trolovi
Shutterstock.com

Naporni internetski trolovi: 5 načina kako ih pobijediti

Internetski trolovi, poznati i kao internetski nasilnici, su ljudi koji namjerno pokušavaju isprovocirati ili uvrijediti druge ljude na društvenim medijima, platformama za igre i drugim zajednicama na internetu. Takvi nastoje spamati prostore za komentare i privatne poruke s raznim uvredama i drugim sadržajem punim mržnje, obično u svrhu dobivanja reakcije. Trol bi mogao biti netko koga poznajete u stvarnom životu, ali postoji mnogo trolova koji su potpuno anonimni, skrivaju se iza nepoznatih korisničkih imena i profilnih fotografija.

Trolovi žele stvarati probleme i vršiti pritiske na internetske korisnike. Oni su, u pravom smislu riječi – štetočine. Međutim, ne morate im dopustiti da Vas uzrujaju, niti morate prestati sudjelovati u svojim omiljenim internetskim razonodama.

U nastavku pročitajte pet načina kako se boriti protiv internetskih trolova…

1. Ne dajte im ‘hranu’

Potpuno je razumljivo da želite voditi rat protiv trolova pomoću svoje tipkovnice, ali trolovi su takvi da se hrane tuđim bijesom, frustracijom i ljutnjom. Ne zaboravite, oni to rade jer žele da reagirate. To znači da što ste Vi ljući, oni postaju jači. Dakle, najbolje je da internet trolove riješite na način da im ne date tu “hranu”.

Ovo može biti prilično izazovno. Zapamtite – trolovi, ustvari, ne vjeruju u ono što objavljuju, pa ih ne možete pobijediti logikom ili činjenicama. Kada Vas netko trola, najbolje je ignorirati objave. Na kraju će se vjerojatno umoriti.

2. Napravite screenshot

Bez obzira na to događa li se jednom ili više puta, napravite snimku zaslona (screenshot) kako biste imali zapis izvorne poruke. To Vas pokriva ako osoba pokuša urediti ili izbrisati svoj komentar nakon što shvati da bi je to moglo dovesti u nevolju. Ovi zapisi također mogu biti zgodni ako stvari eskaliraju i morate komunikaciju prijaviti dežurnim službama.

3. Prijavite trola

Možete ignorirati trolove i još uvijek im se suprotstaviti. Većina web-mjesta društvenih medija ima postavljene funkcije prijavljivanja i blokiranja kako bi spriječili trolove da Vas gnjave i kako biste se osjećali sigurnima na mreži. Potražite što još možete učiniti filtriranjem trolova iz svog feeda u sigurnosnim smjernicama za svaku platformu društvenih medija:

Ako ste iscrpili mogućnosti prijavljivanja i blokiranja unutar svoje platforme društvenih medija, a stvari su i dalje jako loše, trebate podnijeti prijavu povjereniku za e-sigurnost.

To možete učiniti ispunjavanjem ovog obrasca. Prije podnošenja prigovora potrebno je:

  • imati kopije materijala o internetskom zlostavljanju (snimke zaslona ili fotografije)
  • prijaviti trola servisu društvenih medija najmanje 48 sati prije ispunjavanja obrasca
  • prikupiti što više informacija o tome gdje se trol nalazi
  • izdvojiti 15-20 minuta za ispunjavanje obrazca

Možete očekivati da će Vam se povjerenik za e-sigurnost javiti u roku od dva radna dana nakon podnošenja prijave, a osoba koja Vas uznemirava može se suočiti s ozbiljnim posljedicama.

trolovi
Shutterstock.com

4. Provodite manje vremena na društvenim mrežama

Može biti stvarno neizdrživo kada Vas trolovi neprestano gnjave. Iako ne možete kontrolirati trolanje drugih ljudi, možete pokušati ograničiti vrijeme koje provodite baveći se time. Odjava s društvenih mreža može biti jako teška, ali dobra je ideja ako se osjećate uzrujano.

Ne brinite, ne morate potpuno izaći iz društvene mreže. Možete pokušati:

  • isključiti dobivanje obavijesti
  • odjaviti se s računa koji su najviše pogođeni trolanjem
  • izbrisati aplikacije društvenih mreža sa svog telefona
  • logirati se samo u određeno vrijeme, na primjer kada ste kod kuće

5. Otvorite se nekom u koga vjerujete

Razgovor je uvijek dobrodošao. Iako može biti jako teško govoriti o takvim situacijama, može Vam pomoći da se osjećate puno bolje. Odaberite nekoga u koga imate povjerenja i tko će Vam moći pružiti potrebnu pomoć, poput prijatelja, člana obitelji, stručnjaka ili učitelja.

Unaprijed razradite što želite reći, usredotočujući se na to kako to iskustvo utječe na Vas i kakvu pomoć želite od njih. Ako Vam ne pruže podršku koju tražite, pokušajte razgovarati s nekim drugim.

Iako može biti jako uznemirujuće biti meta internetskih trolova, možete preuzeti kontrolu nad situacijom poduzimanjem potrebnih koraka da ih prijavite. Odvojite malo vremena za brigu o sebi i razgovor s nekim o takvoj situaciji. Onda, kada se budete osjećali bolje, nadamo se da ćete se moći vratiti na internet i širiti pozitivne vibracije.