Korejski rat: 29 najzanimljivijih činjenica
Shutterstock

Korejski rat: 29 najzanimljivijih činjenica

Vjerojatno ste barem jednom čuli za Korejski rat, a neki od vas o njemu ponešto i znaju. Danas se na Korejskom poluotoku ne vode nikakve borbe. Unatoč tome, trupe oprezno zure jedne u druge s dvije strane 38. paralele, koja razdvaja Sjevernu i Južnu Koreju, dok njihovi saveznici i ostatak svijeta gledaju u strahu od ponovnog izbijanja borbi. Saznajte više o ovoj napetosti uz ovih nekoliko činjenica o Korejskom ratu.

Sažetak
Shutterstock

Postoje i druga imena za Korejski rat.

Južnokorejci ga ponekad zovu 6-2-5 preokret ili jednostavno kao 625, upućujući na to kako je rat započeo 25. lipnja 1950. godine. Sjevernokorejci ga, s druge strane, zovu Domovinski oslobodilački rat, što je u skladu s njihovom komunističkom ideologijom. Što se tiče Kineza, službeni povijesni zapisi to nazivaju Ratom otpora Americi i pomoći Koreji.

U međuvremenu na Zapadu, povjesničari su Korejski rat nazvali Zaboravljenim ratom ili čak Nepoznatim ratom. To proizlazi iz toga kako Korejski rat ima tendenciju da bude zasjenjen kasnijim sukobima, kao što je Vijetnamski rat.

SAD je nakon Drugog svjetskog rata napravio nekoliko pogrešaka tijekom svoje uprave Južnom Korejom.

U rujnu 1945. godine američki general John Hodge pokušao je zadržati japanske kolonijalne upravitelje na vlasti. Mislio je samo da to bude privremena mjera za držanje Koreje pod kontrolom sve dok SAD ne zamijene Japance. Međutim, to se pokazalo nepopularnim kod Korejaca, zbog čega je Hodge odustao od svog plana. Umjesto toga, zamijenio je Japance Korejcima koji su surađivali s kolonijalnom vladom.

Kasnije su zabranili održavanje štrajkova, kao i privremena vlada i komiteti ljevičarske Narodne Republike Koreje (PRK). SAD je također podržao izbore pod pokroviteljstvom UN-a 1948. godine, koje su Sovjeti i korejski komunisti optužili kao nepoštene. To je dovelo do bojkota mnogih korejskih političara, a sudjelovao je samo jug koji podržava Amerika. Umjesto toga, komunistički sjever održao je svoje zasebne izbore nekoliko mjeseci kasnije. Ovo je samo jedna od zanimljivosti o Korejskom ratu.

Sovjeti su isprva surađivali sa SAD-om u Koreji.

SAD je prvotno odlučio okupirati Koreju do 38. paralele prije japanske predaje u Drugom svjetskom ratu. Učinili su to znajući da američka vojska nema mogućnost to učiniti brzo ako Sovjeti odbiju pristati. Sovjeti su se, međutim, složili u skladu s tadašnjom politikom suradnje Josifa Staljina sa Saveznicima.

Nakon što se Japan predao, SAD i Sovjeti formirali su zajednički odbor koji je trebao trajati sljedećih 5 godina. U tih 5 godina nadali su se uspostaviti stabilnu i neovisnu Koreju. Ipak, na kraju su se sovjetske trupe povukle s poluotoka 1948. godine, dok su američke trupe učinile slično 1949. godine. Ovo je samo jedna od zanimljivosti o Korejskom ratu.

Komunistička Kina i Sjeverna Koreja surađivale su jedna s drugom mnogo prije Korejskog rata.

Sjeverna Koreja je prenijela zalihe u vrijednosti od oko 2000 željezničkih vagona kineskim komunističkim snagama koje su se borile u Mandžuriji nakon Drugog svjetskog rata. Deseci tisuća sjevernokorejskih vojnika također su se borili kao dio Narodne oslobodilačke vojske (PLA). Sjeverna Koreja također je pružila utočište kineskim komunističkim izbjeglicama i pružila komunikacijsku podršku.

Kada je Kineski građanski rat završio 1949. godine, oko 70.000 sjevernokorejskih veterana vratilo se kući sa svojim oružjem. I što je još važnije, došli su s obećanjem nove Narodne Republike Kine da će pomoći u slučaju rata s Amerikom. Ovo je samo jedna od zanimljivosti o Korejskom ratu.

