Zmajevi: 18 vrsta koje možete pronaći u mitologiji
Shutterstock

Zmajevi: 18 vrsta koje možete pronaći u mitologiji

Zmajevi su uglavnom izmišljena bića koja krase razne bajke, priče, ali i svjetsku mitologiju. U svakom slučaju, o njima vrijedi znati više jer su nevjerojatno fascinantni. Za početak, što je zapravo zmaj? I jesu li uopće postojali u stvarnom životu? U ovom ćemo članku navesti različite vrste zmajeva poznate čovjeku i odgovoriti na neka uobičajena pitanja o njima.

Zmaj može biti dobroćudan ili korijen svega zla. Međutim, to zapravo ovisi o tome odakle taj zmaj potječe. Legende o zmajevima često uključuju čovjeka (obično viteza) koji ubija zmaja zbog njegove zloće. Neke ih zemlje, međutim, prikazuju kao svjetla vodilje koja štite one koji vladaju narodima. Druge su civilizacije štovale zmajeve kao nebeska bića, a mnogi su istraživači o tome pronašli dokaze u povijesti. U drugim zemljama drugačije tretiraju zmajeve, a svaki od njih ima posebno visoko poštovanje prema tim stvorenjima.

Postoji mnogo dobrih razloga da naučite o vrstama zmajeva. Obično se ne radi o otkrivanju samih zmajeva, već o mitologiji i kulturama koje oni uključuju. Također možete steći kratak uvid u to kako su se mitološka bića zamišljala u vrijeme malog tehnološkog napretka. Međutim, to istraživanje ne mora biti previše ozbiljno. Možete jednostavno uživati u laganom čitanju svoje omiljene mitske zvijeri ili omiljenog zmaja pop kulture. Imajte na umu da ovaj prošireni popis također uključuje imena mitskih zmajeva koji su organizirani prema vrsti.

Zmajevi i njihova povijest

Ako pogledate u povijest zmajeva, pronaći ćete veliku raznolikost osobnosti, fizičkih oblika i drevnog podrijetla. Štoviše, jedan od najranijih artefakata koji prikazuju zmajeve je artefakt zmaja svinje iz neolitske Kine. Za svinjskog zmaja se govorilo da je zamotan u oblik gnijezda. Arheolozi su zabilježili sličnost između simbola kineskog zmaja i mei longa (zmaja koji spava) s artefaktom zmaja svinje.

Brzo naprijed u povijest, kineski učenjak Chang Qu vjerovao je da su ostaci fosiliziranog stegosaurusa kosti mrtvog zmaja. Ostavljajući po strani Chang Quovo pogrešno označavanje fosila, dinastija Han iz drevne Kine Liu Bang također je često govorio o snu svoje majke o zmaju prije njegova rođenja. Kao rezultat toga, zmaj je postao stalni lik i simbol kineskih careva.

Za zapad su bili simboli zlikovaca i đavla. Zmajevi na zapadu bili su tipični zmajevi iz bajki, s velikim očnjacima i snažnim krilima. Međutim, često su govorili i zahtijevali od naroda. Pričalo se da je Sveti Juraj ubio zmaja tražeći ljudske žrtve u zamjenu za sigurnost sela.

Povjesničari vjeruju da je zapadni zmaj kopiran od stvarne životinje po imenu Nilski krokodil. Ovi gmazovi mogli su podići surlu i hodati po zemlji, slično kao što su zmajevi prikazivani u prošlosti. Također je važno napomenuti da mogu putovati i u Grčku i Italiju. Sposobnost nilskog krokodila da prepliva Sredozemlje i uđe u teritorij Italije i Grčke također nije bila nevjerojatna. Ova su viđenja u konačnici rodila zmajeve zapada.

Različite vrste zmajeva

Sad kad znamo nešto o povijesti zmajeva i njihovom proširenom podrijetlu, prijeđimo na sve različite vrste. Svjesni smo da postoje mnogi poznati zmajevi u fikciji i folkloru čije su vrste mnogima nepoznate. No, ne brinite, imamo popis pod svakom vrstom zmaja da provjerite kojem pripada vaš omiljeni zmaj!

