Hladni rat
Shutterstock.com

Kada je bio Hladni rat? 40 zapanjujućih činjenica

Nakon Drugog svjetskog rata, svijet je bio podijeljen između dvije supersile – kapitalističkih Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i komunističkog Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika (SSSR). U narednih gotovo 50 godina dvije su države neprestano koegzistirale, čini se, na rubu rata. Bilo je to vrijeme tjeskobe, špijunaže, a ponekad i potpunog apsurda.

U nastavku pročitajte 40 zapanjujućih činjenica o Hladnom ratu…

1. Orvelovski počeci

Izraz “Hladni rat” skovao je George Orwell, oštrouman kritičar totalitarizma i propagande za koju su bile sposobne obje supersile. Opisao je “Hladni rat” kao razdoblje “agresivne ratobornosti”, što je točan opis stanja u kojem će se SAD i SSSR uskoro naći nakon završetka Drugog svjetskog rata.

2. Čuveni Churchillovi govori

Početak Hladnog rata općenito se povezuje s govorom britanskog premijera Winstona Churchilla kojeg je održao u Fultonu, u saveznoj državi Missouri 1946. godine. Taj je govor bio jedna od prvih javnih upotreba izraza “željezna zavjesa”. Usprkos tome, Churchill je izjavio: “Gajim snažno divljenje i poštovanje prema hrabrom ruskom narodu i svom ratnom suborcu, maršalu Staljinu”, ali je upozorio na širenje komunizma i opasnosti koje predstavlja za Sjedinjene Američke Države.

3. Zamjenski ratovi

Sjedinjene Američke Države i Sovjetski Savez nikada nisu međusobno djelovali na napetosti – sve do kraja ostala je neizvjesnost hoće li do doći do izravnih sukoba između ove dvije sile. Bilo je, međutim, nekoliko posredničkih, ili zamjenskih ratova u kojima je sudjelovala jedna ili obje države. Korejski rat, Vijetnamski rat, Rat u Afganistanu,…

4. Makartizam

Poslijeratne godine u Sjedinjenim Američkim Državama karakterizirao je makartizam – pojačan oprez, sumnjičavost i izravna represija nad potencijalnim komunistima u svim sektorima javnog i privatnog života. Makartizam je nazvan po Josephu McCarthyju, senatoru iz Wisconsina koji je, tijekom govora u Zapadnoj Virginiji, tvrdio da je dobio popis od 205 visokorangiranih vladinih dužnosnika koji su bili članovi Komunističke partije. Takav popis nije postojao.

5. Crna lista

Makartizam je kulminirao Komitetom za neameričke aktivnosti Predstavničkog doma (HUAC) i istragom ljevičara u industriji zabave. Dok su neki izbjegavali sumnju i progon imenujući (točno ili ne) poznate glumce, pisce i redatelje koji su bili komunisti, mnogi drugi, poput nedavno preminulog pjevača Harryja Belafontea i glumca Leeja J. Cobba, našli su se među optuženima. Iako nisu procesuirani, mnogi su bili na “crnoj listi” i spriječeni su u dobivanju posla u Hollywoodu.

6. Tko se krije iza grma?

Jedan od najkooperativnijih glumaca u Hollywoodu u smislu optuživanja i iskorjenjivanja komunista bio je šef Ceha filmskih glumaca, budući političar i predsjednik SAD-a po imenu – Ronald Reagan.

Hladni rat
mark reinstein / Shutterstock.com

7. “Umjetnički ratovi”

Dok se činilo da je HUAC odlučan progoniti neke od najinovativnijih umjetnika u Hollywoodu, CIA je bila zauzeta njihovim promoviranjem. Norman Holmes Pearson, profesor i književni kritičar na Yaleu, također je pomogao u osnivanju CIA-e i širio djela američkih avangardnih pjesnika i slikara diljem Europe kako bi pokazao američku kulturnu nadmoć.

8. Najsretnije mjesto na Zemlji zabranjeno za sovjetskog lidera

Nepovjerenje je postalo toliko izraženo između Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Američkih Država da kada je sovjetski predsjednik, Nikita Hruščov, pokušao ući u Disneyland tijekom državnog posjeta 1959. godine, odbijen mu je ulazak. Umjesto toga, Hruščov je otišao u SeaWorld. Čovjek je snalažljiv…

9. Špijuniranje putem cipela

Špijuni u SAD-u razvili su vlastite načine dobivanja informacija, iako je njihov bio izrazito nižetehnološki. CIA je razvila složen kodeks koji uključuje različite načine na koje njihovi špijuni i doušnici šalju poruke na temelju toga kako su im bile zavezane cipele.

