Kremenko
Screenshot

Zašto je Obitelj Kremenko popularna? 20 zanimljivosti

Energični uzvik Freda Flintstonesa “Yaba Daba Do!” postao je dio legendarnog repertoara Obitelji Kremenko i pomogao pokrenuti jedan od televizijskih najhvaljenijih i komercijalno najuspješnijih sitcoma svih vremena. U produkciji Hanna-Barbera za televiziju ABC, Obitelj Kremenko (The Flintstones, eng.) odvija se u Kamengradu (Bedrock) iz kamenog doba. Usredotočena na živote Freda i Wilme Kremenko i njihovog ljupkog djeteta Šljunčice (Pebbles) i kućnog ljubimca dinosaura Dina, zajedno s dobrim prijateljima i susjedima Barneyjem i Betty te njihovim malim sinom Bamm-Bammom, animirana serija suprotstavlja moderni život u pretpovijesnom okruženju s puno smijeha i relevantnih priča.

Šest sezona Obitelji Kremenko bili su financijski najuspješnija televizijska animirana franšiza sve dok Simpsoni nisu preuzeli tu titulu 1990-ih. Otkako je originalna serija završila 1966. godine, bilo je više od deset spin-off serija, više od 12 televizijskih specijala, pet napravljenih za televizijske filmove i dva dugometražna igrana filma. Obitelj Kremenko bila je toliko uspješna da je čak iznjedrila dva zabavna parka, brojne filmove i razne oblike suvenira zbog čega su postali kulturni fenomen.

Kao i s bilo čim tako uspješnim, franšiza je na svom putu imala brojne neuspjehe i prepreke, zajedno s nekim mračnim tajnama koje su dugo ostale skrivene. Kopajući duboko u povijest obitelji Kremenko i zalazeći u tajne iza kulisa serije, otkrili smo 20 mračnih tajni koje nikada niste znali o obitelji Kremenko.

1. Serija za odrasle i djecu

Prije nego što je Obitelj Kremenko dobila zeleno svjetlo, Hanna-Barbera je bila poznata po snimanju zabavnih televizijskih emisija namijenjenih maloj djeci. Nakon što su najprije okusili uspjeh s Tomom i Jerryjem za Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc., William Hanna i Joseph Barbera krenuli su sami u vlastiti projekt i stvorili vlastitu tvrtku Hanna-Barbera Productions. Nakon što je njihovih prvih nekoliko crtanih serija dobilo mješovite kritike, dvojac je shvatio da moraju osmisliti ideju koja bi se svidjela i djeci i odraslima. Rezultat toga bila je – Obitelj Kremenko.

Animacija je imala fantastično okruženje u pretpovijesnoj zemlji koja je privukla djecu uz priče s temom za odrasle i komičnim sekvencama. Hanna i Barbera unajmili su i pisce za filmove i za tradicionalnu animaciju da napišu scenarij za seriju, pišući zaplete usredotočene na svakodnevne obiteljske probleme koji se često rješavaju komičnim rješenjima. Obitelj Kremenko također je bila jedna od prvih animiranih serija koja je sadržavala laugh track, nešto što se obično viđa samo u sitcomima za odrasle.

2. Prvotno se serija nije trebala zvati Obitelj Kremenko (The Flintstones)

Nakon što je producirala dječje serije The Huckleberry Hound Show i The Quick Draw McGraw Show, Hanna-Barbera (William Hanna i Joseph Barbara) željeli su stvoriti seriju koja će se svidjeti i djeci i odraslima, kao što smo spomenuli, poput njihove originalne hit-serije Tom i Jerry. Nakon što su razbacivali mnoge ideje, odlučili su se za stvaranje animiranog sitcoma smještenog u kameno doba. Sljedeća velika odluka bila je smišljanje imena za seriju. Tijekom ranog razvoja serije, The Flintstones trebali su se zvati The Flagstones.

Kad je serija prihvaćena i krenula u produkciju, ime je nakratko promijenjeno u The Gladstones (također popularna telefonska centrala u Los Angelesu tijekom stvaranja serije) kako se ne bi miješali s Flagstonesima, crtanim likovima iz stripa Hi and Lois. The Gladstones su se ubrzo pretvorili u The Flintstones, što je mnogo prikladniji naslov, i serija je bila spremna za emitiranje u rujnu 1960. godine.

