Kako se riješiti muha? Donosimo 7 efektivnih načina
Shutterstock

Kako se riješiti muha? Evo 7 efektivnih načina

Mnogo ljudi se pita kako se riješiti muha. U toplijim mjesecima može vas posjetiti ono što se čini poput rojeva muha koji su spremni preuzeti vaše dvorište, slijećući na vašu hranu i lijepeći se za zidove vašeg doma. Ako ste se našli u ovakvoj situaciji, vjerojatno se pitate kako se brzo riješiti muha tako da se više ne morate baviti ovim dosadnim stvorenjima. Iako je povremeni posjet muha gotovo neizbježan, osobito ljeti, postoje stvari koje možete učiniti kako biste ugušili populaciju muha koje lete izvan vašeg doma.

U ovom ćemo vas članku upoznati sa sedam učinkovitih metoda za brzo uklanjanje muha. Možete isprobati jedan, dva ili čak kombinirati tri kako biste shvatili što odgovara vašem domu i obitelji. Dobra vijest je da su mnoge, ako ne i sve, od ovih metoda prirodne i nisu štetne za ljude. I zapamtite: dok su muhe općenito prilično nepoželjne, potpuno su bezopasne i relativno ih je jednostavno ukloniti. Evo kako se riješiti muha.

Muha na listu
Shutterstock

Što uzrokuje muhe na otvorenom?

Kućne muhe (Musca domestica) su najaktivnije kada je vani toplo, uglavnom između travnja i listopada. Uz super brze stope razmnožavanja i vrlo osnovne potrebe za preživljavanjem, populacije muha mogu eksplodirati doslovno preko noći. Ženka kućne muhe sposobna je položiti više od 500 jaja tijekom svog životnog vijeka od samo 15 do 25 dana. Zatim se ta se jajašca pretvaraju u odrasle muhe za samo tjedan dana. Zato se roj muha može osjećati kao prikriveni napad za koji ste potpuno nespremni.

Uglavnom, muhe nisu ništa više nego dosadne. Ali moguće je i da muhe šire bolest i uzrokuju bolesti koje se prenose hranom ako slete na hranu koju jedete.

Kako provjeriti ima li muha na otvorenom?

Ako imate problema s muhama u svom dvorištu, pogledajte što bi ih moglo privući. Izvori hrane mogu uključivati smeće (osobito meso), proliveno piće i izmet kućnih ljubimaca. Muhe također privlače kućice za ptice ili rasvjeta koja privlači i ostale kukce. Imajte na umu ove točke kada provjeravate muhe na otvorenom kako biste ih se sigurno i učinkovito riješili.

Vanjske muhe mogu ući u vaš dom i kroz male pukotine i otvore, osobito kroz prozore bez zaštitne mreže. Dakle, ako imate problema s muhama, važno je pogledati gdje se muhe mogu sakriti i ući u vaš dom.

Klopka za muhe
Shutterstock

Kako se riješiti muha na otvorenom?

U nastavku smo opisali sedam metoda kako se riješiti muha na otvorenom, bilo da pokušavate zaštititi cijelo dvorište ili samo vanjski prostor za jelo.

Pronađite izvor i eliminirajte ga

Ne postoji ništa što muhe vole više od raspadajuće organske tvari. Privući će ih bilo što, biljno ili životinjsko, poput komposta, trulih proizvoda ili životinjskog otpada, i to će koristiti kao domaćin za polaganje tisuća jaja. Kad se jaja izlegu, iz njih će izaći crvi koji će ubrzo postati zrele muhe. Riješiti se bilo kakvog ovakvog izvora bit će ključno za održavanje posjeda bez muha. Kante za smeće treba redovito čistiti otopinom za izbjeljivanje, kante za kompost treba držati podalje od kuće i pokriti ih kad god je to moguće, a životinjski otpad skupljati što je moguće redovitije. Ovo je jedan od efektivnih načina kako se riješiti muha.

Očistite borovinom otopinom

Muhe mrze miris borovine, što to čini tako učinkovitim sredstvom za odvraćanje. Ako se pitate kako se riješiti muha na otvorenom, jednostavno istrljajte svoju verandu, terasu pa čak i stranu kuće otopinom vruće vode i nekim sredstvom koje to ima u sebi. Obavezno isprobajte otopinu na malom, neupadljivom mjestu kako biste bili sigurni da ne oštećuje površinu vaše podne obloge ili obloge vašeg doma. Za maksimalnu učinkovitost ovu primjenu treba raditi svakih nekoliko dana.

