Stadion Poljud
Matt Rakowski / Shutterstock.com

Top 10 najvećih stadiona u Hrvatskoj (Stadion Poljud, Maksimir, Pampas…)

Stadioni. Jedna od najčešćih tema hrvatskog nogometnog puka. Ako ne i najčešća, od onih tema koje se spominju u negativnom kontekstu. Dok brojne druge države, kudikamo manje uspješnije i siromašnije od Hrvatske, dobivaju prekrasne, moderne stadione, u “Lijepoj našoj” situacija se pomiče puževim korakom. Od sezone 2023./24., nogometaši Osijeka zaigrat će na novom stadionu na Pampasu. I to je to. Nerješiva je enigma kada će Dinamo i hrvatska nogometna reprezentacija dobiti novo zdanje, koje bi trebalo zamijeniti derutni Maksimir. I stadion Poljud bi trebao na renovaciju, no kako neki drugi stadioni izgledaju, “splitska ljepotica” uistinu je – ljepotica.

Ako bismo pulskoj Aldo Drosini izmislili još 200 sjedećih mjesta, otvaranjem Pampasa došli bismo do brojke od deset hrvatskih stadiona koji imaju kapacitet od barem 10.000 mjesta. Domu Istre 1961 malo nedostaje do toga kapaciteta, a koji stadioni se nalaze u Top 10, pročitajte u nastavku…

10. Stadion Aldo Drosina, Pula – 9.800 mjesta

Najzapadniji hrvatski prvoligaš od 1994. do 2009. nastupao je na Aldo Drosini, prije negoli je ovaj stadion renoviran. Renovacija je trajala dvije godine te je Istra 1961 u tom razdoblju nastupala na Verudi. Proslava “nove” Drosine dogodila se 9. veljače 2011. godine utakmicom Hrvatske i Češke (4:2). Nakon renovacije pulskog stadiona, kapacitet se smanjio ispod 10.000 mjesta.

8. Stadion kraj Save, Slavonski Brod – 10.000 mjesta

Marsonia se danas natječe u 2. Nogometnoj ligi, trećem rangu hrvatskog nogometa, a ako želi ući u viši rang, morat će polučiti puno bolje rezultate. Međutim, ovaj klub iz Slavonskog Broda nekad je igrao prvoligaški nogomet, mučeći velikane poput Dinama i Hajduka na svom Stadionu kraj Save.

8. Stadion HNK Cibalia, Vinkovci – 10.000 mjesta

Do 1992. godine bio je poznat kao Stadion Mladosti, no naknadno je izgubio to ime. Stoga, posljednja tri desetljeća službenog je naziva – Stadion HNK Cibalia. Ovo nogometno zdanje na Bosutu u prošlosti se punilo gotovo do posljednjeg mjesta, no posljednjih godina vinkovački klub bilježi velike oscilacije, što rezultatske, što financijske. Ovaj stadion jednom je ugostio u utakmicu hrvatske reprezentacije, 2009. kada su “Vatreni” slavili protiv Lihtenštajna s 5:0.

7. Stadion Kantrida, Rijeka – 10.600 mjesta

Jednog od najljepših i najzanimljivijih nogometnih stadiona na svijetu prije osam godina zasjenila je Rujevica gdje je HNK Rijeka “pobjegla” loveći nove titule. I dan-danas se prepričavaju neke velike utakmice na Kantridi, poput pobjede Rijeke nad Real Madridom u Kupu UEFA-e 1984. godine, ali i skandaloznog remija protiv Osijeka u završnici sezone 1998./99. Obje te utakmice pod stijenama (i na!) Kantride popratilo je 22.000 gledatelja, što je rekord ovog prekrasnog stadiona.

