koliko tjedana ima godina
Pixabay

Koliko tjedana ima godina? I još 4 važna pitanja o kalendaru

Dok su 52 puna tjedna lijep zaokružen broj (makar ne tako lijep kao 50), čvrste činjenice zapravo nam daju još jedan precizniji broj. Pravi broj tjedana u godini, točno na decimalnu točku, je 52,143 tjedna. Što to zapravo znači? Da redoviti tip godine zapravo ima jedan dodatni dan.

Stoga se možda pitate koliko tjedana ima godina? Ili zašto bi netko trebao znati koliko tjedana od sedam dana može stati u godinu od 365 dana? Možda se čini malo nelogičnim ako bismo htjeli biti precizni, zar ne?

Koliko tjedana ima godina
Pixabay

Koliko tjedana ima godina?

Ako pogledamo sustav numeriranja tjedana, tada je prvi tjedan u 2023. počeo 2. siječnja, što je ponedjeljak, jer svi tjedni počinju ponedjeljkom jer se on smatra prvim danom u tjednu. Posljednji tjedan u godini, odnosno 52. tjedan, počinje baš na Božić, 25. prosinca 2023. godine. Ove su metode brojanja standardizirane kako bi se olakšao rad u različitim zemljama i vremenskim zonama. Sustav je uvela Međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO). ISO 8601 naziv je standardiziranoga globalnoga kalendara organizacije. Takvi standardni sustavi uklanjaju dvosmislenost iz korporativnih i međunarodnih komunikacija i napora suradnje.

Izračun tjedana u godini

Kao što smo napisali, prosječna kalendarska godina ima 52 tjedna. Ali čekajte, matematika malo ne odgovara ovoj logici. Sedam dana u tjednu puta 52 tjedna ne daje 365, već 364. U formulacijskim terminima: 7 x 52 = 364.

Odakle dolazi dan koji nedostaje?

Uvrnuta logika ovdje je da naravno ne brojimo tjedne kao što brojimo dane. Dani imaju prirodne granice (zemlja se okreće na svom pristupu), pa čak i mjeseci i godine također imaju svoju osnovu u nečemu što je astronomski provjerljivo. S druge strane, tjedni su više koncept uma nego pomicanja nekog tijela u prostoru. Ali ako inzistirate, onda samo uzmite taj broj od 365 dana i podijelite ga sa 7, i dobit ćete naš nezgodniji decimalno opterećeni rezultat od 52 i malog ostatka.

Da se vratimo na ISO sustav. ISO 8601 odnosi se na međunarodnu normu koja se bavi međunarodnom razmjenom i komunikacijom podataka ovisno o datumima i vremenima. U ovom sustavu tjedni su numerirani od broja 1 (W01) do broja 53 (W53). Da ponovimo nešto što je kratko gore spomenuto s više detalja – samo zato što nova godina počinje 1. siječnja, ne znači da W01 počinje na ovaj dan jer W01 uvijek počinje u ponedjeljak. Stoga nije neuobičajeno da prvi tjedan u godini počinje u prethodnoj godini. Drugim riječima, datum ISO tjedna može započeti prethodnom godinom ili završiti prelaskom u sljedeću godinu.

Pogledajmo primjer kako funkcionira ISO sustav numeriranja. Kao primjer uzet ćemo 2023. godinu. Godina 2023. počela je tijekom W52 2022., 26. prosinca 2022. godine. Ovaj tjedan završio je 1. siječnja 2023. godine.

Posljednji tjedan 2023. je 52. tjedan. Počinje 25. prosinca 2023., a završava 31. prosinca 2023. godine, što znači da će prvi ponedjeljak u 2024. biti baš na ponedjeljak. Prema ISO sustavu, dopušteno je imati do 3 dana u kalendarima prethodne i sljedeće godine. Dakle, čini se da 2023. nije iznimka od pravila.

Zašto brojati tjedne u godini?

