Što je Cosa Nostra? (5 povezanih filmova)

Neke od najvećih legendi iz svijeta kriminala svoju slavu duguju upravo ovoj kriminalnoj organizaciji. Cosa Nostra, u doslovnom prijevodu Naša stvar, jedna je od najpoznatijih kriminalnih organizacija na svijetu, uz japanske yakuze, rusku mafiju i meksičke narko-kartele.

Ipak, Cosa Nostra razlikuje se od njih po svojoj dugovječnosti, strogoj hijerarhijskoj strukturi koja se temelji na poznatoj „omerti“, načelu vjernosti i šutnje kojeg se svaki član mora strogo držati.

Cosa Nostra ima mnoge specifične rituale kojih se drži, uključujući obrede inicijacije te vrlo cijeni obiteljske veze unutar organizacije, što nije slučaj kod mnogih drugih kriminalnih skupina.

Cosa Nostra drži do strogog etičkog kodeksa, što je nešto što je danas vrlo rijetko kod kriminalaca kojima je glavni motiv za sve akcije uvijek novac, a ne obitelj ili prijatelji.

Kada i kako je nastala Cosa Nostra?

Cosa Nostra nastala je na talijanskom otoku Siciliji, u drugoj polovici 19. stoljeća, iako povjesničari smatraju da se njeni korijeni nalaze u tajnim društvima koja datiraju još iz srednjeg vijeka. Ona su bila bazirana na zaštiti zemlje i obitelji od stranih osvajača, što je ostala glavna okosnica rada cose Nostre koja jako drži do zaštite zajednice.

S druge strane, postoje neki povjesničari koji tvrde da je pravi datum osnivanja Cose Nostre uslijedila nakon ujedinjenja Italije 1861. godine. 

Ta je godina bila vrlo nestabilna godina u talijanskoj povijesti, a s obzirom na to da se budućnost svima činila prilično nesigurnom mnogi su se pokušali osigurati tako da se u slučaju nove političke nestabilnosti ne pronađu u slabijem položaju.

Cosa Nostra
FOTO: SHUTTERSTOCK

Upravo iz tog razloga neki su moćnici zaključili da je najbolje da se organiziraju u svom kriminalnom radu i na taj način, povećanim ljudstvom i sredstvima lakše obrane svoj teritorij i zaštite svoje interese u budućnosti.

Prvi od velikog broja moćnika koji su bili šefovi Cosa Nostre bio je Salvatore Greco, poznatiji kao „Il Senatore“. Njega su američki novinari prozvali „Capo di tutti capi“, što znači „šef svih šefova“ čime su dali do znanja da je ovaj moćni mafijaški šef vodio Cosu Nostru početkom 20. stoljeća i svi su bili podložni upravo njemu.

Kako je organizirana Cosa Nostra?

Cosa Nostra je poznata po svojoj strogoj hijerarhiji koju svi uključeni moraju poštovati. Članovi su imali jasno definirano mjesto unutar organizacije i obaveze koje su morali izvršavati, a tako je i danas.

Preskakanje stepenica unutar hijerarhije nije dozvoljeno, a sve probleme se rješavalo tako da se član obrati svom nadređenom, a u slučaju da on nije mogao riješiti problem tada se on obraćao svom nadređenom, itd.

Na čelu Cosa Nostre je bila osoba koju svijet poznaje kao „Capo di tutti capi“ što označava najvišeg vođu koji ima potpuni autoritet nad svim mafijaškim obiteljima i donosi sve važne odluke, osobito one koje se tiču hijerarhije i napredovanja u organizaciji. 

Međutim, sama kriminalna organizacija nije se obraćala najvišem šefu ovim nazivom već je bilo uvriježeno da se njega zove samo „capo“ ili “don“, što će vam odmah zvučati poznato zbog imena don Corleone, iz najpoznatijeg mafijaškog filma „Kum“. 

Nakon vođe Cosa Nostre slijede šefovi mafijaških obitelji, poznati kao „bossovi“, zatim zapovjednik grupe ili „caporegime“, a naredbe su izvršili vojnici ili „soldati“. 

