Nezaboravni zimski sportovi – top 11 izbora

Zima nije godišnje doba koje odgovara svakome. Dok neki zimske dane provode sklupčani uz izvor topline, čitajući knjigu ili uživajući u društvenim igrama, drugima niske temperature, snijeg i led nimalo ne smetaju. Dapače, baš je ovo za neke idealno godišnje doba za sport, razonodu i zabavu – iako ti sportovi možda nisu najpopularniji svjetski sportovi, svejedno mogu biti vrlo zabavni.

Upravo zbog ljubavi prema snijegu i snježnim radostima nastali su mnogi zimski sportovi koji ne uključuju „obično“ skijanje ili klizanje. Da, da, neki baš vole avanturu i novitete! Koji sve zimski sportovi postoje i u kojima od njih možete i vi sami uživati tijekom zimskih mjeseci pročitajte u nastavku teksta.

1. Skijanje 

Skijanje je zasigurno najpopularniji zimski sport, a skijališta su zimi najpopularnije destinacije za sve ljubitelje skija. Mnoge zemlje svoj zimski turizam baziraju upravo na skijalištima, a među napopularnijima su ona u Švicarskoj, Austriji, Italiji, Francuskoj i drugim planinskim zemljama.

Skijanje je također i olimpijska disciplina, a isto se u sklopu zimskih olimpijskih igrara nalazi još od njihovih početaka. Jeste li znali da su se prve zimske olimpijske igre održale u Francuskoj prije gotovo stotinu godina?

zimski sportovi
FOTO: SHUTTERSTOCK

Ipak, skijanje nije jednoličan sport, već se dijeli na alpsko i nordijsko (što je u stvari naziv za skijaško trčanje). Zimski sportovi nerijetko se dijele u podsportove, ovisno o narodu i stilu. U nastavku ćemo vam objasniti razliku, stoga ako već ne znate o čemu se radi, dobro se fokusirajte na sljedeća dva paragrafa.

Alpsko skijanje svoje je ime dobilo po Alpama, naravno, planinskom masivu koji se proteže kroz Europu, a u kojem je došlo do pojave drugačijeg vrsta skijanja od nordijskog. Razlog tome je razlika u geografskim aspektima nordijskih i alpskih planina jer se u Alpama moglo skijati brže, bez potrebe za hodanjem ili trčanjem kao u nordijskim zemljama.

Nakon nekog vremena alpsko je skijanje postalo uobičajeno u tim zemljama, a kasnije je postiglo i veliku popularnost te se proširilo na sve slojeve društva i na sve uzraste kojima su zimski sportovi zanimljivi.  Alpsko skijanje je i vrlo popularan natjecateljski sport, s mnogo disciplina poput slalom, veleslaloma i superveleslaloma. 

Nordijsko skijanje je ponešto drukčije. Prsti skijaša pričvršćeni su za skiju, a peta je slobodna. Samo ime već otkriva o tome gdje je nastalo i gdje je i danas najpopularnije – Finska, Norveška i Švedska još su uvijek dom ovim disciplinama. Najočitija razlika je to što su pete skijaša u ovom stilu skijanja slobodnije što omogućava posebne tehnike kao telemark.

2. Sanjkanje

Najomiljenija dječja zimska igra je sanjkanje, ali istu vole i odrasli te možemo reći da je nezaboravni dio kategorije zimski sportovi. Zbog toga sva skijališta osim prostora za skijanje imaju i spustova za sanjkanje. Zašto ne iskoristiti divnu padinu na više načina?

Sanjkanje je ponekad izuzetno zahtjevno jer su neki spustovi vrlo dugi, a ne postoji žičara niti bilo koji drugi način da se stigne do vrha sa sanjkama nego penjanjem po usponu, a svima nam je jasno da je spuštanje daleko brže od ponovnog penjanja. Prve su sanjke napravljene krajem 19. stoljeća u Rusiji, što ima smisla jer je Rusija oduvijek bila snježna zemlja.

3. Hokej na ledu

Hokej na ledu izrazito je dinamičan zimski sport koji se igra u timu, a osobito je popularan u nordijskim zemljama, Americi i Kanadi. Upravo se Kanada smatra domovinom ovog sporta, a legenda kaže da se igranje hokeja na travi jednostavno preselilo na igranje na ledu kojeg u Kanadi ima napretek s obzirom na to da je riječ o zemlji koja obiluje jezerima i rijekama.

