navijači
Alizada Studios / Shutterstock.com

Vjerni navijači: 8 vrsta sportskih obožavatelja

Svaka sportska ekipa ima mješavinu navijača: starih, mladih, muškaraca, žena. Međutim, što ako ove skupine dodatno raščlanite? U ovom tekstu dotaknut ćemo se kakvi sve navijači mogu biti. Navest ćemo i opisati osam vrsta pratitelja sporta.

1. Obožavateljice

Većina navijača ima nekog omiljenog igrača i njegovo prezime ponosno nosi na svojim leđima, no neki idu i malo dalje. Vidjeli ste ih kako ponosno drže svoje natpise poput “udaj se za mene” ili nešto daleko manje prikladno poput “ljubavi”. Iako se ovdje najčešće radi o ženskim navijačicama, možda ste kod takvih primijetili određenu opsesiju. Ako se radi o Vašoj supruzi ili djevojci, vjerojatno je vrijeme za razgovor…

Prednosti: divljenje, ljubav, izuzetna odanost
Mane: jezivost
Zaključak: Entuzijazam je ogroman, ali… Rijetko tko vam se želi naći u blizini.

2. Fanatici

Uživaju u svakoj prilici da se dotjeraju, nanesu boje i maskiraju se. Fanatik je odlučan pojaviti se na velikom video zidu, pa pleše u svakoj pauzi na utakmici. Takvi su 100% spremni za utakmicu, obraćaju pozornost na detalje kostima, znaju navijati. Iako mogu biti jako zabavni kada ih kamera pokaže, ponekad se znaju malo previše zabaviti…

Prednosti: umjetnost, kreativnost, bučnost, atmosfera
Mane: suptilnost, sklonost većoj količini alkohola
Zaključak: Jako su zabavni kada im momčad pobjeđuje, ali vrlo brzo se mogu pretvoriti u potpunu suprotnost, onda kada njihovoj momčadi baš i ne ide najbolje.

3. ‘Fantasy Team’ navijači / kladioničari

Ovakvi provode sate prije utakmice surfajući po internetu tražeći popise ozljeda i razno raznih informacija prije finaliziranja svojih idealnih sastava momčadi koje iskoriste u sve popularnijem “Fantasyju”. Zbog ove razine uključenosti težina koju pridaju naizgled beznačajnim utakmicama može biti golema jer igrači u njihovoj “momčadi” ustvari igraju za mnogo različitih ekipa. Dakle, moraju pratiti veliki broj utakmica. Isti opis vrijedi i za one koji se vole kladiti.

Prednosti: klađenje, multi-tasking, entuzijazam
Mane: klađenje, nemogućnost fokusiranja na jednu utakmicu
Zaključak: Gore opisani navijači vole svoj sport i igrače, ali jako važno bi bilo da brbljanje o “fantasy” momčadima smanjite na minimum. Vi ste doslovno jedina osoba kojoj je stalo do tog tima.

4. Galamdžije

Oni, navodno, vole svoje igrače, a ne mrze ih. No, ponekad je teško odgonetnuti. Takvi se ne boje iznijeti svoje mišljenje, najčešće s pivom u ruci. Ovisno o galamdžiji koji je pored Vas, utakmica s njim mogla bi biti jedna od najzabavnijih u Vašem životu. Međutim, ako se u blizini nalaze navijači protivničke momčadi, onda ta zabava često ode u pogrešnom smjeru. Pazite da ne nastradate kao kolateralna žrtva.

Prednosti: nikada se ne gubi u gomili, može priuštiti dovoljno zabave
Mane: često bivaju izbačeni s utakmica jer su “neshvaćeni”
Zaključak: Bez njih ne bi bilo sportske publike, iako ih nije poželjno vidjeti na dječjim utakmicama

5. Brbljavci

Ovakve inače pozovu prijatelji i ne prestaju pričati. Nadali biste se da se u toj silnoj priči radi o detaljima i situacijama iz same utakmice. Ne, mnogo je važnije to da njihov pas u posljednje vrijeme ima drek drugačije boje nego ranije. Misle da je to zato što su mu promijenili ishranu. Međutim, ona je organska, pa valjda to ne može biti to… Osim toga, njihova susjeda, Vesna, znate, ona s kratkom plavom kosom, koristi istu marku i njezini psi imaju sjajniju “stolicu”… Kad usred “izuzetno zanimljive” priče – GOL… Svi oko Vas se vesele, a Vi proklinjete trenutak kada ste odlučili pristati izaći na utakmicu s takvim osobama.

Prednosti: spajanje puno riječi, dobro društvo
Mane: nema sportskog bontona.
Zaključak: Korisni su ako želite obavljati više zadataka istovremeno. Možete se družiti dok gledate utakmicu, no ići će Vam na živce ako stvarno želite gledati utakmicu. Odvedite ih u park neka analiziraju “stolice” drugih pasa, a ne na sportski događaj.

6. Kauč-treneri

Stručnjaci. Gledaju svaku utakmicu koju igra njihova momčad, plus još neke utakmice drugih ekipa. Analiziraju zamjene, transfere i svaki potez tima. Ovakvi iskreno vjeruju da bi mogli odvesti svoju momčad do trofeja i trebali bi za to primati plaću. Ili barem biti konzultirani prije nego što se donesu glavne odluke u klubu.

Prednosti: inteligencija, pronicljivost
Mane: socijalne / komunikacijske vještine, ograničenja
Zaključak: Sjajno ih je imati u blizini ako tražite mali uvid u igru, no ponekad znaju biti naporni.

7. Nelojalni navijači

Navijači koji su spremni navijati kada je momčad u formi, ali misteriozno nestaju kad se zaredaju porazi. Kad započne prvenstvo, spremni su otići u kafić ili na stadion gledati utakmice s prijateljima. Međutim, ako krene serija loših rezultata, ako momčad ne ispuni njihova očekivanja, onda ih “voljeni” klub pretjerano i ne zanima. Takvi navijaju za momčad koja prethodne sezone osvoji Ligu prvaka…

Prednost: strast
Mane: lojalnost, predanost
Zaključak: Vrlo je zabavno biti s njima jer pridonose atmosferi, no ako je u tijeku utakmica u kojoj Vaša momčad može izgubiti sedmi dvoboj u nizu, znajte – možda takve osobe gledate posljednji put pored sebe. Ili barem do početka nove sezone.

8. ‘Slijepi’ navijači

Žele biti dijelom svake akcije, pa navijaju kada čuju kako svi ostali navijaju, a povremeno ih se uhvati kako navijaju za drugu momčad… Njihov omiljeni igrač je onaj koji je popularan na Twitteru (po mogućnosti s priloženim golišavim fotografijama). Međutim, prema njihovom svjedočenju, oni su “obožavatelji” tog tima još od malih nogu. Možda im se sviđa ideja da budu navijači, ali njihovo srce jednostavno nije u tome.

Prednost: glasno navijanje
Mane: poznavanje pravila, znati kada treba glasno navijati, mentalitet ovce, lako se daju omesti
Zaključak: U svakom slučaju – nema jakih osjećaja. Međutim, bez njih bi tribine stadiona rijetko kad bile ispunjene do posljednjeg mjesta.