najbolji filmovi na YouTube
Shutterstock.com

Najbolji filmovi na YouTubeu (Top 25)

Gledanje televizije nije tako popularna pojava kakva je bila u prošlosti. Čini se da se nove platforme za streaming filmova i serija pojavljuju svako malo, a dok završite s pretplatom na neku od tih streaming platforma, možda ćete shvatiti da ste potrošili malo više novca nego što ste pogledali filmova. Međutim, što ako Vam kažemo da postoji lako dostupna, legalna web-stranica s mnoštvom fantastičnih filmova dostupnih za streamanje, i to potpuno besplatno? Ovaj dragulj zove se – YouTube. Najbolji filmovi na YouTubeu u posljednje vrijeme masovno se gledaju, s ciljem da se izbjegnu gore navedene pretplate.

Stranica poznata prvenstveno kao repozitorij za kratke videozapise i videe kojima možete hipnotizirati svoje dijete skriva impresivan katalog klasične kinematografije s kojom se mnogi drugi streameri ne zamaraju, sve od nijeme ere filma, preko zlatnog doba filma. Ako Vam ne smeta gledati hrpu reklama, YouTube ima i cijeli kanal modernih filmova s oglasima. No, ako Vas zanima koje sjajne (stare) filmove možete pogledati u ovom trenutku na YouTubeu, i to potpuno besplatno, nastavite čitati. Navodimo koji su najbolji filmovi na YouTubeu. Točnije, njih 25.

Pixabay

Najbolji filmovi na YouTubeu #25: Minnie and Moskowitz (1971.)

Romantična komedija izvedena na način Johna Cassavetesa, Minnie i Moskowitz je opuštena i neobično dugotrajna priča. Dva središnja lika, kustosica muzeja Minnie Moore (Gena Rowlands) i čuvar parkirališta Seymour Moskowitz (Seymour Cassel), imaju veliku žudnju za ljubavlju…

Film pogledajte ovdje – Minnie and Moskowitz (1971)

Najbolji filmovi na YouTubeu #24: D.O.A. (1949.)

Čak i ako nikada niste vidjeli ovaj noir Rudolpha Matéa, elementi njegove radnje učinit će Vam se poznatima. Počinje tako što čovjek ulazi u policijsku postaju kako bi prijavio ubojstvo, ali svoje!? Naime, dat mu je sporodjelujući otrov i utrkuje se s vremenom da otkrije krivca i motiv. Bila je to divlja ideja u kasnim 40-ima, a drugi filmaši su je nekoliko puta preuzeli tijekom desetljeća koja su uslijedila (primjerice film Ubrzanje u kojem glumi Jason Statham). Možda i nije toliko luda priča, ali izvornik je još uvijek dosta divlji, a zahvaljujući grešci koja je uzrokovala gubitak autorskih prava, vrlo ga je lako pronaći.

Film pogledajte ovdje – D.O.A. (1949)

Najbolji filmovi na YouTubeu #23: Gaslight (1940.)

Ovaj britanski triler jedva da se trudi sakriti svoj veliki obrat, uvjeren da njegovi triler-elementi ne gube nimalo na snazi jer se izvode pred očima publike. I za to može zahvaliti Antonu Walbrooku, koji je negativac koji pokušava natjerati svoju ženu (Diana Wynyard) da gubi razum dok se sele u novi kvart u Londonu. Praktična adaptacija kazališne predstave, dobila je zvjezdani, ali malo manje učinkovit američki remake četiri godine kasnije (iako tog nema na YouTubeu).

Film pogledajte ovdje – Gaslight (1940)

Najbolji filmovi na YouTubeu #22: Detour (1945.)

Uz trajanje od samo 68 minuta, ovaj noir ima trajni utjecaj na gotovo svaki mračni triler iz budućnosti. Kao što biste mogli očekivati, ovo nije najuglađeniji film koja je ikad stigao na ekran (snimanje je trajalo samo šest dana). Ovo je priča o nesretnom autostoperu (Tom Neal) koji mrtvom čovjeku ukrade automobil, a zatim mu sve krene po zlu.

Film pogledajte ovdje – Detour (1945)

Najbolji filmovi na YouTubeu #21: A Star is Born (1937.)

Postoji pet verzija filma A Star is Born (Zvijezda je rođena), uključujući neslužbeni bollywoodski remake. Najnoviji je bio film Bradleyja Coopera i Lady Gage iz 2018. godine, ali tome je prethodila verzija iz 1976. u kojoj glume Barbra Streisand i Kris Kristofferson, mjuzikl Judy Garland iz 1954. i, konačno, ovaj original iz 1937. s Janet Gaynor i Fredricom Marchom.

