Kimi Raikkonen
Abdul Razak Latif / Shutterstock.com

Kakav frajer je Kimi Raikkonen? 5 nezaboravnih trenutaka

S vremenom provedenim u McLarenu, Kimi Raikkonen učvrstio je svoju reputaciju u Formuli 1. Nesrećom je propustio titule 2003. i 2005. godine, ali je u konačnici uspio 2007., u prvoj sezoni provedenoj u Ferrariju. Iako je bio vrlo vješt vozač Formule 1, “The Iceman” je vjerojatno bio i posljednji pripadnik vrste koja je brzo nestajala. Nije ga zanimala politika, odnosi s javnošću ili medijska pozornost, što mu je pomoglo da postane omiljena figura među navijačima.

Kada je Raikkonen krajem 2021. najavio povlačenje iz Formule 1, okončao je nešto što je dugi niz godina tretirao kao “strast”. Raikkonen se tada vratio kući kako bi proveo više vremena sa svojom obitelji, ostavivši dane divlje zabave iza sebe. U nastavku slijede neka od najsmješnijih sjećanja i priča iz Raikkonenove karijere u Formuli 1.

Kimi Raikkonen trenutak #5: Rukavice i volan

Nedostajalo je nekoliko ključnih dijelova opreme dok su mehaničari iz Ferrarija gurali Kimijev bolid na stazu u Bakuu 2017. godine. Dok je Kimi preko radija vikao da mu netko donese rukavice i volan, koji su na Kimijevu sreću ubrzo stigli, publici je to bilo zabavno, ali ne i Kimiju u tom trenutku. Posebno smiješno je bilo vidjeti gomilu ljudi iz Ferrarija koji panično i u žurbi trče oko Raikkonena u nakani da što prije stignu na start izlaska iz boksa.

Kimi Raikkonen trenutak #4: Umjesto svečanosti – zahod

Ikone dvaju različitih sportova prvi put su se susrele tijekom Velike nagrade Brazila 2006. godine – Michael Schumacher i Pele. Prije posljednje utrke Michaela Schumachera u Formuli 1 u to vrijeme, legendarni Pele dodijelio mu je medalju za životno djelo. Gotovo svi vozači nazočili su svečanosti. Kažemo “skoro”, budući da je Kimi Raikkonen bio odsutan. Zašto je bio odsutan? “Letećeg Finca” potjeralo je u WC-u! Nakon svečanosti, poznati analitičar F1 utrka i nekadašnji natjecatelj, Martin Brundle, uhvatio ga je na gridu gdje je Kimi bio i više nego iskren…

Kimi Raikkonen trenutak #3: 16 dana tulumarenja

Princ od Bahreina bio je domaćin tuluma koji je započeo i trajao 16 ludih dana nakon što je Kimi završio na drugome mjestu Velike nagrade Bahreine 2012. godine, a utrku je započeo na 11. poziciji. Kimi i njegov prijatelj, hokejaš Kimmo “Piki” Pikkarainen, bili su ondje. Ludorije su uključivale skakanje u bazen u odjeći, pokušaj imitacije Maradone, putovanje u Helsinki na proslavu Prvog svibnja, ozljeđivanje gležnja i propuštanje testa za bolidom Lotusa kao rezultat svega toga. Nakon što je zaliječio ozljedu, Kimi se kretao oko svoje kuće koristeći kolica za kofere. Vratio se na Velikoj nagradi Španjolske završivši utrku na trećoj poziciji…

Kimi Raikkonen trenutak #2: Trilogija o pićima

Jedan od najpoznatijih videa Formule 1 koji je posljednjih godina postao viralan bio je s Velike nagrade Mađarske 2018. godine, gdje su se Kimi i njegov inženjer utrke u Ferrariju pogrešno razumjeli oko njegove odspojene cijevi za piće. Od tada je izraz “Ne, ne, Kimi, ne, nećeš imati piće” uključen u popise poznatih izraza povezanih s Kimijem. Piće je bilo predmet svađe između Raikkonena i njegovih inženjera nekoliko godina kasnije, na VN Turske i VN Monaka 2021., kada se natjecao za Alfa Romeo. Nadamo se da Kimi konačno može uživati u svim vrstama pića sada kada je Formula 1 iza njega!

Kimi Raikkonen trenutak #1: Opet zahod

Iako nije završio obuku, Kimi je bio relativno vješt mehaničar, osim što je bio izvrstan vozač Formule 1. To nam je dobro pokazao jednog dana 2017. godine kada su se održavala predsezonska testiranja na stazi Circuit de Barcelona-Catalunya u Barceloni, a kupaonica u Ferrarijevom autobusu nije ispravno radila. Kimi je dobio potrebne alate, a nakon što je otkrio da je sustav usporediv s onim na njegovoj jahti, brzo je vratio punu funkcionalnost Ferrarijevom WC-u.

Izvan konkurencije: VN Monaka najbolje se vidi s – jahte

Ovaj Kimijev biser morali smo izdvojiti jer je, uistinu, poseban. Nakon 50 odvoženih krugova Velike nagrade Monaka 2006., plamen je zahvatio Finčev McLaren. “Ni pet, ni šest”, Raikkonen se, umjesto u boks, uputio na vlastitu jahtu koja je bila usidrena u luci. Ondje ga je čekalo društvo s kojim je utrku ispratio do samoga kraja!