Koji je najbolji triler film svih vremena? (Top 20)

Iako će mnogi prepoznati englesku riječ koja tvori ime ove vrste filma, mnogima ona ne pada na pamet kada netko spomene triler film. Naime, riječ „thrill“ u engleskom jeziku znači uzbuđenje, jezu ali i oduševljenje. Upravo su te karakteristike česte za triler film, u čiju skupinu pripadaju i akcijski, kriminalistički ili horor filmovi, dokle god se u njima nalaze elementi trilera.

triler film
FOTO: UNSPLASH

U nastavku pročitajte koji su to filmovi stekli kultni status u očima ljubitelja triler filmova. Ako vas ne zanimaju trileri, možda ste više zainteresirani za sci fi filmove ili pak hororce?

Triler film koji vrijedi pogledati – top 20

1. Sjever-sjeverozapad (North by Northwest), 1959.

Ne postoji triler film koji je veći kultni klasik od remek djela Alfreda Hitchcocka, jednog od najpoznatijih redatelja svih vremena. Ovaj špijunski triler jedan je od najuzbudljivijih filmova ikada, a redatelj nas vodi na špijunsku avanturu punu nemilosrdnih potjera.

Film prati Rogera Thornhilla (Cary Grant), oglašivača koji se ubrzo nađe u svijetu špijuna kada ga zamijene za špijuna George Kaplana. Ovdje započinje njegovo razuzdano putovanje u kojemu pokušava pobjeći od stranih špijuna i policije u kojemu upoznaje plavušu Eve Kendall (Eve Marie Saint) koja mu pomaže u bijegu. Ipak, stvari postaju još zapetljanije kada se otkriva da Eve krije njezin stvarni identitet. 

2. Kad jaganjci utihnu (The Silence of the Lambs), 1991.

Jonathan Demme stvorio je triler film koji je pokazao savršenstvo horora, a za to i osvojio mnoštvo prestižnih nagrada što je za takav u to vrijeme bilo uistinu neočekivano. Njegova interpretacija Hannibala Lectora, serijskog ubojice koji jede svoje žrtve, bila je fenomen i pokrenula velik val u svijetu horor i triler filmova. 

Priča započinje kada F.B.I. Pripravnica Clarice Starling (Jodie Foster), željna da ostavi svoje korijene za sobom, dobiva naredbu da ispita opasnog Hannibala Lectera (Sir Anthony Hopkins), bivšeg psihijatra, a sada serijskog ubojicu. Njen zadatak je iskoristiti Lectorov mozak za rješavanje ubojstava takozvanog „Buffalo Billa“ koji napada mlade žene. Nakon otkrića šestog tijela događa se veliki zaokret u istraživanju, a Lectorova ispitivanja postaju još zamršenija.

3. Psiho (Psycho), 1960.

Osim što je ovo jedan od najboljih horor filmova u povijesti, ovo remek djelo Alfreda Hitchcocka također je napeti triler film koji će vas cijelo vrijeme držati u neizvjesnosti. Nakon što pronalazi način da započne novi život, Marion (Janet Leigh) uzima novac od svoje tvrtke i bježi s ljubavnikom Samom s kojim nakon velikog nevremena ostaje u Bates Motelu. 

Menadžer motela je osamljeni mladić Norman (Anthony Perkins) koji živi sa svojom nepokretnom, ludom majkom koja ga kontrolira. Tenzije u hotelu ubrzo se pretvore u krvavi okršaj između vlasnika hotela i gostiju. 

4. Kineska četvrt (Chinatown), 1974.

Kineska četvrt je savršen primjer Hollywoodova avanturizma u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća. 

Ovaj veličanstveni triler film Romana Polanskog smješten je u Los Angelesu gdje inspektor Jake J. J. Gittes (Jack Nicholson) istražuje slučaj koji mu je dodijelila žena Hollisa Mulwraya, inženjera odgovornog za vodu i struju grada, zbog sumnje da je muž vara. Ovo istraživanje doživljava zaplet kada Jake saznaje brojne tajne o Mulwrayevom poslu i privatnom životu, a i sam ubrzo dolazi u opasnost.

