Bruce Lee
Screenshot

Kako je umro Bruce Lee? Spominju se prostitutke, mafija…

Kad se Bruce Lee probudio ujutro 20. srpnja 1973., bio je zdrav 32-godišnjak. Proveo je dan tako što se sastao s producentima u vezi svog idućeg filma, a zatim se uputio kod prijateljice u poslijepodnevnim satima. Iste večeri, najveći borilački umjetnik ikada ležao je mrtav na podu stana, a svijet se pitao: Kako je Bruce Lee umro? Ovo je cijela priča o tome kako je Bruce Lee stvarno umro i što je uzrok tome.

Nitko nije znao da će Bruce Lee ubrzo skončati

Priča o tome što je ubilo Brucea Leeja započela je dva mjeseca ranije kada se onesvijestio, 10. svibnja tijekom post-produkcije filma Enter the Dragon u studiju. Hitno je prebačen u bolnicu gdje se žalio na jaku glavobolju i napadaje. Liječnici su prepoznali simptome cerebralnog edema, stanja u kojem višak tekućine u mozgu uzrokuje oticanje i bol, te su ga odmah morali liječiti manitolom. Nakon kratkog boravka u bolnici, osjećao se puno bolje. Nitko od njegovih poznanika nije mislio kako će veliki Bruce Lee ubrzo skončati…

Nakon što je pušten, odmah je nastavio s uobičajenim fitness režimom i nastavio jesti svoju uobičajenu prehranu. To je bila strogo nametnuta kombinacija povrća, riže, ribe i mlijeka koja je isključivala sve pekarske proizvode, rafinirano brašno i većinu rafiniranih šećera. Do 20. srpnja činilo se da se izuzetno dobro oporavlja od moždanog edema i, osim što se žalio na povremenu glavobolju, svojim prijateljima nije davao razloga za brigu.

U zmajevom gnijezdu, Bruce Lee
Bruce lee iz filma U zmajevom gnijezdu (Enter the Dragon), Foto: IMDB trailer screenshot

Tableta kobna?

Na dan svoje smrti bio je poprilično zauzet poslom. Bio je u Hong Kongu, gdje su snimljeni mnogi njegovi filmovi, i sastajao se s producentom Raymondom Chowom veći dio dana razgovarajući o svom nadolazećem filmu. Navodno je bio pun entuzijazma. Bio je energičan unatoč velikoj ljetnoj vrućini. Nakon sastanka, Bruce je otišao u prijateljičin stan ili, kako će neki kasnije iznijeti, svoje ljubavnice, tajvanske glumice Betty Ting Pei. Bili su sami nekoliko sati, a zatim su isplanirali večeru s Leejevim producentom kako bi finalizirali njegov filmski ugovor.

Oko 19:30 sati, malo prije nego što su trebali krenuti, Lee se požalio na glavobolju. Ting Pei je Leeju dala Equagesic, uobičajeni lijek protiv bolova koji sadrži aspirin i sredstvo za smirenje poznato kao meprobamat. Nakon što ga je uzeo, otišao je leći. Nakon nekoliko sati, kada Lee nije sišao na večeru, Ting Pei ga je otišla provjeriti te otkrila da ne reagira. Pustila je Chowa u stan, a on je bezuspješno pokušao probuditi Leeja.

Bili su prisiljeni pozvati liječnika, koji je još deset minuta pokušavao oživjeti Leeja. Budući da nisu mogli dozvati umjetnika borilačkih vještina k svijesti, poslali su ga u obližnju bolnicu vozilom hitne pomoći. Kad je hitna pomoć dospjela do bolnice, Bruce Lee je bio mrtav.

Voštana figura Bruce Lee-a u Madame Tussauds muzeju

Mrtvozornik potvrdio od čega je Bruce Lee umro…

Budući da Leejevo tijelo nije pokazivalo nikakve vanjske znakove ozljede, obavljena je obdukcija koja je otkrila da je Bruce Leejeva smrt bila posljedica ozbiljnog oticanja mozga. Nakupljanje tekućine rezultiralo je povećanjem veličine mozga za 13 posto. Chow je tvrdio da je smrt Brucea Leeja bila posljedica alergijske reakcije na lijek protiv bolova koji mu je Ting Pei dala, a čini se da je izvješće obdukcije djelomično potkrijepilo njegovu tvrdnju.

