kako se igra američki nogomet
Shutterstock.com

Kako se igra američki nogomet? (6 pravila američkog nogometa)

Ako ste novi u ovom sportu, pravila američkog nogometa mogu se činiti prilično kompliciranima. Uostalom, postoji mnogo pravila i to je igra koja se brzo odvija s mnogo igrača. Međutim, u svojoj je srži američki nogomet prilično jednostavan, kao jedan od najpopularnijih sportova u kojima se nosi kaciga. Jedna od prednosti učenja sporta je da se, iako je brz, igra odvija u kratkim intervalima s čestim prekidima, a ovakav format olakšava praćenje nakon što shvatite osnovna pravila američkog nogometa.

U nastavku smo izradili jednostavan vodič kroz pravila američkog nogometa za početnike. Ovo će Vam pružiti osnovu za razumijevanje kako se igra američki nogomet i što igrači, suci i treneri rade na terenu.

Pregled pravila američkog nogometa

Najlakši način za razumijevanje američkog nogometa je rastavljanje različitih aspekata igre. Postoje pravila američkog nogometa koja određuju koliko je igrača na terenu u jednom trenutku, koliko dugo igra traje, gdje momčadi prave stanke i odmore i još mnogo toga.

Svako od glavnih pravila američkog nogometa podijelili smo u zasebne odjeljke kako biste ih lakše slijedili. To će Vam omogućiti da shvatite kako se svaki pojedinačni aspekt sporta spaja u jednu kohezivnu igru.

1. Igrači američkog nogometa

Prema nogometnim pravilima, svaka momčad ima 11 igrača na terenu. To znači da će za svaku utakmicu na terenu u istom trenutku biti ukupno 22 igrača. Ovo se pravilo odnosi bilo da je jedna momčad u napadu, a druga u obrani ili je riječ o posebnoj timskoj igri kao što je ispucavanje, početni udarac ili pokušaj pogotka iz igre.

Obratimo pozornost malo više o trima glavnim “jedinicama” u nogometnoj momčadi, a to su napad, obrana i posebni timovi.

Napad

Napad je jedinica koja je odgovorna za postizanje bodova za svoj tim. To će učiniti trčanjem ili dodavanjem lopte niz teren.

kako se igra američki nogomet
Pixabay
Lopta koja se koristi u američkom nogometu

11 igrača u napadu obično se sastoji od:

 • Pet napadačkih linemena (jedan centar, dva beka i dva napadača)
 • Jednog vođe navale (quarterback)
 • Jednog hvatača i trkača (running back)
 • Jednog tight enda
 • Tri krilna hvatača (wide receivers)

Treneri imaju opciju promijeniti neke od ovih igrača za različite pozicije, ovisno o akciji koju žele pozvati. Posljednjih pet igrača (running back, tight end i wide receiveri) mogu se međusobno zamijeniti.

Na primjer, trener može odlučiti imati jednog running backa, dva tight enda i dva wide receivera. Ili mogu odabrati niti jednog running backa, jednog tight enda i četiri wide receivera. Koju će kombinaciju trener odabrati ovisi o akciji koju želi pozvati.

Obrana

Posao obrambenih igrača je spriječiti napadača da ostvari bodove. To rade tako što napadaju igrače koji nose loptu i tjeraju ih da izgube loptu (fumble, interception ili turnover) ili da izbace loptu.

11 igrača u obrani obično će biti kombinacija idućih igrača:

 • Obrambenih igrača
 • Linebackera
 • Cornerbacka
 • Safetyja

Treneri i tu imaju slične mogućnosti kada je u pitanju koju kombinaciju igrača žele na terenu za određenu akciju.

Temeljna obrana može se sastojati od četiri obrambena linijska igrača, tri linebackera, dva cornerbacka i dva safetyja. Ipak, trener može odlučiti zamijeniti neke od tih igrača.

Najčešći “zamjenski igrači” budu tri obrambena linemena i četiri linebackera, a cornerbacki i safetyji ostaju isti. Također mogu zamijeniti linebackera za dodatnog cornerbacka.

Specijalni timovi

Specijalni timovi odgovorni su za udaranje lopte. Ovo uključuje pokušaje udarca s mjesta kojima se pokušava postići poen i ispucavanja koja daju loptu drugoj momčadi nakon što napad nije uspio postići prvi down.

Čemu služe specijalni timovi?

 • Za početni udarac
 • Za ispucavanje (punt)
 • Pokušaj ostvarivanja dodatnog poena / pokušaj protivnika da ostvari dodatan poen
 • Pokušaj gola iz igre / blokada gola protivnika iz igre
pravila američkog nogometa
Pixabay
Quarterback u američkom nogometu

2. Format utakmice američkog nogometa

Format utakmice američkog nogometa malo će se razlikovati na svakoj razini (djeca ne igraju istu minutažu kao i seniori). Pravila američkog nogometa ne zahtijevaju da se sve utakmice sastoje od četiri odvojena razdoblja koja se zovu “četvrtine” – označena kao prva, druga, treća i četvrta četvrtina. Duljina svake četvrtine varira ovisno o razini američkog nogometa.

