gitara
Foto: Shutterstock.com

Gitara, 5.000 godina stari instrument: Kronologija povijesti

Upotreba specifičnih glazbenih instrumenata slijedi javni ukus u glazbenim stilovima. Za razumijevanje žičanih instrumenata bilo kojeg doba, kao što je gitara, pomaže znati nešto o povijesnom kontekstu koji je doveo do njihovog razvoja, kao i glazbene prethodnike i povijesne događaje koji su imali utjecaja na to vrijeme. Glazba, posebno pjesme koje se sastoje od riječi / stihova, obično se piše kao odgovor na trenutne događaje – uobičajeno iskustvo koje traži izraz.

U nastavku pročitajte obilatu povijest jednog od najpoznatijeg instrumenta, gitare, i kako je ona utjecala na glazbene žanrove i stilove. Od samih početaka, kronološkim redom…

Pixabay

Gitara – sami počeci

Za početak, valja spomenuti stari instrument imena – ud. Prema Bibliji, ud je izumio šesti Adamov unuk, Lamech (Kajinov potomak). Legenda kaže da je ožalošćeni Lamech objesio tijelo svog mrtvog sina na drvo. Dok su kosti kostura izbjeljivale na suncu i suhom zraku, inspirirale su oblik prvog uda. Glazba uda se smatrala prikladnom za slavljenje Alaha.

3000. godina prije Krista – Najstariji slikovni zapis žičanog instrumenta nalik lutnji datira iz Uruka u južnoj Mezopotamiji (današnji Irak), na cilindričnom pečatu koji je nabavio dr. Dominique Collon i trenutno se nalazi u Britanskom muzeju. Slika prikazuje ženu kako čuči sa svojim instrumentima na brodu, svirajući desnom rukom. Ovi se instrumenti pojavljuju kroz povijest Mezopotamije i starog Egipta od 18. dinastije nadalje. Pojavljuju se u varijantama s dugim i kratkim vratom. Postoje primjeri u Metropolitan muzejima u New Yorku, Philadelphiji, Clevelandu i Britanskom muzeju na glinenim pločicama i papirusu.

1011. g. pr. Kr. – Rođen je budući kralj Salomon. Otprilike 985. g. pr. Kr., Solomon je napisao stihove hita iz 1965. g. nove ere “Turn! Turn! Turn!” koju je izveo bend Byrds. Riječi su zapisane u Bibliji. Glazbu je kasnije priskrbio Pete Seeger 1959. godine. To čini kralja Salomona najranijim poznatim autorom (sa zaslugom pisca) hita s Billboardove 100 liste.

325. – Kršćanstvo postaje službena religija Rimskog Carstva. Budući da se car Konstantin obratio na kršćanstvo, smatrao je prikladnim da ostatak Carstva slijedi njegov primjer. Ova promjena bila je plodno tlo za nastanak mnogih novih pjesama.

Srednjovjekovno razdoblje (500. – 1400.)

Tijekom srednjeg vijeka već su bile u uporabi gitare s tri, četiri i pet žica. Guitarra Latina imala je zakrivljene strane i smatra se da je u Španjolsku stigla iz drugih dijelova Europe. Guitarra Morisca, kakvu su Mauri donijeli u Španjolsku, imala je ovalnu zvučnu kutiju i mnogo zvučnih otvora na zvučnoj ploči.

590. – 604. – Razvijeno je gregorijansko pjevanje, također poznato kao obično pjevanje. Ime je dobio u čast pape svetoga Grgura Velikog i službeno se koristio u svim crkvenim službama. Utjecajem Crkve novi se oblik glazbe brzo proširio prema Zapadu.

695. – Postoje dokazi o ranom obliku kontrapunkta (tehnika višeglasnog skladanja) — razvoju “Organuma”.

711. – Ud su u zapadnu Europu donijeli Mauri – Arapi koji su osnovali kalifat Al-Andalus na Pirenejskom poluotoku. Instrumenti slični udu, kao što su starogrčka pandura i rimska pandura, vjerojatno su stigli na Pirenejski poluotok mnogo ranije od uda, ali kraljevske kuće Al-Andalus bile su te koje su kultivirale razinu sviranja uda i podigle popularnost instrumentu. Najpoznatiji svirač uda u Al-Andalusu bio je Zyriab. Osnovao je prvi glazbeni konzervatorij u Španjolskoj i dodao petu žicu instrumentu. Europska verzija uda postala je poznata kao lutnja (luth na francuskom, laute na njemačkom, liuto na talijanskom, luit na nizozemskom i alaud na španjolskom).

850. – Vokalna struktura gregorijanskih napjeva koji se koriste u službama Rimokatoličke crkve počela se razvijati od jednostavnih napjeva do paralelnih intervala – razvoj polifonije i na kraju harmonije.

1000. – 1100. – U 11. i 12. stoljeću došlo je do uspona Trubadura i Trouvérea — razvijajuće tradicije svjetovne pjesme o viteštvu i dvorskoj ljubavi. Jedan od poznatijih trubadura tog razdoblja bio je Guillaume d’Aquitaine.

1150. – 1250. – U to se vrijeme pojavio ritmički notni zapis, a središte glazbene aktivnosti u Europi nalazi se u školi polifonije Notre Dame.

1100. – 1300. – U Njemačkoj su tekstovi i pisanje pjesama u trubadurskoj tradiciji iz Francuske uzeli maha i postali poznati kao “Minnesang”. Teme su i dalje bile dvorska ljubav i svjetovni užici. Među onima koji su se proslavili bili su Hartmann von Aue, Henric van Veldeke i Wolfram von Eschenbach.

