Kako se pišu imena uličnih odvojaka, prilaza, prolaza i stuba?

Pisanje vlastitih imena, institucija, državnih praznika, gradova, ulica i pridjeva ponekad zna biti vrlo zbunjujuće u hrvatskom jeziku jer nismo sigurni trebamo li ili ne trebamo, i kada, nešto napisati velikim početnim slovom, a nešto malim početnim slovom.

U hrvatskom je jeziku vrlo jednostavno pravilo za pisanje riječi velikim početnim slovom.

Naime, velikim se početnim slovom pišu jednorječna imena, prva riječ i riječ koja je i sama ime ili posvojni pridjev izveden od imena u višerječnim imenima.

Tako možemo imati: Sveta stolica, Zadarska nadbiskupija, Gospa od Zdravlja, Mjesec, Hrvatski sabor, Međunarodni sud za ljudska prava, Dubrovačko-neretvanska županija, Grad Zagreb, Goranovo proljeće, Književni petak, Domovinski rat, Drugi svjetski rat, Šengenski sporazum, Uredba o Carinskom zakonu, itd.

Tako se jednorječna imena te prva riječ i riječ koja je i sama ime ili posvojni pridjev izveden od imena u višerječnim imenima pišu velikim početnim slovom. Tako se imena uličnih odvojaka, prilaza, prolaza i stuba pišu: Avenija Dubrava; Nova cesta; Stube biskupa Duha, Zakmardijeve stube.