Ušće Neretve kao pravi raj za poljoprivredu i kitesurfing
Shutterstock

Ušće Neretve kao pravi raj za poljoprivredu i kitesurfing

Duge pješčane plaže, surferi, raskošne mandarine i mistična trstika – ovaj prizor savršeno dočarava ušće Neretve i njene profinjene vibre.

Ako obožavate osjećaj stopala tonući u pijesak i ljetnu sunčanu atmosferu, krenite u neretvanski raj. Svijet je to pun malih zadovoljstava, a nema sumnje zašto ga ljudi zovu hrvatskim Brazilom.

Neretva, odnosno ušće Neretve idealno je mjesto u Hrvatskoj za kitesurfing, gdje ljubitelji adrenalinskih sportova mogu zadovoljiti svoju ovisnost. Zamislite da jašete na valovima veličanstvenog maestrala i gledate zalazak sunca nakon što vam more uzme i posljednji atom energije.

Ušće Neretve
Shutterstock

Kitesurfing i bogatstvo ušća Neretve u Hrvatskoj

Izvor rijeke Neretve nalazi se ispod planina Zelengore i Lebršnika u Bosni i Hercegovini na 1.095 metara nadmorske visine. Neretva je duga 225 kilometara, od čega 205 kilometara prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu, a samo 20 kilometara kroz Hrvatsku.

Neretva je brza rijeka koja teče kroz doline, kanjone i uska korita. Zauzima ukupnu površinu od oko 5.580 četvornih kilometara. Rijeka ulazi u Hrvatsku kod grada Metkovića, gdje počinje njezino najšire područje.

Rijeka Neretva utječe u Jadransko more, gdje formira deltu – ušće Neretve koje se račva u nekoliko rukavaca. Neretva je jedina hrvatska rijeka koja ima deltu. Područje ušća Neretve prostire se na 196 četvornih kilometara.

Područje oko rijeke Neretve u Hrvatskoj ima nekoliko naziva:

  • Neretva
  • Delta Neretve (ušće Neretve)
  • Dolina rijeke Neretve (dolina rijeke Neretve)
  • Neretvanska blatija
  • Donje Poneretavlje

Područje od Metkovića do ušća Neretve, uključujući i ušće Neretve, pod zaštitom je UNESCO-a od 1992. godine. Izvorno se sastojalo od 12 rukavaca, ali sada zbog kultivacije izgleda drugačije. Močvara je izgubila 8 rukavaca i pretvorena je u poljoprivredno zemljište.

Povijest rijeke Neretve u Hrvatskoj

Posljednjih desetljeća najintenzivniju transformaciju doživjela je ušća Neretve. Nekada je to bilo močvarno područje s hidrofilnom vegetacijom i raznim vrstama ptica i riba.

O najboljim mjestima za ribolov u Hrvatskoj i pravilima kojih se morate pridržavati možete saznati u ovom vodiču.

Danas isušene močvare stvaraju deltu. Zemljište je obrađeno modernim i komercijalnim usjevima. Uzgoj je utjecao na biljni i životinjski svijet, pa budućnost treba temeljiti na zaštiti prirode. Područjem Neretve prolaze glavne hrvatske autoceste, željeznica i pomorski promet.

Kada putujete u Dubrovnik iz sjevernog dijela Hrvatske, neizbježno će vas omesti porječje delte i nimalo ne sliči na ostatak Hrvatske.

Staro naselje Narona

Neretva je od početka bila važna poveznica između mora i kopna.

Njegovo područje bilo je naseljeno još od prapovijesti, 11.000 godina prije Krista. U 4. stoljeću prije Krista Grci su osnovali naselje u dolini Neretve pod nazivom Narona, današnji Vid.

Narona je bila idealno mjesto za promet i trgovinu. Njegova veličina bila je dvostruko veća od današnjeg područja ušća Neretve. Danas je u njemu smješten Arheološki muzej Narona i to je prvi muzej u Hrvatskoj izgrađen na samom mjestu.

Neretvanski gusari i tradicijske barke

U 7. stoljeću na ove prostore dolaze Hrvati i osnivaju Neretvansku kneževinu. Neretvani su bili vrlo vješti pomorci pa su ih zvali neretvanski gusari. Dugo su bili strah cijelog Jadranskog mora, a njihov najpoznatiji vođa bio je hrvatski knez Domagoj.

Neretvanski gusari koristili su čamce vrlo slične onima kojima se danas služe mještani. Lađa se zove lađa ili neretvanska lađa i tradicionalno je neretvansko plovilo. Koristio se za prijevoz robe i ljudi, a sada se koristi samo u turizmu.

Lađa je nastala povećanjem dimenzija druge neretvanske posude zvane trupa ili Neretvanska trupica. Neretvanski težaci koristili bi ih u poljima i prevozili manje terete.

