Kako se riješiti žohara? 18 savjeta za učinkovito uklanjanje
Shutterstock

Kako se riješiti žohara? 18 savjeta za učinkovito uklanjanje

Dok u svijetu postoji više od 3500 vrsta žohara, samo oko 15 vrsta živi u Srednjoj Europi. Mnoge ljude muči upravo pitanje kako se riješiti žohara, a iako većina vrsta žohara nema interesa napadati domove, postoji nekoliko onih koji će se rado smjestiti u vašoj kući. Evo nekih vrsta žohara koje ćete najvjerojatnije vidjeti u zatvorenom prostoru.

Najezda žohara
Shutterstock

Njemački žohari

Njemački žohar najčešći je žohar u SAD-u. Budući da se razmnožavaju tako brzo (svako jaje može proizvesti 20-40 mladih žohara), čak i jedna ženka u vašem domu može proizvesti najezdu više od 30 000 žohara u jednoj godini.

Za razliku od drugih vrsta žohara, ženka njemačkog žohara sa sobom nosi vrećice s jajima dok se ne izlegu. To znači da se zaraze lako šire i da ih je teško obuzdati.

Svi žohari imaju ravna, široka tijela s dugim stražnjim nogama i ticala. Krila im leže sklopljena ravno na leđima, a većina je crna ili smeđa. Međutim, njemački žohar obično je svijetlosmeđe boje s dvije tamne, paralelne pruge koje se spuštaju niz tijelo od glave do krila.

Žohari sa smeđim prugama

Žohari sa smeđim prugama vole topla, suha područja i obično se nalaze unutar zidova ili elektronike poput televizora ili hladnjaka.

Leteći žohar – ova vrsta mrzi vodu i ne voli živjeti na vlažnim mjestima.

Dugi su oko 12 milimetara i obično su tamnosmeđe boje. I mužjaci i ženke imaju svijetložute trake na krilima i trbuhu.

Američki žohari

Iako američki žohar nije najčešća vrsta žohara u SAD-u, svakako je najveća. Također je jedan od najdugovječnijih – sa životnim vijekom od oko dvije godine.

Ove žohare ponekad nazivaju “kanalizacijskim žoharima”. Mogu doseći duljinu od 25-76 i obično su smeđe ili crvenkasto-smeđe sa svijetložutim rubovima oko tijela.

Što privlači žohare u kuću?

Bez obzira na to kakve žohare imate u svom domu, jedno je sigurno: najvjerojatnije ih zaista ne želite.

Osim što izazivaju gmizanje, žohari mogu izazvati alergije, širiti bolesti i stvoriti nehigijensko životno okruženje.

Srećom, prvi korak u tome kako se riješiti žohara je da razumijete što ih uopće privlači na vaš posjed.

Evo nekih od najčešćih krivaca:

1. Izvori hrane

Žohari su svejedi, što znači da će pojesti sve. Posebno vole škrob, slatkiše, masnu hranu i meso.

Laki izvori hrane – poput prljavog posuđa u sudoperu, hrane za kućne ljubimce na podu ili mrvica na podu – stvari su koje će ih sigurno privući.

Žohari također vole smeće, stoga vodite računa da redovito iznosite smeće i držite sve kućne kante za smeće dobro zatvorene.

2. Sklonište

Žohari ulaze u domove tražeći sklonište.

Ovisno o vrsti žohara, oni mogu živjeti iza okvira za slike, u izdubljenom drvu, na vlažnim mjestima kao što je ispod umivaonika ili iza WC školjke, ili na stražnjoj strani vaše elektronike. Kako temperatura vani pada, žohari će se usuđivati u zatvorenom prostoru.

Vole mirna, zaboravljena područja i mogu živjeti ispod velikih kućanskih aparata, u uglovima podruma i na tavanu.

3. Lokacija

Ako se pitate zašto imate žohare u čistoj kući, potpuno je razumno.

Rješavanje problema sa žoharima može biti frustrirajuće – pogotovo ako ste pazili da izbjegavate uobičajene atraktante.

Nažalost, neka mjesta su samo privlačnija jednim vrstama žohara od drugih.