Shutterstock

Komunistički pobunjenici u Južnoj Koreji također su provodili svoje aktivnosti davno prije Korejskog rata.

Komunistički pobunjenici ustali su na otoku Jeju 1948. godine, dok je južnokorejska vlada slomila Laburističku stranku Južne Koreje. Procjenjuje se da je poginulo 30.000 ljudi, uključujući oko 14.000 civila. U isto vrijeme, izbila je pobuna Yeosu-Suncheon, ubivši još oko 4000 ljudi.

Bilo je potrebno do 1949. godine da se obje pobune uguše, ali do tada su gerilci slobodno provodili aktivnosti u planinskim područjima. Narodne gerilske jedinice, kako su sebe nazivale, imale su potporu Sjeverne Koreje, posebno oružjem. Preko 2000 sjevernokorejskih komandosa također se borilo zajedno s gerilcima i do rujna 1949. godine uspostavili su se u pokrajinama Sjeverni Gyeongsang i Gangwon. Vojsci Republike Koreje (ROKA) trebalo je do proljeća 1950. da uništi gerilce.

Sovjeti su Sjevernokorejcima pomogli da se pripreme za rat.

Komunistička pobjeda u Kineskom građanskom ratu i sovjetski razvoj nuklearnog oružja 1949. naveli su Staljina da vjeruje da je došlo vrijeme za Korejski rat. Sovjetski generali otišli su u Sjevernu Koreju kako bi pomogli u planiranju kampanje uništenja Južne Koreje i ujedinjenja poluotoka pod komunizmom.

Iako je Staljin odbio izravno se pridružiti ratu i riskirati nuklearnu razmjenu, pristao je opskrbiti Kinu zalihama i oružjem. Kina bi ih tada mogla isporučiti Sjevernoj Koreji, a Sovjeti su također pristali diplomatski podržati Kinu ako se ikada pridruže borbama u Koreji.

Sjevernokorejske snage uživale su ogromnu prednost nad svojim južnokorejskim kolegama na početku rata.

Kao prvo, obuka ROKA-e umjesto na otvoreno ratovanje bila je usredotočena na borbu protiv pobunjenika.

Imali su i manju vojsku, koja je brojala samo 98 000 ljudi bez tenkova i samo s trenažnim zrakoplovima.

Nasuprot tome, Sjeverna Koreja je u svojoj vojsci imala oko 200.000 ljudi, uključujući onih 70.000 veterana Kineskog građanskog rata spomenutih ranije. Imali su i preko 400 aviona, kao i preko 200 tenkova. Mogli su računati i na izravnu kinesku potporu, dok su najbliže američke snage ležale preko mora u okupiranom Japanu. Ovo je samo jedna od zanimljivosti o Korejskom ratu.

Sjeverna Koreja uživala je u brzim uspjesima na početku Korejskog rata.

Napali su preko cijele granice, ali Sjevernokorejci su prioritet zauzeli poluotok Ongjin na zapadnoj obali. Zatim su krenuli da okruže Seul i zauzmu grad prije nego što su napredovali niz poluotok. Južnokorejski predsjednik Syngman Rhee napustio je grad sa svojim kabinetom 27. lipnja.

Dan kasnije, južnokorejske trupe uništile su jedini most preko rijeke Han, nadajući se da će zaustaviti napredovanje komunista. Poginulo je na stotine civila kad je most eksplodirao, ali unatoč ovom i drugim očajničkim naporima, Seul je ipak pao u ruke komunističkih snaga 28. lipnja.

Shutterstock

Izbijanje Korejskog rata zateklo je SAD nespremnim.

Kao prvo, američka politika Južnu Koreju u to vrijeme nije baš smatrala važnom. Zapravo, s Hladnim ratom i pobjedom komunista u Kini, Japan je imao veću važnost u američkom strateškom planiranju, unatoč tome što je Drugi svjetski rat završio prije samo 5 godina. Američki vojni čelnici smatrali su Japan kritičnim u sprječavanju Sovjeta i Kine od slobodnog i otvorenog pristupa Pacifiku.

Ironično, to je razmišljanje također pridonijelo američkoj odluci da podrži Južnu Koreju. Kad bi cijela Koreja pala pod komunizam, Japan bi bio ranjiv na komunističku invaziju. Drugi razlog za nepripremljenost Amerike uključivao je ekonomizaciju njihove vojske nakon Drugog svjetskog rata. Zbog toga je većini američke vojske nedostajalo ne samo tenkova, zrakoplova i brodova, nego čak i pušaka ite rezervnih dijelova. Zapravo, samo je američki marinski korpus imao sve ljudstvo i opremu potrebnu za vođenje rata. Ovo je samo jedna od zanimljivosti o Korejskom ratu.

