stadion
Shutterstock.com

Najzanimljiviji nogometni stadioni na svijetu (Top 20)

Vjerojatno ste donekle ljubitelj nogometa, već kad ste naišli na ovaj članak. Pobliže ćemo Vam dati pogled na temu o kojoj se u svijetu sporta ne raspravlja baš uvijek (kako gdje), a ta je tema – nogometni stadion. Ljubitelji ovog sporta često zanemaruju važnost “ušminkanih” stadiona, ali oni su jednako važni kao i sam sportski događaj. Uostalom, stadioni pridonose ukupnom iskustvu za svakog navijača bez obzira za koga navija.

U nastavku ćemo se posvetiti najčudnijim, najzanimljivijim nogometnim zdanjima na svijetu. Naveli smo njih 20…

Stadion #20: Beijing National Aquatics Center (Peking, Kina)

Beijing National Aquatics Center, poznat i kao “Vodena kocka”, bio je mjesto na kojem je američka plivačka zvijezda, Michael Phelps, 2008. godine osvojio osam zlatnih olimpijskih medalja. To je također i mjesto koje je prepuno mjehurića, kao što možete vidjeti. Beijing National Aquatics Center može biti osvijetljen noću i tako podsjećati na Muzej umjetnosti u španjolskom Bilbau. Međutim, da želite vidjeti ekstravagantnu rasvjetu i što sve ne, vjerojatno biste otišli u muzej, a ne na sportski događaj.

Stadion #19: Estadio Algarve (Faro, Portugal)

Godine 2004., Estadio Algarve bio je najjužniji teren na kojem se igralo Europsko nogometno prvenstvo. Sada je Estadio Algarve dom gibraltarske nogometne reprezentacije, kao i portugalske.

Međutim, ako ste u potrazi za tradicionalnijim stadionom, možda biste trebali preskočiti Estadio Algarve jer je arhitektonski čudan zbog svoje vernakularne arhitekture, što znači da je dizajn zgrade osmislila lokalna kultura, a ne lokalni arhitekti i građevinski radnici.

Stadion #18: Guangdong Stadium (Guangdong, Kina)

Stadion Guangdong može primiti do 80 000 ljudi za nogometne i atletske događaje. Štoviše, Guangdong je bio dom 16. Azijskih igara održanih 2010. godine. Za one koji ne znaju, Azijske igre su četverogodišnji događaj koji je azijski ekvivalent globalnim ljetnim Olimpijskim igrama.

Međutim, ako ćete o stadionu Guangdong suditi samo po izgledu, onda ovo zdanje vjerojatno neće biti pravo mjesto za Vas. Njegov dizajnerski element predstavlja sliku trkača kako lomi ciljnu vrpcu…

Stadion #17: Soccer City Stadium (Johannesburg, Južnoafrička Republika)

Soccer City Stadium izvorno je izgrađen 1986. godine, ali je renoviran za potrebe Svjetskog prvenstva 2010. godine. SCS kapaciteta 94.000 sjedećih mjesta bio je domaćin ceremonije otvaranja Svjetskog prvenstva, prve utakmice i finala. Međutim, renoviranje stadiona Soccer City možda je bilo malo čudno. Njegova fasada je izrađena od visoko komprimiranog vlaknastog betona s prazninama koje dopuštaju svjetlost da se reflektira po noću. Neke će nazočne obožavatelje sve ovo vrlo lako zbuniti.

Stadion #16: USS Midway Aircraft Carrier (San Diego, Sjedinjene Američke Države)

Jedna od tri iznimke na ovoj listi. Morali smo uvrstiti jednog nosača aviona. Sjećate li se sveučilišne muške košarkaške utakmice između San Diego State Aztecsa i Syracuse Orangea otprije desetak godina koja je podosta popraćena u svjetskim medijima? Ta se utakmica, zanimljivo, igrala na USS Midway Aircraft Carrier, koji također sadrži i muzej Midway. Štoviše, ta je utakmica prikladno nazvana Bitka na Midwayu, a njen najistaknutiji sudionik bio je Barack Obama, koji je gledao trijumf “Narančastih” nad Aztecima konačnim rezultatom 62:49.

Ako ste žrtva morske bolesti, trebali biste izbjegavati gledanje košarkaške utakmice na takvoj platformi.