6. Stadion Varteks, Varaždin – 10.800 mjesta

Nogometna uzbuđenja porasla su u Varaždinu proteklih godina te je, stoga, i Stadion Varteks ponovno lijepo ispunjen. U sezoni 2022./23. Varaždinci se čak bore i za one najbolje pozicije u Hrvatskom nogometnom prvenstvu, što je dokaz da se “krvna slika” varaždinskog nogometa ipak popravlja. Iako, pitanje je kada će se idući put u Varaždinu gledati klubovi poput Aston Ville ili Heerenveena…

5. Stadion Branko Čavlović-Čavlek, Karlovac – 12.000 mjesta

Uz Kantridu i brodski Stadion kraj Save, još jedno pomalo zaboravljeno nogometno zdanje. Karlovački stadion Branko Čavlović-Čavlek nekada je ugostio prvoligašku karavanu, početkom 2010-ih, ali to nije bilo dugog vijeka. Danas nogometaši Karlovca nastupaju u niželigaškom nogometu. Spada u Top 5 stadiona u Hrvatskoj, no trebala bi mu renovacija, kao i brojnim drugim stadionima.

4. Stadion Pampas, Osijek – 13.005 mjesta

Ubacili smo na popis i ovaj stadion koji se tek treba službeno otvoriti. Nakon više od četiri desetljeća, NK Osijek dobit će novi dom. Gradski vrt zamijenit će lijepi stadiončić na Retfali koji će moći primiti 13.005 gledatelja. Šteta za Osječane što im klub ne proživljava lijepo razdoblje, zbog čega postoji mala bojazan hoće li biti ispunjen do posljednjeg mjesta u nadolazećem razdoblju.

3. Stadion Gradski vrt, Osijek – 17.061 mjesto

Jedini grad koji ima dva stadiona među deset najvećih u Hrvatskoj je Osijek. Gradski vrt od 1980. godine ugostio je nogometaše Osijeka, no tradicija se prekida 2023. prelaskom “Bijelo-plavih” na Pampas. U početnim godinama, dakle, početkom 1980-ih, Gradski vrt bio je prava atrakcija u Slavoniji, najveći stadion tog dijela Hrvatske, te je posjećenost bila iznimno velika. I danas se pamti 1982. godina i dvoboj Osijeka i Dinama kojeg je popratilo čak 40.000 ljudi. Iako primi duplo manje posjetitelja nego stadion Poljud, i dalje se na Gradskom vrtu može napraviti jako lijepa atmosfera.

2. Stadion Maksimir, Zagreb – 25.000 mjesta

Ne tako davno, Maksimir je pohodilo 35.000 i više ljudi. Najprije su radovi na gornjoj tribini Zapada smanjili kapacitet za nekoliko tisuća, a veliku štetu nanio je snažan potres 2020. godine. Zbog mjera opreza, zatvorena ja Istočna tribina i time se ukupan kapacitet smanjio na, za Maksimir i zagrebački Dinamo, mizernih 25.000 mjesta. Zato u posljednje vrijeme splitski stadion Poljud ugošćuje sve više utakmica “Vatrenih”. Čekamo da se novi stadion počne graditi. I dalje čekamo…

1. Gradski stadion Poljud, Split – 33.987 mjesta

Zahvaljujući domaćinstvu Mediteranskih igara 1979. godine, Split je, za to vrijeme, dobio jedan moderan stadion, nalik onima u Južnoj Americi, imena – Gradski stadion Poljud. I preko četiri desetljeća nakon njegovog otvaranja, stadion Poljud i dalje imponira svojom staturom, iako bi se neke preinake mogle izvršiti. Posebice oduševljava atmosfera koju lokalni navijači stvaraju prilikom utakmica Hajduka i hrvatske nogometne reprezentacije.

Trenutni prvoligaški stadioni koji nisu na listi

  • Stadion Rujevica, Rijeka – 8.279 mjesta
  • Stadion Kranjčevićeva, Zagreb – 5.350
  • Gradski stadion, Velika Gorica – 4.536
  • Stadion Šubićevac, Šibenik – 3.412
  • Gradski stadion Ivan Kušek Apaš, Koprivnica – 3.134