Filmovi za mlade: popis 15 nezaboravnih

U svijetu filma, žanr filmova za mlade predstavlja jedan od najživopisnijih i najutjecajnijih aspekata kinematografije. Ovi filmovi nisu samo zabava; oni su put prema razumijevanju tinejdžerskog iskustva, izazova i radosti koje dolaze s odrastanjem. 

Kroz godine, filmovi za mlade su uspješno uhvatili duh vremena i tinejdžersku kulturu, pružajući gledateljima priliku da se poistovjete s likovima, razmisle o svojim vlastitim iskustvima i pustolovinama u otkrivanju sebe. Poučni filmovi uvijek su korisni!

filmovi za mlade
FOTO: SHUTTERSTOCK

U ovom članku, zaronit ćemo dublje u svijet filmova za mlade. Ispitat ćemo razvoj ovog žanra tijekom godina, od ranih klasika kao što je “The Breakfast Club” pa sve do suvremenih filmskih spektakala poput “The Hunger Games.” 

Osim toga, razmotrit ćemo kako su se ovi filmovi prilagodili društvenim promjenama i tehnološkom napretku, te kako su postali sastavni dio tinejdžerske kulture. Filmovi za mlade nisu samo razonoda; oni su ogledalo u kojem se odražava tinejdžerski svijet, njihovi snovi i izazovi. 

U ovoj priči o filmskom žanru, otkrit ćemo kako filmovi za mlade nisu samo odražavali adolescentnu stvarnost, već su je i oblikovali, često postajući vodič za tinejdžere dok se suočavaju s nesigurnostima i radostima adolescencije.

Teen filmovi i njihov utjecaj

Filmovi za mlade, često nazivani teen filmovima ili teen dramama, su žanr filmova koji su usmjereni na tinejdžersku publiku i često se bave temama i iskustvima karakterističnim za adolescenciju. Popularnost ovih filmova može se objasniti kroz nekoliko ključnih faktora.

Filmovi za mlade često se fokusiraju na probleme, izazove i iskustva s kojima se tinejdžeri mogu lako poistovjetiti. Likovi i situacije prikazani u filmovima odražavaju tinejdžerski život i osjećaje.

Tinejdžeri često traže likove s kojima se mogu identificirati i koji prolaze kroz slične situacije. Kroz takve likove, mladi gledatelji mogu bolje razumjeti i procesuirati vlastite emocije i izazove.

Filmovi za mlade pokrivaju širok spektar tema, uključujući prvu ljubav, prijateljstvo, školske probleme, obiteljske dinamike, traume i odrastanje. Ova raznolikost tema omogućuje tinejdžerima da istraže različite aspekte svog života.

Mladi često vole filmove koji su humoristični i zabavni. Komedije su posebno popularne među tinejdžerima jer pružaju priliku za smijeh i opuštanje, s obzirom na to da drugi filmovi za mlade mogu biti puno traumatičniji.

Glazba je često ključni element filmova za mlade. Filmska glazba i pjesme koje se koriste u filmovima mogu imati snažan utjecaj na tinejdžere i postati dio njihove kulture.

Adolescencija je vrijeme kada mladi istražuju svoj identitet i postavljaju pitanja o tome tko su i što žele u životu. Filmovi za mlade često istražuju ove teme identiteta i samoprihvaćanja.

Filmovi za mlade – 15 nezaboravnih 

1. Harry Potter (2001-2011) 

Svjetski poznata franšiza “Harry Potter” temelji se na seriji knjiga britanske autorice J.K. Rowling. Ova magična priča o mladom čarobnjaku Harryju Potteru i njegovim prijateljima stekla je ogromnu popularnost širom svijeta. 