Stadion #15: Arthur Ashe Stadium (New York, Sjedinjene Američke Države)

Stadion Arthur Ashe može se pohvaliti pomičnim krovom (sagrađen 2016.) koji je omogućio nastavak teniskog meča i uz vremenske neprilike. Međutim, trebat će Vam čepići za uši jer postoji glasna jeka na ovom teniskom igralištu kada je krov zatvoren. Čak se i ponajbolji tenisač svih vremena, Rafael Nadal, oglasio po ovom pitanju. Nadal je jednom prilikom za TennisNow.com rekao: “Razumijem da je to predstava, na kraju dana, i uživam u tome. … Osjećam se dijelom ovoga, naravno, ali pod krovom, znate… Moramo biti malo stroži u vezi s bukom. Jer sva buka ostaje unutra, a ovo je teško, zar ne? S pojavom krova, osjećaj se podosta promijenio.”

Stadion #14: Avicii Arena (Stockholm, Švedska)

Možda se na prvu, ako pratite hokej na ledu, čini da je Avicii Arena (nekad poznata kao Ericsson Globe) živopisni dom muške hokejaške reprezentacije Švedske, ali nemojte se zavarati. Može primiti do 14.000 navijača, ali to nije samo najveća kuglasta građevina na svijetu. Avicii Arena simbolizira Sunce u najvećoj svjetskoj maketi Mliječne staze.

Stadion #13: Estadio Municipal De Braga (Braga, Portugal)

Estadio Municipal de Braga izgrađena je za potrebe Europskog nogometnog prvenstva 2004. i može primiti do 30.000 navijača. Dizajn zdanja Municipal de Braga ima bizarnu kombinaciju prirodnih i umjetnih elemenata. Također, njegov semafor postavljen je na granitnu liticu na rubu stadiona i mogao bi se prevrnuti u slučaju potresa ili prirodne katastrofe. Pozicija terena donekle podsjeća na riječku Kantridu.

Stadion #12: Honister Slate Mine (Keswick, Engleska)

Druga iznimka. Inače, kriket se može igrati 600 metara pod zemljom. Dokaz za to je kambrijski rudnik škriljevca poznat kao Honister Slate Mine u sjevernoj Engleskoj. Da, moguće je igrati u rudniku, ali inače treba čitava vječnost da se igrači i navijači izvuku s utakmica. Prva podzemna utakmica ikada održana je 2013. godine kada su se engleski seoski timovi, Caldbeck i Threlkeld, međusobno borili za dojmljivu pobjedu.

Stadion #11: The Float (Marina Bay, Singapur)

The Float je relativno novo igralište koje je otvoreno 2007. godine. Kasnije je pretvoren u svrhu organiziranja svečanosti zatvaranja inauguralnih Olimpijskih igara mladih 2010. godine. Ovo zdanje, međutim, ima igralište koje je na vodi. Stoga, nećete vidjeti igrače na 100 posto, jer će postojati strah da će upasti u more. Makar, kupanje neće škoditi. Iako, u strahu moraju biti oni koji ne znaju plivati…

Stadion #10: Ingalls Rink (New Haven, Sjedinjene Američke Države)

Stadion Ingalls, poznat i kao “Kit Yale”, dom je hokejaša Yale Bulldogsa. Dakle, ako ste obožavatelj sveučilišnog hokeja, a putevi Vas odvedu u američku saveznu državu Connectitut, slobodno navratite. Nećete se razočarati…

Finski arhitekt Eero Saarinen, bivši student Yalea, dizajnirao je teren Ingalls, koje je Američki arhitektonski institut odabrao kao jedno od 150 omiljenih američkih arhitektonskih djela.

Stadion #9: Jezero St. Moritz (St. Moritz, Švicarska)

Treća iznimka. U Švicarskoj stanovnici ove prekrasne alpske zemlje imaju mnogo toga za raditi, uključujući igranje pola i jahanje konja na smrznutoj površini jezera St. Moritz. Ako neki ne znaju, konjske utrke na jezeru St. Moritz održavaju se još od 1907. godine. Dakle, više od 115 godina! Možete igrati i gledati razne sportove na zaleđenoj površini.

Stadion #8: Ottmar Hitzfeld Stadium (Zermatt, Švicarska)

Samo ste nekoliko koraka od smrtonosnog pada s litice. Ako to ne govori mnogo o igralištu koje je dobilo ime po velikom njemačkom nogometnom treneru, Ottmaru Hitzfeldu, onda ne znamo što će. Ovo zdanje nalazi se na nadmorskoj visini od čak 2.000 metara, što i nije pretjerano suludo kad se u obzir uzmu stadioni u Južnoj Americi. No, na ovome rijetko tko će htjeti biti sakupljač lopti. Jer kad lopta ode preko gola, na nju možete slobodno zaboraviti.