Politika je od samog početka u ratu postala težak faktor.

Daleko je najveći čimbenik u odluci američkog predsjednika Trumana da podrži Južnu Koreju uključivao kakvu će poruku poslati ako on to ne učini. Vjerovao je da bi ih dopuštanje komunistima da slome Južnu Koreju samo potaknulo da u budućnosti učine isto drugim zemljama. Također je vjerovao da bi to obeshrabrilo druge zemlje da se opiru komunističkom preuzimanju, u uvjerenju da ostatak svijeta po tom pitanju neće učiniti ništa. Truman je također povukao usporedbu s neuspješnom politikom pomirenja prije Drugog svjetskog rata, kada su Britanija i Francuska dopustile Njemačkoj da radi što hoće, čime nisu uspjele zaustaviti rat prije nego što je uopće mogao započeti.

Američke snage trpjele su poraz za porazom ubrzo nakon dolaska u Koreju.

Amerikanci su se prvi put susreli sa Sjevernokorejcima u bitci kod Osana, 5. srpnja 1950. godine. Bez teškog protutenkovskog oružja, Amerikanci su doživjeli poraz. Ovaj obrazac se ponovio tijekom sljedećih tjedana, s američkim snagama koje su bile prisiljene na povlačenje u Pyongtaeku, Chonanu, Chochiwonu i Taejonu.

Do rujna 1950. godine Amerikanci i njihovi saveznici držali su samo Busan i okolno zemljište omeđeno rijekom Nakdong, područje koje čini jedva 10% Korejskog poluotoka. Ovo je samo jedna od zanimljivosti o Korejskom ratu.

Savezničke snage konačno su ostale u Busanu.

Sjevernokorejac Kim Il-Sung predviđao je brzu pobjedu, ali već u kolovozu 1950. njegovi kineski saveznici počeli su pokazivati znakove pesimizma. Također, mala količina teritorija koju su Saveznici morali braniti išla je u njihovu korist, jer su se sada mogli koncentrirati na snage koje su imali.

Saveznički zračni napadi uništili su sjevernokorejsku prometnu mrežu, dok su američke trupe iz Japana brzo ojačale Busan. Unatoč najvećim naporima Sjevernokorejaca, nisu uspjeli probiti ono što su saveznici nazvali Busanski perimetar, što ih je spriječilo da konačno dobiju rat.

Amerikanci su ubrzo izvršili protunapad na komuniste kod Incheona.

MacArthur zalagao se za napad na Incheon ubrzo nakon početka Korejskog rata, ali ga je Pentagon nadglasao. Sada je, međutim, Pentagon odobrio njegov prijedlog, videći ga kao priliku da preokrene Korejski rat. Smješten 160 km sjeverno od bojišnice na zapadnoj obali Koreje, MacArthur je planirao upotrijebiti Incheon da prvo ponovno zauzme Seul. Nakon što je to učinio, odsjekao je sjevernokorejske snage.

Od 10. do 19. rujna 1950., oko 40.000 američkih vojnika iskrcalo se u Incheon protiv samo 6.500 sjevernokorejskih vojnika. Saveznici su također uživali u neodoljivoj pomorskoj nadmoći, s američkim bojnim brodovima koji su jednostavno uništavali džepove otpora Sjeverne Koreje.

To je, nažalost, također za posljedicu imalo uništenje većeg dijela Incheona. Međutim, s njihovim uspješnim iskrcavanjem, Amerikanci su sada mogli ponovno zauzeti Seoul.

Ostatak saveznika u Busanu također je ubrzo nakon toga krenuo u protunapad.

Započeli su 16. rujna, brzo probijajući sjevernokorejske linije i napredujući oko 171 km sjeverno do Osana do 27. rujna. Ponovno zauzimanje Seula prijetilo je zarobljavanjem sjevernokorejskih snaga na jugu, prisiljavajući ih na povlačenje prema sjeveru. Međutim, povlačenje se pokazalo katastrofalnim, jer su savezničke snage neprestano napadale Sjevernokorejce. Na kraju je samo 30 000 vojnika uspjelo uspješno pobjeći natrag u Sjevernu Koreju.

Južnokorejske snage u to su vrijeme opetovano masakrirale simpatizere komunista.