Vrste poput američkog žohara ne trebaju nehigijenske uvjete da bi napredovale – jednostavno uđu kroz otvor na prozorskoj brtvi ili otvorena vrata i počnu se naseljavati u vašoj kući.

4. Voda

Kao i sve životinje, žoharima je potrebna voda da bi preživjeli – i ući će čak i u najurednije domove kako bi je pronašli.

Cijevi i slavine koje cure često su žoharima privlačne stvari, kao i otvoreni tuševi i zdjelice vode za kućne ljubimce.

Žohar na daski
Shutterstock

5. Uređenje okoliša

Iako žohari vole živjeti unutra, ući će i u vaše dvorište u potrazi za hranom, skloništem i vodom.

Stajaća voda u kupkama za ptice, olucima i posudama za cvijeće privući će žohare, kao i izvori hrane poput ptičjeg sjemena ili voćnih biljaka.

Kako žohari ulaze u vaš dom

Sklonište, hrana i voda možda privlače žohare u vaš dom, ali kako oni uopće uđu? Najčešći način na koji žohari ulaze u vaš dom su sitne pukotine i praznine na prozorima, vratima i drugim područjima.

Evo nekih od njihovih omiljenih pristupnih točaka:

1. Pukotine i praznine na prozorima i vratima

Pukotine i praznine na vratima i prozorima vašeg doma najčešći su način na koji žohari ulaze u vaš dom. Vrata koja nisu dobro zatvorena i prozori koji se ne zatvaraju u potpunosti su savršene pristupne točke za žohare.

2. Rupe u cijevima i ventilacijskim otvorima

Druga uobičajena ulazna točka za žohare je kroz rupe u cijevima i ventilacijskim otvorima. Ako živite u starijoj kući s ventilacijskim otvorima koji imaju rupe ili ne brtve kako treba, to je svakako poziv žoharima da uđu unutra.

Provjerite svoje ventilacijske otvore kada ih mijenjate ili servisirate i pripazite na rupe ili druge potencijalne pristupne točke na cijevima i vodovodnoj instalaciji. Ovo je jedan od načina kako se riješiti žohara.

3. Donašanje rabljenog namještaja i drugih predmeta

Ako u dom donosite rabljeni namještaj ili druge predmete, prvo provjerite ima li na njima žohara. Ovi se insekti mogu utabati i sakriti u rabljenim predmetima, samo da bi izašli nakon što su na sigurnom u vašem domu.

Kako se riješiti žohara: 7 prirodnih rješenja

Ako se pitate kako se riješiti žohara bez kemikalija kao što su zamagljivači ili sprejevi, imate sreće. Postoji pregršt učinkovitih kućnih lijekova koji će natjerati ova gadna stvorenja da se spakiraju, a mnogi od njih nisu štetni za djecu ili kućne ljubimce.

Evo nekoliko savjeta koji preporučuju kako se riješiti žohara:

1. Dijatomejska zemlja

Dijatomejska zemlja ili skraćeno DE izvrstan je prirodni insekticid. Sastavljene od usitnjenih, fosiliziranih algi, DE čestice su oštre i dehidriraju. Kada žohari dođu u kontakt s DE, on oštećuje njihove egzoskelete i dehidrira ih do smrti.

Kupite DE za hranu i pospite laganim premazom bilo koju površinu na kojoj ste primijetili aktivnost žohara. Ovo je jedan od načina kako se riješiti žohara.

Prednosti: Učinkovito, pristupačno, sigurno za djecu i kućne ljubimce

Mane: neuredan, zahtijeva ponovnu primjenu, morat ćete locirati i zbrinuti mrtve žohare nakon svakog DE tretmana

Žohar u kuhinji
Shutterstock

2. Soda bikarbona

Soda bikarbona je jedan od najbržih i najlakših načina kako se riješiti žohara – i to je vjerojatno nešto što već imate u smočnici. Da biste napravili DIY mamac za žohare, narežite šaku luka na kockice i pospite ih sodom bikarbonom.

Stavite to u plitku posudu gdje god ste primijetili aktivnost žohara. Kada žohari konzumiraju sodu bikarbonu, u njihovu se želucu stvaraju plinovi, uzrokujući njihovo pucanje. Ovo je jedan od efikasnih načina kako se riješiti žohara.

