Shutterstock.com

Kako se igra bingo i koje su 3 najpoznatije vrste?

Ako mislite da je bingo prilično moderna igra, onda ćete se silno iznenaditi kada pročitate da je prvi put dokumentiran u 16. stoljeću. Tada je postojala igra zvana “beano” u kojoj su igrači označavali brojeve sa svojih karata naspram brojeva izvučenih iz vreće. Zvuči poznato? Tehnologija je od tada daleko odmakla, a s njom je evoluirao i način na koji igramo bingo. Međutim, principi i pravila binga uglavnom su ostali isti od njegovog početka. U nastavku pročitajte što je novo, a što je isto u ovoj legendarnoj igri…

bingo
Pixabay

Uspon online binga i kratki pregled igre

U prošlosti ste morali prisustvovati igri u bingo dvorani ako ste htjeli naučiti igrati bingo ili osvojiti nešto novca. Međutim, iako su bingo dvorane još uvijek prisutne, uvelike ih je zasjenio online bingo, s 85% igrača koji radije odabiru online bingo nego što posjećuju fizičku bingo dvoranu. Ako razmišljate o tome da biste radije igrali bingo online u udobnosti svog doma umjesto da odete u dvoranu za bingo, bilo da ste prvi igrač binga ili prvi put igrate bingo online, onda postoje neki stvari koje biste trebali znati.

Uz veliki izbor bingo stranica i bezbroj različitih igara, tema i dostupnih jackpotova, igranje online binga po prvi put može biti pomalo zastrašujuće. Ako ste novi u igri i želite naučiti kako igrati bingo, čitajte dalje i pogledajte naš jednostavan vodič za bingo.

Jedan od aspekata koji čini bingo tako popularnom igrom u cijelom svijetu, i to u svim vrstama dobnih skupina, je to što su pravila i upute za bingo nevjerojatno laki za naučiti. Ukratko, sve što trebate učiniti je slušati osobu koja zove brojeve i sastrugati ih ili označiti sa svoje kartice ako čujete svoj. Lako, zar ne? To je brza verzija kako igrati bingo. Ali, postoji niz različitih vrsta binga koji mogu utjecati na neke čimbenike. Stoga je uvijek dobra ideja dublje proučiti pravila binga i kako igrati različite varijacije igre.

Kako funkcionira bingo?

Online bingo i tradicionalni bingo igraju se križanjem brojeva koje imate na listićima kada se oni prozovu. Bingo osvajate onda kada prekrižite sve svoje brojeve prije svih ostalih. Vrsta bingo igre koju igrate odlučuje koliko će brojeva biti na Vašem listiću. Brojevi na Vašem listiću odgovarat će mogućim brojevima koje može izvući bingo pozivatelj. Nemojte se zbuniti ako čujete da se igra naziva “Bingo 90” ili “Bingo 75”. Naziv ovisi o tome koliko loptica se nalazi u bubnju.

Dobitak u bingu može se promijeniti ovisno o nekoliko čimbenika koje ćemo detaljnije razmotriti u nastavku. Na primjer, možete ispuniti samo jednu liniju i pobijediti ili pokriti cijelu svoju karticu i također pobijediti, uz to što ćete dobiti više novaca. Također možete osvojiti novac ako igra ima posebnu nagradu za križanje brojeva u određenom uzorku. Ako su Vaši brojevi pozvani i morate označiti ovaj određeni uzorak, tada možda nećete pobijediti u igri, ali možete osvojiti dodatni novac. Postoje čak i mini igre koje se odvijaju tijekom pauza u bingu, a koje također imaju novčane nagrade!

Pravila online binga

Pravila binga su prilično jednostavna bez obzira igrate li bingo putem interneta ili u dvorani. Prije svega, morat ćete kupiti svoj listić. Bingo listići koštaju već od 0,25 €. Igra počinje kada se objavi prvi broj. Ako je on na Vašoj kartici, prekrižite. Ako igrate online bingo, pametni sustav može označiti brojeve umjesto Vas. Ipak, ako prvi put igrate u dvorani, obratite pozornost! Možda će Vam trebati malo vremena da se naviknete na ritam, ali sve je to dio zabave i podiže adrenalin.