Prvo i najvažnije, znati kako izgleda nadolazeća godina i kako će biti podijeljena po tjednima i drugim vremenskim čimbenicima (kao što su fiskalna tromjesečja) važan je prvi korak u planiranju nove godine. Moglo bi se činiti zastrašujućim biti suočen s cijelom novom godinom i svim zadacima, projektima i ciljevima s kojima ćete se nositi. Ali, kada stvari raščlanite na urednije vremenske “dijelove” kojima se lakše upravlja, izazov koji je pred Vama je manje težak. Dan po dan, tjedan po tjedan i mjesec za mjesecom razumni su i djelotvorni vremenski okviri za izradu planova, postavljanje ciljeva i pomicanje Vaše produktivnosti u budućnosti.

Poznati psiholog po imenu Edwin Locke jednom je imao nešto relevantno za reći na ovu temu. Rekao je da “svjesne ideje reguliraju nečije djelovanje.” Ovo je dio njegove teorije o “motivaciji zadatka”, ili što nas tjera da radimo stvari koje radimo… I kako! Dublja lekcija ovdje je da morate imati snažnu ideju o tome što želite učiniti i što ste sposobni učiniti unutar određenih ograničenja. Glavna među tim ograničenjima su vremenska ograničenja. Ako imate dobre svjesne ideje o vremenu da postignete stvari, tada će Vaši postupci prema tim postignućima biti prikladniji za uspjeh.

Povijest tjedna

A sada malo o povijesti ove ideje koju nazivamo “tjedan”. Standardni sedmodnevni tjedan seže u davna vremena, čak i prije Biblije s pričom o stvaranju gdje se Bog na nebu odmarao sedmi dan. To se nastavilo u danima Rima kada je Julije Cezar predložio Julijanski kalendar. Julijanski kalendar temeljio se na solarnoj godini, što znači da su se dani, tjedni i mjeseci računali na temelju kretanja sunca.

Julijanski kalendar dominirao je u Europi i europskim kolonijama do 1582. godine. Tada je Europa počela koristiti gregorijanski kalendar koji se također temelji na solarnoj godini. Danas na Zapadu nastavljamo koristiti gregorijanski kalendar, koji je također solarni kalendar (iako sada znamo da se temelji na kretanju Zemlje u odnosu na Sunce). Ali, stare navike za neke teško umiru. Dijelovi istočne Europe još uvijek koriste julijanski kalendar, na primjer u pravoslavnim i istočnim pravoslavnim crkvama.

Štoviše, u mnogim dijelovima svijeta, poput Kine, Koreje, Japana i Vijetnama, ljudi radije koriste lunarni kalendar, koji se temelji na rastućem i opadajućem mjesecu.

Napomena o prijestupnim godinama

Ali, što je s kalendarskom prijestupnom godinom? Sjećate li se onih godina koje se događaju svake četiri godine? Ovo su godine u kojima idemo sve do 29. veljače umjesto do 28. veljače. U prijestupnoj godini, ustvari, imate dva dodatna dana izvan standardna 52 tjedna. Da opet budemo precizni, kalendarska prijestupna godina ima 52,286 tjedana. To je 0,143 tjedna manje u redovnoj godini nego u prijestupnoj godini. Kad smo već kod toga, kada je točno sljedeća prijestupna godina? Ona će se dogoditi 2024. godine. Pa onda 2028., 2032., i tako dalje.

Koliko ima radnih dana u godini?

Tjedan je, kao što znamo, podijeljen na dva dijela: radne dane (“radni tjedan”) i vikend (iako su za aristokratsku klasu te podjele besmislene, ali nažalost, većina nas nije dio ove klase). U 2023. godini ima 260 radnih dana. Kako bismo saznali više o detaljima, pokazat ćemo Vam njihov broj radnih dana u 2023. za svaki određeni dan. Oni su sljedeći:

 • ponedjeljak – 52
 • utorkom – 52
 • srijedom – 52
 • četvrtak – 52
 • petkom – 52

To su prilično standardne brojke za cijeli radni tjedan. Međutim, kao bonus, htjeli bismo istaknuti da nisu 52, nego “nevjerojatne” 53 subote u 2023. godini.

