Najbolji Netflix filmovi: Top 10 nezaobilaznih naslova u 2024. godini
Shutterstock

Najbolji Netflix filmovi: Top 10 nezaobilaznih naslova u 2024. godini

Kao strastveni filmofil i ljubitelj Netflixa, uvijek sam u potrazi za novim i uzbudljivim naslovima koje vrijedi pogledati. U 2024. godini, Netflix nas je poฤastio s nekoliko iznimnih filmova koje jednostavno ne smijete propustiti.

Filmska veฤer
Shutterstock

Meฤ‘u top 10 nezaobilaznih Netflix filmova u 2024. godini istiฤu se “Glass Onion” kao briljantni nastavak hit trilera “Knives Out”, potresna drama “Society of the Snow” temeljena na istinitim dogaฤ‘ajima te epska ratna saga “All Quiet on the Western Front”. Ovi filmovi osvajaju svojom originalnoลกฤ‡u, snaลพnom glumom i maestralnom reลพijom.

No, popis se tu ne zaustavlja – Netflix ima joลก mnogo toga za ponuditi. Zavirite sa mnom u detaljan pregled svakog od ovih vrhunskih filmskih ostvarenja i otkrijte zaลกto su baลก oni zasluลพili svoje mjesto na listi najboljih. 

Netflixovi filmovi
Shutterstock

Bez obzira na vaลก filmski ukus, uvjerena sam da ฤ‡ete pronaฤ‡i neลกto ลกto ฤ‡e vas oduลกeviti i ostaviti vas bez daha. Spremite kokice i udobno se smjestite, jer vas ฤeka nezaboravno filmsko putovanje!

1. Glass Onion: Misterije 2022.

“Glass Onion” je nastavak popularnog filma “Knives Out” koji je osvojio publiku 2019. godine. Radnja se odvija na grฤkom otoku, gdje slavni detektiv Benoit Blanc rjeลกava novu misteriju.

Daniel Craig se vraฤ‡a u glavnoj ulozi, a pridruลพuje mu se zvjezdana postava novih likova. Edward Norton glumi tech milijardera, dok su tu i Janelle Monรกe, Kathryn Hahn i Kate Hudson.

Film je reลพirao Rian Johnson, koji je napisao i scenarij. Njegova vizija donosi svjeลพi pristup ลพanru detektivskih priฤa, mijeลกajuฤ‡i napetost i humor.

Priฤa se vrti oko igre misterije koju organizira Nortonov lik. No zabava ubrzo prerasta u pravu istragu ubojstva. Blanc mora otkriti istinu meฤ‘u grupom ekscentriฤnih prijatelja i neprijatelja.

“Glass Onion” nudi vizualno atraktivne lokacije i kostimografiju. Zapleti su puni neoฤekivanih obrata koji drลพe gledatelje na rubu sjedala.

Kritiฤari su film uglavnom pozitivno ocijenili. Hvalili su glumu, scenarij i reลพiju. Neki smatraju da ne dostiลพe kvalitetu originalnog filma, ali i dalje pruลพa dobru zabavu.

Film je dostupan na Netflixu od prosinca 2022. godine. Za ljubitelje misterija i komedija, “Glass Onion” je svakako vrijedan gledanja.

2. Society Of The Snow (2023.)

“Society Of The Snow” je potresan film koji se temelji na istinitoj priฤi. Radnja prati grupu ljudi koji su preลพivjeli avionsku nesreฤ‡u u Andama 1972. godine. Film prikazuje njihovu borbu za opstanak u surovim uvjetima.

Redatelj J.A. Bayona majstorski prenosi osjeฤ‡aj izolacije i oฤaja. Glumaฤka postava je impresivna, s uvjerljivim izvedbama koje gledatelje drลพe prikovane za ekran.

Snimljen na ลกpanjolskom jeziku, film je osvojio publiku diljem svijeta. Postao je jedan od najgledanijih naslova na Netflixu u Hrvatskoj i ลกire. Kritiฤari su ga hvalili na Venecijanskom filmskom festivalu.