Mafija je također imala mnoge suradnike koji nisu bili dio mafijaških obitelji, ali su bili uključeni u njeno poslovanje, a oni su se nazivali „asociati“. 

Što se tiče kodeksa ponašanja, u ovoj je organizaciji jako važno načelo „omerta“, koje od svih uključenih u organizaciju traži potpunu šutnju, vjernost i poštivanje hijerarhije. Svi članovi Cose Nostre svoj posao smatraju časnim i poštenim te smatraju da rade na dobrobit svih.

Važno je spomenuti i da je njen utjecaj na talijansku politiku bio jako velik i da je organizacija svojim koruptivnim djelovanjem prema političarima i državnim službenicima pridobila veliku korist za sebe tijekom desetljeća djelovanja.

Utjecaj Cose Nostre najbolje opisuje veliki korupcijski skandal koji se dogodio u Italiji početkom 90-ih kada je otkriven da je veliki broj političara i stranačkih čelnika primao mito u zamjenu za razne usluge.

Nažalost, ovo je rezultira i velikim brojem mrtvih, a među njima je bio i poznati sudac Giovanni Falcone, poznat po svojoj borbi protiv mafije, koji je usmrćen u bombaškom napadu u Palermu 1992. godine. u napadu je korišteno čak 500 kilograma eksploziva, a umrli su i sudac Falcone, njegova žena i tri tjelohranitelja. 

Najpoznatiji šefovi Cosa Nostre 

Postojali su mnogi vođe ove kriminalne organizacije koji su imali značajne uloge u stvaranju njene povijesti, ali neki su bili bolji u svom poslu, a time i poznatiji.

što je cosa nostra
FOTO: SHUTTERSTOCK

1. Salvatore „Ciaculli“ Greco

Ovaj mafijaški boss iz obitelji Ciaculli vladao je sicilijanskom mafijom i bio poznat po svojoj brutalnosti. Cosa Nostra zapamtila ga je kao jednog od najokrutnijih šefova.

Ubijen je u okršaju s policijom 1963. godine, ali u grob je otišao noseći teret smrti četvero djece koje su ubijene u tzv. „Masakru u Ciaculliju“ koji se dogodio u njegovoj organizaciji, a koji je bio usmjeren likvidaciji mafijaških rivala. 

2. Salvatore “Toto” Riina

Još jedan capo koji je ostao zapamćen po svom nemilosrdnom načinu vođenja organizacije. Njegovo ime stoji iza mnogobrojnih atentata i masovnih ubojstava, među kojima su i ubojstva civila, sudaca, policajaca i novinara. 

Upravo je ovaj capo povezan s atentatom na suca Falconea kojeg smo ranije spomenuli, a čija je smrt uzrokovala uvođenje mnogih protumafijaških mjera.

Bio je šef Cosa Nostre od 1980. do 1993. godine. Vlast je Riinu pokušavala uhititi kroz dugi niz godina, a uspjeh je došao tek nakon 20 godina kojih je proveo u bijegu. Tijekom suđenje je odbacio bilo kakvu suradnju s pravosuđem te se branio šutnjom. Umro je u zatvoru 2017. godine. 

3. Bernardo “Nino” Provenzano

Ovo je capo koji je preuzeo ulogu glavnog vođe nakon uhićenja Salvatorea Tota Riine, a koji se pokazao iznimno dobrim u skrivanju i vođenju Cose Nostre iz sjene. Uhićen je 2006. godine, a u zatvoru je proveo 10 godina, gdje je i umro.

Bio je toliko dobar u skrivanju svog identiteta i izgleda da su ga prozvali „Čovjek bez lica“. Proveo je čak 43 godine u bijegu od policije. Imao je 83. godine kad je umro zbog bolesti.

4. Matteo Messina Denaro „Diabolik”

Poznat i kao „Dijabolik“, ovaj je vođa Cose Nostre nasljednik Tota Riine i Bernarda Provenzana poznat po svojoj okrutnosti. Svoj nadimak je dobio po svojoj sposobnosti da se sakrije od policije i izbjegne uhićenje, ali još je poznatiji bio i po svojoj nemilosrdnosti.

