučite svijet ovih zanimljivih svećenika.

Veliko ili malo slovo?

Za početak, izuzetno je bitno da razlikujemo sintagmu Dalaj Lama od sintagme dalaj lama. Kada sintagmu pišemo malim slovima, zapravo se referiramo na ulogu, odnosno na titulu. S druge strane, kada sintagmu pišemo velikim slovima, ona je zamjena za osobno ime i prezime osobe koja trenutno izvršava tu ulogu, odnosno na toj je poziciji. Sintagme kao Dalaj lama ili dalaj Lama nemaju smisla, odnosno netočni su načini pisanja.

U ovom potpoglavlju bavit ćemo se titulom dalaj lame kako bismo bolje upoznali njegovu ulogu, posao i kako su dalaj lame uopće postali tako bitan dio tibetanskog budizma. Tek nakon što dobro poznajemo sam koncept dalaj lame, možemo prijeći na trenutnog Dalaj Lamu, odnosno osobu koja trenutno izvršava tu ulogu.

Što znači dalaj lama i što on radi?

U povijesti se razvila takozvana žuta sekta tibetanskog budizma. Taj se budizam razvio, pogađate, u području Tibeta i okolici te je zapravo susret indijskog budizma s lokalnim tradicijama naroda Tibeta. On je danas jedan od najpoznatijih pravaca budizma, a dalje se razdvojio u dodatne „sekte“, iako ovdje riječ sekta nikako nije korištena u negativnom smislu.

budisti
FOTO: SHUTTERSTOCK

Žuta sekta tibetanskog budizma jest podskupina koja je povezana s lamama te učiteljima iz Gulupa linije, jedne od poznatih škola čiji je osnivač Tsongkhapa. Sekta je ime dobila po bojama halja koje svećenici i redovnici tipično nose, a riječ lama zapravo je prijevod riječi guru. Ova se potkategorija budista fokusira na meditaciju, prakse koje postižu prosvijetljenost i uporabu tantre.

Kada je osoba dalaj lama, to znači da je poglavar žute sekte tibetanskog budizma. Zanimljiv je direktan prijevod sintagme dalaj lama koji znači „oceanski guru“. Tibetanski budisti vjeruju da je dalaj lama reinkarnacija ili utjelovljenje Bodhisattve, probuđenog bića. 

Uloga dalaj lame podrazumijeva duhovno vodstvo – on je učitelj, usmjeritelj i onaj koji zna kako probrati lekcije iz svijeta filozofije i vjere u svrhu prosvjetljenja. To znači da se on zapravo često bavi poučavanjem. Osim toga, dalaj lama je u današnje vrijeme uloga koja podrazumijeva određenu količinu političke aktivnosti – on igra ključnu ulogu u upravljanju Tibetom i zapravo je i vođa izvan duhovnog smisla.

Osim što je vođa unutar Tibeta, on također govori i o problemima autonomije na području Tibeta, što ga čini i aktivistom – on se bori za ljudska i religiozna prava. Mnogi misle da je dalai lama uloga koja samo podrazumijeva pričanje priča, ali sada vidimo da se radi o vrlo konkretnoj ulozi u kojoj se ipak treba i učiti i puno truditi.

Zbog prirode budizma i pravca kojeg predstavlja, dalaj lama često je i advokat za mir i ravnotežu. U javnim govorima i predavanjima koje dalaj lama drži diljem svijeta, uglavnom će spomenuti koliko su bitni mirni protesti, empatija, razumijevanje i kvalitetan razgovor. Sva ova načela pridonose miru, a mir je od ključne vrijednosti za tibetanski budizam. Budizam je potpuna suprotnost nihilizmu koji tvrdi da ništa nema specifičan smisao ili značenje.

Ako ste imali dojam da je dalaj lama osoba koja se skriva u nekom hramu i ne radi ništa osim što svoje pratitelje podučava budizmu, u krivu ste. Vidjeli smo da je dalaj lama i politički i govornički aktivna osoba, a nerijetko dalaj lame pišu i knjige o budizmu te duhovnosti. Pisanja dalaj lame prevode se diljem svijeta i filozofija se širi na sve kontinente.

Kako je nastala titula i tko postaje novi dalaj lama?

 Sad kad što je dalaj lama i što bi jedan dalaj lama trebao raditi, pitamo se kako je nastala ova titula. Postoji li osoba koja se prva prozvala dalaj lamom i sada ju drugi nasljeđuju ili je to odluka u kojoj demokratski sudjeluje velik broj ljudi? Priča ide ovako…

Godine 1578. mongolski je vladar Altan-kan odlučio jednom poglavaru samostana dati upravo ovu titulu kako bi proslavio njegov istaknuti rad – Sonamu Gyatsou postao je prvi dalaj lama i zaista je u to vrijeme bio istaknut lama. On se već tada, kao i svaki lama, smatrao reinkarnacijom svojih predaka pa je posthumno titula dalaj lame dodijeljena i dvoje njegovih predaka.