Prednosti: Učinkovito, netoksično, pristupačno

Mane: Kućni ljubimci mogu konzumirati mješavinu luka (luk je otrovan za pse), neuredan, zahtijeva da locirate i zbrinete mrtve žohare

3. Borna kiselina

Borna kiselina je prirodni spoj. Mješavina vode i bora, pojavljuje se u voću i biljkama.

I dok je bezopasan za ljude i kućne ljubimce, smrtonosan je za žohare. Kad žohari dođu u dodir s bornom kiselinom, ona im se lijepi za noge i krila. Kada progutaju prah, on djeluje na živčani i probavni sustav žohara – brzo ga ubija.

Kako biste koristili bornu kiselinu da biste se riješili žohara, pospite ga lagano na papirnati tanjur. Na sredinu tanjura stavite narančinu koricu ili žlicu maslaca od kikirikija i stavite sve na bilo koje mjesto gdje ste primijetili aktivnost žohara.

Prednosti: Učinkovito, pristupačno, prirodno, netoksično, jednostavno

Mane: Može biti neuredan, zahtijeva nekoliko aplikacija ili tretmana, možda nije idealno za domove s kućnim ljubimcima ili malom djecom, zahtijeva da pronađete i zbrinete mrtve žohare

4. Boraks

Boraks je lako dostupan proizvod za pranje rublja koji je izvrstan kod pitanja kako se riješiti žohara. Za najbolje rezultate pomiješajte jednake dijelove boraksa i bijelog stolnog šećera. Pospite smjesu na svakom mjestu gdje ste vidjeli aktivnost žohara. Kad žohari pojedu boraks, on će ih dehidrirati i brzo ubiti. Ovo je jedan od efikasnih načina kako se riješiti žohara.

Prednosti: Učinkovito, pristupačno, ubija i odrasle i mlade žohare

Mane: Može biti neuredan, zahtijeva ponovno nanošenje, zahtijeva da pronađete i uklonite mrtve žohare

Sprej protiv žohara
Shutterstock

5. Citrusi

Citrusi su ukusna poslastica za ljude, ali odbijaju žohare, odnosno odbija ih miris limuna. Dodajte nekoliko kapi limunovog ulja u vodu koju koristite za brisanje podova. Miris neće biti primjetan ljudima, ali će natjerati žohare da nestanu. Ovo je jedan od efikasnih načina kako se riješiti žohara.

Prednosti: Učinkovito, pristupačno, idealno za domove s djecom i kućnim ljubimcima

Mane: Ne ubija žohare – samo ih odvraća

6. Eterična ulja

Eterična ulja odličan su prirodni repelent za žohare. Za najbolje rezultate kupite eterično ulje paprene metvice ili limunske trave i pomiješajte ga s malo vode. Pošpricajte ga tamo gdje ste vidjeli žohare. Ovo je jedan od efikasnih načina kako se riješiti žohara.

Prednosti: Učinkovito, pristupačno, sigurno za djecu i kućne ljubimce, netoksično

Mane: Ne ubija žohare

7. Redovito (i temeljito) čistite kuhinju

Iznad svega, žohare privlače lako dostupni izvori hrane. Stoga, najlakši način da ih odvratite od infiltracije u vašu kuhinju je da je u svakom trenutku održavate što čistom i higijenskom. Osim očitog brisanja površina i pranja posuđa, obavite nekoliko dodatnih zadataka čišćenja svaki dan kako biste ga održali blistavo čistim i bez žohara.

Neki od ovih dodatnih zadataka mogu uključivati redovito pražnjenje kuhinjskog spremnika, osiguravanje da se svi ostaci hrane drže u hermetički zatvorenim posudama i ribanje masnoće s ploče štednjaka ili drugih uređaja. Perilice posuđa također mogu biti izvor ostataka masnoće i prljavštine, stoga ih dobro izribajte barem jednom svakih nekoliko dana.

Budući da se uglavnom drže na podu, žoharima je lako doći do ostataka hrane za kućne ljubimce, pa svakako temeljito ispraznite, očistite i osušite zdjelicu s hranom svog ljubimca svaki dan kako nijedna mrvica ne bi ostala vani preko noći. Ovo je jedan od efikasnih načina kako se riješiti žohara.