 • “Harry Potter i Kamen mudraca” (2001) – Prvi film uvodi nas u svijet čarobnjaka i Hogwarts škole čarobnjaštva i vještičarstva. Film je bio uspješan jer je uspio vjerno prenijeti čaroliju i čarobnjački svijet knjiga na veliko platno.
 • “Harry Potter i Dvorana tajni” (2002) – Ovaj film donosi otkriće Odaje tajni i priču o Voldemortu. Oduševio je publiku svojim napetim trenucima i novim likovima.
 • „Harry Potter i Zatvorenik iz Azkabana” (2004) – Film je donio tamniji ton i kompleksniji zaplet te istraživao Harryjevu prošlost. 
 • “Harry Potter i Plameni pehar” (2005) – Plameni pehar uključuje Hogwarts u poznati Tromagijski turnir i označava preokret u seriji. Film je bio popularan zbog svojih spektakularnih scena i akcije.
 • “Harry Potter i Red feniksa” (2007) – Počinje organizirani otpor protiv Voldemorta. Film se bavi tinejdžerskim izazovima i obavezama.
 • “Harry Potter i Princ miješane krvi” (2009) – Ovaj film istražuje Harryevu prošlost i razvija kompleksne odnose među likovima. U film je stigla i romantika.
 • “Harry Potter i Darovi smrti – Dio 1” (2010) – Prvi dio posljednjeg romana prati Harryja i njegove prijatelje u njihovoj potrazi za horkruksima. Film je bio napet i emocionalno nabijen.
 • “Harry Potter i Darovi smrti – Dio 2” (2011) – Finalni film serije zatvara priču epskom borbom između Harryja i Voldemorta. Bio je veliki hit zbog emocionalne dubine i spektakularnih akcijskih scena.

Serija filmova “Harry Potter” proslavila je brojne glumce i stvorila je zvijezde od mnogih članova glumačke ekipe. Ovo su neki od najboljih filmova za mlade

Glumac koji je utjelovio naslovnu ulogu, Harryja Pottera, postao je iznimno poznat zbog svoje uloge u seriji. Daniel Radcliffe je stasao pred kamerama tijekom snimanja franšize i postao je prepoznatljivo lice u svijetu filma i kazališta.

Emma Watson je igrala Hermionu Granger, jedan od ključnih likova u seriji. Nakon “Harry Pottera”, postala je poznata kao glumica i aktivistica za prava žena i obrazovanje.

Rupert Grint je utjelovio Rona Weasleyja, Harryjevog najboljeg prijatelja. Iako je imao manje iskustva u glumi prije “Harry Pottera”, postao je prepoznatljiv glumac.

Alan Rickman, koji je igrao Severusa Snapea, bio je iskusni britanski glumac prije serije, ali je zahvaljujući ovoj ulozi postao posebno poznat i cijenjen. Postao je pravi heroj filmova za mlade kroz ovu ulogu.

Helena Bonham Carter je igrala Bellatrix Lestrange, a njezina iznimna izvedba i ekscentričan lik pridonijeli su njezinoj reputaciji kao talentirane glumice.

2. The Hunger Games (2012-2015)

“Svjetski poznata franšiza “Igre gladi” temelji se na seriji knjiga Suzanne Collins i sastoji se od četiri filma koji su prilagođeni istoimenim romanima. Ovi filmovi za mlade napeti su, zanimljivi i puni strategije.

popis filmova
FOTO: SHUTTERSTOCK

Ova distopijska priča o borbi za preživljavanje u surovom postapokaliptičnom svijetu postala je iznimno popularna zbog svojih zanimljivih likova, napetih scena i relevantnih socijalnih tema. 

 • “Igre gladi” (2012) – Prvi film prati priču Katniss Everdeen, djevojke iz Okruga 12 koja se dobrovoljno prijavljuje kao zamjena za svoju mlađu sestru u brutalnim Igrama gladi. Film je bio popularan zbog izvanredne glumačke izvedbe Jennifer Lawrence u glavnoj ulozi i uspješno je prenio napetost i brutalnost igara.
 • “Igre gladi: Plamen” (2013) – Drugi film prati Katniss i Peetu nakon njihove pobjede u Igrama gladi, dok se suočavaju s posljedicama njihovih postupaka. 
 • “Igre gladi: Šojka rugalica – 1.dio” (2014) – Treći film prati Katniss dok postaje simbol revolucije i pokušava ujediniti Okruge protiv Kapitola. 
 • “Igre gladi: Šojka rugalica – 2.dio” (2014) – U ovom dijelu filma, Katniss se udružuje s prijateljima i saveznicima kako bi osvojili Capitol i svrgnuli diktatora Snowa.