Tu sad dolazimo u dilemu – je li onda njegov najstariji predak Gendun Drup zapravo prvi dalaj lama ili ne? Odgovor svakako ovisi o tome koga pitate. U svakom slučaju, Gendun Drup živio je u 14. stoljeću i smatra se prvim dalaj lamom ako brojimo i posthumno proglašavanje, ali ako brojimo dalaj lame koji su za života to postali te ulogu aktivno izvršavali, prvi je dalaj lama tada Sonam Gyatso koji je živio u 16. stoljeću.

Dakle, mongolski vladar ovu je tradiciju pokrenuo, ali nije ni mogao zamisliti da će se ona provući kroz mnoga stoljeća te da će se ljudi pridržavati iste i u moderna vremena. No dobro, znamo kako je prvi dalaj lama postao budistički vođa, ali dalaj lame nemaju djecu – dapače, budistički svećenici na visokim pozicijama žive u celibatu i ne možemo računati da će njihovi nasljednici postati novi dalaj lame.

Kako se bira novi dalaj lama? Kad premine trenutni dalaj lama, visoki redovnici za njim žale, ali i slave priliku da nađu nasljednika – oni traže dijete koje je zapravo sljedeća reinkarnacija prethodnog lame. Zbog toga se nasljednik ne može tražiti prije smrti trenutnog vođe, već poslije – duša mora naći novo utočište.

Ako se pitate kako lame prepoznaju novog nasljednika, priča je zapravo zanimljiva… Oni nose predmete koji su pripadali prošlom dalaj lami i traže dijete koje ih prepoznaje, odnosno s njima osjeća intenzivnu povezanost. Potraga za novim dalaj lamom može trajati i nekoliko godina, ne radi se o brzom procesu kojeg samo treba odraditi. 

poučavanje Dalaj Lame
FOTO: SHUTTERSTOCK

Naravno, dijete koje biva izabrano ne može odmah postati izvršitelj uloge dalaj lame u punom smislu, već ga vode u Lhasu te ga tamo poučavaju do odrasle dobi. Lhasa je glavni grad kineske autonomne regije Tibet te je za budiste sveti grad te sjedište. Zanimljivo je da je u prošlosti ubijeno čak pet dalaj lama u procesu pronalaska novog lame, s obzirom na to da se radi o traženoj tituli.

Kontroverze i problemi: što dalaj lame NE rade?

Izuzetno je bitno da pri proučavanju ovakvih tema razmišljamo kritički. U zadnjem stoljeću, posljedično na život četrnaestog dalaj lame, nastale su mnoge teorije zavjere i kontroverze. Što to dalaj lama NE radi i što NIJE njegov posao?

Za početak, dalaj lama nije politički vođa u smislu da vodi ratove, da širi svoju državu ili nešto slično. Mnogi misle da je trenutni Dalaj Lama protiv Kine i da Tibet u potpunosti želi odvojiti od Kine te ga zbog toga smatraju manipulatorom i teroristom. Ipak, ne postoji nijedan konkretan razlog ili događaj u kojem Dalaj Lama pokušava zauzeti Kinu ili pak uopće širi tu ideju prisilno. On se samo bori za autonomiju svojih ljudi.

Također, česti je mit vezan za dalaj lame taj da su oni savršeni i da su autoritet koji vlada svim budistima. Jako je važno napomenuti da je titula dalaj lame sama po sebi sveta i da će ga drugi posljedično slušati i učiti od njega, ali to nikako ne znači da on ne griješi ili da je savršen. Četrnaesti dalaj lama nerijetko je pričao o svojim osobnim borbama i problemima, a danas živi u egzilu. Više o tome malo kasnije.

Za kraj, bitno je razumjeti i da dalaj lama nije vođa svih Tibetanaca, već je vođa žute sekte koju smo već prethodno spomenuli. Svaka druga sekta ima svoju vođu i, iako vole učiti i od drugih sekti, njima će glavni usmjeritelj ipak biti njihov specifični vođa. Dalaj lama nema autoritet nad svim tibetanskim budistima, a kamoli nad svim budistima svijeta.

Tko je trenutni Dalaj Lama i gdje živi?

Sada znamo što znači titula dalaj lame, što bi on trebao raditi te što ne radi, ali i kako se novi dalaj lama bira. U nastavku ćemo napokon dublje uroniti u život trenutnog dalaj lame – u nastavku će Dalaj Lama zapravo biti zamjena za ime i prezime Tenzin Gyatso, četrnaestog dalaj lamu Tibeta. Krenimo istraživati zanimljivosti, ali i kontroverze unutar njegova života.