Salamander

Salamanderi (daždevnjaci) su prvi na našem popisu vrsta zmajeva. Ovi zmajevi su došli iz Europe. Ne mogu letjeti, no njihova koža može izdržati vatru. Daždevnjaci su simbol ponovnog rođenja (besmrtnosti) i strasti, zbog čega se naziv prevodi kao “vatra iznutra”. Zbog povezanosti zmaja s vatrom, alkemičari su ga koristili kao simbol vatre. Vatrogasci također koriste daždevnjaka kao logotip koji podsjeća na njihovu ustrajnost u plamenu.

Legenda o zmajevima daždevnjacima potekla je od nekih mještana koji su zimi gomilali cjepanice. Stvarni daždevnjaci u hibernaciji (koji su vodozemci) čvrsto bi spavali unutar nekih od cjepanica kojima su seljani ložili vatru. To bi uzrokovalo da daždevnjaci istrče iz vatrene jame u plamenu. Neki bi preživjeli, dok bi drugi izgorjeli do smrti. Zbog sklonosti ljudskog uma da plete priče, mnogi su vjerovali da su daždevnjaci koji imaju visoku toleranciju na toplinu.

Zmajevi - Salamander
Shutterstock

Lung

Lungovi, poznati i kao kineski zmajevi ili orijentalni zmajevi, najpoznatija su vrsta istočnjačkih zmajeva. Kao što smo već spomenuli, kosti kineskog zmaja bile su zapravo fosilizirane kosti dinosaura. Ove fosilizirane kosti dinosaura bile bi u rasponu od kostiju stegosaurusa do najranijih sauropoda u Aziji.

Štoviše, ti su kosturi dinosaura bili slični izduženom dizajnu plućnog zmaja.

Plućni zmajevi dugi su zmijoliki gmazovi s četiri noge. Imaju ogromne oči i dugu kosu oko lica. Carska Kina koristila je zmajeve kao simbole moći. Razbacani posvuda, svojom snagom čuvaju i Zabranjenu palaču. Međutim, plućni zmajevi nisu jedini oblici kineskih zmajeva. Neki zmajevi u kineskom folkloru imaju rogove, peraje, a jedan koji se zove zmaj kornjača čak ima i leđa poput kornjače.

Lung
Shutterstock

Knucker

Knucker zmajevi žive u rupi pod zemljom. Riječ “knucker” zapravo dolazi iz starog engleskog, što znači “vodeno čudovište”. Srednjovjekovne legende tvrde da se mogu pronaći unutar rupa pronađenih oko Sussexa u Engleskoj. Knuckerrupe se opisuju kao duboke rupe ispunjene vodom (navodno toliko duboke da bi zvonici potonuli). Narodna predaja opisuje zmaja knuckera kao 10 metara dugu serpentinu s malim krilima. Ljudi su objašnjavali da zmajevi knuckeri imaju male glave. Nadalje, dolaze u tri boje: smeđa, zelena i crvena.

Prehrana zmaja knuckera uključuje ribu, stoku i domaće životinje. Međutim, ovi zmajevi također su lovili malu djecu koja su se izgubila. Također se kaže da im je životni vijek do 1200 godina.

Zapadni zmaj

Zapadni zmajevi tipični su mitski vatreni zmajevi. Imaju šest udova, dva velika para krila i duge, oštre kandže. Zapadni zmajevi mogu rigati vatru, kao što je prikazano u mnogim folklornim i modernim fantastičnim romanima. Slikari i pripovjedači često su govorili o europskim zmajevima u obliku zapadnog zmaja. Ovi se zmajevi često pogrešno smatraju wyvernom, koji ima samo četiri uda umjesto šest.

Istraživački radovi zapadnog zmaja često nazivaju “pravim zmajem”. Dragonologija dodatno objašnjava ovu titulu koju zaslužuju zapadni zmajevi zbog svojih prikaza kao najmoćnijih od svih zmajeva.