Nemojte nas krivo shvatiti, teren Ottmar Hitzfeld izgleda apsolutno lijepo, ali ako imate strah od visine, ovo igralište neće biti savršeno mjesto za Vaše duševno stanje.

Stadion #7: T-Mobile Center (Kansas City, Sjedinjene Američke Države)

T-Mobile Center (bivši Sprint Center) izgrađen je da bude središte razvoja Kansas Cityja u saveznoj državi Missouri, a ne da o ovom zdanju svi pričaju u kontekstu sportskih utakmica. Ovaj stadion bio je dom poznatoga američkoga muškoga košarkaškoga turnira Big 12, kao i dom Kansas City Commanda u AFL-u, ali to je teren o kojem se više priča u vezi sportske arhitekture.

Stadion #6: Tropicana Field (St. Petersburg, Sjedinjene Američke Države)

Tropicana Field otvoren je za potrebe odigravanja bejzbolskih utakmica Tampa Bay Raysa 1998. godine. Od samog početka bilo je mnogo kritičara koji su stalno isticali njegove neobične značajke, uključujući pomični krov. Mora se uzeti u obzir da je riječ o Floridi (američki St. Petersburg, ne ruski!) gdje je vrijeme izuzetno promjenjivo, no postoji mnoštvo takozvanih obožavatelja tradicionalnog bejzbola koji bi radije da je sve na otvorenom.

Ovdje je riječ o MLB momčadi koja igra u nečemu što izgleda kao veliko skladište, unatoč što su vani često visoke temperature. Čudan prizor, u svakom slučaju.

Stadion #5: Kassam Stadium (Oxford, Engleska)

Stadion Kassam, poznat i kao “Grenoble Road”, služi kao dom nogometnog kluba Oxford United od 2001. godine. Igralište Kassam čudno je trostrano zdanje, s, prema nekima, užasnim parkingom.

Ovo nije dobra kombinacija i vjerojatno Vas je natjeralo da se zapitate zašto građevinska ekipa nikada nije dovršila izgradnju ovog stadiona. Naravno, engleski nogomet je zabavno gledati, ali ovaj teren odudara od ostalih britanskih tipova igrališta.

Stadion #4: Rock Stadium (Abu Dhabi, Ujedinjeni Arapski Emirati)

Rock Stadium trebao je biti nogometno zdanje, a ne tajna tvrđava za zlikovce. Ispočetka je ovaj stadion trebao sadržavati kapacitet za 40.000 navijača u pustinji Al Ain, ali kada su arhitekti posjetili Jebel Hafeet gdje se teren namjeravao izgraditi, njegove padine i cjelokupna orijentacija podsjećali su ih na klasični grčki amfiteatar. Tako se rodila ideja o urezivanju u planinu.

Nažalost, završetak sjajne ideje nikad nije došao svome kraju…

Stadion #3: Estadio Nacional Julio Martinez Pradanos (Santiago, Čile)

Estadio Nacional Julio Martinez Pradanos je nacionalni stadion nogometne reprezentacije Čilea. To je također i najveće zdanje u Čileu sa službenim kapacitetom od 48.665 za sportske događaje i više od 60.000 za koncerte. No, povijest ovog igrališta prilično je šarena. Naime, osim za odigravanje nogometnih utakmica, ovaj stadion tijekom povijesti korišten je za zatvaranje protivnika čileanskih vlasti. Zamislite, jedan dan ovdje gledate utakmicu, a drugi strahujete za vlastiti život…

Stadion #2: Palma Arena (Palma, Španjolska)

Palma Arena je višenamjenski stadion. Privukao je veliku pozornost nakon poznate “Battle of the Surfaces” kada je Španjolac, Rafael Nadal, 2007. godine odmjerio snage protiv Švicarca Rogera Federera. Pola terena bilo je prekriveno travom (u korist Federera), a druga polovica zemljom (u korist Nadala). Naposljetku je Nadal dobio spomenutu bitku.

Stadion #1: Eidi Stadium (Eidi, Farski otoci)

Shutterstock.com

Stadion Eidi okružen je Atlantskim oceanom. Naravno, može se pohvaliti prekrasnim pogledom, ali ne nalazi se na sigurnome mjestu za gledanje utakmice, posebno za djecu. Ovaj stadion inače je dom nogometne reprezentacije Farskih otoka. Morate priznati da je riječ o stadionu na prekrasnoj lokaciji…