Jetsun Jamphel Ngawang Lovshe Yeshe Tenzin Gyatso zapravo je potpuno ime Dalaj Lame, ali većina ga zove samo po tituli. On je rođen u srpnju 1935. godine u selu Takster. Svijetu je danas poznat kao promicatelj budizma, borac za prava Tibetanaca, ali i vrsni govornik.

Njegovo je ime pri rođenju bilo Lhamo Thondup i bio je peto od šestero djece. Njegovi su roditelji bili poljoprivrednici, a on je već s dvije godine bio pronađen od strane svećenika i proglašen novom reinkarnacijom prošlog, preminulog Dalaj Lame (Thubten Gyatso). Iako je ustoličen 1940. godine, odnosno samo s pet godina, on je čelnik Tibeta postao 1950. godine, odnosno s 15 godina.

S obzirom na to da je politička figura postao taman u vrijeme kad je Tibet bio napadan, odnosno okupiran od strane Narodne Republike Kine, ovaj će događaj jako obilježiti njegove stavove i ono o čemu će u budućnosti mnogo pripovijedati.Kako bi uopće ostao na vlasti Tibeta, morao je surađivati s komunističkim vladarima Kine pa je s Mao Ce-tungom potpisao i sporazum.

Dalaj Lama
FOTO: SHUTTERSTOCK

U Tibetu je u tom razdoblju pokrenut i pokret otpora te je krenuo upravo iz Lhase, svetišta i najvećeg grada. Otpor je bio neuspješan i Dalaj Lama bio je prisiljen napustiti Tibet 1959. godine. Neki kažu da se od tog dana smatra kako je Dalaj Lama u egzilu jer više nije tamo gdje bi trebao biti, dok neki kažu da se njegova funkcija ne mijenja ovisno o tome gdje se nalazi.

On se sklonio u Indiju te je tamo pokušao podići vladu u egzilu – njegova je velika želja bila da kultura Tibeta održava, raste i da prosvjeta i dalje ima priliku mlade podići na vrijednostima Tibeta. Za Dalaj Lamom je tisuće izbjeglica pošlo u Indiju te se on osjećao odgovornim kroz narednih desetak godina aktivno pregovarati s Ujedinjenim narodima o ovom pitanju.

Opća skupština Ujedinjenih naroda izglasala je nekoliko odluka vezanih za Tibet, ali Dalaj Lama nikad se nije vratio u Tibet gdje ga vlada Kine smatra separatistom i političkim problemom. Kako nije mogao napraviti ništa konkretno u cijeloj priči, Dalaj Lama ostatak života aktivno se bavio širenjem riječi o Tibetu, budizmu i slobodi.

Nerijetko je pričao o pitanjima etike, međureligijske komunikacije i razumijevanju te je posljedično bio u 67 zemalja, 6 kontinenata te nebrojeno mnogo konferencija i događaja. Primio je i niz nagrada, počasnih doktorata, ali i poznatu Nobelovu nagradu za mir 1989. godine – dobio ju je za nenasilni otpor kineskoj okupaciji.

Danas je Dalaj Lama najvjerojatnije u Dharamshali u Indiji, s obzirom da se tamo danas nalazi sjedište Tibeta u egzilu. Godine 2011. Dalaj Lama odlučio je u političku mirovinu, odnosno svoj je rad nastavio isključivo u kontekstu govorništva i pisanja knjiga. Na taj način, dopustio je demokraciji, odnosno administraciji Tibeta, da se bavi njegovim bivšim poslom.

9 crtica i zanimljivosti iz biografije Dalaj Lame

Osim što je zanimljivo znati životnu priču Dalaj Lame, moramo s vama podijeliti devet crtica iz njegovog života koje su nas apsolutno iznenadile. Neke od ovih stvari možda ste već i čuli, ali dio sigurno niste. Radi se o zanimljivostima koje je impresivno znati.

1. Njegova sestra, Tsering Dolma, bila je babica pri njegovu rođenju.

Kad se Dalaj Lama rađao, njegova 16 godina starija sestra bila je uz njegovu majku te je pomogla pri porodu. Ovo nije rijetka pojava u ovako ruralnim područjima pa tako i u selu u kojem je živio Dalaj Lama. Mnogi svećenici smatraju da upravo takav jednostavan način života može stvoriti i odgojiti novog spiritualnog vođu.