10. Neusklađenost putovnica

Postojale su vrlo stvarne razlike između SAD-a i SSSR-a. Sovjetski dužnosnici često su mogli znati je li putovnica krivotvorena izvan zemlje, jer je loša kvaliteta metala u sovjetskim spajalicama značila da će one gotovo odmah zahrđati, dok spajalice u američkim krivotvorinama neće.

11. Viktor Belenko

Godine 1976., pilot sovjetskog zrakoplovstva uskočio je u svoj MiG i odletio izravno u Japan, prebjegavši iz Sovjetskog Saveza u Sjedinjene Američke Države. Vladini dužnosnici SAD-a nazvali su pilotski priručnik koji je donio sa sobom “obavještajnim bogatstvom”.

12. Povratak iz mrtvih

U godinama nakon njegovog prebjega, pa čak i nakon raspada Sovjetskog Saveza, ruski tisak nekoliko je puta izvijestio o Belenkovoj smrti. Također je objavljeno da su ga ruski dužnosnici uhitili ili ubili. Belenku, koji povremeno poslovno putuje u Rusiju, ovakvi izvještaji mora da su zabavni…

13. Zakletva zastavi

Poznati američki izraz “pod Bogom” dodan je Zakletvi zastavi 1954. kako bi se dodatno ojačala ideja da su Sovjeti bili ateisti, ili čak antiteisti, u usporedbi s bogobojaznim Amerikancima.

14. Biblije prenamijenjene u WC papir

U skladu sa svojim pozicioniranjem kao protuotrovom za ateistički komunizam, SAD je 1970-ih bacio desetke tisuća biblija u Rumunjsku. Kasnije se u Kongresu tvrdilo da su biblije skupljene i prenamijenjene u toaletni papir.

15. Kartografska propaganda

Veličina Sovjetskog Saveza i sovjetskih zemalja kao što su Kuba i Vijetnam često su bile preuveličane na američkim kartama. Suptilan način da se američkoj javnosti utisne osjećaj opasnosti i straha.

16. Novi mikro rat

Godinama nakon završetka stvarnog Hladnog rata, Republika Molosija, nepriznata mikronacija jednog čovjeka u blizini Daytona, u saveznoj državi Nevada, objavila je rat otoku Ernsta Thaelmanna, navodeći kao razlog poteškoće sa spavanjem predsjednika Kevina Baugha dok je bio stacioniran s američkom vojskom u Zapadnoj Njemačkoj. Prema Baughu, Istočna Njemačka, a posredstvom i otok Ernst Thaelmann, bili su odgovorni za vojne vježbe koje su mu poremetile san. Ne šalimo se – ove podatke, a i ostale uz Republiku Molosiju možete pronaći u bespućima interneta. Imaju čak i svoju web-stranicu!

17. Ako Vam na glavu pada nuklearna bomba, sakrijte se ispod klupe

Tijekom Hladnog rata, strah od nuklearnog napada bio je vrlo stvaran. Američki školarci učeni su da se “sagnu i pokriju”, odnosno da se sakriju ispod svojih školskih klupa. To ne bi pružilo praktički nikakvu zaštitu od nuklearne eksplozije.

18. Sirene za zračnu uzbunu

Građani bi bili upozoreni na nadolazeći nuklearni napad putem sirena za zračnu uzbunu. Izgradio ih je Chrysler, a pokretali su ih V8 motori. Mogla se jedna takva sirena čuti na udaljenosti od 26 kilometara!

19. Svemirska utrka

Jedan od ključnih trenutaka Hladnog rata bila je svemirska utrka, kada su se SAD i SSSR pokušali utrkivati najprije za svemir, a zatim za Mjesec. Međutim, nakratko su dvije supersile razmišljale o suradnji na svojim svemirskim programima. Ubojstvo Johna F. Kennedyja i sovjetska nevoljkost da rade s Kennedyjevom zamjenom, Lyndonom Johnsonom, učinkovito su okončali plan…

20. Projekt A119. Ili kako raznijeti Mjesec

Američka vlada imala je plan B u slučaju da ne uspiju doći do Mjeseca – nuklearkom će raznijeti “prokleti” Zemljin prirodni satelit kako bi pokazali Sovjetima tko je gazda! Poznati američki astronom, Carl Sagan, ustvari je bio savjetnik na projektu. Zvao se Projekt A119, a ideja je bila detonirati nuklearnu napravu na Mjesecu kako bi se svijetu pokazale mogućnosti SAD-a, a istovremeno prikupili korisni podaci.

