SWOT analiza: 5 bitnih koraka za njenu izradu
Shutterstock

SWOT analiza: 5 bitnih koraka za njenu izradu

Ako ste u bilo kakvom poslu, vjerojatno ste čuli što je SWOT analiza. Možete biti iskusna tvrtka s utvrđenim poslovnim planom ili započeti s izradom web stranice za svoj novi pothvat. U svakom slučaju, prepoznavanje i razumijevanje vaših konkurenata u svakom koraku procesa može dovesti do izgradnje bolje poslovne strategije.

Ovdje na scenu stupa SWOT analiza. To je koristan alat za poboljšanje i održavanje vaših marketinških ciljeva na pravom putu. U ovom ćemo vodiču objasniti o čemu se radi u ovoj metodi i kako napraviti vlastitu SWOT analizu.

SWOT analiza
Shutterstock

Što je SWOT analiza?

SWOT je akronim za Strengths, Weaknesses, Opportunities i Threats. SWOT analiza je strategija koju koriste tvrtke za objektivno mjerenje i procjenu svoje ukupne izvedbe, kao i uspješnosti konkurenata. Svi ovi čimbenici pomažu vlasnicima tvrtki da donesu pametnije odluke za svoju tvrtku, primjerice treba li pothvat prerasti u novo područje ili se treba promijeniti.

Prva dva parametra, prednosti i slabosti, uključuju unutarnje čimbenike kao što su vaš ugled, tim, lokacija i intelektualno vlasništvo. Ta razmatranja nisu nužno trajna i mogu varirati tijekom vremena. U vlastitoj je kontroli organizacije da ih zadrži ili promijeni (što se može dogoditi na bolje ili na gore). Dakle, pod pretpostavkom da želite napraviti pozitivnu promjenu, morat ćete uložiti truda i vremena da se to dogodi.

Mogućnosti i prijetnje povezane su s vanjskim utjecajima kao što su konkurenti, tržišni trendovi i cijene materijala. Nažalost, oni nisu pod kontrolom organizacije i stoga ih ne možete promijeniti. Uz to, uspješne tvrtke i korporacije uče kako raditi s tim čimbenicima u svoju korist, a također prilagođavaju svoje strategije u skladu s tim kako bi se natjecale s drugima na terenu.

Zašto raditi SWOT analizu?

Kao što je ranije spomenuto, SWOT analiza je dugotrajan proces koji može pomoći različitim vrstama poduzeća da donesu zaključke omogućujući im da jasno vide širu sliku. Nakon što dobiju vrijedne podatke i uvid, tek tada tvrtke mogu formulirati pametan i strateški plan u skladu s tim.

Nadalje, SWOT analiza vas tjera da ispitate svoje poslovanje na nove i zanimljive načine vis-à-vis svojih snaga i slabosti. Ova pripremljenost vam omogućuje ne samo da budete spremni za sve izazove koji bi mogli utjecati na vaše poslovanje, već nudi i dublje razumijevanje potencijalnih prilika ili prijetnji unutar vašeg ciljanog tržišta.

Kako napraviti SWOT analizu?

SWOT analiza trebala bi biti suradnički i uključiv proces, pa prije nego što stvarno zaronite, svakako okupite svoje partnere, dionike i sve druge donositelje odluka koji će iznijeti svoje ideje na stol. Na taj ćete način osigurati da čujete višestruka mišljenja i različite poglede koji će obogatiti vašu cjelokupnu SWOT analizu koja slijedi.

U nastavku ćemo proći kroz faze kako napraviti SWOT analizu za pregled vlastite tvrtke i konkurencije. Za svaki uzmite bijelu ploču, list papira ili neki drugi uređaj za bilježenje. Na ovome izradite četiri odjeljka za svaku tvrtku koju ćete analizirati. Označite odjeljke ovim dijelovima: snage, slabosti, prilike i prijetnje. I zapamtite da kada se radi o ovoj vrsti analize, izostavite pristranost. Što ste pošteniji, to će vaši rezultati biti bolji i korisniji.

Koraci za izradu SWOT analize:

Kako bismo stekli bolji uvid u to kako bi potpuna SWOT analiza mogla izgledati, uzeli smo primjer hipotetskog terapeuta za masažu koji pokreće uslužni posao.

 • Prepoznajte jake strane svoje tvrtke
 • Budite svjesni svojih slabosti
 • Prepoznajte poslovne prilike
 • Razumjeti potencijalne prijetnje
 • Napravite poslovni plan

01. Prepoznajte svoje snage

Snage su velike stvari koje određena tvrtka radi dobro, što im daje konkurentsku prednost u njihovoj industriji i koristi njihovim klijentima. Što se tiče vašeg poslovanja, prepoznavanje vaših snaga može vam pomoći da ih iskoristite tako da ih učinite jačima.

Za natjecatelje, njihove snage smatraju ciljem kojemu trebaju težiti. Zapitajte se, kako mogu raditi ono što oni rade, ali bolje? ili, Kako mogu napraviti svoj vlastiti obrat na ovoj ideji koji nadmudruje njihovu?

Evo nekoliko pitanja koja trebate razmotriti kada započnete svoju SWOT analizu:

 • Koje su konkurentske prednosti ove tvrtke u industriji?
 • Koje karakteristike nude a koje su jedinstvene i vrijedne?
 • U kojim se procesima ističu?
 • Što privlači kupce?
 • Jesu li vodeći na tržištu? Ako jesu, kako su dospjeli ovdje?
 • Širi li se organizacija i zapošljava li nove zaposlenike?
 • Koju jaku imovinu tvrtka ima, tj. intelektualno vlasništvo, dionike, zgrade itd.?
SWOT analiza
Shutterstock

02. Budite svjesni svojih slabosti

Ovo su aspekti organizacije koji bi mogli biti poboljšani. Tijekom ove faze SWOT analize posebno je važno biti iskren prema sebi.

