pravila bejzbola
Shutterstock.com

Kako se igra bejzbol? (10 pravila bejzbola)

Bejzbol nikada nije otpao s popisa najpopularnijih sportova na svijetu. Vrlo je popularan i igraju ga mladi igrači i odrasli u svakoj zemlji i svakoj kulturi. Većina ljudi koje to zanima želi pronaći osnove i znati igrati bejzbol. Igra je evoluirala u sadašnjem obliku i strukturi iz ranijih igara palicom i loptom koje su se igrale u američkoj kulturi i Engleskoj i ima svoje jedinstvene značajke i karakteristike koje se mogu objasniti na mnogo načina. U nastavku ćemo objasniti kako se igra bejzbol, odnosno opisat ćemo 10 pravila bejzbola.

Učenje i vježbanje bejzbola za početnike može biti teško bez poznavanja osnova i važnih pravila bejzbola. Uglavnom, ako trebate znati o čemu se igra radi, koje su važne komponente igre i kako možete učiti od samog početka i dosegnuti naprednu razinu igranja sporta kao profesionalac, možda će Vam trebati mala pomoć i vježba. No, kako biste olakšali svoj put do učenja bejzbolskih pravila, ovdje je Vaš potpuni vodič koji će Vam pomoći da počnete učiti igru bez ikakve sumnje.

>> Na samom kraju možete pogledati video instrukcije kako se igra bejzbol

1. Osnove bejzbola

Uglavnom, kada ste spremni za igranje bejzbola, morate imati dvije ekipe koje će imati dvije osnovne uloge u igri. Jedan je udarački tim u svakoj izmjeni, a drugi će biti igrači u polju. Dvije se momčadi mogu sastojati od po devet igrača, a može ukupno biti do 25 igrača, budući da postoje dodatni igrači koji mogu izaći na teren kada je to potrebno umjesto igrača koji su možda ozlijeđeni ili umorni, kao u nogometu.

Obično, kada je utakmica spremna za početak, gostujuća momčad uvijek udara prva, a domaća momčad druga udara u izmjenama. Evo nekoliko važnih stvari o terenu ili igralištu i njegovoj specifičnoj postavci…

2. Igralište

Igralište je četvrtastog oblika, ali se obično naziva dijamantnim oblikom zbog činjenice da igrači u polju, udarač i bacač, igraju u smjeru koje tvori oblik dijamanta. Igralište je podijeljeno na četiri baze koje su, ustvari, četiri kuta kvadrata u polju. Četiri baze nazivaju se kućna baza, prva baza, druga baza i treća baza. Domaće baze su za udarača gdje on stoji i udara lopticu. Na prvoj, drugoj i trećoj bazi su terenski igrači, dok postoji još jedna baza oko 18,5 metara udaljena od one domaće baze.

Ovdje bacač stoji kako bi bacio loptu prema domaćoj bazi gdje udarač čeka loptu i udara je da postigne pogodak (runs). Svaka od četiri baze udaljena je otprilike 27 metara jedna od druge.

Ostatak okolnog područja oko baza unutar polja je vanjsko polje gdje vanjski igrači pokušavaju uhvatiti i spriječiti loptu da ode daleko kako bi mogli zaustaviti trčanje i postizanje pogotka. Područje ima zid oko sebe i udaljeno je oko 100 i 135 metara od kućne baze.

Postoje dvije linije od prve i treće osnovne linije koje se nazivaju foul linijama, a tu je i foul pole koji govori igračima gdje ne smiju udarati i koji je fair teritorij. Područje koje je označeno i koje dolazi u foul liniju je fair područje, a igrači tamo mogu izvesti dugi udarac bez da budu optuženi za bilo kakvu vrstu prekršaja.

3. Osnovna oprema za igru

Igrači trebaju imati odgovarajuću bejzbolsku odjeću u kojoj će morati biti bejzbolske rukavice koje su dostupne u različitim oblicima i veličinama. Rukavice dolaze u različitim vrstama i dizajnom kako bi zadovoljile različite potrebe igrača i igrača u polju. Zbog činjenice da svaki igrač igra određenu ulogu, možda ćete trebati imati određenu vrstu bejzbolskih rukavica. Primjerice, ako ste bacač, morat ćete kupiti bacačku rukavicu. Udarač ima drugu vrstu rukavica, kao i terenski igrač.

Palica je posebnog oblika, a osim toga, morat ćete imati bejzbolsku loptu, kacigu i nekoliko potrepština za podstavu koja će zaštititi igrača od ozljeda.

Pixabay
Bejzbolska loptica

4. Igrači i postavljanje po terenu

Igrači su dio dvije ekipe. Jedan tim udara, a drugi baca lopticu. Bacački tim ima devet igrača na terenu gdje su po tri infieldera na svakoj od prve, druge i treće baze, dok su ostali u vanjskom polju. Bacač je na “postolju”, posebnoj mjestu na terenu. Udarač je na domaćoj bazi i spreman je zamahnuti i udariti lopticu koliko god može unutar fair teritorija i postiže trčanja(runs)trčeći kroz tri baze.