1265. – Prvi spomen gitare u povijesnim zapisima.

1349. – Postoje zapisi da je vojvoda od Normandije angažirao glazbenike koji sviraju instrumente poznate kao Guiterre Morische (maurska gitara) i Guitarra Latina (latinska gitara). Guiterre Morische se razvio u europsku lutnju i moderni arapski ud. Međutim, Guitarra Latina je s vremenom evoluirala u gitaru.

Razdoblje renesanse (1400. – 1600.)

Gittern (engleski za renesansnu gitaru) bio je instrument renesanse koji je nalikovao maloj lutnji ili gitari. Bio je izrezbaren iz jednog komada drveta sa zakrivljenom (“srpastom”) glavom klina. Primjerak je preživio do oko 1450. godine.

1487. – Renesansni glazbeni teoretičar, Johannes Tinctoris, opisao je dva oblika instrumenta. Jedan su “izmislili Španjolci, a koji i oni i Talijani zovu viola… Ova se viola razlikuje od lutnje po tome što je lutnja puno veća i u obliku kornjače, dok je viola ravna i zakrivljena prema unutra na svakoj strani.” “Viola” ili “vihuela” na španjolskom ne odnosi se na modernu violu, već na ranu gitaru. Drugi instrument koji opisuje Tinctoris je “instrument koji su izumili Katalonci, a neki ga zovu guiterra, a drugi ghiterne… guiterra se koristi najrjeđe zbog tankog zvuka. Kad sam je čuo u Kataloniji, žene su je mnogo češće koristile kao pratnju ljubavnim pjesmama nego muškarci.”

1535. – Najranija sačuvana glazba za vihuelu koja se sastoji od dvorskih plesova i pratnje pjesama. Preživjelo je sedam rukopisa, napisano za više klase. Glazba je transkribirana u obliku tabulature.

1547. – Henrik VIII. imao je 21 gitaru u svojoj zbirci glazbenih instrumenata.

1556. – U zapisniku francuskog suda stoji: “U mojim najranijim godinama svirali smo lutnju više nego gitaru, ali već 12 ili 15 godina svi sviraju gitaru.”

1562. – Protureformaciju je pokrenuo papa Pio IV. dok je nastojao crkvenoj glazbi vratiti njezinu pravu bit, uklanjanjem svih instrumenata (osim orgulja), uklanjanjem sve melodije i harmonije i povratkom jednostavnog vokalnog napjeva. To bi, u teoriji, pomoglo eliminirati svaki trag sekularizma koji se uvukao u crkvu. Talijanski skladatelj, Giovanni da Palestrina, ostajući unutar strogih diktata papinih želja, skladao je djelo “Misa pape Marcellusa” i možda spasio polifoniju.

1565. – Zapovijed svetog Pavla zabranjivala je ženama nastupe u javnosti – čak i u crkvi. Potrebu za sopranskim i altovskim dionicama u harmoniji ispunili su mladi dečki. Problem je bio u tome što su im glasovi padali s pubertetom otprilike u isto vrijeme kada su bili dobro istrenirani i upoznati sa sve težim pjevačkim dijelovima. Rješenje u Italiji bila je kastracija. To je težilo očuvanju visokih glasova. Praksa je postala uobičajena do 1574. godine.

1588. – U Engleskoj je pokret pod vodstvom Sir Thomasa Morleyja osnovao školu engleskog madrigala. Složene harmonije bile su svjetovne prirode i pričale su priče o tuzi ili ljubavi.

1590. 1604. – Operu je u salonu grofa Giovannija de Bardija osnovala skupina intelektualaca i glazbenika okupljenih da pronađu način da spoje glazbu i dramu.

1598. – Praizvedena je prva talijanska opera, Dafne Jacopa Perija.

1600. – Praizvedena je druga talijanska opera, i to istog skladatelja. Zvala se Euridica.

Razdoblje baroka (1600. – 1760.)

Barokna glazba koristila je kontrastne duljine fraza, harmonija i kontrapunkt (zamjenjujući polifoniju), i orkestralni kolorit činili su snažniju pojavu. U Europi su glazbenike i umjetnike uglavnom uzdržavali crkva, država i bogataši. Ovaj se sustav pokroviteljstva prakticirao u Italiji stotinama godina, uključujući kasno 15. i rano 16. stoljeća, kada je Michelangelo radio kao kipar i umjetnik za obitelj Medici u Firenci.

1600. -1650. – Popularnost gitare počinje s popularizacijom lutnje.

1611. – Inkvizitor Covarrubias se požalio: “Ali sada gitara nije ništa više od kravljeg zvona – tako je lako svirati, drndati, da nema stabilnog momka koji nije glazbenik na gitari.”

1671. – Francesco Corbetta (skladatelj i virtuoz na gitari) posvećuje “La Guitarre Royal” kralju Karlu II. Karlo je također svirao gitaru.

1672. – Nizozemski majstor Johannes Vermeer slika “Damu s gitarom”.

1674. – Objava “La Guitarre Royal” Francesca Corbetta bila je posvećena Luju XIV. To je poslužilo za povećanje popularnosti gitare.