Mrtvozornik je službeno zaključio da je smrt Brucea Leeja posljedica drugog moždanog edema izazvanog uzimanjem Equagesica. Nazvao je Leejev kraj “nesretnim slučajem”, što, za razliku od smrti nesrećom, implicira da je smrt nastupila zbog opasnog, dobrovoljnog rizika, iako se Equagesic općenito nije smatrao opasnim za uzimanje. Iako je nekoliko kasnijih istraga potvrdilo izvještaj mrtvozornika o tome od čega je Bruce Lee umro, to nije zaustavilo bujicu teorija zavjere.

Kao i kod drugih holivudskih zvijezda koje su također umrle od komplikacija s drogom u mladosti, uključujući Elvisa Presleyja i Marilyn Monroe, javnosti se činilo da izvješće mrtvozornika jednostavno nije dovoljno dobro. Teorije zavjere nude nove odgovore o tome kako je Bruce Lee umro…

Afrodizijak ili tajno društvo?

Leejev prijatelj, Chuck Norris, tvrdio je da je došlo do interakcije s mišićnim relaksansima (lijekovi koji djeluju na koštano-mišićni sustav) koje je Lee uzimao i da je tako Bruce Lee umro. Norrisove riječi potaknule su raspravu o tome što je još Lee uzimao: Stimulanse da ga održe u formi? Biljne dodatke prehrani koji će ga održati zdravim? Kružile su i glasine da je Leejevu smrt uzrokovala prostitutka s kojom je bio nasilan. Glasine su tvrdile da je Lee bio pod utjecajem snažnog afrodizijaka zbog kojeg je izgubio kontrolu. Prostitutka ga je potom ubila u samoobrani.

Neki Leejevi obožavatelji koji su čuli da je smrtonosnu dozu Equagesica primijenila Betty Ting Pei tvrdili su da ga je ona namjerno otrovala i da je radila za tajno društvo koje je željelo smrt Brucea Leeja. Još uvijek nema odgovora na pitanje zašto bi tajno društvo željelo Bruce Leeja mrtvog. Druge teorije krive sve, od mafije (talijanske, kineske i američke) do njegovih obožavatelja pa čak i njegove obitelji.

Brandon Lee kao Bruce Lee

Međutim, teorija koja i dalje ima najveći utjecaj među Leejevim obožavateljima je priča o prokletstvu obitelji Lee. Legenda o prokletstvu obitelji Lee izašla je na vidjelo 20 godina nakon smrti slavnog borilačkog umjetnika, kada je jedini sin Brucea Leeja, Brandon Lee, krenuo očevim stopama i kao glumac i kao majstor borilačkih vještina.

Godine 1992. Brandon Lee bio je zvijezda u usponu — 28-godišnjak je upravo dobio najveću ulogu u svojoj karijeri. Glumio je Erica Dravena u filmu Vrana, filmu koji je pretvoren u strip o ubijenom rock glazbeniku koji se vraća iz mrtvih kako bi osvetio svoje ubojstvo i ubojstvo svoje zaručnice u mračnom krajoliku Gothama. Ovaj film “katapultirao” bi ga među zvijezde, ali, nažalost, nije ostao živ da čita kritike. U neobičnoj nesreći, Lee je upucan na setu tijekom snimanja kada je pištolj koji nije bio namijenjen za snimanje ispalio pravi metak u njegov trbuh.

I stariji brat umro?

Kao i s njegovim ocem, glasine o zavjeri kružile su čak i nakon što su dužnosnici proglasili njegovu smrt nesretnim slučajem, a prerani kraj drugog mladog Leeja doveo je do priče o prokletstvu obitelji Lee. Netko je iskopao informaciju da je Bruce Leejev stariji brat također umro pod misterioznim okolnostima prije nego što se Bruce Lee rodio. Time je glasina postala prava misterija.

Bruce Lee, u svakom slučaju, bio je jedan od prvih vizionara koji su popularizirali razne borilačke vještine, bez kojih ne bi, primjerice, bilo današnjeg MMA. Ne bi bilo niti malo mlađe generacije novih glumaca kojima je Bruce Lee bio veliki utjecaj, poput Jackieja Chana. Zahvalite na tome ovom čovjeku koji je živio samo 32 godine, a kako je umro, nikada nećemo znati sa stopostotnom sigurnošću.