Žohari u kuhinji
Shutterstock

Kako se riješiti žohara u kući: 5 konvencionalnih metoda

Pitate se kako se riješiti žohara konvencionalnim metodama? Evo nekoliko najbržih načina kako se riješiti žohara:

1. Za prepoznavanje problematičnih područjakoristite zamke s ljepilom

Zamke s ljepilom učinkovit su način za prepoznavanje problematičnih područja žohara i rješavanje zaraza. Miris zamke mami žohare i, kada stanu na traku, ljepilo ih zarobi.

Za najbolje rezultate, stavite ljepljive trake kupljene u trgovini na bilo koje mjesto na kojem ste primijetili aktivnost žohara, uključujući iza hladnjaka ili ispod sudopera. Ovo je jedan od efikasnih načina kako se riješiti žohara.

Prednosti: Učinkovito, sigurno za djecu i kućne ljubimce (sve dok su trake skrivene), brzo djeluje

Mane: trake morate pratiti nekoliko dana ili tjedana, promijeniti ih i zamijeniti kada se napune mrtvim žoharima

2. Brtvite sve ulazne točke

Iako ljepljive trake i mamci mogu biti učinkoviti u rješavanju žohara, neće biti od velike koristi ako novi žohari stalno ulaze u vaš dom. Imajući ovo na umu, upotrijebite brtvilo za brtvljenje praznina i mogućih ulaznih točaka. Obratite posebnu pozornost na praznine između zidova ili pločica ili praznine u brtvi vrata i prozora.

Prednosti: Učinkovito, sigurno, pristupačno

Mane: brtva se s vremenom istroši, pa morate redovito ponovno provjeravati pristupne točke

3. Koristite tekući koncentrat

Kupite tekući koncentrat za odvraćanje žohara u lokalnoj trgovini za kućne potrepštine. Ova koncentrirana tekućina dizajnirana je za razrjeđivanje i prskanje u pukotine u kojima se žohari vole skrivati.

Ako trebate sveobuhvatnije rješenje, možete dodati malo koncentrata u kantu za brisanje i obrisati podove otopinom. Ova će opcija odvratiti žohare preko noći i spriječiti ih da se vrate.

Prednosti: Učinkovito, brzo djeluje, pristupačno.

Mane: Sadrži otrovne sastojke, nije idealno za domove s djecom i kućnim ljubimcima.

4. Angažirajte stručnjaka za suzbijanje štetočina

Za najbolje rezultate angažirajte profesionalni tim za upravljanje žoharima.

Profesionalni timovi znaju kako se riješiti žohara, odnosno kako ih locirati i iskorijeniti najezdu, a da pritom ne dovedete u opasnost svoju djecu, kućne ljubimce ili kućanstvo. Ovo je jedan od efikasnih načina kako se riješiti žohara.

Prednosti: Učinkovito, sigurno, dugotrajno, može se nositi s najezdom žohara u kući i izvan kuće

Mane: Zahtijeva veće početno ulaganje od opcija za DIY

Žohari na stolu
Shutterstock

5. Roach Bombs: Izbjegavajte ako je moguće

Kada se pitaju kako se riješiti žohara bez istrebljivača, neki se ljudi okreću bombama protiv žohara. Nazivaju se i “zamagljivači”, a te bombe za žohare u zrak prskaju pesticid.

Kada pesticid padne na tlo, prekriva unutarnje površine i ubija ciljane štetnike. Većina bombi protiv žohara dizajnirana je za postavljanje u središte sobe i aktiviranje.

Nažalost, bombe protiv žohara izuzetno su otrovne i preporučujemo da ih ne koristite. Postoje sigurniji i učinkovitiji načini da se riješite najezde žohara.

Prednosti: Brzo djelovanje

Mane: Toksičan, zapaljiv, najučinkovitiji samo za leteće žohare, nije prikladan za domove s kućnim ljubimcima ili malom djecom, zahtijeva da napustite dom dok bomba protiv žohara radi

Kako se riješiti žohara izvan kuće

Ako želite spriječiti pojavu žohara u svojoj kući, morate početi s ograničavanjem njihovog broja izvan kuće.