1680. – 1688. – Talijanski graditelj violina, Antonio Stradivari, otvorio je radnju u Cremoni. Bio je šegrt Nicola Amatija i stvorio je neke od najcjenjenijih violina u povijesti tijekom zlatnog razdoblja (1698. i 1720.). Kao lutijer, izradio je mnoge različite vrste instrumenata, uključujući vrlo mali broj gitara između 1680. i 1688. godine. Preživjeli primjerci imaju podlogu od javora i imaju pragove i umetke od ebanovine i duljinu ljestvice od 74 cm. Kaže se da je izgradio ili surađivao na ukupno više od 1.101 instrumenta. Danas je sačuvano oko 650 instrumenata.

1690. – Talijanski graditelj glazbala, Bartolomeo Cristofori, otišao je raditi na dvor princa Ferdinanda de’ Medicija u Firencu kao dizajner i čuvar instrumenata s tipkama. Poznat je po raznim inovacijama u konstrukciji čembala, a posebno po izumu klavira.

1711. – Francesco Mannucci zabilježio je u svom dnevniku u veljači 1711. da je 1698. Bartolomeo Cristofori započeo rad na “arcicembal che fa il piano e il forte” (čembalu s tihim i glasnim zvukom). Inventar Medicijevih instrumenata za 1700. pokazuje da je barem jedan bio završen do tog datuma. Prema književniku, Scipioneu Maffeiju, 1709. Cristofori je izgradio tri “gravicembalo col piano e forte”. Imali su mehaničku radnju koja je omogućavala istovremeno udaranje onoliko nota koliko ima prstiju. Mehanička radnja imala je čekiće koji su lupkali po teškim nizovima žica i pomak kako bi čekić svirao samo jednu od dvije žice za nižu glasnoću. Ideja nije odmah postala popularna u Italiji.

1725. – Antonio Vivaldi sklada “Četiri godišnja doba”.

Klasično razdoblje (1730. – 1820.)

Europa je počela prelaziti na novi stil u arhitekturi, književnosti i umjetnosti, koji se sada opisuje kao klasicizam. Iako je još uvijek bio čvrsto povezan s dvorskom kulturom i apsolutizmom, sa svojom formalnošću i naglaskom na red i hijerarhiju, novi stil je bio čišći i favorizirao je jasniju podjelu između dijelova, svjetlije kontraste i boje te jednostavnost, a ne složenost.

Ovaj ukus za strukturnu jasnoću ušao je u svijet glazbe, udaljavajući se od slojevite polifonije baroknog razdoblja, prema stilu u kojem se preferirala melodija u odnosu na podređenu harmoniju — kombinacija zvana homofonija. To je značilo da je sviranje akorda, čak i ako su prekidali melodijsku glatkoću jednog dijela, postalo prevladavajuća značajka glazbe. To je pak činilo tonsku strukturu djela slušljivijom.

1735. – Njemački graditelj orgulja, Gottfried Silberman, pročitao je članak Scipionea Maffeija o “gravicembalo col piano e forte” Bartolomea Cristoforija na njemačkom jeziku i počeo eksperimentirati s novim dizajnom. Bach je isprobao jedan od njegovih klavira, ali mu se nije svidio težak dodir i slabi visoki tonovi. Naposljetku je Silberman dobio točniji opis Cristoforijeva postupka. Izvještava se da je Bach bio jako zadovoljan Silbermanovim najnovijim dizajnom klavira, koji je imao radnju identičnu Cristofori klavirima iz 1720-ih koji su preživjeli do danas.

1742. – Händelov “Mesija” premijerno je prikazan u Dublinu. Djelo je primljeno s oduševljenjem.

1750. – J.S. Bach umire. Mnogi to smatraju krajem baroknog razdoblja.

1750. – 1850. – Gitara sa šest žica je evoluirala. Mnogi istaknuti skladatelji kao što su Fernando Sor, Mauro Guiliani, Matteo Carcassi i Dioniso Aguado izvodili su i podučavali učenike umijeću sviranja gitare. Popularnost gitare raste diljem Europe.

1770. – 1827. – Živio je Ludwig van Beethoven, njemački skladatelj i pijanist. Mnogi ga smatraju najutjecajnijom osobom u prijelaznom razdoblju između klasičnog i romantičnog razdoblja u zapadnoj glazbi. Studirao je kod Josepha Haydna i kao mladić stekao reputaciju virtuoznog pijanista. Sluh mu se počeo pogoršavati kasnih 1790-ih, a ipak je nastavio nastupati, dirigirati i skladati čak i nakon što je postao potpuno gluh.

Pixabay

1775. – Britanski vojnici stacionirani u Americi napisali su jednostavnu melodiju i stihove kako bi se rugali američkim vojnicima. Pjesmica se zvala “Yankee Doodle Dandy”. Amerikancima se svidjela zarazna melodija i brzo su je prihvatili kao svoju.

1779. – Najraniju poznatu gitaru sa šest žica izradio je 1779. Gaetano Vinaccia (1759. – 1831.) u Napulju. Lutijerska obitelj Vinaccia poznata je po razvoju mandoline.

1780. – Diljem Europe, trend u dizajnu gitara bio je prema instrumentima sa šest pojedinačnih žica. Pokret su predvodili Francuzi i Talijani.

1786. – Mozartov Figarov pir praizvodi se u Beču.