Hokej se na početku igrao loptom, da bi se kasnije prešlo na pak koji je u stvari vrlo tvrdi komad gume. Ako nikad niste čuli što je pak, zasigurno ne volite križaljke – ovaj se izraz u njima javlja vrlo često i vješto puni rupe od nekoliko slova.

Ovo je kontaktni sport i izuzetno je fizički zahtjevan, ali može biti i nasilan pa hokejaši imaju prilično jaku zaštitnu opremu koja uključuje i kacige i štitnike na gotovo svim dijelovima tijela. Općenito su zimski sportovi dosta opasni zbog količine leda i zamrznutog zla! S obzirom na to da skijaši nose klizaljke i one su napravljene tako da ne mogu ozlijediti suigrače… One su, naime, zaobljene.

4. Umjetničko klizanje

Vizualno najatraktivniji i najkreativniji u kategoriji zimski sportovi definitivno je umjetničko klizanje. Mnogi ga nazivaju i „baletom na ledu“. Klizači u ovoj sportskoj disciplini nastupaju sami ili u parovima, u posebno kreiranim laganim kostimima (koji ponekad podsjećaju na prava umjetnička djela) te kližu na glazbu koja ih prati u pozadini.

Ovakvo klizanje svoje korijene vuče još u 19. stoljeće, a prvi umjetnički klizači pojavili su se u SAD-u. Ovo je također jedna od najstarijih disciplina zimskih olimpijskih igara, a vrh ljestvice već godinama drže Amerikanci i Rusi.

klizanje
FOTO: SHUTTERSTOCK

Gledano kroz povijest, umjetničko klizanje doživjelo je mnoge promjene. Prve su klizaljke bile izrađene od životinjskih kostiju, a izradili su ih Finci u 13. stoljeću. Iako mnogi misle da ove klizaljke nisu bile ništa više no metoda hodanja kroz snijeg bez propadanja, današnji su klizaši zahvalni ovim primitivnim počecima klizaljki. Svakako možemo reći da nisu svi zimski sportovi grubi te da i zimski sportovi mogu poštivati umjetnost!

Kad je klizanje bilo u samim začecima kao disciplina, muškarci su bili jedini koji su se smjeli natjecati. Tako je bilo sve do 1902. godine i pojave Madge Syers. Velika tragedija obilježila je umjetničko klizanje 1961. godine kada je u padu aviona živote izgubila cijela američka klizačka ekipa koja je bila na putu u Prag. 

5. Skijaški skokovi

Skijaški skokovi su izuzetno gledani zimski sport koji se odvija na skakaonicama s kojih skijaši „polijeću“ i pokušavaju sletjeti na najudaljeniju moguću točku koja se nalazi na dnu skakaonice. Iako se možda ne čini kao da je ovaj sport dinamičan, zasigurno je jedan od najstrašnijih – mnogi ne mogu zamisliti kako je to “letjeti” toliko dugo!

Skijaški su skokovi nastali u Norveškoj i upravo su tamo izgrađene i prve skakaonice. Danas postoje tri vrste skakaonica, ovisno o njihovoj duljini. To su 90-metarska skakaonica, 120-metarska skakaonica i najdulja skakaonica, ona koja može skakača dovesti i do preko dvije stotine metara. Naravno, takvih je samo nekolicina.

Tijekom natjecanja suci ocjenjuju letove skakača, ali ne ocjenjuju samo udaljenost skoka već i stil i način letenja. Zimski sportovi nisu uvijek fokusirani samo na udaljenosti i brojke, već i na stil, odnosno kvalitetu izvođenja.

6. Bob

Bob je iznimno zanimljiv zimski sport kod kojeg se za vožnju koriste aerodinamične sanjke. Ove su sanjke napravljene tako da u njih mogu stati dvije osobe (bob dvosjed) ili četiri (bob četverosjed). U dvosjedu se natječu žene, a četverosjedu muškarci. Rijetko ćemo vidjeti da su zimski sportovi okrenuti i ženama, ali ovaj jest.

Povijest boba kao sporta seže u 19. stoljeće, u Švicarsku te su upravo u St. Moritzu izgrađene prve staze za bob. Prve bob sanjke bile su napravljene od drveta, ali danas su kombinacija metala i fiberglasa puno popularnija opcija jer ova kombinacija omogućuje veću brzinu, manje otpora i manju težinu.

Ovaj je zimski sport olimpijska disciplina još od početka 20. stoljeća i prvih Zimskih olimpijskih igara. Iako mnogi za isti nisu čuli, sigurni smo da će bob uvijek ostati najdraži sport timskih igrača koji vole zimu.