3. Novinar CNN-a promijenio uvodnu pjesmu

Jingl za televizijsku seriju ponekad je jednako važan kao i sama serija. Uvodna pjesma Obitelji Kremenko objašnjavala je tko su likovi i o čemu se radi u seriji te je bila vrlo zarazna. Riječ je o optimističnoj i ugodnoj pjesmi, no naišla je na kritike 2010. kada se novinar CNN-a, Anderson Cooper, uvrijedio zbog upotrebe izraza “gay old time” (izraz koji označava lijepo iskustvo). Cooper se oglasio u eteru kako žali zbog bezosjećajne prirode pjesme.

Dalje je izrazio svoje osjećaje kada je u emisiji The View rekao: “Svi bismo trebali težiti većem prihvaćanju i osjetljivosti, a umjesto toga Obitelj Kremenko pljuje u kolektivni homoseksualizam.” S velikom publikom nije trebalo dugo da se drugi stručnjaci i istaknuti medijski identiteti pridruže Cooperovim “osjećajima”, na kraju prisilivši Warner Brothers Animation da zamijeni riječ gay u pjesmi.

4. Je li Fred varao Wilmu?

Obitelji Kremenko i Kamenko bili su najbolji prijatelji, a Fred i Barney gotovo su sve radili zajedno kad nisu bili sa svojim obiteljima. Neki gledatelji misle da je njih četvero bilo toliko blisko da su svingerali i mijenjali partnere za noćne zabave, ali vjerojatniji je zaključak da su Fred i Betty imali aferu. Tijekom cijele serije glavnina napetosti i problema nastaju zbog neprekidnih svađa Freda i Wilme.

Fred i Betty dobro su se slagali tijekom emisije i često se činilo da koketiraju jedno s drugim. Bilo bi logično da Freda privlači Betty jer je bila sušta suprotnost Wilmi. Isto se može reći za Betty koju je privukao Fred, koji je bio snažan i moćan muškarac za razliku od blagog Barneyja. Iako nema dokaza da su njih dvoje bili u izvanbračnoj aferi, više je nego vjerojatno da su njih dvoje zajedno dijelili kemiju izvan ekrana.

Foto: Pixabay

5. Sličnosti s najpopularnijom serijom 1950-ih

The Honeymooners bila je jedna od najpopularnijih televizijskih serija prije Obitelji Kremenko i mnogi su uočili sličnosti između te dvije serije. The Honeymooners temelji se na skeč šou koji je kreirala Jackie Gleeson o mužu i ženi iz radničke klase i svakodnevnim borbama s kojima se susreću. Hanna-Barbera preuzela je tu dinamiku i smjestila je u kameno doba, s Fredom Flintstoneom prema liku Ralpha Kramdena iz Honeymoonersa kojeg je glumio Jackie Gleason.

6. Reklamiranje cigareta

Šezdesete su bile vrijeme kada su se piće i pušenje jako reklamirali putem medija, a čak ni Obitelj Kremenko nije mogla izbjeći njihovu prisutnost. Cigarete Winston bile su jedan od glavnih sponzora Obitelji Kremenko i zbog toga su bile prisutne u seriji. Na kraju svake epizode, kratka crno-bijela reklama prikazivala je Freda i Barneyja kako u svojim dvorištima pale cigaretu Winston. „Uzmimo Winstonovu pauzu“, kaže Barney dok on i Fred pale cigaretu.

Wilma i Betty potom uhvate njih dvoje na pušenju i počnu ih gađati dvorišnom opremom, a Fred izgovara moto marke cigareta: “Winston ima dobar okus, kao što cigareta i treba imati.” U roku od jednog desetljeća, reklamiranje cigareta na televiziji i radiju zabranjeno je Zakonom o pušenju cigareta u javnosti, a Obitelj Kremenko ostavila je Winstona iza sebe i nastavila promovirati nešto zdraviji Welch’s sok od grožđa.

7. Ostale ovisnosti Freda Kremenka

Upravo smo opisali Fredovu ljubav prema cigaretama, ali ovaj vrijedni glavni lik imao je niz drugih ovisnosti tijekom šest sezona serije Obitelji Kremenko. Fred je volio kockanje. Može ga se vidjeti tijekom cijele serije kako boravi na automatima ili igra poker. Osim kockanja, Fred je također volio piće i volio je plesačice.

Bio je prikazan u reklami za pivo Busch, a njegova ljubav prema neodjevenim ženama ilustrirana je u jednoj epizodi u kojoj je njegov kuglaški klub, Loyal Order Of The Water Buffaloes, angažirao neke dame noći za zabavu.