1789. – 1799.Francuska revolucija je razdoblje političkog i društvenog preokreta za Francusku koji je u konačnici utjecao na sve europske sile. Apsolutna francuska monarhija s feudalnim privilegijama za aristokraciju i katolički kler nasilno je svrgnuta i zamijenjena vladom formiranom u doba prosvjetiteljstva i utemeljenom na načelima građanstva i neotuđivim pravima. Prijelaz nije bio gladak. Nakon Francuske revolucije, imovina koju je aristokraciji konfiscirao Odbor za javnu sigurnost uključivala je desetke gitara.

1799. – Objavljen je Princip sviranja gitare sa šest žica Federica Morettija.

1803. – Beethoven je skladao “Eroicu”, svoju treću simfoniju. Mnogima ovo označava početak romantičnog razdoblja.

1806. – Prisustvujući koncertu virtuoza na gitari Maura Giulianija u Beču, Ludwig Van Beethoven je izjavio: “Gitara je sama po sebi orkestar!”

1807. – Beethoven je skladao “Simfoniju br. 5”, koju neki smatraju najpopularnijim klasičnim djelom ikada napisanim.

Razdoblje romantizma (1815. – 1910.)

Era romantične glazbe trajala je otprilike od kraja Napoleonskih ratova do otprilike kraja 19. stoljeća. Bilo je to razdoblje političkih i intelektualnih preokreta. Znanost i umjetnost su cvjetale. Njemačka je ušla s energijom na “pozornicu” kojom su prije dominirale Engleska, Francuska, Italija i Španjolska.

1825. – François René Lacote postavio je temelje za modernu gitaru. U Francuskoj je napravio gitare s fiksnim metalnim priječnicama, fiksnim mostom sa sjedištima od slonovače, klinovima mosta i tunerima raspoređenim u proreze na glavama poput današnjih klasičnih gitara. Iako male, gitare su bile učvršćene slično današnjim klasičnim instrumentima i bile su nevjerojatno glasne. Time je omogućen javni nastup.

1835. – “Amazing Grace” objavljena je na melodiju “New Britain” u The Southern Harmony Williama Walkera. Ovo je verzija koja se danas najčešće pjeva. Izvorni stihovi izrasli su iz suradnje svećenika Johna Newtona i pjesnika Williama Cowpera, također nanovo rođenog kršćanina. Pjesma “Amazing Grace” najvjerojatnije je napisana u Kinetonu, regiji Warwickshire oko Božića 1772. godine. Stihovi su se temeljili na Newtonovim razmišljanjima o odlomku iz Starog zavjeta koji se pripremao za propovijed, dodajući njegovu perspektivu o svom osobnom obraćenju dok je bio kapetan na svom brodu.

1837. – Usporedno s postignućima Francisca Tarrege u tehnici izvedbe bio je rad lutijera Antonija Torresa Jurada (1817. – 1892.). Naglasak je stavio na djelovanje zvučne ploče u stvaranju glasnoće i tona. Kako bi poboljšao instrument, povećao je tijelo i poboljšao uzorak ukrućenja ventilatora (koji se koristi i danas). Njegova željena duljina mjerila bila je 650 cm. Mnoga njegova poboljšanja danas se smatraju standardima klasične gitare. Njegove inovacije rezultirale su formiranjem španjolske škole izrade gitara čije su članstvo uključivali najznačajnije lutijere s kraja 19. stoljeća, uključujući obitelj Ramirez.

1838. – U Bostonu, glazbeni pedagog Lowell Mason uveo je prvo američko glazbeno obrazovanje u javne škole. Bio je najpoznatiji po svojim brojnim himnama, uključujući “Jeruzaleme, moj slavni domu”.

1842. – Osnovana je Njujorška filharmonija, sada najstariji orkestar u SAD-u, izvorno poznata kao The Philharmonic Society of New York (neki smatraju da je stvarna godina osnivanja 1839.).

1850. – Manuel Torres počinje usavršavati konstrukciju akustične gitare.

1859. – Najveći južnjački hit, “Dixie”, napisao je Daniel Decatur Emmett, sjevernjak iz Ohija.

1862. – “Battle Hymn of the Republic” objavljena je s riječima Julije Ward Howe i postavljena na melodiju: “Glory, Hallelujah.” Godinu dana ranije, ista melodija korištena je za pjesmu “John Brown’s Body”, pjesmu napisanu u šali o jednom naredniku.

1864. – Umro je Stephen Collins Foster. Poznat kao “otac američke glazbe”, bio je vodeći tekstopisac u Sjedinjenim Američkim Državama 19. stoljeća. Njegove pjesme, poput Oh! Susanna, Camptown Races, My Old Kentucky Home, Old Black Joe, Beautiful Dreamer i Old Folks at Home (Swanee River), ostaju popularne više od 150 godina nakon što su nastali.

1877. – Thomas Edison izumio je fonograf. Imao je dvije jedinice dijafragme i igle – jedan za snimanje i jedan za reprodukciju. Mogao je govoriti u rog, a zvučne vibracije su zatim utisnute u osjetljivu limenu foliju omotanu na metalni cilindar pomoću igle za snimanje u okomitim utorima. Njegove prve zabilježene riječi bile su “Mary had a little lamb.”. Zvuči poznato, zar ne?

1883. – Friedrich Gretsch je otvorio trgovinu u Brooklynu za izradu bendža, bubnjeva i tambura, kao prvog proizvođača bubnjeva u Sjedinjenim Američkim Državama.

1885. – Havajski školarac po imenu Joseph Kekuku zaslužan je za izum havajske gitare. Žice se melodično biraju i zaustavljaju metalnom šipkom, dok se gitara drži u krilu.