Evo kako se riješiti žohara izvan kuće:

1. Očistite okolinu

  • Uklonite hrpe drva, hrpe lišća, ustajalu vodu i zaraslo grmlje
  • Pričvrstite poklopce na vanjske kante za smeće
  • Podrežite temeljne sadnice daleko od kuće
  • Ograničite izvore vode pražnjenjem stajaće vode u posudama i kupkama za ptice

Prednosti: Učinkovito, pristupačno, čini da vaš krajolik izgleda lijepo

Mane: Ne ubija niti se rješava žohara – vaše uređenje za njih čini samo manje privlačnim

2. Koristite ljepljive zamke

Ljepljive zamke nisu samo za unutarnju upotrebu – možete ih postaviti i vani. Postavite ljepljive zamke na svako mjesto gdje vidite žohare kako ulaze u vaš dom, poput pukotina oko vrata, prozora ili temelja.

Ako niste sigurni odakle dolaze žohari, postavite zamke na nekoliko mjesta i svakodnevno ih kako biste identificirali rute s velikim prometom. Ovo je jedan od efikasnih načina kako se riješiti žohara.

Prednosti: Učinkovit način za prepoznavanje ruta žohara

Mane: Neugledno, oduzima puno vremena

Mrtvi žohari
Shutterstock

3. Stavite mamac

Kako biste smanjili broj žohara koji ulaze u vaš dom, ubijte ih mamcem prije nego što uđu unutra.

Budući da žohari dok hodaju vole držati gornji ili bočni dio tijela pritisnut uz nešto, vaši će mamci biti najučinkovitiji ako ih postavite uz pomoćne zgrade, izbočine, uglove, ograde ili temelje vašeg doma.

Prednosti: Učinkovito, brzo djeluje, dugoročno rješenje

Mane: Toksičan, može biti opasan za djecu, kućne ljubimce i druge životinje

4. Sprej pesticid

Jedan od učinkovitijih načina da se riješite žohara je prskanje pesticida oko perimetra vašeg dvorišta i kuće. Ovi sprejevi dugo djeluju (mnogi traju tri mjeseca ili više) i ubijaju žohare u kontaktu.

Prednosti: Učinkovito, dugotrajno

Mane: Toksičan, može biti opasan za djecu, kućne ljubimce i druge životinje

5. Udaljite vrtne gredice od kuće

Vrtne vrste žohara obično se nalaze u malču, pa ako primijetite da više ovih stvorenja ulazi u vašu kuću, brzo pregledajte svoj vrt. Ako se uz rub kuće nalaze vlažne vrtne gredice pune malča, pomaknite ih dalje. Ovo će zabraniti žoharima da koriste vaš vrt kao izravnu pristupnu točku vašoj kući. Ovo je jedan od efikasnih načina kako se riješiti žohara i spriječiti ih da se pojave.

6. Riješite se svih kartonskih kutija

Osim što su pouzdan izvor hrane, kartonske kutije uobičajena su mjesta za razmnožavanje žohara. Razlog za to je što žohari komuniciraju putem feromona, a taj se miris može bolje osjetiti na površinama kao što su drvo, papir ili karton.

Recikliranje ili zbrinjavanje kartonskih kutija za hranu ili skladištenje najjednostavniji je način odvraćanja žohara od njihove upotrebe kao mjesta za razmnožavanje (ili za njihov sljedeći obrok). Isto vrijedi i za sve neiskorištene kartonske kutije za selidbu koje ste stavili u pohranu – one bi mogle biti njihovo utočište, stoga je najbolje da ih reciklirate i uložite u nove prije sljedećeg preseljenja. Ovo je jedan od efikasnih načina kako se riješiti žohara.

Ovo su bili neki od najboljih rješenja koja daju odgovor na pitanje kako se riješiti žohara; bilo da ih se želite riješiti unutar kuće, u dvorištu ili samo želite izbjeći da se uopće pojave u vašoj blizini u unutrašnjosti.

Budite oprezni s korištenjem rješenja koja smo vam ponudili jer neka od njih nažalost mogu biti opasna ako imate djecu ili ako imate kućne ljubimce.