8. Fred i Wilma u istom krevetu. Skandalozno!

Obitelj Kremenko ugledala je svjetlo dana tijekom ranih 1960-ih, u vrijeme kada je SAD još uvijek bila vrlo konzervativna zemlja (donekle još uvijek jest) u kojoj su i muškarci i žene imali definirane rodne uloge, a sve što je imalo nešto provokativno bilo je osuđeno. To nije spriječilo Obitelj Kremenko da se bave temom o kojoj većina ljudi nije htjela raspravljati.

Jedna od stvari na koju je serija bacila svjetlo su bračni parovi koji dijele krevet. Animirana serija je prikazivala Freda i Wilmu u zajedničkom krevetu, ali scene nisu bile pretjerano intimne. Kadrovi u krevetu obično su prikazivali njih dvoje kako razgovaraju o nekoj važnoj stvari prije nego što ugase svjetla i odu na spavanje. Možda ne zvuči previše s onim što se danas prikazuje na televiziji, ali za to vremensko razdoblje to je bila velika stvar.

9. Prva animirana serija koja se bavila pitanjem neplodnosti

Još jedno teško pitanje s kojim se Obitelj Kremenko nosila tijekom prikazivanja bila je neplodnost Barneyja i Betty. Dobri prijatelji Freda i Wilme Kremenko bili su zaljubljeni par koji je uvijek djelovao sretno. Kada je otkriveno da njih dvoje ne mogu imati djece, vidjeli smo drugu stranu ova dva lika. Ovo je bio prilično ozbiljan problem kojim se treba baviti u dječjoj televizijskoj emisiji i iako je većini djece to proletjelo preko glava, odrasli su bez sumnje razumijeli emocije koje je par Kamenko proživio.

Nemogućnost Betty da ima dijete pogoršala se kada su Fred i Wilma dobili Šljunčicu (Peebles). To je, također, označilo prvi put da je animirana televizijska serija uključila pitanje neplodnosti u jednoj epizodi. Ali, nije sve bilo izgubljeno za Kamenkove, jer je par na kraju posvojio Bamm-Bamma i tako stvorio vlastitu obitelj.

10. Kako je nastala Šljunčica?

Tijekom treće sezone Obitelji Kremenko, producenti su odlučili da moraju pomiješati obiteljsku dinamiku i mislili su da je vrijeme da Fred i Wilma imaju dijete. Razgovarajući s nekim televizijskim legendama tog doba, Barbera je spomenuo o tome kako su prvotno namjeravali dati obitelji Kremenko dječaka. Tvrtka Ideal Toy Company ipak je imala drugačije ideje o spolu djeteta.

Barbera je primio telefonski poziv od šefa odjela za prodaju suvenira iz Obitelji Kremenko i pitao ga jesu li istinite glasine da će predstaviti dijete. Barbera je to potvrdio, a potom su ga pitali je li dječak ili djevojčica? “Dečko. Okrhotina staroga kamena”, rekao je Barbera čovjeku. “Šteta”, rekao je Barberi izvršni direktor prodaje. “Imam idealnu igračku. Da je djevojčica, mogli bismo sklopiti dogovor.” Barbera je odmah potom odgovorio: “Djevojčica je.” Tako je obitelj Kremenko predstavila bebu Šljunčicu, a igračka nalik na nju prodala se u preko tri milijuna primjeraka u prvih nekoliko mjeseci od izlaska na tržište.

11. Tvorac Family Guyja htio obnoviti Obitelj Kremenko

Najavljeno je 2011. godine da tvorac Obiteljskog čovjeka (Family Guy), Seth MacFarlane, želi vratiti Obitelj Kremenko i dati klasičnom crtiću vlastiti pečat. Brzo su se proširile glasine o tome kako će završiti Obitelj Kremenko koju je producirao MacFarlane, ali manje od godinu dana kasnije projekt je stavljen na čekanje nakon što je MacFarlaneov scenarij ocijenjen dobrim, ali nedovoljno dobrim.

Stvari su se stišale nakon ponovnog pokretanja i potom se nije puno toga čulo u vezi obnove poznate serije, sve dok jedan obožavatelj nije pitao MacFarlanea o statusu projekta tijekom Reddit AMA 2017. godine. “Vjerojatno neće ničega biti”, napisao je. “Iskreno, nisam mogao smisliti način da pronađem dovoljnu razliku između modernog Freda Flintstonea i… Petera Griffina.” Vrlo je zanimljivo čuti kako MacFarlane vidi paralele između ova dva lika, a kada bolje razmislite, ima poveznica u vezi novca, iako je Fred malo manje grub.