1890. – Orville H. Gibson (1856. – 1918.) u dobi od 34 godine nastanio se u Kalamazoou u Michiganu i počeo se baviti hobijem izrade glazbenih instrumenata.

1891. – Carnegie Hall otvoren je u New Yorku 5. svibnja. Kočije koje su vukli konji poredane su ulicama u dužini od 400 metara, a unutar Glazbene dvorane bilo je puno ljudi.

1896. – Orville Gibson je 11. svibnja podnio zahtjev za svoj prvi i jedini patent. Dokument je izdan 1. veljače 1898. i sadržavao je njegove ideje za konstrukciju mandoline s izrezbarenim vrhom i stražnjom stranom, te sa stranama koje su izrezane od čvrstog komada drva, a ne savijene od tanke trake.

1897. – Buddy Bolden organizira prvi bend koji će svirati instrumentalni blues (preteča jazza).

1898. – Orville Gibson, amater-graditelj instrumenata u Michiganu, patentirao je svoju ideju za jednodijelni dizajn mandoline s izrezbarenim vrhom poput violine.

1900. – Blues postaje standardna značajka honky tonka i plesnih dvorana. Svirači na rogu oponašaju ljudski glas režanjem.

1902. – 17-godišnjeg Jellyja Rolla Mortona u New Orleansu počinju primjećivati kao svirača klavira u bordelu. Svira ragtime i malo bluesa. Jedan je od prvih koji je svirao ovaj miks (preteča jazza). Jelly Roll će kasnije tvrditi da je on izmislio jazz 1902. kombinirajući ragtime, quadrilles i Blues.

1907. – Tango je uveden u Ameriku.

1909. – Andrés Segovia (1893. – 1987.) izveo je debitantski recital u španjolskoj Granadi. Izveo je skladbe Francisca Tárrege, neke nove transkripcije klavirskih djela Albéniza i Chopina te neke vlastite skladbe. Bio je to početak karijere od više od 5.000 koncerata diljem svijeta i znatnog povećanja opsega djela dostupnih za klasičnu gitaru.

1910. – Javnost gubi interes za ragtime kao popularnu glazbu.

Ratno razdoblje (1914. – 1945.)

1914. – Otprilike u ovo vrijeme postoji veliki poticaj za europeizaciju bluesa. Do sada je blues forma varirala između 13,5 i 15 taktova kako bi odgovarala tekstu ili raspoloženju izvođača. Na kraju će oblik od 12 takta temeljen na progresiji akorda 1-4-5 (ono što danas poznajemo kao blues) postati standard. To se dogodilo iz tri razloga: 1. svidjelo se bijelcima; 2. riješilo probleme razumijevanja, sviranja i notiranja bluesa; 3. uspostavilo harmonije i formu s kojom članovi benda mogu raditi.

1916. – 15-godišnji Louis Armstrong počinje svirati po barovima u Storyvilleu (Louisiana) za 1,25 dolara po noći.

1917. – Povijest snimljenog jazza počinje 26. veljače kada bijeli bend, Original Dixieland Jazz Band (izvorno, Original Dixieland Jass Band), snima “Livery Stable Blues” u Victor Studiosu u New Yorku.

1920. – Ova godina označava početak doba velikog interesa za crnu umjetnost i glazbu (jazz).

1921. – Lloyd Loar odlazi raditi za Gibson Musical Instruments. On pomaže u redizajniranju i usavršavanju Gibsonovih rezbarenih archtop instrumenata kako bi se povećala zaostala prodaja. Njegovi dizajni postali su standardi kojima teže svi ostali rezbareni instrumenti. Razvio je F seriju mandolina i L seriju gitara uključujući Gibson F-5 mandolinu i Gibson L-5 gitaru koja je postala najtraženija zbirka instrumenata stoljeća. Ironično, njegov rad je bio ispred njegovog vremena i nije odmah shvaćen ili cijenjen.

1922. – Riječi “rock” i “roll”, koje su bile crni sleng za seksualni odnos, pojavljuju se prvi put u zapisu, u pjesmi Trixie Smith “My Baby Rocks Me With One Steady Roll”.

1924. – Belgijski gitarist, Django Reinhardt, odlučuje se za gitaru kao svoj primarni instrument za sviranje po pariškim klubovima.

1925. – Blind Lemon Jefferson snimio je više od 80 blues melodija između 1925. i 1929. i općenito je odgovoran za porast popularnosti country bluesa u tom razdoblju. Neočekivano velika prodaja Paramounta 78s Blind Lemona Jeffersona natjerala je skaute diskografskih ploča da se bore za usluge muških blues umjetnika. Jedno od njihovih otkrića bio je Blind Blake, razigrani, sofisticirani gitarist čiji je topli opušteni glas bio daleko od oštrog country bluesa.

1927. – Amerikanci će tijekom ove godine kupiti više od 100 milijuna gramofonskih ploča.

1928. – Andrés Segovia debitirao je na američkom tlu u Gradskoj vijećnici u New Yorku. Događaj je bio vrlo dobro prihvaćen od strane javnosti koja nije svjedočila širokom potencijalu klasične gitare u “Maestrovim” rukama. Njegov vatreni i romantični nastup dirnuo je srca i maštu javnosti te ga vodio do još pet rasprodanih izvedbi u New Yorku i zatim jednako uspješne turneje u 25 američkih gradova. Stotine mladih glazbenika nadahnuto je prihvatiti svestrani i izražajni instrument.