5. Taksist (Taxi driver), 1976.

Kao jedan od najlegendarnijih filmova sedamdesetih, ovaj izvanredni triler film redatelja Martina Scorsesea opisuje život osamljenog taksista Travisa Bicklea (Robert De Niro), veterana Vijetnamskog rata koji se bori s brojnim unutarnjim ožiljcima ostavljenim ratom. 

Film otkriva neugodnu stvarnost Amerike, a Travis iz svog taksija promatra opasne ceste New Yorka prepune kriminalaca, prostitutaka i beskućnika. Njegov život se ubrzo mijenja nakon što aktivistica Betsy sjeda u njegov taksi i započinje njegova opsesija. Siguran u ono što je moralno dobro, ubrzo preuzima ulogu zaštitnika mlade prostitutke Iris (Jodie Foster) u ulazi u brojne probleme. 

6. Psi iz rezervoara (Reservoir Dogs), 1992.

Ovaj triler film nije ništa manje neobičan nego druga djela Quentina Tarantina, a intrigantan dijalog i uvjerljiva gluma stvaraju jedno od najsavršenijih dijela u njegovom repertoaru. 

Nakon što ih mafijaš zaposli da ukradu dijamante, šest zločinaca dobivaju lažna imena i upuštaju se u opasnu akciju. Ipak, policija dobiva informacije i zaustavlja krađu te krvavi okršaj rezultira smrću dijela ekipe. 

Tenzije postaju sve jače kada jedan od zločinaca predloži da je netko u njihovoj grupi tajni policajac, a dinamika između ovih stranaca ubrzo doživljava velik zaokret. Stilistički odabir, brzi tempo i surovo nasilje u filmu samo su neke od stvari koje će vas oduševiti. 

7. Malteški sokol (The Maltese Falcon), 1941.

Iako se radi o redateljskom debiju Johna Houstona, ovaj triler film odličan je klasični detektivski film s melodramatičnom pričom i napetim ugođajem punim akcije. 

Ova tenzija ubrzo eskalira u konfrontaciju kada detektiv Sam Spade (Humphrey Bogart) odluči odraditi posao za mladu gospođicu Wonderly koja treba zaštitu od Floyda Thursbyja. Detektiv ipak nije mogao predvidjeti nadolazeća ubojstva, korupciju i misterij povezan upravo s Malteškim sokolom.  

8. Dvostruka obmana (Double Indemnity), 1944.

Billy Wilder jedan je od najtalentiranijih redatelja u povijesti Hollywooda, a ovaj triler film o prodavaču osiguranja Walteru (Fred MacMurray) i kućanici Phyllis (Barbara Stanwyck) ukazuje na to koliko je on i svestran pisac. 

Naime, Walter i Phyllis ulaze u odnos i skupa odlučuju ubiti njezina muža kako bi dobili novce od njegova osiguranja. Nakon što Walter osmišljava plan i gospodin Dietrichson tragično umire na tračnicama policija ne sumnja na dvoje ljubavnika, ali stvari ubrzo postanu zamršene kada analitičar Barton Keyes počinje dublje kopati.  

9. Parazit (Parasite), 2019.

Ova nasilna drama Bong Joon-hoa jedan je od filmova koji najbolje opisuje dinamiku visoke i niske klase Koreje. Naglašavajući razliku između siromašne obitelji Kim i bogate obitelji Park, Joon-hoa donosi priču o lukavim Kimovima koji infiltriraju bogatu obitelj brojnim lažima i obmanom kako bi se digli u više društvo. 

Priča je intenzivna i klaustrofobična, strašna i puna krvi, a brojne tajne otkrivene u filmu nagomilavaju se do završetka kada sve posljedice izlaze na vidjelo. Sam naziv filma lukav je način da se nagovijesti sama tematika filma, koji je na genijalan način implementirana u triler film. 

10. Zodijak (Zodiac), 2005.

Nevjerojatan kriminalistički triler Davida Finchera donosi priču o serijskom ubojici iz San Francisca koji terorizira cijelo područje, ali i policiju, slanjem raznih pisama i kriptičkih poruka. Mladi ilustrator Robert Graysmith (Jake Gyllenhaal) postaje opsesivan s ubojicom, a njegova neumoljiva želja za istinom vodi ga na put prepun misterija i opasnosti. 