Pyrausta

Pyrausta Dragons, također poznati kao vilinski zmajevi, najmanja su vrsta zmajeva. Poznato je da su stanovnici Cipra stvorili zmajeve pyrausta. Pyrausta zmajevi nalikuju različitim vrstama insekata u usporedbi s ostalim zmajevima, koji nalikuju zmijama i gmazovima. Pyrausta zmajevi imaju krila slična uzorcima moljaca i leptira, četiri uda i velike crne oči. Daždevnjaci nastaju iz vatre, slično piraustama. Pirausta umire kad se previše udalji od vatre. Zbog toga su živjeli u pećima na Cipru.

Zmaj pyrausta u popularnoj seriji Dungeons & Dragons (D&D) naziva se vilinskim zmajem. Njihova moralna usklađenost je kaotično dobra. Vilinski zmajevi sposobni su govoriti zbog svoje visoke razine inteligencije. Baš kao i mnogi kukci, obično imaju šareno tijelo.

Wyrm

Wyrm zmajevi su zmajevi bez nogu koji žive u europskim zemljama. Njihovo ime je prijevod riječi “zmaj”. Međutim, wyrm se posebno koristi za zmajeve s tijelima poput crva koji žive na tlu, a ne u moru. Wyrms su zvijeri mesožderke koje mogu loviti ljude. Štoviše, preferiraju špilje s vodenim tijelima. Ovi zmajevi imaju afiniteta prema vodi i vatri, a dah im je otrovan. Osim toga, oni također mogu regenerirati izgubljene udove.

Rečeno je da su wyrmovi najraniji oblici zmajeva. Mogli su koristiti magiju, govor i imali su visoku inteligenciju. Bili su simboli zastrašujuće moći, terorizirali su sela dok su živjeli u pećinama i istovremeno gomilali blago. Za razliku od zapadnog zmaja, za njih se kaže da ne sumnjaju ni u dobre ni u loše morale. Međutim, općenito su prikazani kao zla stvorenja.

Wyrm
Shutterstock

Lindwurm

Lindwurmi, također poznati kao zmajevi bijelci, slični su wyrmovima osim što imaju dva uda. Švedsko runsko kamenje često je ukrašavano lindwurmima tijekom 11. stoljeća. Također su prikazani kao da imaju zmijolika tijela s ljuskavom kožom. Dizajn lindwurma na kipu fontane lindwurma također se temeljio na skeletnim ostacima vunastog nosoroga. Iako mogu imati dva uda, lindwurm se opisuje da se kreće više poput guštera i pretpostavlja se da je čak jeo leševe.

Naziv lindwurm dolazi iz mrtvog jezika starog visokog njemačkog, što u prijevodu znači “savitljivi zmaj”. Zapravo, runsko kamenje i druga umjetnička djela koja prikazuju lindwurme također su prikazivali ove zmajeve koji su se uvijali i okretali u pokretima sličnim zmijama.

Lindwurm
Shutterstock

Morska zmija

Morska zmija je mitska vrsta vodenog zmaja koja se može pronaći u oceanskim dubinama. Možete ih nazvati i vodenim zmajevima. Morske zmije su bez krila, s dugim i velikim zmijolikim tijelima. Oni su ujedno i najraširenija vrsta zmajeva, od Azije do Europe i Amerike. Morske zmije obično su masivne i malo ih je preživjelo nakon susreta s navodnom morskom zmijom.

Viđenja sežu još u starogrčko doba, s Posejdonom, moreplovcem, koji je opisao zmije kao duga, krupna stvorenja s ogromnim ustima.

Drugo viđenje bilo je od grenlandskog sveca po imenu Hans Egede. Tvrdio je da je morska zmija duža od njihovog broda, s perajama koje su probadale vodu. Štoviše, dva su viđenja otkrivena 1800-ih od strane HMS Daedalus i HMS Plumper.

Levijatan

Levijatan je još jedna vrsta morskog zmaja. Ta su stvorenja naizgled demonska i poznata su kao agenti kaosa. Umjetnici zamišljaju da levijatani mogu disati pod vodom, s nekoliko krila ili peraja i jedinstvenim snažnim repom.

Levijatani su čak prisutni u Bibliji i Tanahu. Kao rezultat toga, nalaze se u judaizmu i kršćanskim religijama. Zajednička tema o levijatanima je njihova kasnija smrt u rukama heroja ili boga. Također se kaže da je levijatan dovoljno velik da prekrije cijelu Zemlju. Međutim, mogu imati različita imena, ali dijele sličnu priču. Tako se morski zmajevi svrstavaju u kategoriju levijatana.

