Na rubu siromaštva: Njemački studenti zaboravljeni u krizi

Na rubu siromaštva: Njemački studenti zaboravljeni u krizi

Svaki treći student u Njemačkoj živi na rubu siromaštva. Zbog poskupljenja živežnih namirnica, plina i struje savezna vlada svim studentima namjerava jednokratno isplatiti 200 eura. No to za većinu njih nije dovoljno. Za neke je studente čak i kuhanje postalo luksuz. Radije odlaze u menzu u kojoj mogu ručati za dva do tri eura, saznajemo prema Deutsche Welle.

Inflacija i energetska kriza

Ovogodišnji izvještaj o siromaštvu u Njemačkoj pokazuje da skoro svaki treći student živi ispod granice siromaštva. Andreas Aust, referent za socijalna pitanja krovne organizacije njemačkih humanitarnih organizacija (der Paritätische), kaže da bi se situacija zbog trenutne krize mogla i pogoršati. „Studentski kredit nije samo problem zbog nedovoljnog iznosa, nego i zbog uskog kruga korisnika. Dobiva ga samo manji broj studenata”, kaže Aust.

Unsplash

Visina kredita još uvijek ispod granice siromaštva

Njemačka vlada od ovog je zimskog semestra za 5,75 posto povećala iznos koji bi trebao biti dovoljan za zadovoljavanje osnovnih potreba te prilagodila granicu prihoda koje imaju roditelji. Najveći mogući iznos studentskog kredita od listopada 2022. iznosi 934 eura, ako student ne živi kod roditelja. Andreas Aust smatra da to zbog inflacije još uvijek nije dovoljno.

Paušalna pomoć od 200 eura

Rahel Schüssler ističe kako mnogi studenti moraju imati i po dva posla da bi mogli financirati studij: „Radi se zato da bi se moglo studirati. Ali, dok se radi, ne stiže se studirati.” Takozvani „energetski paušal” u iznosu od 200 eura, koji bi vlada trebala jednokratno isplatiti studentima, stručnjaci smatraju „simboličnim činom“. Osim toga, Aust upozorava da je administrativno potpuno nejasno „kako će novac stići do studenata“.

Prema podacima njemačkog Saveznog zavoda za statistiku, broj novih studenata je 2021. godine uvelike pao. To ima i demografske razloge, a djelomično je uzrok i pandemija korone.