Studentima će ChatGPT olakšati pisanje seminara, a sveučilištima ponuditi mnoge inovativne prilike?
Unsplash

Profesori u problemu: ChatGPT studentima olakšava pisanje seminara

Brojna svjetska sveučilišta u problemima su zbog pojave Chat GPT-a jer mogućnost plagiranja studentskih radova nikad nije bila veća.

Aplikacija pod nazivom Chat GPT je krajem prošle godine pokorila svijet. Riječ je o umjetnoj inteligenciji koja je postala dostupna široj javnosti i kao takva ima utjecaj skoro na sva područja gospodarstva, znanosti, društvenog i privatnoga života. Govori se kako će dugoročni utjecaj umjetne inteligencije na školstvo postati izuzetno bitna tema u ovoj godini. Studenti i učenici u SAD-u već naveliko koriste ovu tehnologiju za pisanje eseja, seminarskih radova i raznih znanstvenih projekata jer sam chat bot može napisati gotovo svaki rad.

Unsplash

Nastavnici su na mukama jer je prilično teško prepoznati porijeklo teksta što je problem na koji je teško odmahnuti rukom. Tehnologija svakodnevno napreduje, no razvijaju se i obrambeni mehanizmi koji se pokušavaju nositi s negativnim posljedicama razvoja. Primjerice student sveučilišta Princeton osmislio je aplikaciju za nastavnike i profesore – GPT Zero, koja može utvrditi je li Chat GPT napisao određeni esej, saznajemo prema Dubrovački dnevnik.hr.

“Vrlo brzo će biti razvijeni alati koji će omogućiti nastavnicima detekciju primjene AI u tekstu. Čim utvrdimo postojanje alata koji uspješno može detektirati primjenu AI-a u pisanju teksta na hrvatskom jeziku, o tome ćemo educirati nastavnike”, mišljenje je pročelnika Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku dr. sc. Mata Brautovića. Kaže kako ga ne bi trebalo zabranjivati već uključiti u nastavne kurikulume, jer je primjena umjetne inteligencije postala stvarnost te je neophodno osvijestiti građane o dosezima i posljedicama primjene takvih tehnologija.