21. Lijepa gesta

Kad je Buzz Aldrin bio na Mjesecu, ondje je ostavio dvije medalje izrađene u spomen na sovjetske kozmonaute, Jurija Gagarina i Vladimira Komarova, koji su poginuli pripremajući se za slične misije.

22. Svemirske igle

Tragovi Hladnog rata ostaju i do današnjeg dana, bez obzira na to koliko su sićušni. Uzmimo, na primjer, desetke milijuna igala koje trenutno kruže oko Zemlje, a ostavila ih je američka vojska. Nadali su se da će igle i dalje moći odbijati radio signale natrag na Zemlju, ako Sovjeti presjeku transatlantske kablove u SAD-u.

23. Zaboravili na otok!

Za jedan mali otok, Hladni rat nikad nije završio. Kuba je poklonila gore spomenuti otok Ernst Thaelmann Istočnoj Njemačkoj 1972. godine. Otok je potpuno zanemaren u ugovoru koji je ujedinio Njemačku 1990. godine.

24. Ispaljivanje medvjeda

Kao što je simbol Sjedinjenih Država orao, simbol Sovjetskog Saveza bio je medvjed. Dakle, možda je bila pomalo psihološka strategija da je američka vojska testirala sjedala za izbacivanje u svojim nadzvučnim avionima upotrijebivši medvjede kao testne lutke.

25. Halo, SSSR. Može pomoć?

Tijekom većeg dijela Hladnog rata, SR-71, izviđački mlažnjak dugog dometa koji je mogao doseći brzinu veću od 3.600 km/h, pomogao je američkoj vojsci da drži korak sa Sovjetima. Međutim, titan kojim je bio izrađen SR-71 bio je u nedostatku, pa su Amerikanci morali biti malo kreativni. Korištenje zemalja trećeg svijeta kao posrednika i skrivajući se iza niza lažnih tvrtki, Amerikanci su kupili titan od same sovjetske vlade.

26. Opći strah od komunista

Panika Hladnog rata nije zahvatila samo Sjedinjene Američke Države i Sovjetski Savez. Britanska obavještajna služba, MI5, imenovala je posebnu osobu za BBC kako bi osigurala da britanska televizijska kuća ne zaposli nikoga s komunističkim simpatijama.

27. Čovjek pod maskom

Jedan od pokretača Hladnog rata bio je prebjeg Igora Gouzenka, sovjetskog šifranta koji je prebjegao u Kanadu 1945. godine i otkrio Staljinove napore da ukrade nuklearne tajne. U javnosti se često pojavljivao s plahtom preko lica kako bi zaštitio svoj identitet.

28. Arktičke karte

Kanađani nisu bili zabrinuti samo zbog podjele između komunizma i kapitalizma. Tijekom Hladnog rata bili su posebno zabrinuti za arktički suverenitet i zadržavanje prava na Sjeverozapadni prolaz i Sjeverni pol. I to s dobrim razlogom – sovjetske karte kanadskog dijela arktičkoga kruga pokazale su se tako detaljnim da se smatraju boljim od sadašnjih kanadskih karata.

29. U planine, jer tamo ‘nema’ zime

Kanada je toliko očajnički željela zaštititi arktički suverenitet da je prisilno preselila članove svoje Inuitske populacije u najudaljenije nastanjive dijelove svojih sjevernih teritorija. Jedno takvo naselje, Resolute u Nunavutu, ima prosječnu godišnju temperaturu od -16 Celzijusa.

Shutterstock.com
Mount Thor u Nunavutu

30. Češki jelen

Panika Hladnog rata prenijela se čak i na životinjsko carstvo. Jeleni u Češkoj i danas odbijaju prijeći zamišljenu crtu na kojoj je električna ograda nekoć odvajala Sovjetski Savez od ostatka Europe. Ograda je srušena 1991. godine, mnogo prije nego što su se okotili bilo koji sadašnji jeleni. Ali i dalje su oprezni u vezi granice. Vjerojatno su im djedovi pričali strašne priče…

31. Misija na Mars

U 80-ima je grupa znanstvenika i astronauta pozvala sovjetsku i američku vladu da surađuju u misiji za putovanjem na Mars. Obje zemlje već su razmatrale istraživanje Marsa. Sovjeti su bili zainteresirani, ali američki predsjednik Ronald Reagan je zauzeo čvrst stav i rekao “ne” svojim protivnicima.