Osim što je proslavio Jennifer Lawrence, film je donio slavu i Joshu Hutchersonu, Liamu Hemsworthu, ali i potvrdio vrhunsku glumu woodyja Harrelsona i Donalda Sutherlanda. 

3. Twilight Saga (2008-2012) 

“Sumrak saga” je još jedna popularna franšiza koja se temelji na seriji knjiga Stephanie Meyer i sastoji se od pet filmova koji su adaptirani iz knjiga. Filmovi za mlade često postanu sage koje se prate godinama, a ovo je najbolji primjer.

Ova priča o ljubavi između vampira i obične djevojke postala je kultna među tinejdžerima i odraslima zbog svoje melodramatične romantike i nadnaravnih elemenata. 

 • “Sumrak” (2008) – Prvi film uvodi nas u svijet obične djevojke Belle Swan koja se zaljubljuje u vampira Edwarda Cullena. Film je bio popularan zbog svoje romantične dinamike i tinejdžerske privlačnosti.
 • “Sumrak saga: Mlad Mjesec” (2009) – Drugi film prati Belle nakon što Edward napusti grad, a ona se zbliži s vukodlakom Jacobom. Film je privukao publiku zbog razvoja ljubavnog trokuta.
 • “Sumrak saga: Pomrčina” (2010) – Treći film donosi napetost između vampira i vukodlaka te otkriva tajne obitelji Cullen. 
 • “Sumrak saga: Praskozorje – Dio 1” (2011) – Prvi dio posljednjeg romana prati Bellu i Edwarda tijekom trudnoće i priprema za bitku s vampirskim vladarom Volturima. 
 • “Sumrak saga: Praskozorje – Dio 2” (2012) – Finalni film serije zatvara priču epskom borbom između Cullena i Volturija. Film je bio uspješan zbog spektakularnih scena i emocionalnog zaključka priče.

4. The Fault in Our Stars (2014) 

“Krive su zvijezde” je filmska adaptacija popularnog romana Johna Greena, a film je osvojio srca gledatelja svojom dubokom emotivnošću i snažnim porukama o ljubavi i životu. 

Film prati priču dvoje tinejdžera, Hazel Grace Lancaster i Augusta Watersa, koji se zaljube dok prolaze kroz teške trenutke borbe s rakom. Film je osvojio publiku svojom iskrenom pričom o ljubavi i snazi volje, te se fokusira na duboke i univerzalne teme.

Film je duboko emotivan i suočava se s teškim temama poput smrti i bolesti na osjetljiv način. Prikazuje kako se likovi suočavaju s tim izazovima i pronalaze svjetlo u najtežim trenucima.

Ansel Elgort i Shailene Woodley, koji su igrali glavne uloge, pružili su snažne i uvjerljive izvedbe koje su doprinijele privlačnosti filma.

“Krive su zvijezde” nije samo tinejdžerski film; to je emotivan i snažan film koji je uspio doseći širu publiku zahvaljujući svojoj iskrenosti i univerzalnim temama. Film je postao klasik u žanru ljubavnih drama i ostvario je dubok emocionalni utjecaj na gledatelje.

5. Divergent (2014-2016) 

Film “Različita” (engl. “Divergent”) temelji se na istoimenom romanu Veronice Roth i dio je popularne distopijske književne i filmske serije. Filmovi za mlade ove tematike često prođu dobro jer tinejdžeri vole vidjeti nove i maštovite univerzume.

Ovaj film je privukao pažnju publike zbog svoje intrigantne postavke, akcijskih scena i priče o individualnosti i identitetu. 

Film je smješten u distopijski Chicago budućnosti gdje se društvo podijelilo u pet frakcija prema vrlinama koje smatraju najvažnijima. Glavna junakinja, Tris Prior, otkriva da ne pripada niti jednoj od tih frakcija i postaje “različita”, što je opasno u njihovom društvu. Film prati njenu borbu za preživljavanje i pokušaj rušenja sistema.

Shailene Woodley, koja igra Tris, predstavila je snažan i neovisan ženski lik koji privlači i inspirira mlade žene.

Film istražuje pitanje identiteta i kako pojedinac pronalazi svoje mjesto u društvu, što je tema koja je privukla tinejdžersku publiku. Mnogi se filmovi za mlade bave temom identiteta.