Devet izmjena (innings) igraju se između dvije ekipe. Svakom timu je dopušteno udarati dok trojica udarača ne budu vani, a nakon što oni budu vani, drugi tim počinje udarati dok ne budu izbačena njihova tri igrača. U slučaju da je utakmica izjednačena, igraju se 10., 11. ili 12. izmjena dok se ne dobije pobjednik.

5. Uloga igrača

Svaki od igrača ima svoju jedinstvenu ulogu na terenu. Ne postoje posebna ili skrivena pravila, već svaki od igrača ima određenu ulogu, a igrač mora vrlo aktivno ispunjavati svoje dužnosti. Pogledajmo uloge i aktivnosti koje igrači moraju obavljati dok igraju bejzbol:

Bacač

Bacač mora baciti loptu udaraču na pošten način. Lopta se mora baciti ravno na udarača. Ipak, ovisi o bacaču u kojoj mjeri ima sposobnost baciti loptu i još uvijek tehnički okrenuti loptu kako bi bio siguran da udarač možda neće procijeniti njezin kut i brzinu.

Udarač

Udarač ima palicu koju koristi za udaranje loptice. Postoje dvije foul linije od svake od prve i treće baze koje se protežu kako bi označile područje gdje udarač ne smije udariti loptu ili će za to biti kažnjen. Udaraču je dopušteno udarati na fair području i može udarati dovoljno jako da bude siguran da je sposoban izbjeći igrače u polju i napraviti home run (pogodak kada udarač izbaci lopticu preko ograde koja okružuje teren) za pobjedu.

pravila bejzbola
Pixabay

Hvatač

Hvatač je igrač koji stoji iza udarača. Hvatač se mora usredotočiti na nadolazeću loptu tako da, ako je napadač propusti, on uhvati loptu. U slučaju da lopta padne blizu hvatača, on također može pomoći u igranju i baciti je natrag drugim igračima u polju ili bacaču. Hvatač treba tešku opremu i rukavice kako bi bio siguran da je sposoban uhvatiti loptu bez ikakvih ozljeda.

Infielderi

Infielderi su igrači koji ostaju na svakoj od tri baze koje su prva, druga i treća baza. Igrač prve baze mora se pobrinuti za loptu ako udarač udari u tom smjeru ili u blizini. Drugi i treći baseman brinu se o područjima koja dolaze unutar ove dvije baze i okolini također. Tu je i međubazni igrač (shortstop) koji vraća loptu na treću i drugu bazu. Treća baza je važna pozicija jer kada se osoba mora brinuti o trećoj bazi, to znači da mora biti vrlo pažljiva u hvatanju i zadržavanju lopte, kao i bacanju lopte na kućne baze.

Vanjski igrači

Vanjski igrači se sastoje od tri igrača koji zauzimaju položaj desnog, lijevog i srednjeg dijela polja u obliku dijamanta, a moraju voditi računa o visokom i dalekom udarcu udarača. Moraju biti dobri hvatači i imati jake sposobnosti bacanja kako bi bili sigurni da nikad ne promaše ulov.

Uloga suca

Sudac je neophodna osoba u svakom sportu, pa tako i u bejzbol utakmici. Mogu postojati dva-tri suca koji mogu izravno pratiti utakmicu na terenu. Jedan od sudaca je uvijek u blizini kućne baze, a druga dvojica ostaju u vanjskom polju. Dužnost je suca započeti igru i objaviti rezultate.

6. Out i not out ili foul

Out i not out ili prekršaj samo su neki od uvjeta u kojima udarač mora napustiti bazu zbog činjenice da je izbačen iz igre zbog bilo kojeg od sljedećih razloga:

Strike out

Ako bacač baca loptu, a udarač je promaši tri puta zaredom, udarač je ispao iz igre. Ali, treba primijetiti da je strikeout učinkovit samo ako je lopta postavljena unutar fair područja i bačena je na odgovarajući način bez ikakvih visokih ili ekstremno niskih kutova.

Tag out

Tag out znači kada jedan od igrača u polju označava udarača dodirujući ga loptom u ruci. Ipak, nije dopušteno bacati loptu i udarati njome udarača kako bi ga označili. Mora se držati u ruci kako bi se označio udarač.

Ground out

Ground out je način na koji se udarač izbacuje kada jedan od igrača u polju dodirne domaću bazu loptom prije nego što udarac stigne do kućne baze.

Fly out

Fly out funkcionira kada je igrač u polju uspješan u hvatanju lopte koju je udario udarač. Ako jedan od hvatača uhvati loptu, udarač ispada.

7. Razumijevanje izraza

Koncept ili izrazi koji se koriste u igri kao što su foul, loša loptica (ball) i krađa baze tijekom trčanja neophodni su kako biste bili sigurni da ćete iskoristiti prednost i da ne biste upali u probleme dok pokušavate ostvariti bodove.