U špilji Goyang Geumjeong, južnokorejske snage ubile su 153 komunističkih simpatizera, zajedno s njihovim obiteljima, sve tijekom listopada 1950. godine. Tijekom istog mjeseca, južnokorejske snage također su počinile masakr u Namyangjuu. Opet su ciljali na komunističke simpatizere i njihove obitelji, pri čemu je umrlo gotovo 500 ljudi, uključujući 23 djece ispod 10 godina. U svibnju 2011. godine Središnji sud u Seulu naredio je južnokorejskoj vladi da se službeno ispriča za masakre.

Saveznici su napali Sjevernu Koreju u listopadu.

Američka vlada odobrila je invaziju u dvije točke: prvo, uništenje preostalih sjevernokorejskih snaga. I drugo, ujediniti poluotok pod južnokorejskom vladom, sve dok Kinezi i Sovjeti ne interveniraju.

Južnokorejske snage prešle su 38. paralelu 1. listopada, a savezničke snage su ih slijedile 7. listopada. MacArthur je također zahtijevao potpunu predaju Sjeverne Koreje otprilike u to vrijeme. Pjongjang je pao 19. listopada, dok su se zračno desantne snage iskrcale sjevernije kako bi presjekle sve sjevernokorejske čelnike koji pokušavaju pobjeći u Kinu. Ovo je samo jedna od zanimljivosti o Korejskom ratu.

Shutterstock

Američki predsjednik Truman i general MacArthur snažno su se razilazili oko opsega rata.

MacArthur je posebno želio prijeći rijeku Yalu na kineski teritorij i uništiti tamošnja skladišta oružja i zalihe kojima su Kinezi opskrbljivali Sjevernu Koreju. Truman se, međutim, bojao da će napad na Kinu uzrokovati rat širokih razmjera između Kine i SAD-a. Sovjeti bi tada vjerojatno bili uvučeni, što bi rezultiralo Trećim svjetskim ratom. Stoga je odbio odobriti bilo kakav prelazak kinesko-sjevernokorejske granice.

Kina je upozorila SAD na ulazak na teritorij Sjeverne Koreje.

Upozorili su već 20. kolovoza 1950., kada se kineski premijer Zhou Enlai obratio Ujedinjenim narodima (UN). Konkretno, upozorio je da će Kina intervenirati protiv saveznika u Koreji kako bi osigurala kineske nacionalne interese. Međutim, u to je vrijeme Truman vjerovao da je to samo kineski pokušaj ucjene UN-a.

Kina je u to vrijeme također razmatrala invaziju na Tajvan.

Naposljetku su ipak odlučili da to uopće ne pokušaju jer Kinezi nisu imali mogućnosti izazvati saveznike na moru. Naime, SAD je već na početku Korejskog rata razmatrao mogućnost kineskog napada na Tajvan. To je navelo Trumana da pošalje 7. flotu američke mornarice da zaštiti otok i osigura okolne vode.

Sovjeti su pristali pružiti ograničenu potporu kineskoj intervenciji u Koreji.

Staljin je pristao poslati oružje, streljivo i druge zalihe, ali je ponovno odbio poslati trupe u Koreju. Međutim, pristao je poslati sovjetsko zrakoplovstvo da pokrije Mandžuriju. Ovo je samo jedna od zanimljivosti o Korejskom ratu.

Kinezi su pažljivo pomicali svoje trupe prema Koreji.

Kako bi izbjegle otkrivanje, kineske snage kretale su se samo noću, a danju su ostajale pod kamufliranim kampovima. Budući da 1950-ih još nisu postojali sateliti, ovo se pokazalo vrlo učinkovitim samo protiv izviđačkih zrakoplova. Toliko učinkovit da saveznici nisu imali pojma da će napasti 200.000 kineskih vojnika.

General MacArthur nije se bojao kineske intervencije.

Priznao je, međutim, da su Kinezi imali 300.000 vojnika u Mandžuriji, od kojih je možda 100.000 imalo svoje baze na Yaluu. Također je vjerovao da bi ih Saveznici lako porazili, čak i da Kinezi pošalju 150.000 ljudi u Koreju. Ovo je samo jedna od zanimljivosti o Korejskom ratu.

Kineske snage potpuno su iznenadile saveznike.

Kineske trupe prešle su Yalu 19. listopada i porazile južnokorejske u bitci kod Onjonga. Ubrzo nakon toga, Staljin je odlučio sam intervenirati, poslavši sovjetske zračne snage u Koreju. Zatim su saveznici izgubili bitku kod Unsana 1. studenog, što ih je prisililo na povlačenje do rijeke Ch’ongch’on.