Ova opsesija postaje opasna i za samog Roberta koji se odvaja mentalno i fizički od svoje obitelji uranjajući dublje i dublje u mračnu priču Zodijak ubojice. Posebno je fascinantno što je priča o ovom ubojici stvarna te je stoga ovaj triler film još jeziviji za gledatelje. 

11. Bjegunac (The Fugitive), 1993.

Nakon što kirurg Dr. Richard Kimble (Harrison Ford) saznaje da mu je žena, Helen, ubijena u njihovom domu nepravedno je osuđen za njezino ubojstvo. Ipak, na putu do zatvora Kimble bježi i u izbjeglištvu od policajca Samuela Gerarda (Tommy Lee Jones) traži pravdu za smrt svoje žene. Ovaj akcijski triler film oduševit će vas ne samo napetošću već i akcijom i humorom.

12. Vrtoglavica (Vertigo), 1958.

Kao i većina Hitchcockovih filmova, triler film Vertigo suočava čovjeka sa silama izvan njegove kontrole, događajima koji su neizbježni. Traumatizirani detektiv John „Scottie“ Ferguson bori se sa svojim demonima nakon svoje rane mirovine i postaje opsjednut s dvjema ženama, od kojih ga jedna zaposli da je prati jer vjeruje da je opsjednuta duhom njezine prabake. 

Priča postaje sve kompliciranija, a na kraju i otkrivamo zašto je policajac otišao u mirovinu. Naime, John ima jaku vrtoglavicu svaki puta kada pogleda dolje s velikih visina što mu je onemogućavalo normalan posao kao policajac. 

13. Mulholland Drive, 2001.

Kao jedan od najboljih dijela Davida Lyncha, triler film Mulholland Drive pretvara holivudski san u noćnu moru. Nakon automobilske nesreće, priča prati dvije djevojke, Betty (Naomi Watts) koja pomaže Riti (Laura Harring) koja doživljava amneziju nakon nesreće otkriti njezin pravi identitet. 

Kako vrijeme prolazi, priča postaje sve više zbunjujuća i misterioznija, a pojavljuju se znakovi koji nam govore da sve nije onakvo kakvim se čini. Film je prepun iluzija i nakon što ga pogledate bit ćete još više zainteresirani za pravu istinu o filmu. 

14. Sedam (Se7en), 1995.

David Fincher pokazao se kao genije u pisanju trilera, a ovaj film nije iznimka. Sedam donosi priču o dva detektiva, veteranu Somersetu (Morgan Freeman) i novaku Millsu (Brad Pitt) koji surađujući pokušavaju pronaći serijskog ubojicu koji kažnjava svijet radi ignoriranje biblijskih Sedam smrtnih grijeha. 

triler film popis
FOTO: UNSPLASH

Tamni tonovi filma kao i mnoštvo naselja samo su neki od obilježja koji tjeraju strah u kosti gledateljima, a mračna tematika i misterij uvući će vas duboko u radnju. Zločin se gleda iz perspektive dvaju detektiva: stariji pokušava ući u um ubojice kako bi predvidio sljedeći potez dok mlađi gotovo odbacuje ovakvu metodologiju, stvarajući zanimljivu dinamiku na ekranu. 

15. Mandžurijski kandidat (The Manchurian Candidate), 1962.

Iako je novijim generacijama bolje poznat remake Jonathana Demmea koji je izašao 2004. godine s Denzelom Washingtonom u glavnoj ulozi, ništa nije bolje od originala. John Frankenheimer kombinira dramu, znanstvenu fantastiku i političku satiru, stvarajući određenu neizvjesnost u filmu. 

Ovaj crno-bijeli klasik pokazuje Korejski rat iz perspektive Amerikanaca, a priča prati obavještajnog časnika Benneta (Frank Sinatra) koji je služio i dobio medalju časti za svoju službu u Korejskome ratu. Nakon što iz noći u noć proživljava noćnu moru u kojoj njegov narednik ubija dva člana njegove jedinice, uzima bolovanje i otkriva neobične pojedinosti o njegovoj noćnoj mori. 

Politički nastrojena tematika ovog filma rezultirala je u mnogo kontroverze, a sam triler film bio je zabranjen u komunističkim državama poput Sovjetske unije koja ga je smatrala neprimjerenim.