Foul lopta

Faul lopta je ona koja nije udarena unutar fair područja ili nije izbačena na pravi način, namjerno je izbačena. U slučaju tri foul udarca, udarač ispada.

Loša loptica (ball)

Ball se događa kada bacač baci loptu koja nije pravilno postavljena i udaljena je od zone udarca.

Krađa baze

Uopće se ne preporučuje krađa baze. Međutim, neki igrači to rade kada napadač nastavi trčati prema sljedećoj bazi čak i kada je lopta u rukama bacača ili bilo kojeg igrača u polju, a trkači pokušavaju ukrasti drugu bazu iskorištavajući drukčije stanje među igračima u polju.

8. Runs

Ako niste sigurni kako se boduje u bejzbolu, evo kratkog uvoda u to. Trčanja (runs) koja se boduju tijekom utakmice računaju se kada trkač trči prema prvoj bazi od kućne baze, a zatim prema sljedeće dvije baze i zatim se vrati u kućnu bazu. Evo kako se broje trčanja:

Single run

Single run se računa kada trkač trči od kućne baze do prve baze. Ovo je vrlo uobičajeno i najčešća je strategija trčanja u igri.

Double run

Double run se računa kada trkač trči prema prvoj, a zatim prema drugoj bazi. Ovo se boduje kao dva trčanja.

Trio ili Three runs

Tri trčanja su rijetka jer većinu vremena trkač može stići do kućne baze i napraviti home run ako je sposoban trčati do treće baze ili inače može upasti u nevolju i može ga se lako izbaciti ako ne procijeni dobro uvjete.

Home run

Home run znači četiri trčanja u jednom potezu kada trkač dovrši rundu trčeći kroz prvu, drugu i treću bazu i stigne natrag do kućne baze.

9. Što biste trebali izbjegavati dok igrate bejzbol?

Postoje mnoge stvari koje ćete možda morati izbjegavati dok igrate bejzbolsku utakmicu, dok većinu njih možete naučiti igrajući na terenu za bejzbol. Ali, neke su pogreške vrlo česte, mogu se naučiti i izbjeći kroz iskustva koja su drugi već podijelili.

Izbjegavajte dvosmislene odluke

Dvosmislene odluke uvijek su riskantne. Ako ne možete procijeniti je li Vaša loptica pogođena dovoljno daleko da možete trčati do sljedeće baze, možda nećete trčati i trebali biste ostati na svojoj bazi. Osim toga, ne smijete pokušati ukrasti bazu dok i osim ako ne vidite da je pozornost hvatača ili bacača odvučena od Vas ili baze koju namjeravate dosegnuti. U slučaju takve odluke vrlo lako ćete biti izbačeni iz igre.

Udaranje krive lopte ili udarac u krivom smjeru

Nikada ne udarajte u krivom smjeru ili kroz foul liniju.

Manjak fokusiranja na loptu

Nikada nemojte izgubiti fokus i pobrinite se da se usredotočite na loptu i strategiju koju bacač koristi da Vas drži u krivom smjeru.

Nemojte da Vas nada napusti

Nikad ne ostavljajte nadu i dajte sve od sebe da udarite loptu i trčite najbolje što možete dok ne postignete svoj cilj.

10. Najbolje što možete učiniti dok igrate bejzbol…

Najbolji način za razumijevanje bejzbolske igre je poznavanje osnovnih postavki, a zatim ćete možda morati razumjeti razne napredne strategije koje igrači koriste kako bi bili sigurni da će pobijediti prema svojim planovima…

Provjerite jeste li razumjeli strategiju bacača

Poznavanje strategije bacača pomoći će Vam u donošenju odluke o Vašem udarcu i odredit će način na koji ćete osmisliti svoju strategiju kao udarač. Ili ako ste bacač, osnovne i napredne strategije pomoći će Vam da možete lako udarača izbaciti iz igre. Bacač može pokušati koristiti različite strategije ovisno o ruci koju koristi tijekom igre, kao i o njegovim preferencijama.

Razumijevanje fielding strategija

Fielding strategije također su važne. Možda ćete morati razumjeti gdje su postavljeni igrači u polju i trebate izračunati udaljenost između svakog od igrača u polju kako biste mogli pogoditi pravom količinom sile.

Tko bi trebao / može igrati bejzbol?

Igra je najbolja za bilo koju dobnu skupinu i mogu je igrati osobe od sedam i više godina. Zbog toga je bejzbol jedna od omiljenih igara koja se igra u školama i fakultetima, ali i profesionalno na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Svatko tko je zainteresiran i ima strast sigurno može igrati bejzbol.

Zaključak (pravila bejzbola)

Zaključujući naš osnovni vodič u vezi s bejzbolskom igrom, možemo reći da igranje bejzbola može biti zabavna aktivnost ako ste sposobni razumjeti i implementirati osnovne stvari za rad te si možete pomoći da naučite igru i puno vježbate. Možda ćete morati naučiti igrati bejzbol i puno vježbati prije nego počnete igrati u nekoj ekipi.