Tužitelji su otkrili da je naredio na stotine ubojstava, a niti sam nije prezao od njih. Ubio je i vlastitu trudnu zaručnicu, zadavivši je golim rukama. Mnogi tvrde da je imao neki poremećaj ličnosti.

Uhićen je u siječnju 2023. godine, u privatnoj poliklinici u koju je dolazio na kemoterapije i u kojoj se liječio od raka pod lažnim imenom Andrea Buonafede. 

Ovaj se mafijaški capo pokazao drugačijim u smislu vođenja organizacije jer je prvi koji se nije držao etičkog kodeksa među mafijašima te nije prezao niti od ubojstva djece. 

5. Lucky Luciano

Lucky Luciano je vjerojatno najpoznatiji šef talijanske mafije u Americi i osoba koja je uspjela ujediniti različite mafijaške klanove u SAD-u formiranjem tzv. Komisije, vrhovnog tijela koje nadzire rad Cose Nostre u SAD-u.

kriminalna djela Cose Nostre
FOTO: SHUTTERSTOCK

Lucky je kontinuirano radio na smanjenju napetosti i ubojstava između članova mafije kako bi povećao prihode svakog člana, a time odmah smanjio njihovu želju za osvajanjem tuđeg teritorija.

Postao je poznat po operaciji „Pizza Connection“ koja je bila utemeljena na krijumčarenju heroina preko sicilijanskih podružnica u SAD.

Deportiran je u Italiju 1946. godine, gdje je umro 1962. 

Mafija kroz sedmu umjetnost

Cosa Nostra, Camorra, ‘Ndrangheta, Yakuze, Trijade…nema kraja popisu kriminalnih mafijaških organizacija koje imaju veliki utjecaj na politiku i život u zemljama u kojima su aktivne. Sve njih poznajemo pod zajedničkim imenom „mafija“ i sve smo ih upoznali preko filmova, serija ili romana.

Mnoga od tih djela postala su legendarna, a među njima se izdvaja sljedećih pet. 

1. Kum (Godfather) I, II i III

Filmski klasik kojeg svi dobro poznajemo najvjerniji je i najuvjerljiviji film o mafiji, a adaptacija je poznatog romana Maria Puza.

Prvi dio ove poznate trilogije objavljen je 1972. godine i postao veliki hit, čemu je doprinijela fantastična režija poznatog Francisa Forda Coppole i vrhunska gluma Marlona Branda, Ala Pacina, Roberta Duvalla, Diane Keaton i mnogih drugih imena. 

Trilogija „Kum „ priča priču o obitelji Corleone, klanu koji se nalazi među pet najvažnijih i najutjecajnijih obitelji Cosa Nostre u New Yorku. Na čelu klana je don Vito Corleone (Marlon Brando), koji čvrstom rukom vodi obitelj kroz život 40-ih godina 20. stoljeća.

Film se bazira na priči o Michaelu Corleoneu koji je htio živjeti van svijeta mafije, ali slijedom tragičnih okolnosti preuzima obiteljski posao i postaje jedan od najmoćnijih bosseva ikad. 

Ovaj je film bio nominiran za Oscara u čak 12 kategorija, a Oscara je dobio Marlon Brando kao najbolji glumac, ali i Oscara u kategorijama najbolji film i najbolja adaptacija scenarija.

Ovo je jedan od najpoznatijih filmova ikada i smatra se klasikom koji se ne smije propustiti. 

2. Dobri momci (Goodfellas)

Ovaj kriminalistički film iz 1990. godine režirao je jedan od najpoznatijih redatelja svih vremena, Martin Scorsese i također se temelji na jednom romanu, i to „Wiseguy“ Nicholasa Pileggija.

Film opisuje život mafijaškog suradnika Henryja Hilla, poznatog kao „asociata“ u mafijaškoj strukturi. On kao mladić postaje suradnik mafije i biva uvučen u njihov svijet iako porijeklom nije Talijan. 

U filmu glumi poznata glumačka postava, Robert De Niro, Ray Liotta, Joe Pesci, Lorraine Bracco i mnogi drugi. 