Priฤa istraลพuje teme ljudske izdrลพljivosti i etiฤkih dilema u ekstremnim situacijama. Gledatelji mogu oฤekivati intenzivne scene i emocionalnu dubinu. Film ne bjeลพi od teลกkih tema, ali ih prikazuje s poลกtovanjem.

Za one koji vole napete drame temeljene na stvarnim dogaฤ‘ajima, “Society Of The Snow” je obavezan izbor. Dostupan je na Netflixu od 4. sijeฤnja 2024. godine.

3. All Quiet On The Western Front (2022.)

“All Quiet On The Western Front” je potresan film o Prvom svjetskom ratu koji nas vodi kroz pakao rovova. Priฤa prati 17-godiลกnjeg Paula koji se pridruลพuje njemaฤkoj vojsci, pun ideala i uzbuฤ‘enja.

No, stvarnost rata brzo razbija njegove iluzije. Film brutalno prikazuje uลพase koje mladi vojnici proลพivljavaju na frontu. Scene borbi su intenzivne i realistiฤne, a ne ลกtede gledatelja od prikaza krvi i nasilja.

Gluma je izvanredna, posebno Felix Kammerer kao Paul. Kroz njegove oฤi vidimo kako rat mijenja ljude i uniลกtava njihovu nevinost. Kamera nam donosi bliske kadrove lica vojnika, hvatajuฤ‡i svaki traฤak emocije.

Vizualno, film je zadivljujuฤ‡. Blatnjavi rovovi, eksplozije granata i dim bojnih polja stvaraju mraฤnu atmosferu rata. Zvuฤni efekti dodatno pojaฤavaju doลพivljaj, od zviลพduka metaka do urlika ranjenih.

Ova Netflix produkcija je osvojila ฤetiri Oscara, ukljuฤujuฤ‡i one za najbolju meฤ‘unarodnu film i najbolju kinematografiju. To je snaลพan antiratni film koji ostavlja dubok dojam i tjera nas da razmislimo o besmislu rata.

4. Godzilla Minus One (2023.)

“Godzilla Minus One” je japanski film koji je osvojio publiku diljem svijeta. Priฤa nas vodi u poslijeratni Japan, gdje se traumatizirani bivลกi vojni pilot suoฤava s golemim nuklearnim ฤudoviลกtem.

Film je premijerno prikazan u kinima 3. studenog 2023. Zaradio je impresivnih 115 milijuna eura, ลกto ga ฤini najuspjeลกnijim japanskim filmom o Godzilli do sada.

Kritiฤari i gledatelji su oduลกevljeni. Na Rotten Tomatoesu, “Godzilla Minus One” ima ocjenu od 98%. To ga stavlja na vrh ljestvice svih 38 filmova u franลกizi.

Posebno hvaljeni su specijalni efekti. Film je ฤak osvojio Oscara u toj kategoriji, ลกto je rijetko postignuฤ‡e za filmove o divovskim ฤudoviลกtima.

Priฤa filma je emotivna i napeta. Spaja ljudsku dramu s spektakularnim scenama razaranja. Redatelj je uspio stvoriti Godzillu koja je istovremeno zastraลกujuฤ‡a i fascinantna.

Za ljubitelje kaiju filmova, “Godzilla Minus One” je obavezno gledanje. Ali i oni koji nisu fanovi ลพanra mogli bi biti ugodno iznenaฤ‘eni. Film nudi svjeลพi pogled na legendarno ฤudoviลกte i postavlja nove standarde u ลพanru.

5. The Wonderful Story Of Henry Sugar (2023.)

Wes Anderson nam donosi oฤaravajuฤ‡u adaptaciju kratke priฤe Roalda Dahla. Ovaj film traje samo 39 minuta, ali je prepun ฤarolije i maลกte.

Benedict Cumberbatch glumi Henryja Sugara, bogatog kockara koji otkriva nevjerojatnu sposobnost. On moลพe vidjeti kroz predmete i predvidjeti buduฤ‡nost!

