Kako napraviti svijeću u samo 3 koraka
Shutterstock

Kako napraviti svijeću u samo 3 koraka

Mnogi od nas barem su se jednom u životu pitali kako napraviti svijeću i možda smo u nekom trenu imali siguran cilj da ćemo je jednom baš pokušati izraditi. Ako vas zanima kako napraviti svijeću, na pravom ste mjestu.

Svijeće su sjajan način da u sobu unesete svjetlost i miris, a njihova sama izrada je zabavan zanatski projekt. Za početak, sve što trebate je vosak, kalup za svijeće, fitilj i bilo koji miris ili boja koju želite da vaša svijeća ima. Zatim ćemo vam pokazati kako napraviti svijeću, odnosno otopiti i izliti svoj vosak te prilagoditi svoje svijeće prema svojim željama. Nakon što napravite svijeće, upotrijebite ih za ukrašavanje doma ili ih dajte prijateljima i obitelji kao poklon. Evo kako napraviti svijeću.

Kako napraviti svijeću
Shutterstock

Kako napraviti svijeću i stvari koje biste trebali znati

  • Zagrijte komadiće voska u parnom kotlu dok se vosak potpuno ne otopi.
  • Dodajte eterična ulja, mirise ili boje za svijeće svom vosku nakon što se potpuno otopi.
  • Postavite fitilj u sredinu posude otporne na toplinu, zatim ulijte otopljeni vosak u posudu.
  • Ohladite svijeće 24 sata (ili dok se potpuno ne stvrdnu) prije upotrebe.

1. Kako napraviti svijeću – topljenje voska

A) Ako se pitate kako napraviti svijeću, prije nego što počnete zaštitite svoje radno područje novinama ili voštanim papirom. Osim ako nemate poseban prostor za takve zanate, položite novine, voštani papir ili ručnike i krpe na površinu na kojoj ćete raditi. Vosak je pomalo teško ukloniti s površina, stoga je najbolje poduzeti mjere opreza.

B) Izrežite ili usitnite željeni vosak na komade ili strugotine. Upotrijebite oštar nož ili čak gulilicu za povrće kako biste vosak izrezali na ljuskice ili komadiće veličine oko 2,5 cm. Manji komadi voska tope se bolje od većih komada, a također se tope ravnomjernijom brzinom. Postoji nekoliko različitih vrsta voska koje možete izabrati:

Parafin je tradicionalni vosak za izradu svijeća i još uvijek je daleko najpopularniji vosak. Dobar je za početnike jer se brzo topi, jeftin je i lako se farba. Međutim, imajte na umu da bi kemikalije koje se emitiraju kada se ovaj vosak otopi za neke ljude mogle biti iritantne. Oko 450 grama parafinskog voska po težini jednaka je približno 590 ml tekućeg otopljenog voska.

Sojin vosak postaje sve popularniji jer je jednostavan za korištenje, napravljen je od zrna soje i prilično se lako čisti. Ekološki je prihvatljiv i obnovljiv. Također je poznato da sojin vosak gori sporije od većine drugih voskova. Oko 450 grama sojinog voska bit će jednaka otprilike 532 ml tekućine kada se otopi.

Kako napraviti svijeću
Shutterstock

Pčelinji vosak je potpuno prirodan i ima svojstva pročišćavanja zraka; međutim, ne zadržava miris ili boju tako dobro. Eterična ulja općenito će raditi s pčelinjim voskom, ali imajte na umu da pčelinji vosak ima svoj lijepi miris. Oko 450 g pčelinjeg voska po težini bit će jednaka otprilike 473 ml tekućine kada se otopi.

Ili upotrijebite stare svijeće koje su izgorjele ili su napola iskorištene i iskrivljene. Korištenje starih svijeća odličan je način za recikliranje voska. Jednostavno ih otopite kao što biste otopili drugi vosak.

C) Stavite komade voska na kuhanje. Stavite svoj vosak u malu posudu otpornu na toplinu. Zatim stavite ovaj manji spremnik u veći lonac vodom napunjen otprilike do pola, stvarajući improvizirani dvostruki kotao. Pojačajte vatru da voda zavrije. Kipuća voda će polako otopiti vosak.

Napomena: vosak za svijeće ne možete staviti izravno na toplinu jer će se zapaliti ili ispariti.