1929. – Izumitelj, John Dopyera, udružio se sa svojim bratom i osnovao dobro marku rezonatorskih gitara.

1930. – Harmony glazbeni instrumenti prodani su u više od 500.000 jedinica.

1931. – Adolph Rickenbacher (kasnije nazvan Rickenbacker) proizvodi radni prototip električne gitare. Rickenbacher, George Beauchamp, Paul Barth i Harry Watson razvili su lap-steel gitaru s elektromagnetskim potkovastim pickupom poznatim kao “Fry Pan”. Vibracija žica preko zavojnice žice omotane oko magneta stvorila je struju koja se mogla električki pojačati.

1932. – Najraniji primjeri gitarskih pojačala pojavili su se ranih 1930-ih uvođenjem elektrolitskih kondenzatora i ispravljačkih cijevi. To je omogućilo proizvodnju ekonomičnih ugrađenih izvora napajanja koji se mogu uključiti u zidne utičnice. Dizajn je razvio Western Electric i učinio ga dostupnim javnosti. Raniji dizajni pojačala s vakuumskom cijevi zahtijevali su teške višestruke baterije. Elektronsko pojačanje gitare prvo je široko popularizirano tijekom 1930-ih i 1940-ih kad je vladalo ludilo za havajskom glazbom, kako bi se pojačala popularna lap steel havajska gitara.

1933. – Proizvođač instrumenata Dobro napravio je pregršt modificiranih rezonatorskih gitara u španjolskom stilu s elektromagnetskim potkovastim pickupima. Može se tvrditi da su to prve proizvedene električne gitare u španjolskom stilu (s elektromagnetskim pickupima).

1935. – T-Bone Walker počeo je eksperimentirati s prototipom električne gitare i bio je jedan od prvih gitarista koji je svirao taj instrument u javnosti. Instrument je vjerojatno bio model Rickenbacker Vibrola. Ubrzo je dobio Gibson sunburst ES-250 na kojem je svirao kasnih 1940-ih.

1936. – Gibson je predstavio ES-150. 150 je u osnovi bio modificirani L-50 archtop opremljen šipkastim elektromagnetskim prijemnikom. Smatrala se prvim lako dostupnim proizvodnim modelom električne gitare. “ES” se odnosi na “električni španjolski” i još uvijek se koristi kao uobičajena Gibsonova klasifikacija danas. “Španjolski” se odnosi na uspravno postavljanje instrumenta na koljeno, na način na koji se gitare sviraju danas.

1937. – Gibson predstavlja Super Jumbo akustičnu gitaru s ravnim vrhom.

1938. – Živahno, inventivno sviranje Charlieja Christiana pomoglo je popularizaciji električne gitare kao solo instrumenta i otvorilo eru bopa.

1939. – Radilo je 225.000 džuboksa i navodno su bili odgovorni za prodaju 13.000.000 ploča godišnje.

1940. – Billboard Magazine predstavio je ljestvicu popularnosti “Hot 100” u siječnju 1940. godine. Tjedni popisi temeljili su se na statistici koju je prikupio Billboard Magazine iz podataka prikupljenih kupnjom ploča i reprodukcijom radija/džuboksa diljem Sjedinjenih Američkih Država.

1942. – Početak Drugog svjetskog rata rezultirao je ograničenom produkcijom ploča, osobito ne-pop ploča, usporavajući rast rhythm & blues glazbe sve do kraja rata 1945. godine.

1944. – Woody Guthrie snima “This Land Is Your Land”, jednu od najpopularnijih američkih narodnih pjesama.

1945. – Leo Fender i Doc Kauffman pokreću tvrtku pod nazivom “K and F” za izradu čeličnih gitara i pojačala.

Poslijeratno razdoblje, nagla popularizacija glazbe (1946. – 2023.)

1946. – “Choo Choo Ch’Boogie” Louisa Jordana & His Tympany Five postaje najveći hit ikada u sve popularnijem jump blues stilu koji kasnije vodi do rock ‘n’ rolla.

1947. – Arthur “Guitar Boogie” Smith bio je jedan od prvih glazbenika koji je koristio (prototip) Fender Telecastera (tada nazvan Broadcaster) za snimanje “Guitar Boogie”. Leo Fenderov Telecaster bio je dizajn koji će popularizirati takvu gitaru.

1949. – Električna gitara preuzima snagu s blues snimkama T-Bonea Walkera, Johna Leeja Hookera i Muddyja Watersa.

1950. – Weavers su postigli dvostruki hit sa snimkama pjesama Lead Belly “Goodnight Irene” i “Tzena, Tzena, Tzena”. “Goodnight Irene” ostala je na vrhu ljestvica 13 tjedana i prodana je u više od milijun primjeraka. Ovo je bila prva “Folk” pjesma koja je doprla do široke publike i stvorila znatiželju o “Folk” i “Americana” glazbi.

1951. – Predstavljen je prvi džuboks koji reproducira ploče od 45 RPM.

1952. – Predstavljena je gitara Gibson Les Paul, koju je dizajnirao Ted McCarty, a odobrio, nazvao i koristio tada popularni jazz/pop gitarist Les Paul. I danas se proizvodi. Novi dizajn je imao zlatnu završnicu, kasnije poznatu kao “Goldtop”.