Iako se serija filmova “Različita” nije razvila u jednako uspješnu franšizu kao neki drugi distopijski filmovi, prvi film je svakako privukao pažnju svojom originalnom postavkom i snažnom glavnom junakinjom.

6. The Perks of Being a Wallflower (2012)

“Charlijev svijet” (engl. “The Perks of Being a Wallflower”) je filmska adaptacija istoimenog romana Stephena Chboskyja. Film je postao popularan zbog svoje duboke i emotivne priče o adolescenciji, prijateljstvu i prihvaćanju. 

blockbuster filmovi za mlade
FOTO: SHUTTERSTOCK

Film prati priču Charlieja, introvertnog tinejdžera koji prolazi kroz svoju prvu godinu srednje škole. U srednjoj školi upoznaje dvoje starijih učenika, Sam i Patricka, koji ga uključuju u svoj krug prijatelja. Film istražuje Charlijevo odrastanje, tajne iz njegove prošlosti i njegove odnose s prijateljima.

Film se bavi teškim temama poput depresije, traume i seksualne identifikacije te pruža duboke i emotivne trenutke. Filmovi za mlade savršen su način za započinjanje nekih teških tema o kojima je inače možda teško razgovarati. Dapače, često su najbolje nagrađivani filmovi za mlade upravo ti s vrlo najoštrijim porukama.

Logan Lerman (Charlie), Emma Watson (Sam) i Ezra Miller (Patrick) pružili su snažne i uvjerljive izvedbe koje su doprinijele uspješnosti filma.

“Charlijev svijet” nije samo tinejdžerski film; to je duboka i emocionalno nabijena priča o sazrijevanju i pronalaženju svog mjesta u svijetu. Film je osvojio publiku svojom iskrenošću i dubinom, a ostao je značajan u žanru filmova o odrastanju.

7. Mean Girls (2004) 

Film “Opasne djevojke” (engl. “Mean Girls”) je kultna teen komedija iz 2004. godine koja se temelji na istoimenoj knjizi Rosalind Wiseman. Film je postao izuzetno popularan zbog svoje duhovite satire srednjoškolskog života, pitanja društvene dinamike i izvrsnih komičnih izvedbi. 

Film prati priču Cady Heron, tinejdžerke koja se pridružuje popularnoj djevojačkoj grupi u svojoj srednjoj školi, ali ubrzo postaje svjesna njihovih “opasnih” navika. Film istražuje teme prijateljstva, manipulacije, i pitanje identiteta tinejdžera u srednjoj školi.

Film se izruguje klasičnim stereotipima srednjoškolskog života, poput popularnih djevojaka, štrebera, i sličnih, te to čini iznimno zabavnim za publiku.

Lindsay Lohan u glavnoj ulozi Cady Heron i Rachel McAdams kao Regina George su pružile odlične izvedbe, a glumačka ekipa je bila sjajno uigrana.

“Opasne djevojke” je postao klasik teen komedije zbog svoje duhovite satire, izvrsnih izvedbi i komičnih trenutaka. Film je ostavio dubok utjecaj na popularnu kulturu i i dalje je popularan među različitim generacijama.

8. The Maze Runner (2014-2018) 

“The Maze Runner” je popularna franšiza koja se temelji na seriji knjiga Jamesa Dashnera. Ova distopijska priča o mladićima koji se probude u misterioznom labirintu postala je popularna zbog svoje napetosti, zagonetnosti i dinamičnih akcijskih scena. 

Prvi film „Nemogući bijeg“ prati priču Thomasa (Dylan O’Brien) koji se budi bez sjećanja unutar ogromnog labirinta, zajedno s grupom drugih mladića. Njihov cilj je pobjeći iz labirinta dok se suočavaju s opasnostima i misterijama. Film je privukao gledatelje zbog napetosti i zagonetnosti priče.

Drugi film „Kroz spaljenu zemlju“ nastavlja priču o Thomasu i njegovim prijateljima dok se suočavaju s organizacijom WCKD i traže odgovore na svoja pitanja. Film donosi više akcije i otkriva dublje tajne.