Brojevi će se nastaviti pozivati sve dok netko ne prekriži sve brojeve i taj će dobiti prvu nagradu. Ako ima još nagrada koje se mogu osvojiti, one će biti objavljeni, a brojevi će se nastaviti pozivati sve dok netko ne bude imao na svojem listiću prekrižena dva reda ili sve brojeve.

Kao što je gore spomenuto, jedan od najtežih dijelova igranja u dvorani je držanje koraka s tempom. Ako ne uspijete viknuti “bingo” na vrijeme, a sljedeći broj je već izvučen, tada nećete osvojiti nagradu. Pronalaziti i označavati brojeve nije lagan posao, pogotovo onda kada imate više listića, i zato ćete uvidjeti da većini dvoranskih bingo natjecanja treba neka vrsta tišine.

Međutim, ako igrate online bingo, postoji mnoštvo opcija koja možete iskoristiti…

  • Automatska igra: Većina internetskih stranica za bingo imat će sustav koji automatski označava brojeve na Vašim karticama kako se objavljuju. To znači da ih ne morate bjesomučno tražiti.
  • Najbolje razvrstavanje kartica: Ovo je trenutak kada će računalo poredati Vaše kartice po redoslijedu tako da ona kartica koja ima najviše šanse za pobjedu ostane na vrhu kako biste mogli bolje paziti na nju.
  • Isticanje najbolje kartice: Tada će sustav biti spreman da Vas upozori ili označi karticu ako se približavate dobitku.

Različite vrste Binga

Postoji mnogo različitih vrsta binga. Glavne razlike su u količini brojeva na svakom listići i u količini brojeva koji se mogu prozvati.

Bingo 90

Na svakom bingo 90 listiću (90 kuglica) nalazi se 15 brojeva za pogoditi. Brojevi su raspoređeni u redoslijedu 9×3. Brojevi 1 – 9 nalaze se u prvom stupcu, brojevi 10 – 19 nalaze se u drugom stupcu i tako dalje, dok se brojevi 81 – 90 pojavljuju u petom stupcu. Brojevi od 1 do 90 bit će pozvani nasumično i postoje tri prilike za dobitak u bingu s 90 loptica:

  • Pobjeda u jednoj liniji: Igrači pokušavaju prekriti cijelu vodoravnu liniju na svojoj kartici.
  • Pobjeda u dvije linije: Igrači pokušavaju prekriti dvije vodoravne linije na svojoj kartici.
  • Full house pobjeda: Cilj igrača je označiti sve brojeve na listiću. Puni dobici često su nagrađeni jackpotovima ili glavnim nagradama!

Bingo 75

Baš kao u bingu s 90 loptica, igrači križaju brojeve na svojim listićima. Svaki bingo listić sa 75 kuglica ima pet vodoravnih linija i pet stupaca. Svaki stupac je na čelu sa slovima koja tvore riječ “BINGO”. Stupac “B” ima brojeve od 1 do 15, stupac “I” ima brojeve od 16 do 30 i tako dalje. Točno u sredini kartice nalazi se slobodan prostor. Ovo polje nema broj na sebi i računa se kao da je već pokriveno.

Postoji nekoliko načina da osvojite bingo sa 75 loptica, uključujući dobitke linija kao u bingu s 90 loptica i obrasce:

  • Full house: Igrači pokušavaju pokriti sva 24 broja na svojoj karti.
  • Linija: Igrači mogu pobijediti prekrivanjem cijele vodoravne, okomite ili dijagonalne linije.

Bingo 80

Ovo je relativna novost u svijetu binga. Igre s 80 loptica igraju se s listićem koji ima 16 brojeva raspoređenih u mrežu 4×4. Svaki je stupac različite boje i postoji mnogo načina za pobjedu:

  • Linija: Igrači mogu pobijediti označavanjem vodoravnih, okomitih i dijagonalnih linija.
  • Uzorak: Igrači također mogu pobijediti praveći uzorke, kao u bingu sa 75 loptica. Saznat ćete koje uzorke trebate napraviti prije početka igre.

Bingo u dvoranama vs online bingo

Igranje binga online i igranje binga u dvorani vrlo je slično. Glavna razlika je u tome što Vam ne trebaju papirnati ili kartonski papirići za bingo kada igrate online. Plus, očita pogodnost je ta da možete igrati sa šalicom čaja u pidžami na svojem kauču!