1953. – U kolovozu je 18-godišnji Elvis Aaron Presley zalutao u Sun Records u Memphisu i prišao recepcionarki Marion Keisker, tražeći da plati demo snimku kao dar za njegovu majku. Vlasnik Sun Recordsa, Sam Phillips, tog je dana bio vani. Aranžmani su napravljeni i plaćeni i tiskana je dvostruka strana: “My Happiness” na A strani i “That’s When Your Heartaches Begin” na B strani. Marion Keisker je napisala da se radi o “dobrom pjevaču balada”.

1954. – Predstavljena je gitara Fender Stratocaster, koji su dizajnirali Leo Fender, George Fullerton i Freddie Tavares, a proizvodi se i danas.

1955. – Nakon što je korišten u hit filmu o maloljetničkoj delinkvenciji, The Blackboard Jungle, pjesma Bill Haley & The Cometsa, “Rock Around The Clock”, postaje prva rock ploča koja se popela na vrh Pop ljestvice, držeći poziciju broj 1 dva mjeseca. U Top 100 bila je rekordnih 38 tjedana. Proći će 39 godina prije nego što je taj rekord oboren.

1956. – Elvis Presley debitirao je na nacionalnoj televiziji u The Dorsey Brothers Stage Showu krajem siječnja, a mjesec dana kasnije njegova prva RCA ploča “Heartbreak Hotel” osvaja glazbene ljestvice. Presley postiže pet broj 1 hitova u razdoblju od sedam mjeseci i izaziva senzaciju svojom izvedbom pjesme “Hound Dog” u Milton Berle Showu. Pojavljuje se dva puta u The Ed Sullivan Showu, a u studenom izdaje svoj prvi film.

Pixabay

1957. – U Engleskoj je prodaja gitara dosegla 250.000 jedinica.

1958. – Gibson je patentirao Flying V gitaru. Prodaja u početku nije bila dobra, ali je gitara legendarnog oblika s vremenom pronašla dom u električnom bluesu.

1959. – Buddy Holly, Ritchie Valens i J.P. (The Big Bopper) Richardson poginuli su u avionskoj nesreći tijekom turneje u Iowi 3. veljače. Taj dan postat će poznat kao “Dan kada je glazba umrla” (Day the music died) i obilježen je u hitu Dona McLeana iz 1972., “American Pie”. Sva trojica su bili na vrhuncu popularnosti i zajedno su u 12 mjeseci prodali preko 10 milijuna ploča diljem svijeta.

Holly je okupio bend za zimsku turneju koji su činili Tommy Allsup na gitari, Carl Bunch na bubnjevima i Waylon Jennings na basu, koji će biti predstavljen kao The Crickets. Waylon Jennings ustupio je svoje mjesto u malom avionu kako bi išao autobusom. Holly se našalio Jenningsu: “Nadam se da ćeš se smrznuti u autobusu. Jennings mu je uzvratio: “Nadam se da će se tvoj stari avion srušiti.” Šala će progoniti Jenningsa godinama.

1962. – 24. siječnja Beatlesi su potpisali petogodišnji ugovor s Brianom Epsteinom kojemu su dopustili da vodi bend. Iste godine Rolling Stonesi su osnovani nakon što je gitarist Brian Jones objavio oglas u Jazz Newsu tražeći kolege iz benda za R&B grupu.

1963. – Violinist John Berry pridružio se audio inženjeru Lesu Barcusu u razvoju Barcus-Berry piezo pickup sustava. Ovo je bio prvi pickup pogodan za akustičnu gitaru.

1965. – Simon i Garfunkel snimaju i izdaju ploču Sounds of Silence. Na posljednjem dijelu A strane je Paul Simon koji svira gitaristički solo “Anji” Daveyja Grahama, unoseći engleski štih u fingerstyle gitaru u SAD-u… Na Newport Folk Festivalu 25. srpnja, Bob Dylan je izašao na pozornicu s Paul Butterfield Blues Bandom (s Mikeom Bloomfieldom na gitari). Publika nije dobro reagirala. Ostaje kontroverza jesu li obožavatelji bili uzrujani Dylanovim percipiranim napuštanjem akustične narodne tradicije ili lošom kvalitetom zvuka i neuobičajeno visokom glasnoćom (za pretežito akustično mjesto).

1968. – Bivši session gitarist Jimmy Page osnovao je Led Zeppelin iz pepela The Yardbirdsa.

1969. – Woodstock Music & Arts Fair, najavljen kao Aquarian Exposition: 3 Days of Peace and Music, održan je na farmi od 600 hektara u vlasništvu Maxa Yasgura u White Lakeu (New York), između 15. i 18. kolovoza. Festival je posjetilo oko pola milijuna ljudi.

1970. – Nakon redefiniranja električnog bluesa na svoja prva dva albuma, Led Zeppelin izdali su Led Zeppelin III, album koji se temelji na akustičnoj gitari. Led Zeppelin IV, s epskim singlom “Stairway To Heaven”, objavljen je sljedeće godine.

1972. – Eric Clapton je zalutao u Sho-Bud Guitar Shop u Nashvilleu i otkrio niz rabljenih Fender Stratocastera (100 dolara je koštao svaki). Kupio ih je sedam. Vidio je fotografije nekoliko svojih blues idola kako ih sviraju i računao je da bi bile dobri darovi za njegove prijatelje Stevea Winwooda, Petea Townshenda i Georgea Harrisona. Darovao je tri gitare, a preostale četiri je rastavio, uzimajući od svake što mu se sviđa i sastavljajući osobni Stratocaster koji će postati poznat kao Blackie – njegova glavna gitara sljedećih 12 godina.