U početku bi moglo biti pomalo neugodno, ali ako ne skrenete pozornost na slabost, neće biti mjesta da je poboljšate.

Imajte na umu da se mnoge od točaka koje ste analizirali iz gornjih prednosti također mogu obraditi u ovom odjeljku, ali s obrnutim značenjem. Na primjer, snaga bi mogla biti “proširenje poslovanja i zapošljavanje novih ljudi”, dok bi slabost mogla biti “gubljenje zaposlenika zbog konkurencije”. Stoga razmislite o tome kao opcijama uz ova pitanja:

 • Što bi ova tvrtka mogla učiniti bolje?
 • Koji bi se procesi mogli poboljšati?
 • Nedostaje li ovoj tvrtki uspostavljena reputacija?
 • S čime se ova tvrtka bori u usporedbi s drugima u industriji?
 • Na što se kupci najčešće žale?
 • Gubi li organizacija zaposlenike?
 • Koja imovina nedostaje tvrtki, od patenata do financiranja do radnih mjesta i više?

03. Prepoznajte poslovne prilike

Posjedovanje tvrtke znači iskoristiti trenutak. Mogućnosti su vjerojatno iste za vas i vašu konkurenciju, ako ne i vrlo slične. Prepoznati ih je prvi korak, a iskoristiti ih prije konkurencije je drugi. Isto tako, trebali biste to učiniti u određeno vrijeme koje ima najviše smisla za vaše poslovanje, ovisno o fazi razvoja u kojoj se nalazite. Evo još pitanja za provođenje SWOT analize na pravi način:

 • Koji je najnoviji trend, poput zelene inicijative za korištenje reciklirane ambalaže ili suradnje s utjecajnim osobama na društvenim mrežama za promociju?
 • Koje nadolazeće događaje možete iskoristiti, poput sajma, praznika ili nedavne objave vijesti?
 • Postoji li rupa na vašem tržištu, kao što je jeftiniji dobavljač ili prilika za uklanjanje posrednika?
 • Postoji li mogućnost proširenja na veću zgradu ili bolju lokaciju?
 • Može li se tvrtka uskoro prodati? Ili s druge strane, može li ovaj posao kupiti manje, lokalne tvrtke za širenje?

04. Razumijevanje potencijalnih prijetnji

To su vanjski čimbenici koji mogu poslovanje staviti u negativno svjetlo. I baš kao i prilike, prijetnje su često slične i za vas i za vašu konkurenciju. Međutim, neke prijetnje mogu biti pojedinačne za organizaciju, kao što je posebno loš PR skandal od nezadovoljnog kupca. Izuzetno je važno naučiti kako ih ublažiti i spriječiti da se pretvore u veće probleme u budućnosti.

Iako su prijetnje na posljednjem mjestu u SWOT analizi, možda bi bilo dobro prvo se njima pozabaviti na papiru. Poput malog požara, ako ne djelujete brzo, prijetnje ponekad mogu uzrokovati nenadoknadivu štetu.

Evo primjera potencijalnih prijetnji:

 • Je li kupac izrazito nezadovoljan određenim proizvodom ili uslugom?
 • Fluktuira li tržište, tj. rastu li cijene, kupuju li potrošači alternative, itd.?
 • Postoje li novi državni propisi na koje treba pripaziti?
 • Što je to što im ide bolje? Provedite istraživanje tržišta kako biste saznali.
 • Hoće li u bliskoj budućnosti postati dostupna nova tehnologija koja bi mogla učiniti proizvode ili usluge ove tvrtke zastarjelima?
 • Ne pokazuju li potrošači više interes za te usluge?

05. Napravite poslovni plan

Sada kada ste postavili najvažnije komponente koje utječu na uspjeh vaše organizacije i vaše konkurencije, imate alate koji su vam potrebni za razvoj strategije. Ovaj plan će vas voditi kako biste napravili poboljšanja u svojoj tvrtki i natjecali se na ravnopravnom terenu sa svojom konkurencijom.

SWOT analiza
Shutterstock

Razmotrite ovih pet koraka u izradi svog plana:

 • Dobijte povratne informacije o vlastitoj SWOT analizi od svojih zaposlenika i drugih relevantnih dionika.
 • Nacrtajte plan koji uključuje korištenje vaših snaga za suzbijanje vaših slabosti, kao i pronalaženje prilika kroz vaše prijetnje. Ako tek pokrećete posao, zapišite i ove komponente kao dio svog poslovnog plana.
 • Prenesite svoje ideje članovima svog tima, pazeći da su svi uključeni i odgovorni.
 • Odredite prioritete svojih radnji, prvo počevši od najvažnijih čimbenika. (Možda su ovo vaše prijetnje ako su hitne stvari.)
 • Izvršite svoj plan. Predstavite plan u obliku navedenih radnji za svoj tim, pazeći da za svaku temu dodijelite određenu osobu.

Dok vaše poslovanje nastavlja rasti i razvijati se, znajte da je ovo samo snimka trenutka u vremenu. Mnogi od ovih faktora podložni su kasnijim promjenama. Bilo bi dobro vratiti se ovoj vježbi u budućnosti kako biste mogli ispravno procijeniti gdje se nalazi vaša tvrtka u vašoj industriji i koliko ste napredovali.