Gaynor glumi Esther Blodgett, mladu djevojku s farme koja očajnički želi postati glumica. Nakon preseljenja u Hollywood upoznaje Normana Mainea (March), slavnog glumca čija karijera pada u vodu zbog alkoholizma. Uz njegovu pomoć, Esther prihvaća umjetničko ime Vicki Lester i postaje nagrađivana zvijezda. Međutim, nakon što se par vjenča, Normanov alkoholizam prijeti poremetiti njezinu karijeru, a njihova priča na kraju dovodi do tragedije.

Film pogledajte ovdje – A Star is Born (1937)

Najbolji filmovi na YouTubeu #20: Heaven Can Wait (1943.)

Hollywoodski odgovor na film “A Matter of Life and Death”, spretna i dotjerana komedija Ernsta Lubitscha prati starog playboya (Don Ameche) koji se pojavi u paklu pretpostavljajući ono najgore. Međutim, dok se osvrće na svoje mlađe dane, ispada da nije tako zločest kao što je mislio. Gene Tierney je supruga koja bi ga mogla spasiti. Preskočite remake Warrena Beattyja iz 1978. i pogledajte ovaj.

Film pogledajte ovdje – Heaven Can Wait (1943)

Najbolji filmovi na YouTubeu #19: Haxan (1922.)

Uz bok “Kabineta” dr. Caligarija i “Nosferatua” kao primjeru ranog horora koji još uvijek može pokrenuti trnce u modernim kičmama, ova poludokumentarna priča danskog redatelja Benjamina Christensena ispituje povijest čarobnjaštva, od srednjeg vijeka do početka 20. stoljeća. Zbunio je gledatelje u to vrijeme, ali njegov istinski jezivi vizualni stil, posebice Christensenov način osvjetljenja, utjecao je desetljećima na redatelje horora, uključujući Vala Lewtona. Čak i danas, pobuđuje noćne more…

Film pogledajte ovdje – Haxan (1922)

Najbolji filmovi na YouTubeu #18: Scum (1979.)

Poznata po sceni sa snooker loptom koja uopće ne uključuje snooker, značajna britanska drama Alana Clarkea briljantno je napravljena, ne samo u središnjem dijelu od strane mladog Raya Winstonea. Glumeći zatvorenika iz Borstala Carlina, izgleda da ima oko 16 godina (iako je tada zapravo imao 22 godine) i odiše obuzdanom žestinom dok teži za alfa statusom u bloku kojim upravljaju okrutni, nasilnički zatvorenici. Nekako mračnost filma nikad ne nadvlada njegovu vještinu, s Clarkeovom kamerom uvijek na pravom mjestu da uhvati njegovu uzavrelu reakciju gadosti i boli.

Film pogledajte ovdje – Scum (1979)

Najbolji filmovi na YouTubeu #17: The Lady Vanishes (1938.)

Premisa je jednostavna – engleska dama nestaje u vlaku negdje u Europi, a egzekucija je uzvišena u Hitchcockovoj bezvremenskoj lokomotivi. Margaret Lockwood i Michael Redgrave igraju dvoje radoznalih Britanaca koji pokušavaju otkriti što se dogodilo s ljubaznom starom učiteljicom glazbe, gospođicom Froy (May Whitty) kada iznenada nestane.

Film pogledajte ovdje – The Lady Vanishes (1938)

Najbolji filmovi na YouTubeu #16: Nightmare Alley (1947.)

Remake Guillerma del Tora dotjeran je do finog sjaja, ali uvjerljiviji je roman Williama Lindsayja Greshama o usponu i padu lažljivog usamljenika u vrtoglavom, dekadentnom svijetu karnevala. Priča se uglavnom svodi oko Tyronea Powera i Helen Walker.

Film pogledajte ovdje – Nightmare Alley (1947)

Najbolji filmovi na YouTubeu #15: The Magnificent Seven (1960.)

Besmrtni klasik Johna Sturgesa slavno prenosi “Sedam samuraja” Akire Kurosawe na stari zapad (Kurosawa je izvorno bio inspiriran klasičnim vesternima). Ali “Sedam veličanstvenih” (The Magnicifent Seven) nije samo američki remake japanskog filma koji je već bio jedan od najboljih ikada snimljenih. S glumačkom postavom koja uključuje Stevea McQueena, Yula Brynnera, Charlesa Bronsona i Jamesa Coburna, prožima vlastitom energijom i slojevitim pripovijedanjem rijetkim u žanru vesterna u to vrijeme.