Koliko ima tjedana u mjesecu?

Znamo da svi općenito mislimo na mjesec kao na četiri uredna tjedna, ali duboko u sebi također znamo da je to pojednostavljenje. Prosječan broj tjedana u svakom mjesecu zapravo je neurednijih 4,345. Ovdje vidimo da svaki mjesec ima pune tjedne, ali često postoji nešto viška u iznosu od jednog do tri dodatna dana. Veljača je, međutim, i uvijek će biti neobičan mjesec (čak i tijekom svoje prijestupne godine od 29 dana). Tijekom standardne godine dobiva jednostavna četiri tjedna, ali ta prijestupna godina znači da ima jedan dodatni dan nakon ta četiri tjedna.

U nastavku se nalazi broj dana u svakom mjesecu…

Pixabay
 • siječanj (31 dan) – 4 tjedna + 3 dana
 • veljača (28 dana u običnoj godini i 29 u prijestupnoj godini) – 4 tjedna ili 4 tjedna + 1 dan
 • ožujak (31 dan) – 4 tjedna + 3 dana
 • travanj (30 dana) – 4 tjedna + 2 dana
 • svibanj (31 dan) – 4 tjedna + 3 dana
 • lipanj (30 dana) – 4 tjedna + 2 dana
 • srpanj (31 dan) – 4 tjedna + 3 dana
 • kolovoz (31 dan) – 4 tjedna + 3 dana
 • rujan (30 dana) – 4 tjedna + 2 dana
 • listopad (31 dan) – 4 tjedna + 3 dana
 • studeni (30 dana) – 4 tjedna + 2 dana
 • prosinac (31 dan) – 4 tjedna + 3 dana

Koliko dana ima u godini?

Uobičajena godina sastoji se od 365 dana. Prijestupna godina ima 366 dana. Kako je to izračunato? Kao što smo napisali, a vjerojatno se sjećate iz osnovne škole, godina se računa na temelju Zemljine orbite oko Sunca. Ali to je aproksimacija. Ne radimo punu turu u točno 365 dana u minutu. Pravo trajanje godine je razlomak.

Prema NASA-i, Zemlji je potrebno 365,2422 dana da u potpunosti zaokruži stari Helios. Kad to “zaokružimo” na 365,25, to znači da nam svake godine treba četvrt dana više da obiđemo Sunce, a nakon četiri godine, zbrajanjem ta 4 četvrt dana, dodatni puni prijestupni dan “počisti” ovaj “nered” i počinjemo ispočetka opet. Drugim riječima, dodavanje jednog dana u godini svake četiri godine radi se kako bi se ispravilo mjerenje koje bi inače postalo preveliko na temelju ovih dodatnih zbrajanja od četvrtine dana.

Vraćajući se ponovno malo povijesti i raspravi između julijanskoga i gregorijanskoga kalendara, upravo su ti dosadni djelići dana doveli do ovog razdvajanja. I julijanski i gregorijanski kalendar imaju brojku od 365 dana u godini. Tako izračunavaju one razlomke u kojima se razlikuju. Između njih je, naime, vremenska razlika 11 minuta.

To znači da gregorijanski kalendar ima tri dana manje svakih 400 godina nego julijanski kalendar. Ovo objašnjava razlike u datumima s kojima se povjesničari često bore kada su povijesni zapisi koristili oba sustava na različitim mjestima i u različitim vremenima.

Ključne brojke

 • 52: Broj tjedana u godini
 • 52,143: Točan broj tjedana u godini
 • 4,345: Prosječan broj tjedana u mjesecu
 • 365: Broj dana u godini
 • 52,286: Točan broj tjedana u prijestupnoj godini
 • 366: Broj dana u prijestupnoj godini
 • 2. siječnja 2023.: početak W01 za 2023.
 • 31. prosinca 2023.: kraj W52 za 2023.