Priฤa prati Henryjev put od sebiฤnog bogataลกa do nekoga tko koristi svoj dar za dobro drugih. Film se istiฤe Anderson ovim prepoznatljivim stilom – ลพivopisnim bojama i paลพljivo osmiลกljenim kadrovima.

Uz Cumberbatcha, glume i Ralph Fiennes, Dev Patel i Ben Kingsley. Svi oni donose dubinu i ลกarm svojim likovima.

Film je premijerno prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu gdje je dobio sjajne kritike. Sada je dostupan na Netflixu za sve ljubitelje Andersonovog rada i Dahlovih priฤa.

Ovo je savrลกen izbor za one koji traลพe neลกto drugaฤije. Kratko trajanje ฤini ga idealnim za veฤernje gledanje uz ลกalicu toplog ฤaja.

6. Hustle (2022).

“Hustle” je sportska drama koja je osvojila srca gledatelja diljem svijeta. Adam Sandler glumi Stanleyja Sugermana, koลกarkaลกkog skauta koji otkriva nevjerojatan talent u ล panjolskoj.

Film prati Stanleyjevu borbu da dovede mladog igraฤa Boa Cruza (Juancho Hernangรณmez) u NBA ligu. Suoฤavaju se s brojnim izazovima, od jeziฤne barijere do skeptiฤnih trenera.

Sandler pokazuje svoju ozbiljnu stranu u ovoj ulozi, daleko od njegovih uobiฤajenih komedija. Njegova izvedba je dirljiva i uvjerljiva, prikazujuฤ‡i strast i predanost sportu.

“Hustle” nije samo film o koลกarci. To je priฤa o ustrajnosti, prijateljstvu i snovima. Gledatelji ฤ‡e se lako poistovjetiti s likovima i njihovim borbama.

Reลพija Jeremiaha Zahna donosi energiju i autentiฤnost na ekran. Stvarne NBA zvijezde koje se pojavljuju u filmu dodaju sloj realizma priฤi.

Ovo je film koji ฤ‡e vas inspirirati i nasmijati. Savrลกen je izbor za ljubitelje sporta, ali i za one koji cijene dobro ispriฤanu priฤu o ljudskoj volji.

7. The Sea Beast (2022.)

“The Sea Beast” je animirani film koji je osvojio srca gledatelja diljem svijeta. Redatelj Chris Williams stvorio je uzbudljivu morsku avanturu koja oduลกevljava i mlade i stare.

Priฤa prati Maisie, odvaลพnu djevojฤicu koja se ukrca na brod legendarnog lovca na morska ฤudoviลกta. Zajedno kreฤ‡u u nezaboravno putovanje puno akcije i iznenaฤ‘enja.

Film se istiฤe prekrasnom animacijom i ลพivopisnim likovima. Morska ฤudoviลกta su impresivna i detaljno osmiลกljena, stvarajuฤ‡i ฤaroban podvodni svijet.

Glasovna postava je izvrsna. Karl Urban i Zaris-Angel Hator unose ลพivot u glavne likove, dok Jared Harris i Marianne Jean-Baptiste pruลพaju sjajnu podrลกku.

“The Sea Beast” nije samo zabavan film. On nosi vaลพne poruke o prihvaฤ‡anju razliฤitosti i preispitivanju predrasuda. Ove teme su predstavljene na naฤin koji je razumljiv djeci, ali i zanimljiv odraslima.

Evo nekoliko zanimljivosti o filmu:

  • Trajanje: 115 minuta
  • ลฝanr: Animacija, Avantura, Komedija
  • IMDb ocjena: 7.0/10

“The Sea Beast” je must-watch za ljubitelje animiranih filmova i obiteljskih avantura. Njegova maลกtovita priฤa i prekrasna vizualna izvedba ฤine ga jednim od najboljih Netflix originalnih filmova u 2022. godini.