Film pogledajte ovdje – The Magnificent Seven (1960)

Najbolji filmovi na YouTubeu #14: His Girl Friday (1940.)

Ovaj film je bezvremenski klasik koju stvaraju dvojica scenarističkih legendi, Charles Lederer i Ben Hecht, te Rosalind Russell i Cary Grant koji glume dvoje bivših kolega u velegradskim novinama. Ovaj film se smatra jednim od najboljih snimljenih tijekom Drugog svjetskog rata…

Film pogledajte ovdje – His Girl Friday (1940)

Najbolji filmovi na YouTubeu #13: Steamboat Bill, Jr (1928.)

Ovaj nijemi klasik prikazuje jednu od najluđih vratolomija Bustera Keatona, u kojoj ga pročelje kuće u padu za dlaku ne zgnječi, tijekom nevremena. Poznat po velikoj hrabrosti, Keatonov humor nikada nije ostario, a ovo je jedna od njegovih najboljih uloga, unatoč tome što je film bio neuspjeh kad je izašao. HD verzija filma izgledat će jako oštro čak i na lošem laptopu.

Film pogledajte ovdje – Steamboat Bill, Jr (1928)

Najbolji filmovi na YouTubeu #12: Culloden (1964.)

Utjecajna dokudrama Petera Watkinsa primjenjuje objektiv reportaže na stvarni povijesni događaj kako bi gledatelja bacila ravno u središte bitke kod Cullodena. “Bitka” je zapravo pogrešan naziv. Borba je bila više poput pokolja jer je nesposobni princ Bonnie Charlie nadgledao desetkovanje planinskih klanova Škotske. U filmu su povjesničari koji izvješćuju o događajima sa strane poput komentatora, dok Watkinsova jednobojna snimka predstavlja ključne likove, među kojima su Škoti koji se postrojavaju protiv svojih nenadmašnih neprijatelja. Radi se o jedinstvenom iskustvu gledanja – forenzičkom, ali nadrealnom.

Film pogledajte ovdje – Culloden (1964)

Najbolji filmovi na YouTubeu #11: Night of the Living Dead (1968.)

Ovo nije prvi film o zombijima ikada snimljen, ali je bio prekretnica u horor žanru. Iskreno govoreći, kasnije se nisu pojavili bolji filmovi o zombijima, pa je to jedan od razloga zašto je “Noć živih mrtvaca” (Night of the Living Dead) tako legendaran. Možda je sporiji i daleko manje krvav od onoga na što su nas današnji hororci navikli, ali njegova oštra kinematografija daje mučan, dokumentarni dojam.

Film pogledajte ovdje – Night of the Living Dead (1968)

Najbolji filmovi na YouTubeu #10: Nosferatu (1922.)

Top 10 otvaramo uistinu legendarnim Nosferatuom. Mnogo hvaljen i lažiran, ali nikada poboljšan, čak ni od remakea Wernera Herzoga iz 1979. godine, nijemi hororac F. W. Murnaua prati vampira s dugim prstima, grofa Orloka (Max Schreck), diljem Europe. Film je malo napravljen po uzoru na Draculu Brama Stokera, ali nije adaptacija, što je nijansa koja ipak nije spriječila pravni tim Stokera od tužbe i uništavanja gotovo svake kopije. Srećom, nekoliko kopija je preživjelo.

Film pogledajte ovdje – Nosferatu (1922)

Najbolji filmovi na YouTubeu #9: Battleship Potemkin (1925.)

Jedan od najpoznatijih sovjetskih filmova, pogotovo nijeme ere. Režirao ga je Sergej Eisenstein, jedan od očeva kinematografije, najpoznatiji po svojoj genijalnoj montaži i šokantnoj sceni masakra u Odesi. Sada je star gotovo sto godina, ali još uvijek ga zauvijek proučavaju studenti filma, redatelji i filmski glumci.

Film pogledajte ovdje – Battleship Potemkin (1925)

Najbolji filmovi na YouTubeu #8: Charade (1963.)

U ovom nevjerojatno zabavnom komičnom trileru, koji je režirao Stanley Dornen iz Singin’ in the Rain, glumi Audrey Hepburn kao udovica koja nesvjesno skriva 250.000 dolara koje je njezin pokojni muž ukrao od bande lopova (ovi ih silno žele vratiti) i Cary Grant kao ljubazan Amerikanac koji ju pomaže zaštititi. Ili je možda Grant taj koji pokuša ukrasti ogromne svotu? Sa zanimljivim scenarijem, zamršenim zapletom i sjajnom glazbom Henryja Mancinija, film opravdava svoju naplatu kao „najbolji Hitchcockov film koji Hitchcock nikada nije napravio.“

Film pogledajte ovdje – Charade (1963)

Najbolji filmovi na YouTubeu #7: My Man Godfrey (1936.)