32. Čovjek koji je spasio svijet

U rujnu 1983. godine, pukovnik Stanislav Petrov upravljao je svojom stanicom, nadgledajući satelite za eventualno otkrivanje lansiranja, kad je ugledao nešto što ga je zaprepastilo. Njegovo računalo izvijestilo je da je pet nuklearnih projektila ispaljeno iz Sjedinjenih Američkih Država i da su krenule prema Sovjetskom Savezu. Uzvratiti nukleranim oružjem jamčilo bi sveopći nuklearni rat, a ne učiniti ništa značilo bi gubitak milijuna života. Petrov je zadržao dah i nije ništa poduzeo, točno pretpostavivši da je izvještaj računalni kvar. Umjesto da ga nagradi, sovjetska je vlada otjerala Petrova u mirovinu.

33. “Neprobojna” lozinka

Dok se dotični Petrov znojio “krvlju”, šifra za lansiranje američkog nuklearnog oružja glasila je “00000000”. Nimalo sigurnija od, recimo, lozinke e-maila Vašeg djeda.

34. Wi-Fi

Bez Hladnog rata ovaj tekst možda ne biste čitali. Naime, Hladni rat možda je neizravno pridonio izumu Wi-Fija. Kad su izumiteljica i glumica, Hedy Lamarr, i njezin prijatelj, George Antheil, predstavili svoj sustav frekvencijskog prijenosa radijskih signala američkoj vojsci, vojni dužnosnici bili su impresionirani. Takav sustav bi spriječio ometanje radiokontroliranih torpeda, ali je bio kompliciran i težak za implementaciju. Tek nakon Kubanske raketne krize vlada je konačno uvidjela vrijednost i implementirala sustav. Ovaj sustav Hedy Lamarr i Georgea Antheila kasnije je otvorio put GPS-u i Wi-Fi tehnologiji.

35. Dobre ograde čine dobre susjede

Berlinski zid, koji je dijelio Njemačku između istoka i zapada, komunizma i kapitalizma, srušio je njemački narod 1990. godine, ponovno ujedinivši Njemačku i simbolizirajući kraj Hladnog rata. Međutim, anketa iz 2004. pokazala je da čak 25 posto zapadnih Nijemaca želio da je zid ostao podignut.

36. Sretan Božić

Sovjetski Savez se konačno raspao 1991. godine, kada je sovjetski predsjednik, Mihail Gorbačov, nakon puča otjeran s dužnosti, a bivše sovjetske republike su se razdvojile i formirale neovisne države. Sovjetska zastava spuštena je s Kremlja, a podignuta je ruska trobojnica umjesto nje 25. prosinca 1991. godine. Hladni rat je službeno završio.

37. Clinton i Gorbačov zajednički snimili album za djecu

Iako nisu baš postali brzi prijatelji nakon Hladnog rata, bilo je znakova popuštanja napetosti između SAD-a i bivšeg Sovjetskog Saveza. Na primjer, tu je Grammyjem nagrađen govorni album za djecu (Profokiev: Peter and the Wolf / Beintus: Wolf Tracks), koji su snimili Bill Clinton i Mihail Gorbačov, uz pomoć Sophije Loren.

38. CIA i LSD

Tijekom Hladnog rata, CIA je bila jako zainteresirana za LSD kao društveni disruptor i potencijalni serum istine. Kao dio nekih uglavnom tajnih eksperimenata bez pristanka, CIA je drogirala pekarnicu u malom francuskom selu. Mnogi su ljudi morali biti institucionalizirani nakon što su imali živopisne halucinacije, a jedan je dječak pokušao zadaviti vlastitu majku.

39. Invazija izvanzemaljaca

SAD i Rusija sastali su se kako bi razgovarali o prijetnji invazije izvanzemaljaca. Na kraju su se složili da će, ako vanzemaljci napadnu Zemlju, prekinuti neprijateljstva i surađivati za dobrobit čovječanstva. Upravo nam je suza iz oka kanula…

40. Ostanite sigurni

Uz gomilu propagandi, među predloženim američkim propagandnim trikovima bio je plan da se golemi kondomi s oznakom “M” (medium, srednji) bacaju preko sovjetskih linija. Plan je na kraju odbijen. Vjerojatno od strane nekoga tko baš i nije bio omiljen u društvu.