Treći dio nazvan „Lijek smrti” zatvara priču i prati Thomasa u borbi protiv organizacije WCKD te pokušaju da pronađe lijek za smrtonosni virus. Filmovi za mlade ponekad imaju apokaliptični štih, ali nikad ne završavaju loše.

9. High School Musical (2006-2008) 

“High School Musical” je popularna filmska franšiza koja se temelji na mjuziklu istog imena i postala je iznimno popularna među tinejdžerima zbog svojih pjesama, pozitivnih poruka i zabavnih likova. 

“High School Musical” je prvi film prati priču Troya Boltona (Zac Efron) i Gabrielle Montez (Vanessa Hudgens), tinejdžera iz različitih društvenih krugova koji se zaljube tijekom priprema za školsku mjuzikl predstavu. 

Drugi dio je “High School Musical 2”  koji prati Troya, Gabriellu i njihove prijatelje tijekom ljeta između školskih godina. 

“High School Musical 3: Senior Year” je treći film prati Troya i Gabriellu tijekom njihove posljednje godine u srednjoj školi i priprema za maturu. 

“High School Musical” franšiza ostvarila je ogroman uspjeh među tinejdžerima i postala je kultna serija koja je ostavila dubok utjecaj na popularnu kulturu. Zbog svoje pozitivnosti i zabave, filmovi i dalje privlače nove generacije obožavatelja.

10. Spider-Man: Homecoming (2017) 

“Spider-Man: Homecoming” je superherojski film iz 2017. godine koji se temelji na popularnom Marvelovom superjunaku Spider-Manu. Ovaj film je postao iznimno popularan zbog svježeg pristupa priči o Spider-Manu, tinejdžerskim emocijama i odličnim glumačkim izvedbama.

ideje za filmove
FOTO: SHUTTERSTOCK

Film prati priču mladog Petera Parkera (Tom Holland) koji pokušava balansirati svoj život kao srednjoškolac i superheroj Spider-Man. Film se ističe zbog svog tinejdžerskog tona i fokusa na Peterovu školsku svakodnevicu, što ga čini osvježavajuće različitim od drugih superherojskih filmova.

Film se razlikuje od prethodnih Spiderman filmova svojim fokusom na tinejdžerski aspekt Peterovog života i povezanošću s Marvelovim filmskim univerzumom (MCU).

Tom Holland je dobio pohvale za svoju izvedbu kao Spider-Man, a Michael Keaton je briljirao kao zlikovac Vulture. Filmovi za mlade nemaju uvijek samo mlade glumce!

11. To All the Boys I’ve Loved Before (2018) 

“Zbogom, momci koje sam voljela” (engl. “To All the Boys I’ve Loved Before”) je romantična komedija iz 2018. godine, temeljena na istoimenom romanu Jenny Han. Ovaj film je osvojio srca gledatelja svojom slatkom pričom o prvoj ljubavi i tinejdžerskim izazovima. 

Film prati priču Lara Jean Covey (Lana Condor), tinejdžerke koja piše ljubavna pisma svim dječacima koje je voljela, ali ih nikada nije poslala. Kad se njezina tajna ljubavna pisma neočekivano počnu dostavljati tim dječacima, njezin život postaje kompliciran. Film istražuje teme prve ljubavi, obiteljskih odnosa i samopouzdanja.

Lara Jean i Peter Kavinsky (Noah Centineo) su šarmantni i simpatični likovi koji su osvojili gledatelje. Filmovi za mlade pokušavaju modelirati kvalitetne romantične odnose.

“Zbogom, momci koje sam voljela” je postao iznenađujuće popularan film zbog svoje autentičnosti i šarma. Osvježio je romantični žanr svojom iskrenom pričom i likovima te je pronašao publiku među tinejdžerima i odraslima koji su se mogli poistovjetiti s tinejdžerskim ljubavnim iskustvima i izazovima.

12. Eighth Grade (2018) 

Film je indie drama iz 2018. godine koja je postala popularna zbog svoje autentične priče o tinejdžerskom dobu, identitetu i društvenim medijima.

Film prati priču Kayle (Elsie Fisher), tinejdžerke koja se suočava s izazovima posljednjeg tjedna osmog razreda prije nego što pređe u srednju školu. Film istražuje Kaylin svakodnevni život, njezine tinejdžerske nesigurnosti i izazove modernog društva.