Tvrđave Kula Norinska i Tvrđava Opus

Neretva je bila pod Turcima i Mlečanima od 15. do 18. stoljeća. Turska utvrda Kula Norinska i mletačka utvrda Fort Opus prezentatori su ovog razdoblja.

Pretpostavlja se da je kula Kula Norinska imala 7 katova koji se danas ne vide jer su utonuli u močvarno tlo. Neki smatraju da su dva kata srušena zbog opasnosti od potonuća.

Nakon pada Venecije, područjem Neretve zavladala je Austrija. Tada su otvorene prve škole i kulturna društva. Tijekom 20. stoljeća dolina Neretve slijedila je sudbinu Hrvatske sve do njezina osamostaljenja početkom 1990-ih.

Ušće Neretve
Shutterstock

Moderna poljoprivreda Neretve

Dolina Neretve ima tri velika grada: Metković, Opuzen i Ploče.

Metković je najveće, a Ploče najmlađe gradsko naselje. Grad Opuzen dobio je ime po utvrdi Opus.

Dolina rijeke Neretve, nekada močvarna, važno je hrvatsko poljoprivredno područje. Najznačajniji proizvod Neretve je neretvanska mandarina zvana neretvanska mandarina. Osim toga, tlo je idealno za uzgoj lubenice, šljive, nektarine, rajčice, salate i krastavca.

Neretvanska mandarina daje uspješne urode jer su uvjeti za uzgoj izvrsni. Izvorno je uvezen iz Japana prije otprilike 80 godina.

Neretvanska hrana, jezera i turizam

Neretvani su ponosni na neretvanski brudet, tradicionalno domaće jelo. Brudet je juha koja se jede žlicom i uključuje kombinaciju jegulja, ribe, žaba, cipla i liske. Može se pripremiti na mnogo različitih načina.

Ako želite probati tradicionalni neretvanski brudet, posjetite restoran Teta Olga. Njegova tradicija seže u 1968. godinu i često ga posjećuju hrvatski sportaši, igrači splitskog nogometnog kluba Hajduk i druge poznate osobe.

Želite li ovo jelo pripremiti kod kuće, svakako kupite kvalitetnu ribu. Recept za Neretvanski brudet možete pogledati ovdje.

Putujući ušćem Neretve posjetite Baćinska jezera. Kompleks se sastoji od 7 jezera, od kojih je 6 spojenih. Voda u jezerima je slatka, ali neki izvori su povezani direktno s Jadranskim morem. Za potpuni doživljaj provozajte se jezerom tradicionalnom neretvanskom lađom.

Ušće Neretve poznato je i kao raj za kitesurfing, no o tome ćemo malo kasnije.

Ušće Neretve
Shutterstock

Tradicionalni godišnji Maraton Lađa na ušću Neretve

U spomen na neretvanske gusare, od 1998. godine na Neretvi se održava tradicionalna utrka lađa pod nazivom Maraton lađa. Maraton lađa je amatersko sportsko natjecanje – utrka u lađi. Kao što smo već spomenuli, lađa je tradicionalno autohtono plovilo doline rijeke Neretve.

Maraton lađa održava se jednom godišnje druge subote u kolovozu. Regatna ruta jedrenja proteže se rijekom Neretvom, od Metkovića do Ploča, a duga je 22.500 metara. U ovoj lađarskoj utrci sudjeluje preko 400 veslača. Maraton je postao najveća pomorska sportska manifestacija u ovom dijelu Europe i važna turistička manifestacija.

Osim toga, postoji i ženski maraton pod nazivom Maraton lađarica, namijenjen posebno ženama. S godinama su se Maratonu lađa pridružile i žene pa je prvi maraton samo za žene održan 2013. godine.

Kitesurfing na rijeci Neretvi

Ovisnici o adrenalinu će uživati u činjenici da je Neretva pravi raj za kitesurfere. Lokacija je idealna za ovaj sport zbog hrvatskih vjetrova maestrala i tramuntane.

Osim toga, plaže ušća Neretve pješčane su, a voda ravna i plitka. Morsko dno je pjeskovito i obraslo morskim algama. Ovo mjesto mnogi nazivaju hrvatskim Brazilom.

Maestral puše sa Svetog Ilije, najvećeg vrha poluotoka Pelješca. Rashlađuje neretvanski i dalmatinski krš, vinograde i maslinike te mami kitesurfere. Sezona počinje nakon 1. svibnja i traje do kraja rujna.

Maestral je najjači u srpnju i kolovozu pa je ovo vrhunac za kitesurfere. Kad nastupi maestral, a to je obično u poslijepodnevnim satima, oko 16-17 sati, tijekom sezone možete vidjeti više od stotinu zmajeva kako lete iznad mora.