Komedija iz doba Velike gospodarske krize s temama klasnog rata koje još uvijek odzvanjaju, puna smijeha, a glumi je glumačka postava neodoljiva kao i uvijek (William Powell i Carole Lombard), ovaj manje poznati film je užitak gledati od početka do kraja.

Film pogledajte ovdje – My Man Godfrey (1936)

Najbolji filmovi na YouTubeu #6: Rebecca (1940.)

Možete pogledati razočaravajući remake na Netflixu iz 2020. ili se jednostavno uputiti ravno na bezvremensku prvu verziju na YouTube. Adaptacija romana “Daphne Du Maurier” Alfreda Hitchcocka ima četiri zvijezde: Joan Fontaine, Laurence Olivier, Judith Anderson i naselje Manderley (zapravo izgrađeno na holivudskoj pozornici). Film će Vas zaokupiti već od svoje poznate uvodne rečenice (“Sinoć sam sanjao da sam ponovno otišao u Manderley”).

Film pogledajte ovdje – Rebecca (1940)

Najbolji filmovi na YouTubeu #5: Sunrise (1927.)

Impresivno dobro čak i prema današnjim standardima, nijemo remek-djelo F.W. Murnaua (redatelj Nosferatua) izražava teme fatalizma, romantike i radikalne promjene koja je bila prisutna u Europi tijekom 1920-ih. U središtu je ruralni par, poznat samo kao Muškarac (George O’Brien) i Žena (Janet Gaynor), koji su istovremeno arhetipovi i dobro nacrtani likovi, vođeni srodnim željama i nadama. U njihovu sredinu dolazi urbana sofisticirana žena u ulozi zavodnice (Margaret Livingston). Gledajte ga kao metaforu za ta burna vremena ili samo zato što je stvarno jako dobar film.

Film pogledajte ovdje – Sunrise (1927)

Najbolji filmovi na YouTubeu #4: Safety Last! (1923.)

Ova komedija Harolda Lloyda para živce i urnebesno je smiješna – filmski ekvivalent strujnom udaru i škakljanju u isto vrijeme. Veseli Lloyd možda je dinamičniji nego njegov vršnjak, Buster Keaton, stvarajući zanimljive kontraste u stilu, ali njegove opasne radnje manje su zabavne ili lude. Najpoznatiji je, naravno, prizor s tornja na Manhattanu. Nećemo Vam više ništa odavati…

Film pogledajte ovdje – Safety Last! (1923)

Najbolji filmovi na YouTubeu #3: The Kid (1921.)

najbolji filmovi na YouTube
Pixabay
Charlie Chaplin

Ne postoji ništa poput filma Charlieja Chaplina što će Vam izmamiti osmijeh na lice, a ovaj film iz 1921. možda je najsmješniji od svih. Uparuje Skitnicu (Tramp) s još manjim pomoćnikom, djetetom siročetom (Jackie Coogan) koje uzima pod svoje i uči kako da stvori puno od vrlo malo. Obnovljena HD verzija je na YouTubeu.

Film pogledajte ovdje – The Kid (1921)

Najbolji filmovi na YouTubeu #2: Metropolis (1927.)

Autori znanstveno-fantastičnih filmova pokušavaju se desetljećima popeti na razinu Fritza Langa, a samo nekolicina njih može tvrditi da su napravili nešto tako impresivno i dugovječno kao što je Metropolis. Njemački autor više-manje je izmislio filmski SF jezik ovim filmom, adaptiranom prema romanu njegove supruge Thee von Harbou, koji je smješten u 2000. godini i prikazuje to razdoblje prožeto distopijskim klasnim borbama. Što se tiče efekata, film je zapanjujuć.

Film pogledajte ovdje – Metropolis (1927)

Najbolji filmovi na YouTubeu #1: Sansho the Bailiff (1954.)

Nekoliko filmaša može ispričati epsku priču poput japanskog majstora Kenjija Mizoguchija, a on je apsolutno najbolji za ovakvu priču koja se proteže u feudalnom, ratom razorenom 11. stoljeću. Prati dječaka koji gleda kako mu plemenitog oca odvlače u egzil, a njegovu majku porobljavaju i šalju da radi kao prostitutka, prije nego što završi u službi okrutnog sudskog izvršitelja. Ovo je film o iskupljenju koji prodire u dubine prije nego što konačno izroni na svjetlo, a ispričana je s najvećim umijećem i suosjećanjem.

Film pogledajte ovdje – Sansho the Bailiff (1954)