Elsie Fisher je dobila pohvale za svoju izvedbu i uspješno je dočarala kompleksnost tinejdžerskog lika.

“8. razred” je osvojio srca gledatelja svojim iskrenim prikazom tinejdžerskih izazova i univerzalnim temama o odrastanju i prihvaćanju sebe. Unatoč tome što je manje poznat od nekih drugih filmova, ostvario je dubok emocionalni utjecaj i osvojio kritiku svojom iskrenošću i autentičnošću.

13. The Princess Diaries (2001) 

“Princezini dnevnici” (engl. “The Princess Diaries”) je popularna filmska franšiza temeljena na knjigama Meg Cabot. Ovi filmovi su postali popularni zbog svoje zabavne i srdačne priče o tinejdžerki koja otkriva da je nasljednica kraljevske obitelji i prilagodbe na život princeze. 

Prvi film prati priču tinejdžerke Mie Thermopolis (Anne Hathaway), koja otkriva da je nasljednica kraljevske obitelji u maloj europskoj državi Genoviji. Film prati Mijinu transformaciju u princezu i njenu borbu da se prilagodi novom životu.

Drugi film fokusira se na Mijinu pripremu za krunidbu i njezinu potragu za budućim suprugom. Film istražuje teme odgovornosti i obitelji.

Glavna glumica Anne Hathaway pružila je sjajnu izvedbu kao Mia, što je doprinijelo privlačnosti filma.

“Princezini dnevnici” su postali popularni zbog svoje slatke priče, pozitivnih poruka i simpatičnih likova. Ovi filmovi su postali omiljeni kod tinejdžera i obitelji zbog svog šarma i jednostavnosti. Anne Hathaway je postala kultna princeza za mnoge gledatelje, a franšiza je ostavila dubok utjecaj na popularnu kulturu.

14. The Breakfast Club (1985) 

“Klub ranoranilaca” (engl. “The Breakfast Club”) je kultni film iz 1985. godine, režiran od strane Johna Hughesa, koji je postao popularan zbog svoje inteligentne karakterizacije tinejdžera i dubokih poruka o društvu i identitetu. 

Film prati petero tinejdžera različitih društvenih grupa, koji su prisiljeni provesti subotnje jutro u školskoj knjižnici zbog kazni. Iako na prvi pogled različiti, tijekom dana otkrivaju dublje sličnosti i postaju prijatelji. Film istražuje teme adolescencije, društvenih stereotipa i traume iz prošlosti.

Mladi glumci poput Molly Ringwald, Judd Nelson, i Emilia Esteveza pružili su izvanredne izvedbe koje su obogatile priču.

“Klub ranoranilaca” je postao kultni film zbog svoje inteligentne karakterizacije tinejdžera i sposobnosti da dotakne srca gledatelja. Film je ostvario trajan utjecaj na filmsku kulturu i postao je simbol tinejdžerskog filma. Svojom iskrenošću i dubinom, film se i dalje gleda i analizira kao jedno od najznačajnijih ostvarenja tog žanra.

15. The Sisterhood of the Traveling Pants (2005) 

“Čarobne hlače” (engl. “The Sisterhood of the Traveling Pants”) je popularna filmska adaptacija knjige Ann Brashares. Filmovi su postali popularni zbog svoje priče o prijateljstvu, odrastanju i povezanosti te su privukli publiku svojom toplinom i dubokim emocijama. 

Prvi film prati priču četiri najbolje prijateljice: Carmen (America Ferrera), Tibby (Amber Tamblyn), Lena (Alexis Bledel) i Bridget (Blake Lively). Kako bi zadržale svoju povezanost tijekom ljeta dok su razdvojene, dijele par traperica koje, iznenađujuće, savršeno odgovaraju svakoj od njih. Film istražuje teme prve ljubavi, obiteljskih problema i prijateljstva koje traje unatoč udaljenosti.

Drugi film prati nastavak priča o četiri prijateljice dok se suočavaju s novim izazovima i avanturama tijekom ljeta. Ovaj put se fokusira na njihovo sazrijevanje i suočavanje s promjenama u životima.