2. Traženje Dalaj Lame bilo je potpomognuto vizijama.

Tijekom traženja novog dalaj lame, svećenici u potrazi izbjegavaju obitelji iz kojih dolaze poznate lame – ponekad se dogodi da obitelji guraju svoju mlađu djecu u tu ulogu kako bi obiteljsko ime dobilo na težini. Isto tako, svećenici tijekom potrage puno meditiraju i duhovni ih vođe usmjeravaju ka novom vladaru.

3. Dalaj Lama prepoznao je ogrlicu za molitvu i postao novi vođa.

Kad su svećenici došli tražiti novog dalaj lamu, stigli su u selo Takster i pretvarali se da su obični putnici. Sera Lama, voditelj grupe, sjedio je u kuhinji i držao malu, ogrlicu s perlama koje služe za molitvu. Lhamo Dhondup, budući Dalaj Lama, imao je dvije godine i prišao mu je te je htio držati narukvicu u rukama. Bez da se Sera Lama predstavio, dječak mu je znao ime i prošao je niz testova u kojima treba prepoznati koji objekt ne pripada prošlom Dalaj Lami.

govorništvo u budizmu
FOTO: SHUTTERSTOCK

4. U bijegu iz Tibeta, Dalaj Lami pomogla je i CIA.

Svi znamo CIA i znamo da se ona u Americi bavi samo događajima visokog prioriteta i interesa. Zanimljivo je da su specijalne jedinice unutar CIA bile uključene u procesu bijega Dalaj Lame iz Tibeta. S obzirom na to da je on Kini oduvijek bio politički trn u oku, morao je biti zaštićen u procesu bijega. Dharamshala u Indiji postala je takozvana „mala Lhasa“.

5. Dalaj Lama volio se družiti s papama.

Osim što je upoznao Pavla VI u Vatikanu, Ivana Pavla II oko šest puta te Benedikta XVI 2006. godine, Dalaj Lama voli istraživati katoličku vjeru i slavi sličnosti te različitosti između religija. Informativna katolička agencija nerijetko je pisala o prisnom odnosu koji su Dalaj Lama i Ivan Pavao II imali – budistički vođa uvijek je o papi imao samo najljepše riječi hvale.

6. Dalaj Lama je po mnogima suviše tolerantan.

Mnogima je Dalaj Lama suviše liberalan – iako budizam sam po sebi pobačaj smatra ubojstvom, Dalaj Lama ističe kako se pobačaj mora promatrati u kontekstu situacije u kojoj se treba napraviti. Isto tako, Dalaj Lama jest protiv smrtne kazne jer smatra da je ona protiv budističke filozofije koja zagovara empatiju i razumijevanje.

S obzirom da je mnoge potaknuo na vegetarijanstvo, Dalaj Lama u toj je zajednici također dobrodošao. Kada je u posjetu nekoj drugoj zemlji, tu i tamo pojede meso, ali većinski se hrani vegetarijanski.

7. Dalaj Lama zalaže se za ženska prava.

Mnogima nije bilo drago čuti da Dalaj Lama misli kako bi i žena mogla biti sljedeći dalaj lama. On ne vidi razlog zašto duh Dalaj Lame ne bi bio reinkarniran u ženskom tijelu te je više puta spomenuo da se smatra feministom – on misli da su žene na temelju svoje prirode odlične u vođenju i stvaranju empatije u svijetu. 

8. Kontroverzan poljubac s djetetom.

2023. godine snimljen je video u kojem se Dalaj Lama nalazi s djetetom i dječak ga ljubi na obraz, na usnice te na jezik. Mnogi smatraju akt u kojem Dalaj Lama dijete potiče na to kontroverznim i nepotrebnim, a aktivisti su stali u njegovu obranu spominjući da je to drevna praksa koja je već generacijama u Tibetu nije neobična. Naime, u Tibetu bake i djedovi žvaču hranu za jako malu djecu.

9. My Land and My People.

Moja zemlja i moji ljudi – autobiografija Dalaj Lame u svijetu je vrlo popularna. Mnogi knjigu smatraju fantastičnim načinom da se nauči više i o samom Dalaj Lami i o budizmu, ali i odličnim načinom da osoba razvije empatiju prema drugima. Dok neki smatraju da bi trebala biti obavezna lektira, drugi u njoj pak nalaze kontroverzne stavove.

Zaključak

Dalaj Lama nepobitno je jedna od najbitnijih vjerskih ličnosti u svijetu. Čak i ako nismo skloni spiritualnosti ili religioznosti, dobro poznajemo Dalaj Lamu koji je aktivist, govornik, ali i svećenik. Nadamo se da ste danas naučili neke vrlo korisne stvari vezane za Dalaj Lamu te da ćete u budućnosti znati nešto više o njemu u razgovorima o religiji, empatiji i toleranciji.