16. L.A. Povjerljivo (L.A. Confidential), 1997.

Utemeljen na romanu Jamesa Ellroya, jednog od najvećeg kriminalističkog spisatelja našeg doba, ovaj triler film istražuje duboku korupciju policije Los Angelesa tijekom pedesetih godina prošlog stoljeća. Brzi tempo i bogati likovi čine iznimno zapetljanu priču u kojoj tri policajaca – jedan pravedan i discipliniran, drugi brutalan i agresivan, i treći amoralan i korumpiran pokušavaju otkriti tko se skriva iza brojnih ubojstava u gradu. 

Ovaj kriminalistički triler iznimno je zanimljiv upravo zbog raznolikih likova koji karakteriziraju sve vrste ljudi na položajima moći, i kako se oni suočavaju s nadolazećim događajima. 

17. Iz Rusije s ljubavlju (From Russia With Love), 1963.

Kao drugi nastavak James Bondova putovanja, ovaj film se često smatra ne samo najboljim u seriji, već i općenito najboljim špijunskim filmom u povijesti. Ono što ovaj triler film čini posebnim su konekcija i kemija koju glavni likovi imaju.

U ovom filmu James Bond (Sean Connery) je u potrazi za Ruskim strojem imena „Lektor“ kojeg mora pronaći prije nego što ga zla organizacija S.P.E.C.T.R.E. iskoristi. Na ovoj misiji upoznaje Rusku djevojku Tatianu (Daniela Bianchi) s kojom bježi po Istanbulu od brojnih agenata plaćenih da ga ubiju. Iako mnogi glumci ne vole „birati između svoje djece“, Sean Connery je otkrio da mu je ovo najdraži od svih James Bond filmova. 

18. Šesto čulo (The Sixth Sense), 1999.

Iako je zaokret na kraju ovog filma sada već svima poznat, ovo je jedan od filmova koji ćete moći gledati tisuću puta. Ovaj revolucionarni triler film Shyamalana prati psihologa Malcolma Crowea (Bruce Willis) koji nakon posjeta nezadovoljnog bivšeg pacijenta odluči izliječiti mladog dječaka s istim simptomima kao i njegov bivši pacijent. 

Naime, mladi Cole preplašen je jer vidi mrtve ljude te Crowe provodi puno vremena s njime kako bi odgonetnuo njegov problem i kako bi se iskupio za svoje prošle neuspjehe. Srcedrapajuća priča i nevjerojatan odnos između dječaka i psihologa samo su pojačani neočekivanim preokretom na kraju filma koji će vam jednostavno oduzeti dah.  

19. Talentirani gospodin Ripley (The Talented Mr. Ripley), 1999.

Ova gotovo savršena adaptacija prvog od pet romana Patricije Highsmith pokazuje uvrnutu i uznemirujuću priči o mladom sociopatu, Tomu Ripleyu (Matt Damon) i njegovoj opsesiji s visokim društvom. 

Nakon što ga otac razuzdanog Dickieja (Jude Law) plati da otiđe u Italiju i pronađe njegova sina te ga natjera da se vrati doma, Tom odluči iskoristiti svoje vještine imitacije i krivotvorenja kako bi uživao u luksuzu visokog društva. Ipak, njegova odluka da ostane u Italiji donosi i brojne mračne posljedice. Osim što priča prikazuje um lukavog sociopata, ovaj triler film ukazuje i na mnoge socioekonomske faktore koji utječu na nižu klasu.

20. Bježi (Get Out), 2017.

Ovaj redateljski debi Jordana Peelea iznenadio je sve ljubitelje trilera. Neočekivano šokantna priča o mladom crnom fotografu Chrisu (Daniel Kaluuya) koji odlazi upoznati obitelj svoje bijele djevojke Rose (Allison Williams) i otkriva mračnu stranu njihovog odnosa. 

Chrisov dolazak u obiteljsku kuću ubrzo postaje jeziv, a neobični događaji pobuđuju skepticizam u njemu. Ipak, ono što će se dogoditi ni sam Chris nije očekivao. Ovo je triler film kojeg se teško zaboravlja.