7. Curling

Možda niste znali, ali curling je škotski nacionalni sport koji datira još iz 16. stoljeća, iako najbolje curling ekipe danas dolaze iz Kanade. Riječ je o sportu koji se odvija na ledu, a olimpijski je sport postao tek 1998. godine. Iako zimski sportovi nisu često vezani uz lopte, mogu biti vezani uz razne klizajuće materijale.

Curling je timski sport u kojem dvije ekipe s po četiri igrača guraju 20 kilograma teške kugle od granita s ciljem da ih dovedu na nacrtano mjesto na ledu. Ove su kugle napravljene iz posebno rijetkih komada granita koji potječu upravo iz Škotske.

curling
FOTO: SHUTTERSTOCK

Posebna je zanimljivost vezana i uz obuću koju nose igrači curlinga. Oni naime moraju nositi dvije različite vrste obuće istovremeno: jedna cipela služi za bolje klizanje na ledu, dok druga služi za zaustavljanje. Naravno, igrači moraju dobro iskoristiti raznolikost vlastitih cipela te se prebaciti na odgovarajuću nogu u odgovarajućem trenutku.

8. Skijaško trčanje

Skijaško trčanje tj. nordijsko skijanje je najstarija vrsta skijanja, a prilikom bavljenja tim sportom skijaši koriste duže skije i štapove nego je slučaj kod alpskog skijanja. Peta skijaša nije čvrsto priljubljena za skiju pa se upravo na taj način omogućuje hodanje ili trčanje. O nordijskom smo skijanju već nešto pričali, pa tako nećemo dodatno proširiti kategoriju zimski sportovi dosadnom statistikom.

9. Snowboarding 

Snowboarding je sport koji je najsličniji skijanju, ali se umjesto skija za spuštanje koristi snowboard. Kod snowboarda nema štapova, što ovaj zimski sport čini prilično zahtjevnim. Mnogi zimski sportovi zahtjevni su iz više razloga – osim što je zahtjevan i sam sport, zahtjevno je boraviti u tako hladnim uvjetima.

Snowboarding je sport koji je nastao u SAD-u šezdesetih godina 20. stoljeća, a čini ga kombinacija tri različita sporta: skijanje, surfanje i skejtanje. Krajem stoljeća postao je jedna od disciplina zimskih olimpijskih igara. Ranije nazvan snurfing kasnije je postao snowboarding.

Snowboarding ima nekoliko stilova, a to su freestyle, freecarve i freeride. Ovaj je sport teži od skijanja i potrebno je mnogo više strpljenja za učenje. Snowboarding je najpopularniji u sljedeće tri države: SAD, Austrija i Francuska. SAD ujedno ima i najviše medalja u ovoj zimskoj disciplini, a mogu se pohvaliti i da im generalno dobro idu zimski sportovi.

10. Snowkiting

Snowkiting je zimski sport u kojem se za klizanje po snijegu ili ledu koristi zmaj kojeg pokreće vjetar. Snowkiting funkcionira na principu skakanja, a osoba koja upravlja zmajem i kontrolira njegovo kretanje gotovo da leti – “let” je nešto što uključuju mnogi zimski sportovi, čak i kod klizanja možemo reći da postoje takozvani leteći skokovi.

Snowkiting je izmišljen u Njemačkoj, a njegov je izumitelj Dieter Strasilla napravio prototip za snowkite početkom 70-ih godina. Najpopularniji zmajevi za zmajarenje na snijegu upravo su modeli napravljeni od folije jer su jako mekani, lagani i nemaju tvrde okvire. Postoje i verzije zmajeva na napuhavanje.

11. Skeleton

Skeleton je vrlo sličan sanjkanju, a najlakše ga je opisati kao „sanjkanje na trbuhu“. Ovo je natjecateljski sport u kojem osoba potrbuške leži na sanjkama i pokušava u što kraćem vremenu prijeći zadanu stazu. 

skeleton
FOTO: SHUTTERSTOCK

Skeleton je također jedan od najstarijih zimskih sportova, a kao disciplina na Olimpijadi postoji još od početka 20. stoljeća. Mnogi su zimski sportovi opasni, a ovo je jedan od najopasnijih jer osoba glavom pokušava dočekati sve što je direktno ispred nje, a pritom prima i konstantne udarce u trbušnu šupljinu zbog neravnosti terena na kojem se odvijaju zimski sportovi.