Zilant

Zilant je jedna od rijetkih vrsta zmajeva za koju malo ljudi zna, a potječu iz Rusije. Međutim, zilant zmajevi predstavljaju glavni grad Kazan Republike Tatarstan. Zapravo se često spominje u legendama o osnivanju grada, što ga čini malobrojnim..

Zilants su opisani kao križanac između zapadnog zmaja i wyverna. Oni su krilata stvorenja s četiri uda: dva krila i dvije noge. Za razliku od ostalih zmajeva, zilant zmajevi imaju ptičje tijelo, zmajevu glavu, kokošje udove, oštre zube, crvena krila, pseće uši, ljuskavu tamno sivu kožu i tamno sivo perje.

Zilant
Shutterstock

Amfipter

Amphiptere, također poznat kao phipthere, ovo je zmija koja se često koristi kao prikaz zmajeva u europskoj heraldici. Ilustratori te zmajeve prikazuju sa šarenim perjem na krilima, slično pticama. Osim toga, imali bi dugačke šiljaste repove, kljunove umjesto njuške, a njihova tijela bila bi slična lindwormu. Amphipteres nemaju udove osim krila, tako da je prilično rijetko pronaći sliku amphipttera s čak jednom nogom. Međutim, njegov dizajn potječe od Jaculusa, specifičnog zmaja koji se skriva na vrhu visokog drveća.

Amfipteri su nadaleko poznati po svojoj upotrebi u heraldici. Kuća Potier bila je slavno povezana s amfipterima i zbog svog grba i zbog svojih pristaša. Zajedno s kućom Potier tu su vojvode od Tresmesa i vojvode od Gesvresa, koji su koristili amfiptere da simboliziraju svoje kuće.

Naga

Naga je poznati indijski zmaj koji ima osebujan dizajn. Za razliku od drugih vrsta zmajeva, naga je više povezana sa zmijama. Međutim, neki naga zmajevi imaju više glava i maskiraju se u mungose. Naga zmajevi slični su kineskim plućnim zmajevima, ali su također bez udova. Na vrhu glava naga su zlatne krune slične plamenu.

Neke nage su poluljudi i poluzmije. Oni su polubožanska bića koja su moćna i lijepa te su dobroćudna prema ljudima. Međutim, mogu postati i smrtonosni.

Cockatrice

Cockatrice zmajevi nisu vaša uobičajena vrsta zmajeva. Ovi zmajevi nalikuju ili kokošjoj ili pijetlovoj glavi s tradicionalnim tijelom zapadnog zmaja. Cockatrice zmajevi mogli su pretvoriti živa bića u kamen. Pripovjedači su tu sposobnost često nazivali “smrtonosnim okom Cockatrice”.

Nadalje, narodna predaja objašnjava da su lasice jedina bića nepropusna za pogled cockatrice. Baš kao i Meduza, jedini način da pobijedite cockatrice je da je prisilite da se vidi u ogledalu, koje će se pretvoriti u kamen. Laurence Breiner ih opisuje kao ukrase elizabetanske poezije i kazališta.

Cockatrice
Shutterstock

Bazilisk

Umjetnici dizajna baziliska preuzeli su utjecaj gmazova, zmija, pa čak i pijetlova. Baš poput Meduze i zmajeva cockatrice, mogu ubiti čovjeka samo jednim pogledom. Ljudi često miješaju bazilisk i cockatrice, no razlika između njih je u tome što cockatrice ima glavu pijetla, dok bazilisk na glavi ima mitru s oblikom krune.

Bazilisk znači “mali kralj”. Također se opisuje kao zmijoliki, zajedno sa svojim reptilskim kvalitetama. Navodno je miris lasice jedna od najvećih slabosti baziliska. Jedna legenda o rođenju baziliska govorila je da je pijetao snijeo jaje koje su potom odgojile zmije ili žabe krastače.

Drake

Drake su zmajevi bez krila. Drugim riječima, vrste zmajeva koji su vrlo slični zapadnjačkim zmajevima, osim što imaju samo četiri uda umjesto šest.