U NFL-u (najjačoj profesionalnoj ligi na svijetu), kao i u sveučilišnom nogometu, četiri četvrtine traju po 15 minuta. Srednjoškolski američki nogomet obično ima četvrtine od 12 minuta, dok se u omladinskim ligama mogu spustiti četvrtine na deset minuta.

Kratka je pauza između prve i druge četvrtine te treće i četvrte četvrtine. Poluvrijeme će se dogoditi između druge i treće četvrtine. Tu će nastupiti mnogo duža pauza, najmanje 12 minuta, a ponekad čak i 20 minuta.

3. Kako počinju utakmice američkog nogometa?

Svaka utakmica američkog nogometa počinje bacanjem novčića. Pobjednik u bacanju novčića odlučuje hoće li prvi krenuti u napad, prvi krenuti u obranu ili odgoditi odluku (drugi tim odlučuje).

Momčad koja će prva biti u obrani imat će svoju početnu momčad (kick-off team) na terenu. Izvođač s mjesta će šutnuti loptu ekipi koja će uzvratiti udarac, koja će imati igrača koji će primiti loptu i pokušati je pokrenuti niz teren. Nakon što bude uzeta lopta ili izbačena izvan igrališta, napad će preuzeti druga momčad. Nakon svakog pogotka izvodi se početni udarac na isti način.

Na početku drugog poluvremena, momčad koja je izvela udarac na početku utakmice sada će primiti početni udarac od druge momčadi.

4. Kako funkcioniraju utakmice američkog nogometa?

Svaki put kada je napad na terenu, oni započinju dobivanjem onoga što je poznato kao “set pokušaja”, označenih kao prvi, drugi, treći i četvrti pokušaj (down). Kada napad započne s loptom, to će im biti prvi pokušaj i morat će osvojiti najmanje po deset jardi u sljedeća četiri pokušaja.

Ako to ne učine, obrambeni tim će se uspješno obraniti, a njihov će napad u tom trenutku na terenu preuzeti kontrolu. Ako napadač uspije osvojiti tih deset jardi, dobit će novi set pokušaja kako bi nastavio pokušavati doći do polaganja (touchdowna).

Primjer jednog napada:

Igra počinje na prvom pokušaju za deset jarda, a napadač uspijeva dobiti pet jardi u prvom pokušaju.

Sljedeći napad je na drugom pokušaju za pet jardi. Napadač osvaja sedam jardi, dovoljno za prvi down. Sljedeći napad će ponovno započeti na prvom pokušaju za deset jarda.

Ako protivnička obrana prisili napad da dođe do trećeg pokušaja, napad će imati neke opcije za odabrati…

Napad može ili pokušati ostvariti potrebnu distancu da bi potom dobio first down, ili može udariti loptu. Rizik, ako se odluče na udaranje lopte, jest da bi mogli tako dati loptu obrani.

Ako udare loptu, time će ju šutnuti niz teren do druge momčadi, čime njihov napad počinje dalje. Mnogi ofenzivni treneri će izabrati ispucavanje ako imaju loptu duboko na svom kraju terena, ili ako moraju prijeći dug put do firstdowna. Posljednja opcija bila bi pokušaj s field goalom u nakani da postignete neke bodove.

Momčadi to mogu učiniti samo ako je napad došao dovoljno daleko na obrambenu stranu terena da bi igrač s mjesta imao realnu priliku pretvoriti udarac za ostvarivanje poena.

5. Kako funkcionira napad?

U nastavku slijede pravila američkog nogometa o tome kako se napadi mogu odvijati, ali i kako momčadi zapravo to čine…

Postoje dva načina na koje napadi mogu legalno pomaknuti loptu niz teren.

1. Vođenje lopte

To uključuje napadača koji vodi loptu prema naprijed kako bi dobio što je moguće više jardi prije nego što bude napadnut ili izbačen izvan igrališta. Ovo obično znači da bek predaje loptu jednom od svojih igrača (obično back backu, ali također potencijalno wide receiveru), koji će zatim pokušati dobiti što više jardi. U nekim slučajevima, posebno na profesionalnoj razini, vidjet ćete i samog beka kako vodi loptu.

2. Dodavanje lopte

To uključuje beka koji se spušta s loptom unatrag i dovršava dodavanje prema naprijed jednom od svojih slobodnih suigrača. Napad završava kada obrana ili uhvati igrača s loptom (tj. fizički ga spusti na tlo) ili kada nositelj lopte istrči izvan igrališta.