Kitesurferi i veslači koji posjećuju Neretvu većinom su strani državljani. Najviše ih dolazi iz Italije, Njemačke, Mađarske, Poljske i Rusije. Slovenci su stalni gosti. Mnogi su iskusni kitesurferi koji su već posjetili brojne svjetske kitesurfing destinacije. No, početnika ima dosta, a oni uglavnom pohađaju školu zmaja na Neretvi.

Ako niste ljubitelj adrenalinskih sportova, svakako posjetite ušće Neretve. Iskustvo kupanja i opuštanja na mekoj pješčanoj plaži jedinstveni su i drugačiji. Uvijek možete promatrati iskusne surfere i nešto od njih naučiti.

No, ako želite naučiti nešto o opremi za zmaja, tehnikama letenja, sigurnosti, upravljanju zmajem na napuhavanje, ponovnom lansiranju, povlačenju tijela u vodi i tehnikama samospašavanja, upišite školu kitesurfinga.

Na ušću Neretve 2011. godine osnovan je kite centar pod nazivom Neretva kiteboarding. Godinu dana kasnije osnovali su školu zmajeva, prvu školu u tom dijelu Hrvatske. Škola kitesurfinga traje 3 dana, a oprema je uključena.

Ovo mjesto je idealno za početnike i učenje zbog manje vjetra, više algi i nešto ravnog mora.

Još jedan kitesurfing centar na Neretvi je Kiteboarding Komin. Njihova škola kitesurfinga također traje 3 dana, a vode je profesionalni instruktori kitesurfinga.

Ovo mjesto posebno je po raznim načinima kitesurfinga koje možete prakticirati. To je dragulj za srednje i napredne kitesurfere jer je vjetar jak i pouzdan. Imaju i caffe bar gdje se možete opustiti i uživati u pogledu na more.

Ušće Neretve
Shutterstock

Zanimljivosti o Neretvi

Rijeka Neretva je najveća rijeka istočnog dijela jadranskog sliva koja se proteže u dužini od 220 km u Bosni i Hercegovini i zadnjih 20 km u Hrvatskoj. Rijeka Neretva teče dolinom, okružena planinama: na sjeveru Bitovnjom (1700 m n/v) i Vranicom (2112 m n/v), južnom stranom granice planine (2103 m n/v) i Čvrsnicom (2226 m n/v), dok je na zapadu Bjelašnica (2062 m n/v).

Iznimno je bogata vodom i prirodnim resursima s mnogim endemskim i osjetljivim životnim oblicima koji su ugroženi i često se iskorištavaju na neodrživ način, čime se ugrožavaju krajolici, staništa i bioraznolikost. Još uvijek je poznata po svojoj prirodnoj ljepoti i raznolikosti krajolika te sadrži značajan udio slatke pitke vode. Glavni sadašnji i potencijalni pritisci su: postojeće i planirano korištenje hidroenergije, vađenje šljunka i pijeska, regulacija rijeka koja proizlazi iz korištenja poplavnih područja za poljoprivredu i naselja, plovidba, korištenje voda za navodnjavanje, neprikladno upravljanje ribarstvom itd.

Geografski se Neretva dijeli na tri dijela. Prvi dio Neretve teče od izvora pa sve do grada Konjica; Gornja Neretva, Druga dionica počinje od ušća Neretve u rijeku Ramu između Konjica i Jablanice gdje Neretva naglo uzima južni tok. Od Jablanice Neretva ulazi u najveće kanjone svog toka, teče kroz strme padine veličanstvenih planina Prenja, Čvrsnice i Čabulje dosežući 800-1200 m dubine. Kad se Neretva proširi po drugi i posljednji put, dolazi do treće dionice svog toka. Često nazivana bosanskohercegovačkom Kalifornijom, dolina nizvodne Neretve zaista je prava “zlatna država” Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Posljednjih 30 km toka Neretve čini aluvijalnu deltu, prije nego što se rijeka ulije u Jadransko more.

Dva su priznata Ramsarska područja na rijeci Neretvi; jedna je močvara Hutovo blato u BiH, a druga ušće Neretve u Hrvatskoj.

Ušće Neretve
Shutterstock

Smatra se da naziv Neretva potječe iz ilirskog jezika i da je rezultat ilirskog NERA-ETWA što znači nebeska voda (Nebeska rijeka),

Rijeka Neretva bila je bojno polje Bitke na Neretvi, jedne od najpoznatijih bitaka Drugog svjetskog rata na europskom jugoistoku. Bitka je poznata i po nazivima Četvrta neprijateljska ofenziva i Bitka za ranjenike. Da bi spasili preko 4000 ranjenika, partizani su srušili 4 mosta na Neretvi. Porušeni most, kao simbol bitke, još uvijek postoji, a u blizini se nalazi i muzej,

U rijeci Neretvi sasvim slučajno je ulovljena jedna od najendemičnijih svjetskih riba, Petromyzontidae, koja se nalazi na crvenoj listi najendemičnijih svjetskih vrsta riba.