Dana 24. studenog saveznici su izvršili protunapad, samo da bi se našli u zamci Kineza. Južnokorejci su izgubili bitku kod rijeke Ch’ongch’on, dok su saveznici izgubili bitku kod rezervoara Chosin. Ponovno su se saveznici našli prisiljeni na povlačenje.

Shutterstock

Zarobljene savezničke snage u Hungnamu jedva su uspjele pobjeći u prosincu.

Evakuacija se pokazala još težom jer su to morali učiniti dok su se branili od kineskih napada. Evakuacija je započela 15. prosinca 1950., a završila 24. prosinca, s uspješno evakuiranih 105.000 vojnika i 98.000 civila. Kako bi neprijatelju uskratili korištenje grada, saveznici su iza sebe uništili Hungnam.

Predsjednik Truman je uznemireno reagirao na kineske uspjehe u Koreji.

Izdao je Predsjedničku proklamaciju br. 2914, 3 C.F.R. 99 (1953.) od 16. prosinca 1950. Njime je u SAD uvedeno nacionalno izvanredno stanje, koje je zapravo ostalo na snazi do 14. rujna 1978. godine. Ovo je samo jedna od zanimljivosti o Korejskom ratu.

Pokušaji UN-a da poguraju prekid vatre u prosincu 1950. nisu uspjeli.

Kinezi su odbili ponudu UN-a na temelju svog uspjeha protiv saveznika u Koreji. Ti su ih uspjesi naveli da vjeruju da mogu dobiti rat i potpuno otjerati Saveznike iz Koreje.

Komunističke snage nastavile su uživati zapanjujuće uspjehe početkom 1951. godine

Kineska novogodišnja ofenziva pokazala se vrlo uspješnom, s Kinezima i Sjevernokorejcima koji su ponovno zauzeli Seoul 4. siječnja. Bitka se također razlikovala po tome što su Kinezi koristili gongove i trube i kao oblik signalizacije zapovijedi, ali i kao oblik psihološkog rata. Zajedno s korištenjem noćnih napada, u mnogim slučajevima, savezničke snage jednostavno su se uspaničile i pobjegle iz borbi.

Savezničke snage također su uspjele pokrenuti uspješne protunapade u siječnju.

Saveznici su uspjeli zaustaviti napredovanje komunista kod Suwona, Wonjua i Samcheoka. Slično kao Sjevernokorejci u Busanu prethodne godine, Kinezi su napredovali prebrzo i predaleko. To je ostavilo njihove snage da se bore za opskrbu, ne samo gorivom i streljivom, već i hranom i lijekovima. Ovo je samo jedna od zanimljivosti o Korejskom ratu.

Južnokorejske snage u to vrijeme su nastavile antikomunističke mjere na svom teritoriju.

Od 9. do 11. veljače 1951. godine južnokorejske trupe i policajci počinili su masakr u Geochangu. Još jednom su ubili komunističke simpatizere i njihove obitelji, pri čemu je poginulo 719 ljudi, uključujući 385 djece. Dana 7. veljače, južnokorejske trupe u Sancheongu i Hanyangu ubile su još 705 civila, koji su bili simpatizeri komunista.

Shutterstock

Južnokorejsku je vojsku tijekom Korejskog rata također mučila korupcija.

Čak i prije početka rata, južnokorejski vojnici ponekad nisu bili plaćeni mjesecima jer su im časnici pronevjerili plaću. Službeni brojevi ROKA također su se pokazali nepouzdanima, jer su stotine tisuća vojnika postojale samo na papiru. To je časnicima omogućilo pronevjeru novca namijenjenog plaćanju njihovih navodnih trupa. Čak ni Korejski rat nije ništa promijenio, kao što pokazuje incident s Korpusom nacionalne obrane. Ovo je samo jedna od zanimljivosti o Korejskom ratu.

Procjenjuje se da je 400.000 civila bilo regrutirano i potom marširalo na jug. Međutim, časnici su pronevjerili sredstva namijenjena ne samo plaćanju ročnika, već i prehrani i naoružanju. To je dovelo do oko 90.000 smrti od gladi i do 200.000 dezertiranja vojnih obveznika. Poslijeratna istraga dovela je do osude i pogubljenja odgovornih ljudi.

Ovo su bile neke zanimljivosti o Korejskom ratu za koje vjerojatno niste znali i koje ne možete pronaći u svim knjigama, a možda ste i naučili ponešto novo.