Ovaj se film bazira na stvarnom životu Henryja Hilla, koji je nakon uhićenja započeo suradnju s policijom kako bi si smanjio zatvorsku kaznu. 

3. Donnie Brasco

Sedam godina kasnije nastao je još jedan film koji se temelji na stvarnoj priči o još jednom mafijaškom suradniku, poznatog pod nadimkom Donnie Brasco, a koji je u stvari tajni agent FBI-a koji se infiltrira u poznatu mafijašku obitelj Bonanno.

Lik Donnie Brasca igra Johnny Depp, dok njegovog novog šefa glumi Al Pacino, u filmu poznat kao Benjamin „Lefty Two Guns“ Ruggieri. 

Donnie Brasco provede pet godina unutar ove organizacije, a rezultat je uništavanje kriminalnih aktivnosti obitelji Bonanno, što se dogodilo i u stvarnom životu. 

4. Priča iz Bronxa

1993. godine poznati američki glumac Rober De Niro režira svoj prvi film, a riječ je o kriminalističkom filmu koji se bazira na istoimenoj kazališnoj predstavi, a koji prati život mladog dječaka talijanskog porijekla u Americi.

posao Cose Nostre
FOTO: SHUTTERSTOCK

Ovaj dječak postaje primoran birati između dva svijeta: onog moralnog kojeg zastupa njegov otac Lorenzo, pošteni vozač autobusa, i onog kriminalnog i glamuroznog kojeg vodi lokalni mafijaški šef Sonny. 

Film je postao klasik zbog odličnog prikaza života u Bronxu 60-ih godina, a posebno dobre kritike je dobila glumačka izvedba. 

5. The Sopranos

Zasigurno najpoznatija televizijska serija vezana uz mafiju je „The Sopranos“, serija koja se emitirala od 1999. do 2007. godine i kroz te godine osvojila brojne nagrade, od kojih je čak 21 Emmy nagrada.

Serija prati Tonyja Soprana, obiteljskog čovjeka iz New Jerseya, koji je istovremeno i šef zloglasne mafijaške obitelji DiMeo. 

Serija prati njegov svakodnevni život i otvoreno priča o njegovoj borbi s depresijom i čestim unutarnjim sukobima u kojima se ne može odlučiti što mu je važnije: obiteljske vrijednosti ili mafijaški svijet.

Glavnu ulogu tumači James Gandolfini kojeg je ova serija proslavila, a uz njega glume i Edie Falco, Lorraine Bracco te mnogi drugi poznati glumci.

Cosa Nostra i vendetta

Cosa Nostra je bila uključena u brojne strašne i nasilne događaje tijekom svoje povijesti, od kojih su neki bili uistinu strašni. Evo i nekoliko primjera koji govore o nemilosrdnoj taktici ove poznate kriminalne organizacije, a koja uključuje i vendetu.

Vendetta je koncept osvete koji je nastao na jugu Italije i Siciliji, a koji je također bio važan i za Cosu Nostru. Ova je organizacija smatrala da postoji moralna obveza osvetiti nepravdu, uvredu pa i ubojstvo svog člana , što je često rezultiralo neprestanim pokoljima s obje strane. 

Vezana je uz „omertu“, poznati kodeks šutnje kojeg su se morali pridržavati svi članovi. 

14. veljače 1929. godine članovi Cosa Nostre izvršili su masakr u Chicagu u kojem je ubijeno čak sedam važnih članova suparničke mafijaške obitelji, čime je Cosa Nostra preuzela prevlast u gradu i zadobila kontrolu nad krijumčarenjem alkohola i kockom. Osim što su preuzeli nadzor nad gradom, mafijaši su se osvetili za sve ubijene članove svoje organizacije. 

U zimi 1983. godine, Cosa Nostra ubila je na desetke ljudi, uključujući i djece, u svom bombaškom napadu na crkvu koja se nalazila pored stana osobe koja je svjedočila protiv njih na sudu. Ova je vendeta bila usmjerena na njihovog suradnika koji je postao zaštićeni svjedok koji će svjedočiti protiv mafije. Takva je osoba zvana „pentito“ ili svjedok suradnik i njegov se čin smatra izdajom.