Postoje dvije glavne vrste drakea: cold-drake i firedrake. Cold-drake su plave ili bijele jarko obojene sa sposobnošću ispuštanja leda kroz usta. Firedrake su tople boje s crvenkastom ili narančastom kožom koja diše vatru. S druge strane, Tolkienov opis zmajeva možda je pomogao u klasifikaciji između njih dvoje.

No on je opisao cold-drake kao zmajeve koje nisu imale veze s ledom.

Drake
Shutterstock

Wyvern

Wyvern zmaj najpoznatiji je kao zmaj s krilima koji potječe s područja Sredozemlja. Umjetnici ilustriraju wyverne s dugim vratovima, vrhovima poput dijamanata na krajevima svojih priča i velikim krilima s udovima. Posljedično, oni imaju sličnosti s cockatrice zmajevima i pernatim zmijama (amphiptere.)

Wyverne su također simboli rata, moći i upornosti. Mnoge zemlje i obitelji počele su koristiti wyverne u heraldici. U heraldičkom smislu, wyverne su simboli zaštite, ptičje perspektive i hrabrosti. Neke su obitelji počele koristiti wyvernu kao dio svoje oznake kroz legende o pretku koji je ubio zmaja za osvetu.

Zmey

Zmey zmajevi, poznati i kao slavenski zmajevi, potječu iz ruskog folklora. Ovisno o priči, zmey bi mogao biti ili čovjek s osobnošću i sposobnostima zmaja ili pravi zmaj. Zmey zmajevi opisani su kao zeleni ili crveni, ljuskavi i s pandžama od željeza. Ovi zmajevi često su prikazani s više glava. Međutim, postoje razlike između svake vrste zmey zmajeva.

Mnoge priče koje uključuju zmey zmajeve uključuju otmice princeza, podizanje njihove novorođenčadi, letenje na velike udaljenosti i borbe protiv ljudi. Pripovjedači su im često davali sposobnost da se pretvore u zgodne mladiće. Općenito gledano kao na zla stvorenja s moćnom magijom, ruske bajke često imaju zmeya u ulogama zlikovaca.

Zmey
Shutterstock

Hydra

Hydre, poznati višeglavi zmajevi, jedna su od najpoznatijih vrsta zmajeva. Ovi zmajevi su veći od zapadnih zmajeva i imaju više od jedne glave. Međutim, oni ne mogu mijenjati oblik kao zmey. Hydre su naizgled jedni od zmajeva koje je najteže pobijediti. Neke hydre imaju više repova, ruku i krila. Ti dodatni udovi i glave ponovno izrastu nakon rezanja. Kod nekih hydra zmajeva, kada se jedan ud posječe, pojavljuju se još dva.

Grčka riječ hidra prevodi se kao vodena zmija. Dok je najpoznatija hidra Lernejska hidra, drugi višestruki zmajevi hydra pojavili su se prije stvaranja same Lernejske hidre. Lernejska hidra, također poznata kao Exedra, imala je pedeset tisuća glava i pripadala je suđenju Heraklu. Bio je to potomak Ehidne i Tifona.

Hydra
Shutterstock

U usporedbi s potpunim popisom vrsta zmajeva, ovaj je popis prilično mali. Iako postoje organizirane klasifikacije svih zmajeva na svijetu, ima još mnogo toga za otkriti o osobnosti svakog zmaja. Kao simboli stroge moći, bili dobri ili loši, zmajevi čuvaju svoju slavu jedne od najpoznatijih mitskih zvijeri u našem svijetu.

Svi ti zmajevi i njihov folklor mogli bi vam koristiti, bilo za zadovoljstvo, istraživanje ili jednostavno traženje određenog zmaja s kojim rezonirate. Nadamo se da će vam ovaj popis pomoći da steknete ideju o njihovoj važnosti u kulturi, kreativnosti i vjerovanjima. Jedna stvar zajednička kod svih ovih zmajeva je njihova sloboda. Zapravo, nadamo se da će vas ove zvijeri inspirirati da svojom slobodnom voljom postanete moćna osoba. I baš poput ovih zmajeva, nadamo se da ćete imati slobodu odabrati put kojim želite krenuti.