8. Rebel Ridge (2024.)

“Rebel Ridge” je napeti Netflixov triler koji istraลพuje tamne strane ameriฤkog pravnog sustava i druลกtvene nepravde. Radnja filma fokusira se na bivลกeg vojnika, koji se nakon povratka kuฤ‡i suoฤava s brutalnom stvarnoลกฤ‡u korumpiranih institucija i druลกtva koje ฤesto zanemaruje pravdu za obiฤne ljude. Kroz niz ลกokantnih i intenzivnih scena, protagonist se uvlaฤi u smrtonosnu borbu protiv moฤ‡nika u ruralnoj Americi, gdje zakon nije uvijek na strani istine, a pravda se ฤesto mora traลพiti vlastitim rukama. Ovaj film odmah privlaฤi paลพnju svojom tematikom, postavljajuฤ‡i pitanje: koliko daleko ฤovjek mora iฤ‡i kako bi ispravio nepravdu?

U srediลกtu filma nalazi se sukob izmeฤ‘u osobnog kodeksa ฤasti glavnog lika i duboko ukorijenjene korupcije u njegovoj zajednici. Kako priฤa napreduje, gledatelji svjedoฤe moralnim dilemama i napetim situacijama koje likovi prolaze, sve dok se ne suoฤe s nemilosrdnim protivnicima koji neฤ‡e prezati ni pred ฤim kako bi saฤuvali svoju moฤ‡. Film se odlikuje brzim tempom, snaลพnim akcijskim sekvencama i intrigantnim obratima, ลกto dodatno doprinosi napetosti i ฤini gledatelje neprestano na rubu sjedala.

9. Reptile (2023.)

“Reptile” je napeti triler koji je nedavno stigao na Netflix. Film prati detektiva Toma Nicholsa, kojeg glumi Benicio Del Toro, u istrazi misterioznog ubojstva.

Radnja se odvija u New Englandu, gdje Del Torov lik uporno traga za istinom. Uz njega, zvjezdanu postavu ฤine Justin Timberlake i Alicia Silverstone.

Ova kriminalistiฤka drama nudi viลกe od obiฤnog whodunit zapleta. Kako istraga napreduje, poฤinje se raspadati iluzija u Nicholsovom privatnom ลพivotu.

Film je reลพirao Grant Singer, za kojeg je ovo debitantski dugometraลพni film. Unatoฤ tome, Singer donosi svjeลพu perspektivu ลพanru.

“Reptile” se istiฤe atmosferom i glumaฤkim izvedbama. Del Toro je posebno uvjerljiv kao okorjeli detektiv koji ne odustaje.

Za ljubitelje napetih trilera i kriminalistiฤkih priฤa, “Reptile” je odliฤan izbor za filmsku veฤer. Film nudi intrigantnu priฤu koja drลพi gledatelje na rubu sjedala do samog kraja.

10. Emily The Criminal (2022.)

“Emily The Criminal” je napeti triler koji prati Emily, mladu ลพenu u Los Angelesu. Ona se bori s dugovima i ne moลพe naฤ‡i posao zbog svoje kriminalne proลกlosti.

Oฤajna zbog financijske situacije, Emily ulazi u svijet prijevara s kreditnim karticama. Ova opasna igra je uvlaฤi sve dublje u kriminalno podzemlje grada.

Aubrey Plaza briljantno glumi Emily, pokazujuฤ‡i njezinu ranjivost i odluฤnost. Gledatelji suosjeฤ‡aju s Emily dok ona pokuลกava preลพivjeti u sustavu koji je protiv nje.

Najbolji Netflix filmovi
Shutterstock

Film istraลพuje teme siromaลกtva, oฤaja i moralnih kompromisa. Prikazuje kako lako netko moลพe skrenuti s puta kad se naฤ‘e u teลกkoj situaciji.

Redatelj John Patton Ford stvara napetu atmosferu koja drลพi gledatelje na rubu sjedala. Svaka scena pulsira opasnoลกฤ‡u i neizvjesnoลกฤ‡u.

“Emily The Criminal” je viลกe od obiฤnog trilera. To je kritika druลกtva koje tjera ljude u oฤaj i kriminal. Film postavlja teลกka pitanja o preลพivljavanju u modernom svijetu.