Imajte na umu da je vosak ponekad teško očistiti—možda ćete htjeti kupiti jeftinu posudu posebno za izradu svijeća koja je sigurna za toplinu koju odredite.

D) Zagrijavajte vosak u parnom kotlu dok se potpuno ne otopi. Koristite termometar za kuhanje kako biste pratili temperaturu i osigurali da vosak dosegne točku taljenja. Samo zapamtite da je vosak ponekad teško ukloniti s posuđa.

  • Rastopite parafinski vosak dok ne dosegne između 50–60 °C.
  • Rastopite sojin vosak dok ne dosegne između 77–82 °C.
  • Rastopite pčelinji vosak dok ne dosegne približno 19 °C.
  • Rastopite stare svijeće na oko 85°C. Uklonite stare fitilje hvataljkama.
Kako napraviti svijeću
Shutterstock

2. Kako napraviti svijeću – ulijevanje voska

A) Stavite fitilj u sredinu kalupa za svijeće. Koristite limenke, staklenke, stare šalice za čaj—bilo koju vrstu posude koja može izdržati toplinu. Stavite kalup na ravnu površinu i objesite fitilj u sredinu kalupa, tako da oko 5,1 cm viri na vrhu. Zamotajte kraj koji će biti izložen oko sredine olovke i pričvrstite ga komadom trake. Naslonite olovku na vrh kalupa u koji ćete ulijevati vosak. Ako imate posebno široku posudu, objesite više ravnomjerno raspoređenih fitilja u posudu.

B) Ulijte rastopljeni vosak u kalup. Ulijevajte polako kako se vosak ne bi razlio i ostavite oko 1,3 cm prostora na vrhu posude. Pazite da slučajno ne izbijete fitilj iz kalupa. Ostatke voska sačuvajte za buduće svijeće.

Imajte na umu da će se pčelinji vosak nakon hlađenja malo skupiti pa ćete možda morati uliti više pčelinjeg voska kako biste popunili sve praznine u kalupu.

C) Ohladite svijeću preko noći, zatim odrežite fitilj. Ako je moguće, ostavite svijeću da se hladi puna 24 sata. Držite ga na sigurnom mjestu daleko od male djece. Nakon što se ohladi, škarama odrežite fitilj na otprilike 0,64 cm. Kraći fitilj pomaže u obuzdavanju i kontroli plamena.

3. Kako napraviti svijeću po narudžbi

A) Svojim svijećama dodajte mirise eteričnih ulja. Nakon što otopite vosak, maknite ga s vatre i umiješajte nekoliko kapi eteričnih ulja poput paprene metvice ili eukaliptusa kako biste svijeći dali prirodan miris. Alternativno, za izradu svijeća koristite mirise (ulja formulirana posebno za izradu svijeća) i slijedite upute na bočici o tome koliko dodati.

Svom vosku dodajte citronelu kako bi vaša svijeća bila prirodni repelent za insekte.

Prije nego što svojoj svijeći dodate eterično ulje, još jednom provjerite je li dotično ulje sigurno za upotrebu u izradi svijeća.

B) Dodajte svojoj svijeći boju na bazi ulja. Upotrijebite boju posebno napravljenu za bojanje svijeća i dodajte ~30 ml svom vosku nakon što se potpuno otopi. Udvostručite ili utrostručite količinu boje kako biste postigli tamniju boju. Alternativno, dodajte jednu bojicu željene boje u vosak dok ga otapate ili dodajte 2 polovice različitih bojica za miješanje i usklađivanje boja.

Kako napraviti svijeću
Shutterstock

C) Ulijte vosak u silikonski kalup da se vosak otopi. Umjesto izlijevanja otopljenog i mirisnog voska u čvrsti kalup, odlučite se za silikonski kalup i izostavite fitilj. Zatim, kada se ohladi, izvadite je i stavite u posudu za topljenje voska kao šarmantnu alternativu svijećama.

Ako želite naučiti kako napraviti svijeću, ovo su neki početnički osnovni koraci koji bi vam u tome trebali pomoći. Izrada svijeće može vam biti zanimljiv hobi, a možda ćete u tome pronaći i nešto više od samog hobija. Nadamo se da su vas ovi koraci naučili kako napraviti svijeću.