1973. – Bruce Springsteen objavio je svoj debitantski album, Greetings From Asbury Park, NJ. Springsteen, koji je tada bio poznat po svojim divljim solažama na električnoj gitari, svira akustičnu gitaru tijekom cijelog albuma.

1974. – Proizvodnja Gibson gitara premještena je iz Kalamazooa u Nashville (Tennessee). Kvaliteta ranih instrumenata napravljenih u Nashvilleu bila je pogođena problemima s kontrolom klime na vlažnom jugu i neiskusnim radnicima. Tvornica u Kalamazoou privremeno je nastavila s radom kao Gibson Custom Shop.

1976. – Peter Frampton izdao je svoj revolucionarni dvostruki album Frampton Comes Alive!, klasični rock 70-ih koji kroz cijelo vrijeme prikazuje njegov prepoznatljivi efekt gitarske govorne kutije (talk box). Rezultirajući singl “Show Me The Way” vodi talk box na vrhove ljestvica… Grupa The Ramones iz Queensa objavila je svoj debitantski album Ramones za izdavačku kuću Sire records, pokrenuvši Punk Rock pokret u Sjedinjenim Američkim Državama. Velik dio sviranja gitare vrtio se oko power akorda – skupine od dvije ili tri note, svirane na nižim žicama. Lako ih je naučiti i stoga ih može svirati svaki neobučeni glazbenik.

1985. – Gotovo 20 godina nakon što je Columbia Broadcasting System (CBS) kupio Fender Musical Instrument Companies za 13 milijuna dolara, prodao ih je grupi investitora koju je vodio William Schultz (tada predsjednik Fendera) za 12,5 milijuna dolara. Prodaja je završena u ožujku. CBS nije olakšao posao novim vlasnicima – tvornice u Fullertonu u Kaliforniji prodali su zasebno. Fender je bio prisiljen krenuti od nule… Eric Clapton je povukao svoj Fender Stratocaster Blackie iz upotrebe nakon 12 godina korištenja kao glavne gitare, nakon svjetske turneje.

1988. – Beatlesi su uvršteni u Rock & Roll Hall of Fame čim su dobili pravo uvrštavanja. Uvodni govor održao je Mick Jagger.

1989. – MTV je pokrenuo Unplugged, koji uključuje izvođače različitih žanrova, od hard rocka do hip hopa, koji izvode akustične verzije svojih pjesama. Izvorna serija trajala je desetljeće i iznjedrila je nekoliko hit albuma.

1990. – U poznatoj aukcijskoj kući Sotheby’s u Londonu, te se godine prodavao Fender Stratocaster iz 1968. kojeg je imao Jimi Hendrix na Woodstocku. Instrument je bio u posjedu Mitcha Mitchella (Hendrixov bubnjar) od 1970. godine. Licitacija je počela s 48.000 funti i brzo je porasla na 180.000 funti, vođena od strane dva ponuđača putem telefona. Konačni trošak za pobjednika iznosio je 198.000 funti! Bio je to najveći iznos ikada plaćen za električnu gitaru.

1991. – Nirvana je izdala “Smells Like Teen Spirit” 10. rujna. Potaknuta smirenim stihovima i ljevorukim gitarističkim ludorijama pjevača Kurta Cobaina, glazba benda je poput šumskog požara zahvatila tinejdžere. Njihov debi za veliku diskografsku kuću, Nevermind, uslijedio je 24. rujna, izbacivši najnoviji album Michaela Jacksona s vrha ljestvice.

1993. – Kalifornijski funk rockeri, The Red Hot Chili Peppers, postigli su hit delikatnom baladom “Under The Bridge”, izgrađenom oko gitarista Johna Frusciantea.

1994. – Kurt Cobain preminuo je 5. travnja od samoranjavanja iz sačmarice (službena priča, iako ima sumnje). Nirvana je izdala Nirvana Unplugged šest mjeseci ranije. Posljednja pjesma koncerta, obrada bluesa Leada Bellyja “Where Did You Sleep Last Night”, postala je Cobainov epitaf.

1995. – Svečano otvorenje Rock and Roll Hall of Famea održano je u Clevelandu 2. rujna. Vrpcu su, između ostalih, prerezali Yoko Ono i Little Richard.

2001. – Rock glazba, koju su na ljestvicama potisnuli hip hop i pop, ponovno postaje cool zahvaljujući uspjehu The Strokes koji su u listopadu objavili svoj debi album Is This It.

2003. – Hip-hop duo Outkast iz Atlante objavio je veliki hit “Hey Ya!”, koji se smatra jednom od najboljih pjesama desetljeća. Riječi su sinule Andreu 3000 dok je sam učio svirati akustičnu gitaru.

2005. – Indie rock (u 90-ima poznat kao alternativni rock) nastavlja gurati sviranje gitare u novim smjerovima, zahvaljujući bendovima kao što su Built To Spill, Modest Mouse, My Morning Jacket, Wilco i Vampire Weekend.

2012. – Rolling Stonesi proslavili su svoju 50. obljetnicu. Nastavili su s turnejama kroz cijelo desetljeće, postavljajući nove rekorde sa svakim izlaskom.

2023. – Dodjela Grammyja proslavila je 50. godišnjicu hip-hopa skupom prepoznatljivih pjesama koje su izveli deseci umjetnika koji predstavljaju pet desetljeća ovog žanra.