12. ‘Kuća obitelji Kremenko’ prodana za 2,8 milijuna dolara

Zanimljivo, poznata “Kuća obitelji Kremenko” u bogatom predgrađu Hillsborougha u Kaliforniji postala je neslužbena znamenitost dijela Los Angelesa koji se zove South Bay. Sagradio ju je arhitekt William Nicholson 1976. godine, a ta jedinstvena građevina vrlo je slična kući Freda i Wilme Kremenko. Kuća ima tri spavaće sobe, dvije kupaonice i kupolasti strop dnevnog boravka s pogledom na rezervoar Crystal Springs.

Korie Edises kupila je nekretninu 1996. za oko 800.000 dolara, da bi ju 2017. prodala. Izvorno ju je htjela prodati za 4,2 milijuna dolara, Edises se na kraju zadovoljila s 2,8 milijuna dolara, zaradivši pritom značajnu dobit.

13. Obitelj Kremenko kao Indijanci?!

Mjesto radnje Obitelji Kremenko bio je još jedan važan čimbenik u njihovoj dugovječnosti i uspjehu, ali stvari su mogle biti sasvim drugačije s nizom drugih razdoblja predloženih za seriju. William Hanna i Jospeh Barbera eksperimentirali su s nizom jedinstvenih scenarija, uključujući radnju u obitelji Obitelji Kremenko tijekom Rimskog Carstva, ali i ranih 1600-ih kada su Sjedinjene Američke Države kolonizirali hodočasnici. Također su razgovarali o stvaranju likova koji su se trebali zvati – Hillbillies (prema stanovnicima brdskih područja istoka zemlje).

O ideji da obitelj Kremenko budu Indijanci također se raspravljalo prije nego što su se konačno naselili na pretpovijesnu zemlju. Razlog tome bio je taj što je bilo lako uzeti sve što je trenutno i smjestiti u kameno doba. Ove druge ideje ipak nisu u potpunosti propale, s temom Hillbilly koja se pojavila u epizodama “The Bedrock Hillbillies” i “The Hatrocks and the Gruesomes”, a rimska tema rezultirala je animiranom dječjom serijom Hanna-Barbera, The Roman Holidays.

14. Barney dobivao glas iz bolnice

Poznati glasovni glumac, Mel Blanc, dobio je željenu ulogu Barneyja Kamenka, najboljeg prijatelja Freda Kremenka u animiranoj seriji. Nakon što je dao glasove likovima kao što su Zekoslav Mrkva, Patak Dodo, Šunkić i Pero Djetlić, Blanc je bio idealan izbor za Barneyja, s dugogodišnjim iskustvom u industriji.

Tijekom snimanja druge sezone, Blanc je sudjelovao u prometnoj nesreći koja je bila zamalo kobna. Blanc je vozio svoj sportski automobil kada se na Sunset Boulevardu u Los Angelesu frontalno zabio u automobil kojim je upravljao 18-godišnji učenik. Mladić je zadobio lakše ozljede, ali Blanc je pretrpio trostruki prijelom lubanje zajedno s prijelomima obje noge i zdjelice. Proveo je dva tjedna u komi i bio u bolnici gotovo dva mjeseca, no to ga nije spriječilo da da glas voljenom Barneyju. Aparati za snimanje postavljeni su u njegovoj bolničkoj sobi kako bi mogao snimiti svoje, odnosno, Barneyjeve riječi.

15. Ogroman projekt

Akcijski film o obitelji Kremenko bio je pravi hit kada je izašao 1994. godine, zaradivši više od 342 milijuna dolara uz proračun od samo 46 milijuna dolara. Film je bio u razvoju gotovo devet godina prije nego što je konačno dobio zeleno svjetlo za produkciju. U članku Entertainment Weeklyja detaljno je opisano kako su producenti Keith Barish i Joel Silver angažirali Stevena E. de Souzu da napiše scenarij za film Obitelj Kremenko 1985. godine. Tijekom sljedećih devet godina, scenarij je prošao kroz mnoštvo promjena, s dva producenta, dva redatelja, 14 scenarista i 18 autora koji su sudjelovali u njegovom stvaranju. Čak je i Steven Spielberg bio pridružen u jednom trenutku.

16. John Goodman bio je jedini – “popunjen”

Dok je film Obitelj Kremenko još nastajao, komičar John Goodman već je bio tražen za ulogu Freda Kremenka. Dok je Steven Spielberg bio vezan za projekt, predložio je Goodmana nakon što je s njim radio na filmu Uvijek (Always). Srećom, Goodman je rekao da, jer nakon što su pogledali niz drugih glumaca, uključujući Chevyja Chasea, Jima Belushija i Billa Murrayja, producenti su shvatili da su previše mršavi i da im treba netko s Goodmanovim oblikom.