Izgubljene lopte

Izgubljene lopte su također sastavni dio igre i mogu se dogoditi u bilo kojem napadu. Lopta se gubi kada obrambeni igrač uhvati pokušaj dodavanja od protivničkog beka.

Još jedan oblik gubitka lopte je fumble (živa lopta). To se događa kada ofenzivni igrač ispusti loptu (ili mu je protivnik izbije iz ruku), a obrana je uzme prije nego što izađe izvan igrališta.

Kad god se dogodi izgubljena lopta, napad obrambene momčadi će doći na teren i preuzeti s novim nizom pokušaja u toj točki na terenu.

6. Bodovanje u američkom nogometu

Naposljetku, utakmicu odlučuje koja momčad postigne više poena do trenutka kada sat otkuca nulu u četvrtoj četvrtini.

Postoje tri načina na koja se bodovi osvajaju u američkom nogometu:

 • Polaganje (touchdown): 6 bodova
 • Dodatni bod: 1 bod
 • Pretvorbe u dva boda: 2 boda
 • Šut za tri poena (field goals): 3 boda
 • Sigurnost (safety): 2 boda

Ukratko raščlanimo svaku od ovih vrsta pogodaka…

Polaganje (touchdown)

Do polaganja dolazi svaki put kada igrač prenese loptu preko gol-linije protivničke ekipe. To se može dogoditi na različite načine:

 • Napadač trči s loptom preko gol-linije
 • Napadač hvata dodavanje i trči preko gol-linije
 • Obrambeni igrač ima fumble, a protivnik uzima loptu i trči preko gol-linije
 • Kick returner uzvraća udarac preko gol-linije
 • Punt returner vraća ispucavanje preko gol-linije

Bez obzira kako momčad postigne touchdown, dobit će šest bodova. Nakon svakog touchdowna, tim će imati još jednu priliku za ponovni pogodak. Također poznat kao Point After Attempt (ili PAT), timovi imaju dvije opcije nakon svakog touchdowna

Opcija 1: dodatni bod

Momčad koja postigne touchdown može pokušati izvesti udarac s mjesta (to je poput field goala). Ako udarač uspješno šutne loptu između dvije velike vratnice, momčad će osvojiti jedan dodatni bod.

Opcija 2: Pretvorba u dva boda

Trener može odlučiti zadržati napad na terenu i pokušati ponovno prenijeti loptu preko gol-linije. Dobit će jedan pokušaj s linije od dva jarda. Ako uspiju prijeći liniju gola, osvojit će dva dodatna boda.

Šut za tri poena (field goals)

Ukratko, vrlo je slično pokušaju ostvarivanja dodatnog boda. Šut za tri poena zahtijeva da igrač s mjesta šutne loptu kroz vratnice koje stoje na stražnjoj strani krajnje zone (end zone). Najčešće se ovakvi udarci pokušavaju na četvrtom downu. Bez obzira s koliko se jardi ostvari pogodak iz igre, momčad će osvojiti tri boda ako je uspješan.

Safety (sigurnost)

Obrana može osvojiti bodove za svoju momčad i kroz safety. To se događa kad god mogu oboriti (tackle) ofenzivnog igrača u svojoj end zoni. Kada se to dogodi, obrambeni tim će dobiti dva boda.

Teren za američki nogomet

Mjerna jedinica koja se koristi u američkom nogometu je jard. Nogometno igralište dugo je 120 jardi (109,7 m), a široko 53,3 jarda (48,7 m). Veličina terena je ista bez obzira na razinu igre koju gledate (jesu li djeca u pitanju ili odrasli).

Ovo se malo razlikuje od nekih drugih sportova, koji počinju s manjim terenom (u dječjem uzrastu), a zatim povećavaju veličinu.

Većina terena bit će postavljena od bočne linije do bočne linije svakih deset jardi. Dvije gol linije udaljene su jedna od druge 100 jardi, a teren je podijeljen po sredini na liniji od 50 jardi.

Svaka linija od linije od 50 jardi prema end zoni bit će u silaznom redoslijedu. Drugim riječima, postoje dvije linije od 40 jardi, dvije linije od 30 jardi i tako dalje.

Svaka krajnja zona široka je 10 jardi.

Zaključak

Pravila američkog nogometa mogu biti komplicirana, ali igra će brzo postati lako razumljiva uz nekoliko sati gledanja i proučavanja igre. Gore smo raščlanili glavna pravila američkog nogometa kako biste mogli početi razumjeti kako funkcionira američki nogomet.

Provedite malo vremena proučavajući gore navedena pravila američkog nogometa i moći ćete bolje razumjeti igru dok je gledate. Naravno, igra se najlakše i najbrže ući gledanjem utakmica na televiziji.