Klopke za muhe
Shutterstock

Privlačenje prirodnih predatora

Životinje poput ptica, šišmiša, pa čak i žaba hranit će se muhama i tako smanjiti njihov broj u vašem dvorištu. Ako se pitate kako se riješiti muha, privlačenje ovih vrsta stvorenja na vaš posjed još jedan učinkovit korak kako se riješiti muha izvan svog doma. Kupke za ptice i kućice za ptice očit su način da dovedete više ptica na svoje imanje. Ali budite oprezni jer to također mogu privući i vjeverice, koje zauzvrat mogu napraviti gnijezda ispod trijemova, u dimnjacima, pa čak i u motorima automobila. Potražite hranilice za ptice koje pokušavaju otjerati ili obeshrabriti vjeverice da se iz njih hrane.

Kućice za šišmiše jeftine su za kupnju ili jednostavne za izradu i mogu učinkovito privući šišmiše koji jedu kukce. Iako biste mogli biti u iskušenju dodati i ribnjak kako biste udomili žabe, zapamtite da to također može privući insekte, jer oni vole stajaću vodu bilo koje vrste.

Muhe
Shutterstock

Koristite zamke za muhe

Zamke za muhe mogu djelovati nevjerojatno dobro za napade muha na otvorenom. Većina zamki za muhe koristi tekućinu ili prah napravljen od truleži — ili pokvarenih — jaja, užasnog mirisa koji je nevjerojatno odbojan za ljude, ali poslastica za muhe. Zamke za muhe mogu uhvatiti i zarobiti tisuće muha odjednom.

Najbolje ih je koristiti daleko od vašeg doma kako ne biste nenamjerno privukli muhe na svoj posjed, već ih istrijebili prije nego što počnu kružiti po vašem životnom prostoru u dvorištu.

Koristite ljepilo za muhe

Ako se pitate kako se riješiti muha, ljepilo za muhe je nevjerojatno ljepljiva traka koja sadrži insekticid. Jednostavan je za korištenje i čišćenje; jednostavno uklonite vrh dozatora i papir će se izmotati do svoje pune duljine (koja je prilično dugačka). Otkrit ćete da muhe odmah privlače papir, tako da će se vaš papir za muhe brzo napuniti zarobljenim mušicama koje ne mogu pobjeći od ljepljive površine. Nakon što je papir pokriven, jednostavno skupite papir za muhe u vreću za smeće ili vrećicu od trgovine, čvrsto je zavežite i bacite.

Ljepilo za muhe
Shutterstock

Koristite lepeze ili zapalite svijeće

Pitate se kako se riješiti muha vani na balkonu ili terasi dok uživate u obroku? U ovako malom prostoru, ventilator može učiniti čuda. Zrak koji se stalno kreće zbunjuje muhe, koje radije lete u mirnom zraku. Razne svijeće, iako se češće koriste za odvraćanje komaraca, mogu učinkovito zadržati i uobičajene muhe, posebno kada se koriste u malim prostorima.

Koristite eterična ulja

Koristeći slični način čišćenja s mirisom borovine, možete koristiti određena eterična ulja da biste se riješili kućnih muha. Mirisi kojima se posebno protive su jaki, oštri mirisi, poput klinčića, lavande, metvice, limunske trave, eukaliptusa, ružmarina i citronele. Nanesite nekoliko kapi ovih ulja na trake tkanine kako biste napravili DIY papir za muhe ili poprskajte svoj balkon i terasu kako biste muhe držali podalje od periferije vašeg doma. Ovo je jedan od efektivnih načina kako se riješiti muha.

Muhe na voću
Shutterstock

Vanjske muhe su lukava i uporna štetočina. Od raznih metoda hvatanja u zamke, privlačenja prirodnih grabežljivaca i metoda odbijanja, držanje muha podalje od svog doma je prilično važno. Stoga je važno održavati vanjski prostor čistim. To znači često pražnjenje i pranje kanti za smeće i momentalno čišćenje prolivene hrane ili pića. Ako imate kućnog ljubimca, svakodnevno čistite njihov otpad.

Ovo su neki odgovori na pitanje ”kako se riješiti muha”. Iako neki nisu za metode koje muhe zapravo ubijaju neprirodnim načinom, obitavanje muha u vašoj blizini također nije dobro jer muhe često mogu prenijeti razne bolesti. Ako se pitate kako se riješiti muha, ovo su najučinkovitiji načini na koje to možete učiniti.