Drugi glavni muški glumac kojeg je trebalo izabrati bio je Barney Kamenko. Vjeruje se da je Danny DeVito bio prvi izbor za Barneyja, ali je odbio ulogu jer je vjerovao da njegov glas ne odgovara liku. Rečeno je da je upravo on preporučio Ricka Moranisa za ulogu, koji se svidio producentima i dodijelili su mu ulogu Barneyja.

17. Nestanak Ricka Moranisa

Kanadski glumac i komičar, Rick Moranis, proslavio se 1980-ih nizom komedija. Pojavio se u filmovima kao što su Istjerivači duhova, Svemirske lopte, Mala trgovina užasa i Draga, smanjio sam djecu, što mu je pomoglo da postane jedan od najprepoznatljivijih glumaca u Hollywoodu. Uloga Barneyja Kamenka u filmskoj adaptaciji Obitelji Kremenko bila je Moranisova najveća uspješnica dosad, ali ubrzo nakon izlaska filma, glumac je – nestao.

Moranis je otišao na “pauzu” nakon smrti supruge. Moranisova supruga, kostimografkinja Ann Belsky, preminula je od raka 1991. godine. Nakon što je snimio još nekoliko filmova u godinama nakon, Moranis je odlučio posvetiti se odgoju svoje djece koja su se, logično, povećala…

18. Jetsoni su inspirirani Obitelji Kremenko

Iznenađujući uspjeh Obitelji Kremenko doveo je do toga da Hanna i Barbera razmotre koje su još ideje imali, a koje bi se mogle smatrati vrijednim razvoja dok je tvrtka bila popularna. U nedostatku bilo čega originalnog, tvrtka je odlučila zamijeniti okruženje pretpovijesne Zemlje za futuristički svijet, rađajući Jetsone. Serija je bila jako slična Obitelji Kremenko, samo što se odvijala u svemiru. Iako se prikazivala samo tri sezone, Jetsoni su postali glavni dio američkih televizijskih programa i miljenici djece diljem svijeta. Bilo je nekoliko Jetsonovih spin-offova, s izborom stripova i videoigara temeljenih na seriji.

19. Bez Goodmana dalje nije išlo

Nije bilo sumnje da će se snimiti još jedan film o Obitelji Kremenko nakon što je prva adaptacija crtića zaradila stotine milijuna dolara. Čovjek bi pomislio da bi se originalna glumačka ekipa htjela vratiti nakon što je film tako dobro prošao, ali to nije bio slučaj s Obitelji Kremenko. Nakon godina u razvoju, film je konačno bio spreman za snimanje krajem 90-ih, ali Goodman se odbio vratiti, imajući mnogo drugih ponuda u tom trenutku. Nakon što je Goodman izašao iz projekta, ubrzo ga je slijedio ostatak glumačke ekipe.

Producenti su odlučili da je najbolji način za borbu protiv toga preinačiti cijelu franšizu i postaviti drugi film kao prethodnik. Mark Addy preuzeo je ulogu Freda Kremenka, dok je Stephen Baldwin preuzeo lik Barneyja. Film Kremenkovi u Viva Rock Vegasu bio je promašaj i došao kraj snimanju filmova o Obitelji Kremenko u bliskoj budućnosti.

20. Posljednja filmska uloga legendarne Elizabeth Taylor

Malo je ljudi koji su vodili tako zanimljiv život kao legendarna Elizabeth Taylor. Poznata glumica i aktivistica koja se udavala osam puta, bila je najveća zvijezda američke kinematografije 40-ih i 50-ih godina i jedna od prvih holivudskih zvijezda čiji je privatni život bio jednako poznat kao i njezin javni život tijekom 60-ih, 70-ih i 80-ih. Do ranih 1990-ih, Taylor se više usredotočila na svoje filantropske interese, tu i tamo se pojavljujući u čudnim ulogama u kojima je glumila samu sebe.

Producenti Obitelji Kremenko očajnički su željeli Taylor u filmu i natjerali su je da prihvati malu ulogu Wilmine mame, Pearl Slaghoopie, tako što su prihod od premijere filma donirali njezinoj zakladi za borbu protiv AIDS-a, s ciljem da Taylor bude što više uključena.

Ispostavilo se da je ovaj film bio Taylorin posljednji film prikazan u kinima, a dama je sljedećih 15 godina provela u filantropskim misijama iza kamera. Naposljetku je preminula 2011. u dobi od 79 godina.